1

Viziuni şi abordări noi īn psihologia dezvoltării

- partea a doua -

 

Vedem că sarcina cercetării problemelor dezvoltării copiilor īn ontogeneză Vīgotski o leagă direct cu determinarea tipurilor de bază, care reflectă īnsăţi dinamica formării īn ontogeneză. Īnsă el nu a continuat această idee ( Poate nu a reuşit …). Ideea abordării tipologice nu a fost nouă īn timpurile lui Vīgotski. Īn psihologie avem  un şir de exemple de formare a concepţiilor tipologice. O mare popularitate au avut-o īncercările formării unei tipologii īn domeniile psihologiei caracterului şi personalităţii la īnceputul secolului trecut (Krecimer, Sheldon).  Īntr-un anumit sens ei au discreditat  ideea abordării tipologice, deoarece ca reacţie la primele tipologii a apărut īnchipuirea că abordarea tipologică se reduce la „īncheierea unor etichete apreciative” şi deaceea nu are „valoare de cunoaştere desinestătătoare” īnafară de sarcini practice īnguste (Leontiev, 1993). Nu numai tipologiile clasice, dar şi cele apărute mai tīrziu , mulţimea tipologiilor de personalitate practice, deseori serveau drept obiect al discuţiilor aprinse, găsind lacunele sale serioase (Eysenck, 1993; Creci, Cratcifield, Livson, 1992; Libin, 1999).

Dacă ne vom referi la īnsemnătatea metodologică iniţială a noţiunii de „tipologie” vom vedea că aceasta nu este doar o clasificare cu descriere, dar mai īntīi de toate o metodă a cunoaşterii ştiinţifice (Ogurţov, 1983). Esenţa tipologiei este analiza şi sistematizarea obiectelor şi calităţilor cercetate īn corespundere cu un model ideal, care exprimă o determinare calitativă. Īn limitele abordării sistemice tipologia e orientată la găsirea legăturilor ce formează sistemele, la evidenţierea bazei esenţiale, care acoperă mulţimea de calităţi studiate. Cu toate acestea tipologia nu se limitează la analiza structurală a sistemei, ea reflectă sistema īn dezvoltarea ei, fapt foarte actual pentru psihologia dezvoltării. Un exemplu clar, dar departe de psihologie poate servi sistematizarea filogenetică, care arată nu numai ierarhia diferitor tipuri, dar şi legăturile lor īn procesul evolutiv. Īn aşa mod, tipologia bazată pe tipologia relaţiilor genetice poate servi nu doar ca mijloc pentru rezolvarea sarcinilor practice  īnguste, dar şi ca mijloc de construire a unei explicări teoretice adecvate. Primul pas necesar trebuie să fie evidenţierea unui fundament adecvat, mai precis, fundamente, deoarece  un obiect complex, ce se cercetează presupune nu una dar cīteva descrieri tipologioce. Ce poate servi ca fundament pentru tipologia dezvoltării psihice a copilului?

Din punct de vedere a abordării psihologice pe vīrste aşa o funcţie poate fi īndeplinită de o neoformaţiune. Formele de bază ale realizării neoformaţiunilor normative sunt acea verigă hotărītoare, determinarea căreia şi poate să ne conducă la īnţelegerea generalului īn   personalitatea copilului. Putem nota, că formal orice neoformaţiune pote servi ca bază īn tipologie. Īnsă accentul trebuie pus pe neoformaţiunile centrale de vārstă.  Dacă de pe aşa poziţii să privim moştenirea faptică a psihologiei dezvoltării pe vīrste, putem să găsim anumite confirmări īn folosul productivităţii abordării tipologice. 

Printre lucrări putem numi cercetările vīrstei preadolescente, realizate sub conducerea lui D.B. Elconin şi T.V. Dragunova (1967). Autorii nu numai că au analizat conţinutul psihologic al „sentimentului maturităţii” ca neoformaţiune centrală a vīrstei preadolescente, dar şi au evidenţiat trei forme calitativ diferite a menifestării ei. Ei au arătat că „preadolescenţii prin diferite căi intră īn lumea celor maturi şi īnvaţă valoarea ei”. Diferite forme de maturitate dau direcţii specifice īn formarea montajelor morale şi sociale pe parcursul dezvoltării de mai departe a personalităţii.

Alt exemplu de realizare a abordării tipologice – este un ciclu al cercetărilor lui A.Z.Zac (1998). Descriind procesaul de formare a neoformaţiunii importante la vīrsta şcolară, gīndirea teoretică, autorul a arătat foarte bine mulţimea de variante a acestui proces la diferiţi copii, a evidenţiat cīteva tipuri diferite ale formării gīndirii teoretice şi a conturat dinamica lor īn timp.

Tot īn domeniul psihologiei dezvoltării găsim şi īncercări clar formulate de a cerceta tipologia variantelor individuale de dezvoltare. Īn lucrările lui A.. Vengher cu coautori (1989) şi C.N. Polivanova (1988)s-a studiat trecerea de la vīrsta preşcolară la cea şcolară mică. Autorii conştient au refuzat mijlocul empiric de construire a tipologiei, care sugera anumite variante de dezvoltare a copiilor. Corespunzător au fost determinate aşa tipuri ca: preşcolar, şcolar, pseudoşcolar ş.a.

     Continuăm cu alte exemple. Cel mai clar exemplu, īn opinia noastră poate fi concepţia tipurilor de ataşament (Bowlby, 1969; Ainsworth, 1978). Necătīnd că există divergenţe īn interpretarea acestui fenomen, trebuie să spunem, că ataşamentul ca legătură emoţională a copilului cu mama, nu numai că–i formează sentimentul de securitate īn faţa lumii, dar şi exprimă necesitatea internă de comunicare. Īn limitele relaţiilor de ataşament faţă de mamă copilul īşi construieşte primul model de relaţii interpersonale. Fără formarea acestui ataşament dezvoltarea psihică este imposibilă. Īn acest sens ataşamentul trebuie privit ca o neoformaţiune importantă şi necesară.                                                                 

Cercetătorii  acestei  neoformaţiuni  au  determinat, că  ataşamentul, fiind  obligatoriu  pentru  toţi  copiii  ce  se  dezvoltă  normal,  are  la ei  un  caracter  calitativ  diferit. Sa  arătat, că  există  nu  mai  puţin  de  patru tipuri  de  ataşament. Acestea  sunt:  tipul  sigur,  care  corespunde  dezvoltării  normale a  copilului, două  tipuri  subnormative - agresiv-neliniştit (ambivalent)  şi  inhibator- neliniştit şi aşa-numitul dezorganizat, ce apare īn cazul unor dereglări serioase īn dezvoltare.

Multe cercetări arată, că ataşamentul influienţează dezvoltarea cognitivă, afectiv-emoţională, comunicativă. Din acest motiv putem spune că tipul de ataşament determină specificul īntregii „traiectorii” de dezvoltarea de mai departe a copilului. Noţiunea de „traiectorie” īn psihologia contemporană  ocupă un loc important. Īn ultimii zece ani īn baza acestei noţiuni s-a format o direcţie aparte īn cercetarea formării personalităţii. Bazīndu-se pe ea cercetătorii au avut posibilitatea să privească ontogeneza ca un fenomen integru , să cerceteze legăturile  īntre vīrste din momentul naşterii copilului pīnă la vīrsta adultă.

Īn ţările ex-sovietice s-au efectuat cercetări cu abordări tipologice. De exemplu G.V.Burmenscaia şi N.S. Cernīşova (1997), dedicīnd cercetarea sa formării calităţilor de caracter la copiii de vīrstă şcolară mică au evidenţiat condiţiile necesare de formare a  unei baze adecvate. Īn calitate de bază iniţială a fost luată aşa neoformaţiune din sfera comunicării preşcolarului mare, ca „capacitatea de a efectua o activitate coordonată luīnd īn considerare poziţia altuia” (Ţucherman, 1993). Cercetarea a demonstrat că această capacitate , care apare īn cadrul jocului comun şi a altor activităţi ale preşcolarului la īnceputul vīrstei şcolare mici poate primi diferite forme calitative. Prima formă se exprimă īn capacitatea şi gătinţa de a fi de acord cu partenerul de comunicare.. A doua – gătinţa de a se contrazice, insistīnd asupra poziţiei personale. A treia  - capacitatea de a evita, ocoli problemele ce apar īn comunicare. Prima formă a fost numită tipul conciliat (īngăduitor), a doua – tipul dominant; a treia - tipul evitător. Copilul cu un comportament adecvat utilizează toate aceste trei tipuri de interacţiune, īnsă cu predominarea  unuia din ele. Cercetarea longitudinală de doi ani a demonstrat stabilitatea  relativă  a acestor forme īn perioada şcolară mică precum şi transformările parţiale ce pot apărea īn perioada trecerii la vīrsta preadolescentă.

Deci, ce poate să ne ofere analiza tipologică a ontogenezei, construită īn baza celor mai importante neoformaţiuni ale vīrstei?

Īn plan teoretic această cale a cercetării procesului ontogenetic se supune greu asamblării īntr-un tablou post factum. Particularităţile psihologice trebuie să-şi ocupe locul său legitim, locul de verigă īn dihotomia clasică a particularităţilor, īn faţa cărora astăzi stă o sarcină grea de a īmbina logica analizei legităţilor dezvoltării copilului şi a preadolescentului. Astfel formarea tipologiei dezvoltării trebuie să devină o sarcină a cercetărilor speciale, iar īn perspectivă să se completeze capitolul privind psihologia dezvoltării diferenţiale.

O problemă socială majoră ar fi cea adresată adolescenţei, ca un obiect al marilor discuţii intense de la īnceputul  acestui secol, perioadă a frămīntării, furtunii īn dezvoltare.

O mare parte a publicaţiilor ştiinţifice cu privire la adolescenţă au fost elaborate plecānd de la un eşantion foarte redus din populaţia lumii. Această perioadă de viaţă este descrisă cel mai adesea ca o etapă īn cursul căreia individul trebuie să se separe de familia sa şi să devină autonom, să se revolte īmpotriva normelor şi valorilor adulţilor, o perioadă de frămāntări psihologice inevitabile. Este aceasta o descriere īntr-adevăr exactă a adolescenţei pentru īntreaga lume sau nu ?

 Constatăm că o perioadă a adolescenţei sociale există īn orice societate umană, dar poate lua forme foarte diferite. Fiecare societate īşi elaborează conceptul său privind  ceea ce este adolescenţa, sau despre ceea ce ar trebui să fie. Există, deci, „etnoteorii", sau „reprezentări sociale" diferite ale adolescenţei. Fie că sunt comune ansamblului unei societăţi, fie că sunt parţial diferite īn funcţie de subgrupurile sociale, aceste reprezentări interacţionează īn mod dinamic cu practicile educative şi contextele fizice şi sociale, īntr-un sistem pe care Super şi Harkness (1986) 1-au numit „nişă de dezvoltare". Acest cadru teoretic este perfect compatibil cu modelul eco-cultural pe care noi īl utilizăm ca fir conducător al manualelor noastre de psihologie interculturală (Berry, Poortinga, Segall şi Dasen, 1992; Segall, Dasen, Berry şi Poortinga, 1990).

Astfel, etnoteoriile adolescenţei fac parte din „cultură", ea īnsăşi īn interacţiune cu contextele ecologice şi socio-istorice (īn special cu schimbarea socială) şi contribuie, īn consecinţă, la modelarea proceselor de transmitere culturală (practici educative) şi a comportamentului indivizilor.

Īn acest ultim caz, aspectul psihologic care mă interesează este trăirea mai mult sau mai puţin problematică a adolescenţei. Mă voi baza pe un ansamblu de cercetări din psihologie, sociologie şi, mai ales, antropologie. V-om observa īn continuare avantajele unei perspective mai globale, contraverse, care utilizează metode comparative. Īn acest sens trebuie īnţeles termenul „intercultural" īn studiul prezent. Nu mă voi ocupa de studii care se referă la adolescenţii migranţi din societăţile multiculturale industrializate, nici de studii comparative internaţionale. Vom putea “citi” printre rānduri, principala problemă care ne preocupă: ce reprezentări sociale ale adolescenţei trebuie favorizate īn societatea noastră pentru a asigura o trecere optimă de la copilărie la vārsta adultă ?

Īnainte de a examina contribuţiile antropologiei şi sociologiei, se cuvine să notăm că cercetările recente īn psihologia dezvoltării au adus o contribuţie majoră īn soluţionarea problemei īn cauză.

Petersen (1988, 1993) vorbeşte de demontarea miturilor („debunking") legate de adolescenţă. La īnceputul anilor '70, cercetările au īnceput să demonstreze absenţa dificultăţilor psihologice fundamentale pentru majoritatea adolescenţilor (Offer şi Offer, 1975). Frămāntările adolescenţei par a nu se produce de cīt pentru aproximativ 20% dintre tinerii americani; creşterea pare să fie mult mai continuă decāt s-a crezut. Cei care au probleme le tărăgănează adesea chiar şi īn vārsta adultă (Rutter, 1980).  Se crede, īn general, că adolescenţii şi părinţii lor sunt separaţi de o „prăpastie īntre generaţii". Cercetările au arătat că această credinţă a fost eronată (Lerner, Karson, Meisels şi Knapp, 1975).

Kandel şi Lesser (1972) au demonstrat, de exemplu, că părinţii şi copiii lor au adesea valori mai apropiate decāt cele īmpărtăşite de adolescenţi şi prietenii lor. Potrivit acestor perspective  s-ar părea că adolescenţa īn societăţile euro-americane nu este atāt de problematică pe cāt o prezintă stereotipurile populare. Īntr-o excelentă analiză sociologică a adolescenţei şi tinereţei īn Franţa, Galland (1991) demonstrează existenţa unei tendinţe recente (īn cursul ultimilor treizeci de ani) către o prelungire a tinereţii, asociată cu o mai mare solidaritate familială īn faţa dificultăţilor pieţei de muncă, cu o congruenţă ideologică īntre părinţi şi copii şi o absenţă a stresului emoţional, precum şi cu o intrare progresivă īn vārsta adultă, cu posibilitatea de a se īncerca stilurile de viaţă şi rolurile adulţilor.

Īn acest caz nu putem vorbi că aceste comportamente problematice nu constituie un element important īn studiul adolescenţei. Īn Statele Unite, după Peterson (1993), toxicomania şi tabagismul sunt singurii indicatori care arată o ameliorare a problemei, īn timp ce suicidul şi criminalitatea sunt īn creştere.

 Adolescenţa a făcut obiectul unor discuţii intense de la īnceputul secolului XX. Stanley Hall, unul dintre psihologii  cei mai cunoscuţi īn epocă, a descris adolescenţa ca o perioadă de frămāntări, de „Sturm und Drang", pe care o atribuie biologiei, adică schimbărilor hormonale (Hall, 1916). Inevitabilitatea acestor perturbări interne - instabilitatea dispoziţiei, rebeliune şi probleme de comportament la limita psihopatologiei - figurează īn evidenţa cercetărilor psihanalitice ale lui Sigmund şi Anna Freud şi persistă pānă astăzi. Īn contextul luptei sale īmpotriva teoriilor eugeniste, părintele antropologiei americane, Franz Boas, trimitea īn 1920 pe una din studentele sale, de 23 de ani, Margaret Mead, īn Samoa, cu scopul următor: „El dorea să-mi consacru primele cercetări adolescenţei - mai precis adolescentei - pentru a vedea, pe de o parte, dacă frămāntările acestei vārste depind de atitudinile unei culturi particulare sau dacă ele sunt inerente acestei perioade de dezvoltare psihobiologice" (M.Mead, 1977).

Pentru a contrazice determinismul biologic, ar fi suficientă o singură excepţie, o societate īn care trecerea de la copilărie la vārsta adultă să se facă fără frămāntări şi fără stres. Mead a descris cu precizie această societate: pe scurt (şi simplificānd la maximum), libertatea sexuală acordată adolescenţilor din Samoa le-a permis o perioadă fără probleme şi o perfectă integrare īn comunitatea adulţilor. Lucrarea lui Mead (1928) a cunoscut un succes imediat şi considerabil şi a contribuit, fără īndoială, la evoluţia către o mai mare libertate sexuală a moravurilor societăţii euro-americane.

Şase decenii mai tārziu, Freeman (1983) a atacat toate descrierile romantice ale lui Mead: potrivit informaţiilor istorice, analizei conţinutului proceselor verbale din tribunale, propriilor sale observaţii şi altor documente, el descrie societatea samoană ca puritană, copleşită de sentimentul culpabilităţii şi violentă, iar adolescenţa, ca o perioadă frămāntată.

Cum au putut să ajungă doi etnologi la descrieri atāt de diametral opuse ? Această problemă a lansat ceea ce a fost descris ca fiind cea mai mare controversă din ştiinţele sociale (Cote, 1994), generānd sute de articole, multe cărţi şi chiar un film. Nu doresc să intru aici īn toate amānuntele dezbaterii, care, de altfel, nu este īncheiată. Că Mead a fost īnşelatā de prietenele sale adolescente, care au fost jenate de īntrebările sale vizānd un subiect tabu (Freeman, 1989), sau că ea a avut īn mod fundamental dreptate cu privire la cultura samoană dinainte de colonizare (Cote, 1994), problema fundamentală nu rămāne mai puţin valabilă: care sunt contextele culturale şi etnoteoriile cele mai capabile să asigure o trecere fără rupturi de la copilărie la vārsta adultă? Nu e posibil să răspundem fără echivoc printr-un singur studiu de caz; cel mai bine ar fi să  abordăm această problemă īntr-o perspectivă mai generală.

1

Studii holoculturale şi sociologice. Studiile numite holoculturale, comparā datele etnografice ale unui mare număr de societăţi umane, oferind această viziune mai globală. Ele constau īn eşantionarea societăţilor mai degrabă decāt a indivizilor, utilizānd īn cea mai mare parte a timpului baza de date a Human Relations Area Files (HRAF) (Segall, 1989). Există un mare număr de studii de acest tip privind adolescenţa, mai ales asupra funcţiilor ceremoniilor de iniţiere (Munroe, Munroe şi Whiting, 1981; Paige şi Paige, 1981; Schlegel şi Barry, 1980; Schlegel şi Barry, 1980b; Segall, 1988; Segall şi Knaak, 1989).

Voi relua aici cāteva date extrase dintr-o lucrare a lui Schlegel şi Barry (1991). Aceşti autori au examinat informaţiile etnografice privind adolescenţa dintr-un eşantion de 175 de societăţi. Un stadiu social al ado-lescenţei este observat īn toate societăţile examinate; el īncepe īn mod obişnuit cu pubertatea (īn 72% dintre societăţi pentru băieţi, īn 82% dintre societăţi pentru fete) sau chiar īnainte şi există un ritual īn 68 % dintre societăţi pentru băieţi (adesea public) şi īn 79 % dintre societăţi pentru fete (īn general restrāns la sfera familiei), cu o simbolică a productivităţii şi fertilităţii. Adolescenţa este, īn general, mai degrabă scurtă, īn jur de 2 ani pentru fete şi de la 2 la 4 ani pentru băieţi. Stadiul există din punct de vedere social, chiar dacă nu este desemnat printr-un termen specific al limbajului; īn numeroase cazuri (86 şi 88%), există īn semne nonlingvistice, de exemplu, vizuale, precum vestimentaţia sau coafura.

Cei care estimează că adolescenţa constituie un artificiu datorat condiţiilor contemporane se bazează pe Aries (1960), (Schlegel şi Barry, 1991).

Schlegel şi Barry sunt īn dezacord cu Aries: teza acestuia ar fi fondată pe istoria nobilimii, care-şi căsătorea copiii cāt de tineri posibil. De fapt, „adolescenţa ca stadiu social, cuprinzānd propriile sale activităţi şi comportamente, aşteptări şi recompense, este foarte bine documentată īn istoria şi literatura de altă dată" (Schlegel şi Barry, 1991).

Unii sociologi (de exemplu, Friedenberg, 1973) estimează că adolescenţa nu este necesară īn societăţile īn care rolurile adulţilor pot fi īnvăţate īn cursul copilăriei (cum sunt societăţile practicānd culesul şi agricultura) şi ar fi rezervată societăţilor complexe, īn care e nevoie de mai mult timp pentru a īnvăţa rolurile adulţilor.

Huerre, Pagan-Reymond şi Reymond (1990), īntr-o lucrare īntitulată „L'adolescence n'existe pas”, declară: „Toate studiile sintetice la acest subiect permit de a concluziona: īn societăţile primitive nu există adolescenţă". Găsim o idee apropiată, dar cu o nuanţă importantă, īntr-o lucrare  excelentă a psihanalistului Esman (1990), care declară: „Majoritatea datelor susţin teza conform căreia adolescenţa, aşa cum o cunoaştem noi, este o «invenţie culturală» (Stone şi Church, 1957) - un produs al industrializării. Ea apare din nevoia de a prelungi perioada de educaţie şi de formare pentru rolurile īndeplinite de către adulţi pentru a răspunde expansiunii tehnologice şi din nevoia de a-i ţine pe tineri īn afara cāmpului muncii pentru a garanta slujbele adulţilor īn perioade de criză" (Esman, 1990). Schlegel şi Barry sunt īn mod evident īn dezacord cu aceşti autori. Potrivit studiului lor holocultural, adolescenţa socială nu numai că e prezentă īn toate societăţile, dar ea corespunde peste tot unei perioade de īnvăţare şi de restructurare a rolurilor sociale, marcată de ambivalenţa menţinerii unei anumite subordonări şi de pregătirea pentru vārsta adultă.

Īn majoritatea societăţilor adolescenţa este perioada īn care se iau decizii angajānd individul pentru īntreaga sa viaţă; ea nu este, deci, scutită de presiuni sociale.” Viaţa devine ceva serios īn acest moment..." (Schlegel şi Barry, 1991). Continuitatea familiei este urmărită, de regulă, ca sursă a sprijinului social, a vieţii şi, la bătrāneţe, chiar a supravieţuirii. Īn aceste condiţii: „se vor evita certurile cu rudele. Chiar dacă ostilitatea sau incompatibilităţile personalităţilor există, aceste sentimente vor fi ocultate pentru a păstra, cel puţin, o aparenţă a armoniei familiale. Independenţa, aşa cum o īnţelegem noi, ar fi considerată nu doar ca o marcă a excentricităţii şi egoismului, ci nebunie sfidānd raţiunea" (Schlegel şi Barry, 1991).

Īn comparaţie cu adolescenţa din lumea occidentală, observaţiile făcute asupra unui mare eşantion de societăţi arată că adolescenţii sunt utili familiei şi comunităţii lor. Pe de altă parte, ei petrec cea mai mare parte a timpului lor mai ales cu adulţi de acelaşi sex (īn 66% dintre societăţi pentru băieţi, 84% pentru fete) decāt īn grupuri de egali (respectiv 17% şi 5%). După adolescenţă, dacă intrarea īn lumea adulţilor este īntārziată, īntālnim un stadiu adiţional: „tinereţea", stadiu īn decursul căruia este posibil să se īncerce diverse ocupaţii şi parteneri de căsătorie.

Aceasta este valabil nu numai pentru societăţile occidentale actuale (de exemplu, Galland, 1991), ci şi pentru societăţile studiate de Schlegel şi Barry, īn 25% din cazuri pentru băieţi şi 20% pentru fete. E vorba, īn special, de societăţi īmpărţite pe clase de vārstă, ca numeroasele societăţi din Africa, precum Xhosa din Africa de Sud, Senoufo din Coasta de Fildeş, Masai din Kenya sau chiar Kikuyu  din Kenya despre care vom vorbi mai departe.

Din acest studiu holocultural reiese imaginea unei adolescenţe īn acelaşi timp universale ca stadiu, dar foarte diversă din punct de vedere cultural īn ceea ce priveşte manifestările sale, īn cursul căreia existenţa tensiunilor este normală şi chiar, īntr-o mică măsură, comportamentul antisocial (īn 44% dintre societăţi pentru băieţi, 18% pentru fete). Īnsă īn acest caz nu e vorba realmente de o perioadă de „criză". Problemele adolescenţei īn societatea occidentală par a fi legate de o prea lungă perioadă a adolescenţei şi tinereţii, fără marcaj clar printr-un ritual de trecere, cu un rol productiv mic sau chiar inexistent, fără datoria de educare a fraţilor şi surorilor mai mici şi excluderea activităţilor adulţilor. Revolta īmpotriva părinţilor şi separarea de familie par a fi „sarcini de dezvoltare" specifice societăţilor care favorizează independenţa şi individualismul. Acest context global fiind stabilit, poate fi interesant.

  Să revenim īn continuare la o serie de studii de caz, care ilustrează influenţa schimbării sociale asupra reprezentărilor sociale ale adolescenţei.

Studii de caz etnografice: schimbarea socială.

Studiile holoculturale utilizează documentaţia etnografică existentă, evidenţiind informaţii particulare despre adolescenţă. Īn mod inevitabil, datele obţinute prin aceste cercetări sunt mai puţin bogate īn comparaţie cu cele provenind din studii care au, īn mod direct, ca obiectiv adolescenţa. Īntr-un proiect intitulat „Adolescents in a changing world", lansat la īnceputul anilor '80 de John şi Beatrice Whiting de la Harvard Graduate School of Education, etnologii (īn majoritatea cazurilor cupluri, pentru a putea interoga şi fete şi băieţi) au fost trimişi īn locuri īn care lucraseră şi īnainte, pentru a studia specificul adolescenţei, utilizānd, aproximativ aceleaşi metode. Să examinăm pe scurt patru rapoarte publicate īn urma acestui proiect.

Primul ( īn consecutivitatea noastră ) dintre aceste studii (Hollos şi Leis, 1989) ne duce īn delta Nigerului, īn Nigeria, īn două sate Ijo. Īn mod tradiţional, fetele se căsătoresc de tinere, īn pragul pubertăţii; clitoridectomia era practicată doar īn unul din cele două sate şi nu exista nici un alt ritual de trecere. Băieţii treceau printr-un grup al „tineretului", īn care trebuiau să efectueze munci importante pentru comunitate şi nu se căsătoreau de cāt pe la 20 de ani.

Introducerea şcolarităţii a generat o prelungire a adolescenţei şi o perioadă de tinereţe, mai ales pentru fete. E vorba, īnsă, pentru ambele sexe de o perioadă relativ uşoară şi agreabilă, fără conflicte majore, anxietate, stres sau delicvenţă. Şcoala nu este percepută şi concepută īn mod serios de tineri deoarece nu poate asigura un loc de muncă; ei petrec mai mult timp acasă, efectuānd  mici servicii şi activităţi, cursānd de la sat la oraş. Relaţiile sexuale sunt concepute ca o distracţie, iar o sarcină premaritală nu numai că nu are nici o consecinţă, dar ajută tānăra femeie să-şi dovedească fertilitatea şi, deci, să-şi găsească un soţ.. Tinerii Ijo nu sunt obligaţi şi stimulaţi strict să devină autonomi faţă de familia lor; dimpotrivă, īntre părinţi şi tineri se stabileşte un sprijin reciproc pentru toată viaţa.

O viziune mult mai pesimistă asupra efectelor schimbării sociale şi, īn special, ale şcolarizării ne oferă un studiu asupra adolescenţilor realizat īn Kikuyu din Kenya (Wbrthman, 1986; Worthman, 1987; Worthman şi Whitmg, 1987). Īn mod tradiţional, băieţii treceau prin două perioade de vārstă a cāte 9 ani fiecare, „războinicii juniori" şi „rāzboinicii seniori" ; activităţile de bază se reduceau la obligaţiunea de a apăra satul şi vitele. Īn mod special tinerii primeau o pregătire  de tip militar. Ei se căsătoreau īn jurul vārstei de 26 de ani, devenind „tineri adulţi". Iniţierea pentru viaţa de familie se constituia dintr - o instrucţie explicită īn practici şi reguli asupra relaţiilor sexuale. Ca războinici seniori, ei dormeau īntr-o casă comună care le era rezervată şi erau īnconjuraţi de fete mai tinere decāt ei, cu care se dedau jocurilor sexuale după reguli foarte stricte, controlate de ceilalţi membri ai grupului. Īn particular, le era interzis să se atingă de zonele genitale, iar tānăra purta o fustă de piele pe care o strāngea īntre gambe. Ea nu accepta relaţii sexuale complete decāt cu un tānăr cu care dorea să se căsătorească şi se căsătorea, de obicei, īn jurul vārstei de 19 ani.

Actualmente, şcoala a īnlocuit grupurile de vārstă ca situaţie instituţională pentru alegerea unui partener de căsătorie, dar programul nu comportă nici un fel de educaţie sexuală. Aşteptările parentale produc o puternică ambivalenţă, fiind diferite īn cazul fetelor şi al băieţilor. Morala creştină īncurajează tinerele la „virtutea virginităţii". Băieţii, dimpotrivă, imediat după circumcizie, īn jurul vārstei de 16 ani, primesc o casă individuală īn cadrul concesiunii familiale, īn care comportamentul sexual nu este reglat nici de adulţi, nici de cei de vārsta lui. Īn aceste circumstanţe, scriu Worthman şi Whiting (1987), este uimitor că sarcinile nedorite nu sunt mai numeroase īn comparaţie cu alte societăţi.

 Aceste două cercetări realizate īn Africa sunt destul de greu comparabile, deoarece situaţiile sunt diferite din numeroase puncte de vedere. Se vede, totuşi, īn mod clar, ce pondere pot lua factorii de aculturaţie, īn special şcolarizarea şi religia, dacă ei schimbă prea radical şi prea rapid concepţiile şi practicile educative orientate la adolescenţă.

Constatări similare ne vin dintr-o serie de cercetări asupra urbanizării rapide şi occidentalizării īn Coasta de Pildeş. Bassitche (1991), de exemplu, relevă că noul drept matrimonial care instaurează familia nucleară u a avut doar consecinţe pozitive asupra funcţiei familiei. Ea (familia nucleară) a făcut, de asemenea, fragile relaţiile matrimoniale (divorţuri) şi a favorizat inadaptarea socială. Īn familiile abidjaneze dintr-un mediu mai īnstărit, menţionează autorul, părinţii īncredinţează adesea educaţia copiilor personalului casnic. Părinţii se ocupă puţin de copiii lor, mulţumindu-se să-i hrănească şi să le ofere gratificaţii economice. Contează doar notele bune de la şcoală. Īntr-o asemenea ambianţă familială, relaţiile dintre părinţi şi copii se desfăşoară pe o bază de neīnţelegere, ceea ce nu favorizează  integrarea familială şi socială a tānărului.

Īntr-o altă cercetare īn Coasta de Fildeş, acoperind deceniul 1980-1991, Delafosse, Fouraste şi Gbobouo (1993) constată o degradare rapidă a condiţiilor adolescenţei, Īn special īn marile oraşe. Dificultăţile ce apar īn procesul stabilirii identităţii sunt īn mare măsură determinate de condiţiile socio-economice şi de aculturaţie. „Variabilele analizate arată o adaptare defectuoasă a tinerilor, prinşi īn menghină īntre exigenţele mediului tradiţional şi cererile pregnante ale occidentalizării. Este vorba de un «entre-deux». De aici iau naştere situaţiile de eşec, de criză de identitate, de dublă constrāngere" (157-158). O „patologie a crizei" se instalează din 1983, o dată cu creşterea tentativelor de suicid şi apariţia toxicomaniei. Īntre 1985 şi 1989, există o creştere a interpelărilor poliţiei şi justiţiei cu:

1.       Sporirea  conduitelor dependente de: consum de bere şi alte băuturi alcoolice, canabis, amfetamine, cocaină, heroină etc.;

2.       creşterea majoră a heteroagresivităţii: violenţă faţă de celălalt, trecerea la acţiuni armate etc.;

3.       creşterea neliniştitoare a tentativelor de suicid;

4.       creşterea relativă a prostituţiei feminine şi masculine.

Īn seria studiilor coordonate la Harvard, se  dezvăluie efectele nefaste ale unei schimbări sociale prea rapide, cu mari diferenţe īn funcţie de circumstanţe. Cercetarea lui Burbank (1987) se referă la aborigenii dintr-o comunitate mică din nordul Australiei. Īn mod tradiţional, căsătoria poligamă se făcea īntre o fată prepuberă şi un bărbat mult mai īn vārstă decāt ea, ales de familie din clanul apropiat. Problema relaţiilor sexuale īnainte de căsătorie nu se punea. Actualmente, adulţii īncearcă permanent să impună aceste reguli tradiţionale, dar televiziunea, filmele, īnvăţămāntul misionar, şcolarizarea şi legislaţia australiană au creat norme noi. Căsătoria nu este autorizată īnainte de 16 ani, şcoala constituie un grup mixt, īn care īntālnirile sunt uşurate, iar mijloacele de comunicare răspāndesc norma occidentală a iubirii romantice. Se creează, astfel, un conflict īntre aşteptările părinţilor şi comportamentul adolescenţilor, conflict centrat aparent pe relaţiile sexuale, dar bazat, de fapt, pe teama unei perturbări a sistemului social prin căsătorii „incorecte" (cu o persoană dintr-un clan nepotrivit) īn care „nu s-ar mai şti cum să-1 numească pe copil" (Burbank, 1988, p. 120).

Această reacţie la schimbarea socială este complet diferită de cea pe care Condon (1987, 1990) a descris-o pentru o comunitate mică din Holman, īn Marele Nord canadian, īn care el a lucrat īn trei rānduri, īntre 1978 şi 1988). Īn mod tradiţional, o perioadă a adolescenţei debutānd către 10-13 ani era desemnată printr-un termen specific, dar nu era marcată de nici un ritual; pur şi simplu, fetele erau informate asupra bunei rānduieli şi trebuiau să se ocupe de treburi gospodăreşti, īn timp ce băieţii īncepeau să-i īnsoţească pe bărbaţi la vānătoare. Fata se căsătorea īnaintea pubertăţii cu un bărbat ales de părinţi, dar regulile nu erau foarte stricte; fata putea să refuze sau părinţii puteau să-şi schimbe părerea. Viitorul soţ intra īn familia logodnicei sale şi trebuia să contribuie cu anumite servicii, dar nu era considerat nici adult, nici căsătorit īnainte de a fi vānat un animal mare (īn general, către 17-18 ani). Cuplul putea atunci să se separe de familie. Nu exista ceremonia de căsătorie, iar primii doi ani erau consideraţi ca o perioadă de probă, după care separările erau rare. Actualmente, adolescenţa s-a prelungit şi e urmată de o perioadă de tinereţe īn cursul căreia băieţii şi fetele pot locui īmpreună la părinţi; ei īşi īntemeiază propria lor familie ( īn jur de 19 ani pentru fete şi 21 de ani pentru băieţi). Relaţiile sexuale premaritale sunt, deci, tolerate, chiar dacă rămān discrete. Fetele au ceea ce Condon numeşte „sindromul parka". Ele sunt foarte pudice şi se īngrijesc de decenţa vestimentaţiei īndată ce se apropie un băiat.

 Părinţilor le place să vadă relaţii stabile, iar unii tineri īşi ascund iubirile lor pentru a nu se simţi īmpinşi către relaţii mai de durată. Nu există educaţie sexuală nici din partea şcolii, nici din partea părinţilor şi, īn ciuda distribuirii gratuite a prezervativelor īn dispensare, măsurile contraceptive nu sunt folosite īn mod sistematic. Sarcinile premaritale sunt bine primite de părinţi. Tānăra mamă poate  să decidă păstrarea copilului şi primeşte, īn acest caz, toată atenţia şi sprijinul de care are nevoie. Ea este liberă  să dea  copilul īn adopţie, īn familia propriilor părinţi (care, īn acest caz, vor creşte copilul după ce mama pleacă). Viaţa adolescenţilor şi tinerilor din Holman se desfăşoară īntr-o atmosferă de mare libertate; fetele şi băieţii pleacă şi se īntorc cānd vor şi nu trebuie să anunţe părinţii decāt dacă absentează pentru o activitate īn mod potenţial periculoasă (de exemplu, pentru a se scălda sau pentru a pescui). Ei au, īn general, un orar zilnic total diferit de cel al părinţilor şi petrec cea mai mare parte a timpului īn activităţi distractive (sport, televiziune). Īn această comunitate, au apărut totuşi tensiuni īn ultimul deceniu, care se manifestă mai ales prin violenţa legată de abuzul de alcool şi prin creşterea suicidului la tineri.

La finele acestui articol menţionăm următoarele. Am īncercat să prezentăm unele studii teoretice şi experimentale mai puţin cunoscute īn prezent din cadrul psihologiei dezvoltării, luānd īn unele cazuri atitudinea critică faţă de rezultatele obţinute. Considerăm că problemele pe care le-am abordat pe departe nu reflectă toate perturbările ce au loc īn domeniu. Īn acest context sperăm la un dialog interesant īn continuare. 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro