untitled

Proprietăţile agloporitului

Se deosebesc două tipuri de materiale de agloporit – pietriş  şi nisip. Īn dependenţa de dimensiunile granulelor se deosebesc trei fracţii de pietriş: 5 – 10, 10 – 20 şi 20 – 40 mm. Granulele nisipului au dimensiunea mai mică de 5 mm. Mărci materialelor de agloporită se deosebesc prin greutatea īn grămadă.[33 pag.12]

Pentru producerea agloporitului se folosesc materiale argiloase şi adaose. Din materiale cu conţinutul  7 – 10% Al2O3 se poate de obţinut numai agloporit greu de mărci 500 – 700, din argile cu conţinutul 10 – 14% Al2O3 cu număr de plasticitate 14 – 17,- agloporit uşor cu greutatea īn grămadă 350 – 500 kg/m3. argilele cu capacitatea de expandarea īnaltă nu sunt bune. Īn calitate de materia primă pot fi folosite şi materiale care conţin cărbune, care sunt rebut īn procesul de

dobīndirea cărbunelui. Cărbune se adaugă īn cantitate de 10 – 15% de la greutatea argilei uscate.

Īn şihta agloporitului se adaugă pīnă la 20%  fracţiilor mici de agloporitinsuficient ars.el se obţine prin măcinarea conglomeratului. Aşchii lemnoase se adaugă īn cantitatea de 2 – 3%. Arzind la temperaturi relativ joase ele contribuie la aprinderea mai rapidă a şihtei.

Proces de aglomerare se intensifică la adăugarea pīnă la 20 % varului stins. Acţionarea lui la temperaturi īnalte cu carbon se petrece cu degajarea oxidului de carbon şi hidrogenului, care intensifică procesul de aglomerare.

Operaţii principale īn procesul tehnologic de producerea agloporitului sunt: pregătirea adaoselor, pregătirea şihtei, conglomerarea ei, răcirea conglomeratului, măcinarea, sortarea şi depozitarea agloporitului.


Cele mai ok referate!
www.referateok.ro