1

TEMA: Sticla cu multe straturi. Sticla călită

 

1. Sticla īn straturi

Date generale:

Sticla īn straturi este compusă din cīteva foi de sticlă lipite rezistent una de alta cu o piesă, strat intermediară incolor clasic.

O mare răspīndire o are sticla īn 3 straturi – triplex, care este compusă din 2 foi de sticlă şi stratul intermediar. La crăpare ea face aşchii. La lovire, de exemplu, cu o bilă de fier se formează multe crăpături concetrice radiare. Mulţumită rezitenţei lipirii stratului, piesei intermediare aşchiile crăpate ale sticlei se ţin. Din această cauză, această sticlă este numită fără aşchii.

Sticla cu 3 straturi se foloseşte pentru stecluirea automobilelor, autobuselor, avioanelor. Pe ea o folosesc cu succes ca dispozitive pentru fereastră, aparate, la lucrările īn condiţii de temperatură şi tensiune īnaltă, pentru ochelari, măşti antigaz. Triplex poate fi produs din sticlă obişnuită lustruită (sticlă īn foi).

Grosimea aşa numitului triplex – īnnecător este de 4 – 4,5 mm, normal 5 – 6 mm, prea groasă 6 – 7,5 mm. Abaterea permisă + - 0,5 mm. Triplexul obişnuit este capabil să se menţină fără schimbări timp īndelungat la influenţa temperaturii pīnă la 60 grade C rezistenţa la căldură pīnă la 115 – 150 grade C. Pătrunderea luminii prin triplex nu e mai mult de 84%. Suprafaţa plană a foilor de triplex sīnt produse īn diferite configuraţii cu lungimea 350 – 575 mm şi grosimea 185 – 445 mm.

Industria prelucrează triplex īncovoiat cu mărimi mari şi profil complicat. Triplexul nepanoram are unghiul dintre tangenţele de margini la īncovoierea suprafeţei cu mai mult de 100 grade C. Semipanoram 60 – 90 grade C panoram mai puţin de 45 grade C.

Sticle īncovoiate pentru automobile

Īn calitate de strat intermediar folosim peliculă butafolă, care se deosebeşte cu o mare transparenţă, rezistenţă la lumină, la īncgeţ, capabil să se lege strīns cu sticla şi cu o rezistenţă īndeajuns şi rezistenţa la umezire. Pelicula butafol – este un product polimer sintetic cu grosimea 0,35 – 0,5 mm vine la uzină cu grosimea de o fīşie lată (cu lăţimea de 1 100 mm) īnvălăcită cu ruloane.

Pentru preīntīmpinarea lipirii făşiilor īn rulon suprafaţa fīşiilor se presoară cu bicarbonat cu Natriu.

Pentru formarea stratului organic lipitor se poate folosi īn loc de peliculă un monomer semilichid. Prin regimul corepunzător de prelucrare termică introdus īntre sticle monomerul se scurge uniform pe sticlă şi formează o peliculă tare.

 

1.1.  Producerea triplexului īn suprafaţa plană.

Produsul tehnologic a producerii triplexului īn suprafaţă plană mai progresivă este metoda de vălţuire este compusă din următoarele stadii:

-          pregătirea peliculei şi sticlei;

-          compunerea pachetului cu 3 straturi;

-          vălţuirea;

-          presarea şi faţetarea

Pregătirea peliculei. Pelicula primită la uzină – se curăţă de bicarbonat şi diferite murdării, se spală, se usucă, şi se taie pe formate.

Pentru curăţire, spălare şi uscarea peliculei se foloseşte conveerul care prelucrează amīndouă suprafeţi cu un tambur cu perii, tambure cu perii care spală şi īn cameră se usucă cu aer cald.

Pelicula se taie cu foarfecele cu aparat electromagnet pe şabolane şi pe foi, pe formate care sīnt puse īn lăzi şi se trimit la īmpachetare.

Pregătirea sticlei – mai īntīi se sortează. Sticla cu pietre şi trilami nu sīnt bune pentru producerea triplexului aşa cum ele aduc la distrugerea sticlei la presare.

Alte defecte īn sticlă (bule de aer, incluziuni de gaze, ondulozităţi) se permit īn legătură cu condiţiile tehnice la calitatea produsului gata.

Sticla īn formă dreptunghiulară se taie după şabloane pe formatele mărimi date şi conturului.

Pentru obţinerea suprafeţei curate şi fără grăsimi a sticlei se spală cu soluţie de 1% de treinatriu fosfat şi după aceasta cu apă caldă (40 grade C). Sticla o spală şi o usucă īn conveiere de spălat – uscat.

Sticla spălată şi uscată se transmite la īmpachetare.

Īmpachetarea -  constă īn aceea că se aranjează cu mīna 2 foi de sticlă şi introducerea īntre ele peliculii butatol. Dimensiunea foii cu peliculă e de 3 – 2 mm mai mare ca formatul sticlei. Sticla se īmpachetează la temperatura 17 grade C şi umeditatea aerului 50%. Lucrul se īndeplineşte pe mese cu iluminaţie mică.

Vălţuirea – se petrece cu trecerea pachetelor pe conveierul cu valţ. De la īnceput pachetele se laminează cu 2 perechi de valţi reci la temperatura de 10 – 15 grade C. După aceasta pachetele trec prin 5 camere de īncălzire unde se petrece laminarea fierbinte a lor cu 6 perechi de valţi.

Temperatura de īncălzire īn

I cameră – 60 grade C

II cameră – 70 grade C

III cameră – 80 grade C

IV cameră – 90 grade C

V cameră – 100 grade C

 

Timpul total al laminării 30 min. Viteza micşorării pachetelor 0,75 m/min. Tensiunea specifică – 4 Kg/cm2. Lungimea conveierului 11,8 m.

Lăţimea lucrătoare 0,9 m. Productivitatea conveierului 20 m/schimb.

Pachetele vălţate trebuie să se transmită la presare fără mare pierderi de timp.

Presarea -  pachetelor se introduce īn autoclav acvatic. Īnainte de autoclave este o cameră specială īn care se īncălzeşte sticla pīnă la temperatura 40 – 60 grade C cu ce se apără de la creşterea bruscă a temperaturii. Īn autoclave sticla se presează sub tensiunea 18 atm īn timp de 50 – 60 minute la temperatura 98 – 105 grade C.

Faţetarea – strungirea marginelor triplexului se petrece cu amestecul apă – nisip pe maşini faţetarea obişnuite care prezintă nişte discuri masive cu diametrul 700 – 1100 mm care se rotesc cu viteza 200 – 220 rot/min.

Controlul calităţii. Rezistenţa la lovire se determină cu căderea liberă a unei bile de fer cu greutatea de 800 g la īnălţimea de 1 m pe foaia de sticlă. După aceasta pe foaia de sticlă se pot forma crăpături rotunde (pe suprafaţă).

Greutatea totală a bucăţilor care s-au ales trebuie să nu fie mai mult de 0,3% din greutatea modelului.

Mărimea bucăţelilor nu mai mare de 5 mm.

Transparenţa triplexului este stabilită cu ajutorul fotometrului cu fotoelement şi filtru de lumină. Luminaţia necesară e de nu mai mult de 84%.

Duritatea la temperatură a triplexului se determină cu ţinerea lui īn termostat la temperatura de 60 grade C īn timp de 48 oe. După aceasta nu trebuie să fie vizibile schimbarea culorii şi micşorarea transparenţei luminoase.

Ondulozitatea se permite nu mai mare de 25 grade C.

1

1.1.            Producerea triplexului īncovoiat.

Schema tehnologică a producerii triplexului īncovoiat este: temperatura cuptor electric la producerea sticlei pentru automobil (de sus panoram): 1. camera cuptorului; 2. īncălzitori adăugători; 3. īncălzitori; 4. neorama.

Deosebit, adăugător stadier procesului este molirovania sticlei la care este īncovoiată după profilul dat. Procesul molirovania constă īn:

2 foi de sticlă tăiate după tipar se aranjează īmpreună. Īntre ele se presoară un strat subţire de praf de talică sau alt material rezistent la foc. Foile de sticlă se aranjează pe o ramă īncovoiată dintr-un metal rezistent la căldură care este montat pe un cărucior special fierbinte pīnă la temperatura de 150 – 200 grade C. Īn aşa fel căruciorul este introdus īn fotocameră se ridică pīnă la 520 grade C cu viteza de 10 grade/min, foile īncălzite a sticlei se transferă īn camera. După 10 – 12 minute sticla se īndoaie şi se aranjează pe ramă.

 

2.Sticla călită

Sticla călită – se numeşte sticla īn foi, la care o prelucrare termică specială īi dă o duritate mecanică ridicată şi rezistenţa termică. Prelucrarea termică a sticlei constă īn īncălzirea ei īn cuptor electric pīnă la temperatura călirii şi pe urmă răcirea rapidă şi omogenă cu aer suflat din reşiotca.

Sticla călită e mai elestică decīt cea arsă. Dacă aşezăm o foaie de sticlă călită pe 2 reazemuri la mijloc putem īncărca aşa ca săgeata īndoierii va fi 4 – 5 ori mai mare ca la cea obişnuită.

La o lovire deosebit de mare sticla călită, se distruge, se desface, īn multe aşchii mărunte (cu mărimea de 100 mm2) cu mărginile neascuţite, mulţumită cui pericolul rănirii cu ele nu e mare. Aşa deosebire a sticlei călite īn combinaţie cu o duritate mecanică mare permite pe larg de folosit īn rīnd cu triplexul pentru stecluirea automobilelor, avioanelor. Pentru automobile se produc sticlă călită īncovoiată.

Īn comparaţie cu triplexul sticlei călite este mult mai transparentă cu duritatea termică şi mecanică.

Procesul tehnologic a producerii este mai simplu şi dispare necesitatea peliculei simple.

De aceea sticla călită treptat īnlocuieşte triplexul īn procesul călirii pe suprafaţa sticlei poate fi pusă o peliculă care conduce curentul care nu dă voie ca sticla avioanelor sau automobilelor să īngheţe.

Industria a descoperit că sticla călită colorată pe o parte este acoperită cu vopsea ceramică.

Pot fi călite sticlele lustruite şi nelustruite. Sticla călită se prepară cu grosimea 4,5; 5; 5,5; şi 6 mm.

 

2.1.

 

 

Procesul tehnologic al producerii sticlei călite constă din:

-          pregătirea sticlei;

-          īncălzirea pīnă la temperatura călită;

-          răcirea rapidă şi omogenă;

-          controlul īncercărilor

Pregătirea sticlei -  pentru prepararea sticlei călite care este folosit la automobile, din foi de sticlă aleasă se taie după tipare formate, care corespund ramelor automobilelor. Sticla nu trebuie să conţină pietre, bule de are măşcat, zgīrīieturi. Toate aceste defecte aduc la crăparea sticlei īn procesul călirii, aşa cum īn aceste locuri se formează tensiunea care se deosebeşte de cea care este īn alte părţi a sticlei.

Īncălzirea sticlei – este o operaţie foarte importantă īn procesul călirii. Sticla trebuieşte īncălzită omogen. Pentru aceasta este mai bine de folosit cuptoare electrice care permit automat de regulat temperatura īn cuptor este de 640 grade C nu mai mică de 620 grade C.

Răcirea sticlei. Regimul răcirii are loc īn odubnaia reşiotca depinde de grosimea sticlei, tipul de reşiotcă, temperatura aerului care răceşte.

La īmpachetarea sticlei călite pe toată suprafaţa se pune hīrtie specială care nu conţine adausuri īnţepătoare.

Articolele aranjate īn cutie cīte 5 – 6 bucăţi se īnvelesc īn hīrtie de aceeiaşi calitate şi se pune īn ladă.

Golurile dintre pereţii lăzii şi articolul se umple cu rumeguş, fīn, sau paie.

Controlul calităţii.  Rezistenţa la pălire cu ajutorul bilei metalice cu greutatea de 800 g cu īnălţimea de 1200 mm.

Sticla cu grosimea mai mare de 5 mm trebuie să suporte pălitura. La 5 mm – bila de 800g cīnd se strică bucăţele trebuie să fie din ce mai multe de 32 mm.

Articolele trebuie să fie incolore. Se permite verde deschis sau albastru.

 

2.2. Producerea sticlei călite īncovoiate

Sīnt 2 căi de producere_

-          vertical; īncovoierea cu presul

-          orizontal; liberă

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro