1                    Totul despre Sida si infectia cu HIV


Ce este HIV ?

        HIV ( Human Immunodeficiency Virus ), respectiv virusul imunodeficienţei umane, face parte din clasa retrovirusurilor, familia Lentivirinae. El determină, īn timp, deteriorarea gravă a imunităţii persoanelor pe care le infectează. Acest virus a fost descoperit īn anul 1983 īn Franţa de către doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur. Descoperirea acestuia a fost confirmată un an mai tārziu īn America de către doctorul Robert Gallo de la Institutul de Cancer din Bethesda.
        De atunci şi pānă īn prezent cercetătorii au identificat două tipuri de HIV, denumite HIV -1 şi HIV -2. Acestea au o răspāndire inegală pe glob , HIV 1 fiind mult mai des īntālnit.
        Astăzi se ştie că HIV -1 are o mare variabilitatea genetică, ceea ce a dus la o clasificare a sa īntr-un grup major M, care cuprinde subtipuri notate de la A la I şi un grup mai restrāns O ( outlier). Īn Romānia, predomină subtipul F, care mai poate fi īntālnit cu o pondere mare īn America de Sud, Africa Centrală şi Thailanda.
        Ca toate retrovirusurile, HIV -1 are īn structura sau un ARN ( acid ribonucleic) şi o enzimă ( reverstranscriptaza), care permite convertirea genomului ARN īntr-un provirus ADN, integrat īn genomul celulei infectate.
        Celulele organismului uman dotate cu receptori CD4 sunt īn principal:
            • limfocitele  T4 ( helper)
            • unele limfocite B
            • macrofagele
            • celulel epidermice Langherthas
            • celule epiteliale

        Ce este SIDA ?
        SIDA ( īn franceză) sau AIDS ( īn engleză) se traduce īn limba romānă ca sindromul de imunodeficienţă dobāndite.
        Sindromul īnseamnă o sumă de manifestări de boală care pot fi īntālnite īn diverse maladii.
        Imunodeficienţa se manifestă prin scăderea puterii naturale a organismului de a se apăra īmpotriva infecţiilor
        

- 2-

Imunitatea unui organism se dată de :
.        • celulele albe din sānge ( leucocitele) şi de alte celule din organism
        • anticorpii produşi de celulele albe.
        Imunodeficienţa care apare īn SIDA se produce prin alterarea ambelor componente ale imunităţii.
        Spre deosebire de alte "imunodeficienţe" cu care omul se poate naşte sau prin care poate să treacă temporar, īn cazul SIDA imunodeficienţă este dobāndită prin infecţia cu HIV, care determină prăbuşirea imunităţii, īn special prin distrugerea limfocitelor T4 . O persoană cu SIDA are imunitate compromisă , motiv pentru care pot apărea foarte uşor infecţii cu diverse virusuri, paraziţi, ciuperci, bacterii, care īn mod obişnuit nu produc īmbolnăviri. Tot astfel se justifică şi apariţia unor cancere.  

        Cum se transmite infecţia cu HIV?

        La nivelul cunoştiinţelor actuale, se poate afirma că virusul imunodeficienţei umane, se transmite pe trei căi care recunosc mai multe variante:
        • prin sānge infectat
        • prin contact sexual infectat
        • vertical, respectv de la gravida infectată la nou-născut.

        • Transmiterea prin sānge infectat cu HIV
        Aceasta recunoaşte următoarele variante:
            • transfuzia de sānge sau produse din sānge necontrolat
            • injecţii cu ace şi seringi reutilizate, fără a fi īn prealabil sterilizate
            • intervenţii invazive de orice fel cu instrumente tăioase sau care īnţeapă şi care sunt murdărite de sānge ce poate proveni de la o persoana infectată cu HIV .
            • HIV se poate transmite şi prin transplant de organe, īn cazul īn care donatorul este infectat.
        Utilizatorii de droguri administrate intravenos īşi īmpumută adesea seringile, contribuind astfel la transmiterae infecţiei cu HIV de la unul la altul īn cazul īn care unul dintre aceştia este infectat.

- 3 -

        • Transmiterea HIV prin contact sexual
        Īn cazul contactelor sexuale īntāmplătoare, cu persoane necunoscute, fără protecţie cu prezervativ, HIV se poate transmite pe orice cale: vaginală, anală, orală.
        Iniţial s-a crezut că SIDA este o boală a homosexualilor , primele cazuri de īmbolnăvire fiind recunoscute la aceştia. Īn prezent, predomină calea de transmitere heterosexuală, ambele sexe fiind expuse la risc īn mod egal.
        Fertilizările artificiale cu spermă pot fi incriminate īn transmiterea infecţiei cu HIV, dacă donatorul de spermă este infectat.

        • Transmiterea verticală sau perinatală
        O mamă infectată cu HIV riscă să  transmită infecţia propriului copil: īn timpul sarcinii ( īnainte de naştere); īn timpul naşterii ; după naştere ( prin alăptare).
        Conform statisticilor publicate, riscul de transmitere a infecţiei cu HIV pe cale verticală variază, īn funcţie de măsurile profilactice, īntre 12% şi 80%, fiind īn medie de 25% pentru fiecare naştere īn parte.

        • Alte riscuri prevăzute
        HIV recunoaşte aceleaşi căi de transmitere cu cele ale virusului hepatitei B , de aceea nu trebuie să fie folosite īn comun periuţa de dinţi, lama de bărbierit, briciul, instrumentarul de maninchiură , aparatele depilatoare, alte obiecte de uz intim.
        Nu trebuie ignorate nici " frăţiile de cruce", tatuajele, perforarea urechii pentru cercei, "tăiatul sub limbă".

        • Cum se transmite HIV ?   
        Īn prezent este unamim acceptat că HIV nu se transmite prin urină, fecale, salivă, lacrimi, transpiraţie, secreţii nazale, dacă acestea nu conţin sānge infectat cu HIV īn cantităţi vizibile cu ochiul liber. Tusea şi strănutul nu reprezintă nici un pericol.
        Pe baza experienţei acumulate pānă īn prezent este sigur că nu există riscuri de transmitere a infecţiei cu HIV prin : strāngere de mānă; īmbrăţişare; folosirea īn comun a locurilor de joacă, a jucăriilor, a rechizitelor, a tacāmurilor şi veselei, a WC-urilor şi a grupurilor sanitare; sărutul pe obraz; vizitarea unui bolnav de SIDA la spital
- 4 -

sau acasă; īn cursul consultaţiilor medicale; īn cursul relaţiilor de serviciu; īn cursul jocurilor sportive; īn bazinele de īnot; prin conveţuirea īn familie ( dacă se respectă normele elementare de igienă şi de protecţie sexuală).

        Receptivitatea
        Receptivitatea faţă de infecţia cu HIV este generală. Aceasta īnseamnă că orice persoană se poate infecta cu HIV , dacă se expune riscului de infecţie, voluntar sau accidental.
        Categoria cea mai expusă infecţiei cu HIV este populaţia activă sexual şi īn special tinerii, care , prin naivitatea caracteristică vārstei, se expun neprotejat.
        O altă categorie cu risc este cea a lucrătorilor din domeniul sanitar, īndeosebi cei care activează īn specialităţi īn care intră īn contact cu sāngele.
        Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Atlanta, SUA, a prezentat īn anul 1994 un studiu asupra riscului profesional de infectare cu HIV īn rāndul lucrătorilor din domeniul sanitar. Au fost prezentate mai multe cazuri de SIDA, sigur infectate prin expunere īn timpul exercitării profesiei: 28 asistente medicale; 7 medici; 1 tehnician de dializă; 1 infirmieră; 1 femeie de serviciu. Sursa de infecţie au constituit-o īn principal pacienţii bolnavi de SIDA , respectiv 72%, iar restul pacienţii infectaţi cu HIV asimptomatici.
        Factorii care influenţează riscul profesional de infectare cu HIV sunt:
        - durata contactului profesional cu persoane infectate;
        - stadiul infecţiei HIV a pacienţilor, care constituie sursa de infecţie pentru personalul sanitar ( sāngele provenit de la un pacient cu SIDA este mai infectant decāt cel provenit de la un pacient asimptomatic);
        - volumul de sānge infectat care a fost inoculat ( īnţepătura cu un ac de seringă este mai periculoasă decāt cea produsă de un ac chirurgical, deoarece primul conţine mai mult sānge).
        - calea de inoculare;
        - īntinderea şi profunzimea leziunii accidentale;
        - frecvenţa inoculării;
        - procedurile care implică introducerea de ace īn vene sau artere;
        - echipamentul de protecţie;
        - educaţia sanitară privind protecţia īn timpul activităţii profesionale;
- 5 -

        - atitudinea postexpunere la infecţie ( administrarea de medicamente anti-HIV , imediat după expunere, poate reduce riscul de infectare cu aproximativ 80%).

        Testarea HIV
        Pentru a putea şti cu certitudine dacă o persoană este infectată cu HIV, ea trebuie să fie testată īn acest sens. Testele utilizate ( ELISA) evidenţiază anticorpii anti-HIV pe care persoana testată īi produce dacă este infectată. Sunt nişte teste indirecte. Identificānd anticorpii anti-HIV la o persoană, se poate spune că aceasta este sigur infectată.
        De la momentul infectării şi pānă la pariţia anticorpilor specifici anti-HIV se scurge un timp care poate varia de la cāteva săptămāni pānă la 6 luni. Această perioada de negativitatea a testului HIV la o persoana infectată se numeşte "fereastră imunologică". De aceea, pentru a avea certitudinea unui test corect, acesta trebuie repetat şi la 6 luni de la ultima expunere cu risc infectant . Pentru confirmarea unui test HIV pozitiv se efectuează īn laboratoare cu o dotare superioară testul Western Blot. Acesta este un test indirect , dar mult mai sensibil, mai laborios şi mai scump. Principiul pe care se bazează este de punere īn contact a serului analizat cu antigene HIV purificate şi separate prin electroforeză. Testele care evidenţiază direct virusul sunt īncă prea scumpe, motiv pentru care sunt utilizate īn scopuri clinice restrānse.
     
1  Testele ELISA la copiii născuţi din mamele infectate cu HIV au o particularitate īn interpretare. Aceasta pentru că toţi nou-născuţii din mame HIV pozitive sunt pozitivi la īnceputul vieţii, chiar dacă nu sunt infectaţi. Acest fenoomen apare deoarece anticorpii anti-HIV de la mamă traversează placenta şi ajung la copil. Cu timpul aceşti anticorpi, dispar. Dacă copilul nu este infectat cu HIV, īn cāteva luni testul său ELISA devine negativ.Dacă īnsă este infectat, acesta va īncepe să-şi producă proprii anticorpi specifici, iar testul ELISA rămāne pozitiv, chiar şi după 18 luni, perioada acceptată pentru ca un copil născut din mamă HIV pozitivă să se debaraseze de anticorpii preluaţi de la aceasta. De aceea interpretarea acestor teste trebuie să fie efectuată de personal calificat.

        Semne de boală īn cadrul infecţiei cu HIV
        Infecţia cu HIV este considerată de majoritatea specialiştilor ca o infecţie cu incubaţie īndelungată. Mai simplu spus, din momentul infecţiei şi pānă la apariţia
- 6 -

semnelor de boala caracteristice pentru SIDA pot trece mulţi ani, īn medie 10 ani.
        Evoluţia naturală a infecţiei cu HIV se caracterizează prin :
            • manifestări stadiale ( infecţia acută, ARC, SIDA )
            • prezenţa unor semne de boală determinate de HIV īnsuşi şi a altora datorate scăderii imunităţii ( infecţii oportuniste, cancere)
            • persistenţa pe viaţă a virusului īn organismul pe care l-a infectat.
        Infecţia acută
        Apariţia şi evoluţia infecţiei acute cu HIV este necaracteristică şi, īn general, favorabilă , motiv care , uneori , trece neobservată sau este uitată.
        După perioada infecţiei acute ( sau primare) urmează o perioadă variabilă īn timp īn care persoana infectată este total asimptomatică, dar contagioasă.
        Īn cadrul infecţiei acute pot fi īntālnite manifestările clinice:
        Generale : Febră; faringită; adenopatie; artralgii; mialgii; letargie; anorexie; scădere ponderală.
        Neurologice: Cefalee; dureri retroorbitare; menigoencefalită;neuropatie periferică; radiculopatie; nevrită brahială; sindrom Guillain -Barré; alterare a funcţiilor cognitive şi afective.
        Dermatologice: Erupţii cutanate eritematoase maculopapuloase; sindrom rubeoliform; urticarie; descuamare; alopecie; ulceraţii mucocutanate.
        Gastrointestinale: Candidoză orală, linguală, faringiană; greaţă, vărsături; diaree.
        Respiratorii : Tuse uscată; pneumonie acută interstiţială.

        Infecţia simptomatică
        Infecţia simptomatică  cuprinde manifestări clinice multiple şi diverse, unele necaracteristice inţial, dar care cu timpul grupează , īncepānd să sugereze medicului diagnosticul de infecţie cu HIV .
        Īn cadrul unor stadializări mai vechi, īn cursul infecţiei cu HIV era prezentată o perioadă intermediară īntre infecţia asimptomatică şi SIDA, denumită ARC ( AIDS Related Complex).
        Faza finală a infecţiei simptomatice o reprezintă SIDA ( sindromul de imunodeficienţă dobāndită ), cānd persoana infectată cu HIV prezintă numeroase boli

- 7 -

infecţioase greu de tratat, īn special datorită imunităţii compromise şi rezistenţei agenţilor patogeni oportunişti.  Aceştia sunt bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziţi care īn condiţii de imunitate nealterată nu reuşesc să determine īmbolnăviri .
        Acestor infecţii li se asociază adesea şi unele forme de cancer, care bineīnţeles că īntunecă şi mai mult speranţa de supraveţuire a persoanei infectate cu HIV.
        Criteriile de diagnostic ale sindromului de imunodeficienţă dobāndită adoptat de Ministerul Sănătăţii din Romānia īn anul 1990. ( Definiţia cazului de SIDA după aceste criterii ţine seama de nivelul de ţară subdezvoltată al Romāniei), se prezintă mai jos:

        Semne majore:
        • Scădere ponderală peste 10% • Febră prelungită peste o lună • Infecţii respiratorii inferioare severe/trenante • Diaree cronică, peste o lună•
        Semne minore :
         • Adenopatie generalizată • Candidoză orofaringiană • Dermatite generalizate • Infecţii multiple/recidivante • Herpes zoster varicelizat • Herpes simplex recidivant/cronic •Parotidă cronică • Hepato-spleno-megalie •
        Boala asociată definitorie pentru SIDA :
        • Sarcom Kaposi • Limfoame • Pneomonie limfoidă • Infecţii oportuniste •
Wasting sindrome ( " sindrom de devastare") • Encefalopatie HIV • Cancer cervical
( uterin) • Tuberculoză • Pneumonie recidivantă •

        Posibiltăţi de tratament
        Īngrijirea bolnavilor cu SIDA presupune un complex de īngrijiri medicale completate cu o serie de măsuri de ordin social care au rolul de a eficientiza eforturile medicale .
        Schematic, īngrijirea cuprinde :
         - Tratament anti-HIV
        - Tratamentul bolilor asociate īnfecţiei cu HIV: • antibacterian • antifungic • antiprotozoaric • antiviral • al cancerelor asociate • al afecţiunilor hematologice • al sindromului de slăbire • al encefalopatiei • etc.
        - Imunoterapie
- 8 -
- Alimentatie hipercalorică şi hiperprotidică
        - Fizioterapie
        - Psihoterapie
        - Suport social pentru bolnav şi familia afectată
        - Educaţie şi control

        Tratamentul anti-HIV
        Scopul tratamentului antiretroviral este de a īmpiedica , atāt cāt se poate, dezvoltarea HIV, şi prin aceasta, de a īndepărta cāt mai mult īn timp, dezastrul imunologic pe care HIV īl determină.
        Tratamentul trebuie īnceput īnainte ca imunodepresia să devină manifestă.
        Tratamentul iniţial trebuie să conţină o combinaţie de minimum două medicamente.
        Modificările schemei terapeutice trebuie să vizeze īnlocuirea sau adăugarea a cel puţin două medicamente neutilizate anterior la pacientul respectiv.
        Monitorizarea tratamentului prin determinarea limfocitelor CD4 şi a īncărcăturii medicale este esenţială.
        Răspunsul favorabil la tratament pare să se obţină prin combinaţia a cāte doi analogi nucleozidici inhibitori de reverstranscriptază cu un al treilea agent ( inhibitor de protează sau inhibitor nenucleozidic de reverstranscriptază ) sau prin combinaţia a doi inhibitori de protează.
        Actualele combinaţii terapeutice nu garantează vindecarea. Se prezintă īn continuare grupele mari de medicamente anti-HIV care se īncearcă īn ţările dezvoltate :
• inhibitori nucleozidici de reverstranscriptază • inhibitori de protează • inhibitori de integrază • inhibitori de glicozidază • inhibitori -Tat • oligonucleotide antisens • inhibitori ai proteinelor accesorii • terapie genică.
        Un program de tratament modern anti-HIV īn ţările īn curs de dezvoltare presupune īnsă o serie de implicaţii foarte serioase : costul tratamentului este foarte ridicat, supravegherea medicală de īnaltă specialitate este foarte scumpă, vieţile persoanelor infectate cu HIV pot fi prelungite īntr-o aorecare măsură şi fără tratament specific anti-HIV.
        

- 9 -

Īn aceste condiţii , un program naţional anti-HIV este dependent de factorii de decizie politică, care trebuie să ţină seama de condiţiile specifice şi posibilităţile locale.

        Prevenirea infecţiei cu HIV
        Īn situaţia īn care tratamentul curativ anti-HIV nu  a dat īncă satisfacţiile aşteptate este firesc ca fiecare individ să conştientizeze că trebuie să participe efectiv la prevenirea răspāndirii infecţiei. SIDA este o problemă de sănătate publică deosebită, depăşind graniţele sectorului sanitar şi implicānd toate sectoarele vieţii sociale.
        Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat din 1987 un program global de luptă anti-SIDA. Īn 1994, conducătorii a 42 de guverne au adoptat prin Declaraţia de la 1 decembrie, la Paris, o strategie comună īn combaterea problemelor ce decurg din răspāndirea infecţiei cu HIV. Īn cadrul acestor reacţii de amploare la scară mondială, īn Romānia a fost adoptat Programul naţional de luptă anti-SIDA , care are īn vedere īmbunătăţirea cadrului legislativ şi asigurarea suportului material pentru desfăşurarea măsurilor preventive şi curative.
        Activitatea de prevenire a răspāndirii infecţiei cu HIV presupune: • identificarea surselor de infecţie şi supravegherea grupelor de risc • măsuri faţa de căile de transmitere, respectiv educaţie sexuală şi de promovare a utilizării prezervativului, controlul sāngelui de transfuzat, controlul sterilităţii instrumentarului medical şi consilierea femeiii īn sensul prevenirii transmiterii verticale ( de la mamă la copil) • protecţia poulaţiei receptive, care presupune educaţie sanitară şi vaccinare.
        Vaccinul ideal ar trebui să aibă următoarele calităţi: • să fie sigur • să aibă efect īndelungat • să inducă imunitate la toate porţile de intrare ale virusului • să inducă un răspuns imunologic celular şi umoral īmpotriva celulelor deja infectate de HIV • să asigure protecţie faţă de toate tipurile de HIV • să nu producă reacţii adverse severe. Pānă īn prezent nu s-a reuşit obţinerea unui vaccin corespunzător. Īn  aceste condiţii, singura modalitate de a proteja populaţia de infecţia cu HIV este educarea acesteia.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro