untitled

Cinetica chimica

 

 

·         Consideratii teoretice:

Dacă termodinamica chimică stabileşte condiţiile de realizare spontană a unei reacţii chimice, cinetica chimică permite cunoaşterea evoluţiei unei reacţii chimice īn timp.

Aceasta se exprimă prin viteza de reacţie, influenţa diferiţilor factori exteriori asupra ei, cāt şi cunoaşterea etapelor intermediare, prezenţa īn reacţia chimică studiată, respectiv a mecanismului reacţiei.

 

·         Viteza de reacţie:

Variaţia vitezei de reacţie īn funcţie de concentraţie.

 

Din punct de vedere cantitativ, viteza unei reacţii chimice se poate defini ca fiind variaţia concentraţiei īn unitatea de timp. Astfel, pentru o reacţie a cărei ecuaţie este:


Īn care A, B, C, D…. sunt substanţele reactante a căror concentraţie se diminuează īn timp (, viteza de reacţie se poate exprima īn 2 feluri:

 

   sau    

 

Viteza de reacţie creşte odată cu numărul de ciocniri dintre molecule, care la rāndul lor creşte odată cu concentraţia substanţelor reactante.

 

·         Partea experimentală:

Viteza de reacţie:

 

Determinarea vitezei de reacţie şi a influenţei concentraţiei şi temperaturii asupra acesteia pentru reacţia dintre triosulfatul de sodiu () şi acidului sulfuric ().

 

·         Modul de lucru:

Influenţa concentraţiei asupra vitezei de reacţie:

 

Se studiază reacţia chimică:

  

 

 

 


Deci reacţia dintre triosulfatul de sodiu şi acidul sulfuric se poate scrie:

 

untitled


 

Terminarea reacţiei este indicată de apariţia unei opalescenţe care se datorează sulfatului calcidal.

Intervalul de temperatură de la īnceputul reacţiei pāna la apariţia primelor semne de opalescenţă, depinde de concentraţia substanţelor şi de temperatură.

Pentru efectuarea lucrării avem nevoie de soluţie şi soluţie de             şi apă distilată precum şi de 8 eprubete curate, un cronometru şi 3 pipete.

Īn 4 eprubete numerotate se toarnă cu pipeta un număr de cm3 de soluţie de triosulfatul de sodiu şi apa distilată, indicată īn tabelul de mai jos.

Īn alte 4 eprubete seintroduc cāte 6 cm3 soluţie H2SO4.

 

Nr. epru-betei

Volumul cm3

Concentraţia

Timpul măsurat cu cronometrul

(secunde)

Viteza de reacţie

(sec-1)

Soluţie

Na2S2O3

A

Soluţie

H2O

b

Na2S2O3


1.

2.

3.

4.

6.

4.

3.

2.

0.

2.

3.

4.

1.

2/3

1/2 

1/3

150 s

240 s

360 s

420 s

0,006

0,004

0,0027

0,0023

 

Se introduce īn eprubeta 1 cantitatea masurată de H2SO4 2n şi se cronometrează timpul din momentul turnării pānă la apariţia opalescenţei. Viteza de reacţie se determină ca o mărime invers proporţională cu timpul găsit:


Se fac aceleaşi experimente cu toate celelalte probe.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro