1
Facultatea  de  Stiinte  EconomiceMarketing        Gr: 8163Studenta:  STOICA CORINAPlan  de  afaceri  al  firmei

“ HOME  WALK “
- 2007 -

Cuprins:
1. Descrierea afacerii……………………………………………………………………………..…1
2. Scrisoare explicativa……………………………………………………………………………...2
3. Siteza planului de afaceri…………………………………………….…………………………...3
4. Date de identificate…………………………………………………….........................................3
5. Planul operational…………………………………………………………………………………4
5.1 Alegerea terenului……………………………………………………………………………….4
5.2 Intocmirea  planului fermei……………………………………...................................................5
5.3 Pregatirea terenului……………………………………………...................................................5
5.4 Executarea Sistemului de Irigaţii………………………………………………………………..7
5.5 Amenajarea Fermei…………………………………………………….......................................7
5.6 Etape necesare…………………………………………………...................................................8
5.6.1 Trecerea melcilor pe straturile de hibernare……………...……………………………………8
5.6.2 Purgarea ………………………………………………...……………………………………10
5.6.3 Montarea sistemului  “SANDWICH”…………………..……………………………………10
6. Managementul si organizarea afacerii……………………………….…………………………..13
7. Planul de marketing……………………………………………….……………...……………...14
8. Plan financiar……………………………………………………….……………………………15
9. Anexele planului………………………………………………….………………………………17
9.1 Tipul de melc utilizat……………………………………..…..…………………………………17
9.2 Alimentatia melcilor……………………………………….……................................................19
9.3 Plante furajere…………………………………………………………………………………...20
9.4 Furaje concentrate…………………………………….…………………………………………22
9.5 Boli si daunatori amfibieni  ……………………………………..................................................24
9.6 Boli si daunatori vertebrate………………………………………………………………………25
      10. Bibliografie……………………………………………...………………………………………..26

1. Descrierea afacerii

Pentru   S.C. HOME WALK S.R.L  trebuie intocmit un plan de afaceri viabil pentru a putea obtine un credit bancar  de 12.000 € pentru deschiderea unei crescatorii de melci comestibili in jud.Piata Neamt
Suma trebuie sa acopere costurile cu infiintarea firmei amenajarea terenului si spatiile anexe,instalatii achizitionate  din afara  tarii.
Planul consta in deschiderea unei fime care sa se ocupe cu cresterea si comercializarea  melcilor comestibili.
Planul de afaceri prezinta sumele totale de care este nevoie inca de la infiintare  si pana la generarea de profit.
In prima faza imi propun sa infiintez  o crescatorie in aer liber si dupa ce aceasta va genera profit sa dezvolt afacerea acoperid spatiul si marind suprafata de crestere.
Zona geografica in care se afla terenul , pot spune din ceea ce am constatat la fata  locului ca este foarte buna pentru dezvoltarea in conditii optime a  specie de melci Helix aspersa maxima.
Cererea pe piata exista ,deoarece in Romania acest gen de afacere neexploatat la maximum  are  reale sanse de reusita .
Publicitatea on-line ne ajuta ca sa ne creem o imagine in fata clientului ,sa tinem legatura cu acesta ,raspunzand  la orice cerinta  sau nedumerire ar avea.
Totuşi întrucât această activitate este la noi în stadiul de pionierat este absolut necesar ca să fie privită ca o afacere în sine şi nu ca un mod de îmbogăţire peste noapte şi ca atare tratată cu seriozitate. În plus în momentul demarării unei astfel de iniţiative omul trebuie să ia în calcul şi posibilităţile sale financiare şi să nu se hazardeze la accesarea unor credite, a căror valoare depăşeşte posibilităţile lui financiare. Cel mai recomandat este demararea afacerii cu cumpătare prin accesarea unor fonduri nerambursabile (gen SAPARD, etc.) sau a unor credite cu dobândă redusă (ex: creditele oferite de Statul Român prin programul Fermierul), astfel încât  să nu ajung în incapacitate de plată.2.Scrisoare explicativa

Domnule director,

Societatea HOME WALK SRL şi-a definivat Planul  de afaceri cuantificat pe o perioadă de 4 ani,  până în anul 2011,cu asistenţă din partea firmei consultanţă financiară .Realizarea Planului de afaceri al SC HOME WALK SA , după organizarea activitatii, are menirea de a stabili aspecte legate de strategia  firmei, oportunităţile de pe piaţa   şi totodată  măsurile necesare pentru dezvoltarea  activităţii.
Obiectivul principal al Planului de afaceri constituie determinarea celui mai adecvat traseu pentru desfaşurarea optimă şi in siguranţă a afacerii . Plecând de la acest obiectiv,  în cadrul modelului financiar a fost luat în considerare un cost al investiţiilor la nivelul necesarului estimat pentru desfasurarea activitatii in bune conditii.Suma de care am nevoie se ridica la valoarea de 12000€, cu scadenta la data de 1 mai 2011.

SC HOME WALK SRL                           BRD
Prin Reprezentantul:                                GROUPÉ SOCIETÉ GENERALE
Grosu Catalin

1 MAI 2007

3.Sinteza planului de  afaceri

Planul de afaceri intocmit de Grosu Catalin,manager la SC HOME WALK SRL este unul cu reale sanse de generare de profit deoarece sumele pentru demararea proiectului sunt unele maximale iar la sfarsitul celui de-al doile an ,daca acest plan s-a respectat profitul brut este de 4960 € ,iar profitl net de 3700 € .Deoarece cheltuielile scad considerabil  pana in al III-lea an estimez ca cheltielile vor fi amortizate in cel de-al IV an de functionare.
Dăcă e făcută respectând toate condiţiile din recomandările specialiştilor, ferma de melci poate aduce chiar în primii ani recuperarea investiei facute + un profit substanţial. Preţul en-gros pe kilogramul de melc viu poate varia între 3,5 şi 5,8 euro iar carnea de melc (cunoscută sub numele de escargot) poate ajunge până la 50 euro.
Valoarea nutritivă a cărnii de melci este dată de ponderea părţii comestibile şi de substanţele nutritive conţinute de aceasta. Din greutatea totală a melcului, partea moale destinată consumului reprezintă circa 40%, iar cochilia 60%. În stare proaspătă, nedeshidratată, partea comestibilă a melcului conţine în structura sa 79-79,5% apă, 16-17% proteină, 2% glucide, 1,7% lipide (carnea de vită are 15,4%), 1-1,5% substanţe minerale. În proteinele din carnea melcului se găsesc 9 din cei 10 aminoacizi de care omul are nevoie, în cantităţi adecvate pentru sinteza proteică. Datorită cantităţii şi calităţii ridicate a aminoacizilor din proteinele sale carnea de melc este uşor digerabilă, sănătoasă şi hrănitoare. Numărul de bacterii din carnea crudă de melc este redus (85000 germeni/g carne crudă) comparativ cu alte tipuri de carne crudă . O cantitate de 100 g are o valoare calorică de circa 80 calorii. Un kilogram de carne de melci rezultă din 4-4,5 kg melci vii.

4.Date de identificare

Numele firmei:Home Walk
Codul unic de inregistrare:443789
Forma juridica de constituire:Societate Comerciala cu Raspundere Limitata
Natura capitalului social:roman-privat
Valoarea capitalului social:subscris varsat  300 RON
Adresa:Str.Rosmarinului,nr.9
Telefon,fax,e-mail:0742771982,ktalin_g22@yahoo.it
Persoana de contact:Grosu Catalin
Conturi bancare deschise la :xxx.xx BRD
Nr.de ordin in registrul comertului:J45/5647/2007
Asociati :GROSU ION-munca
BUTUNOI GHEOGHE-teren  de aprox.2000m/2
GROSU DAN-realizarea site-ului

5. Planul operational

ANUL I
Operatiuni    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12
proiecte ,aprobari ,avize    x    x                                        
amenajarea spatiului        x    x                                    
achizitii mobilier ,utilaje,autovehicule            x                                    
transportul,montarea si probarea utilajelor                x                                
formarea echipei            x    x                                
instruirea echipei                    x                            
demararea afacerii                        x                        

5.1 Alegerea Terenului

Alegerea poziţiei în care se va construi ferma şi calitatea terenului sunt factori importanţi care trebuie să garanteze condiţii cel puţin acceptabile pentru a da startul activităţii; ţinând cont că melcul trăieşte în strânsă legătură cu mediul care-l înconjoară, ambientul ales, temperatura, prezenţa sau absenţa vânturilor şi a depunerii de rouă, cantitatea anuală de precipitaţii, structura fizică şi chimică a terenului, prezenţa şi accesibilitaea unei surse de apă, toate trebuie să corespundă cât mai mult posibil condiţiilor cerute de melc.
Probele de sol se recoltează cât posibil pe vreme uscată, fără precipitaţii, astfel încât gradul de umezeală al acestora să fie cât mai redus. În acest scop se înlătură stratul superficial al solului până la adâncimea de 15-20 cm şi se recoltează cca. 500g probă de sol (pentru fiecare probă de sol), cu ajutorul unei săpăligi, într-un recipient curat şi uscat. Numărul de probe se sol care se vor recolta se stabileşte în funcţie de suprafaţa de teren luat în considerare pentru înfiinţarea fermei. Apoi se îndepărtează eventualele resturi vegetale (rădăcini, ierburi, frunze) şi impurităţi (cioburi, aşchii, etc.) şi se amestecă probele pentru omogenizare. Din cantitatea totală se reţine o cantitate de 500-700 g sol reprezentând probă medie.
Proba medie se introduce într-o pungă curată de polietilenă, se închide, se etichetează şi se expediază pentru analiză la sediul firmei S.C. ProHelix S.R.L.

5.2 Întocmirea Planului Fermei

După realizarea analizei de sol, în paralel cu aplicarea eventualelor amendamente se trece la elaborarea proiectului fermei, adica planul topografic al terenului prin care se precizează amplasarea acestuia, forma lui, orientarea faţă de punctele cardinale şi gradul de înclinare al pantei . Proiectul trebuie să asigure folosirea cu maximă eficienţă a suprafeţei de teren, întrucât o densitate prea mare a melcilor pe metru pătrat influenţează în mod negativ viteza de creştere a acestora, iar o densitate mult sub cea recomandată riscă să conducă la nerentabilitatea fermei. Tehnologia de creşterea a melcilor în ciclu biologic complet presupune împărţirea suprafeţei fermei în straturi cu destinaţie precisă (straturi de creştere/îngrăşare şi straturi de reproducţie), avînd o lăţime de 2,50-4,00 m şi o lungime de 30-50 m , separate între ele prin alei cu lăţime de un metru. Între straturile periferice şi împrejmuirea exterioară de tablă zincată se amenajează alei exterioare cu lăţime de trei metri. Central se amenajează o alee cu lăţimea de 2,50 m.  Dacă suprafaţa de teren permite este necesară amplasarea în jurul fermei a unei bariere de protecţie cu lăţimea de 0,5-1,0 m, zonă care trebuie menţinută liberă de vegetaţie şi unde se administrează insecticide, în scopul de a ţine la distanţă eventualii prădători.

5.3 Pregătirea Terenului
Pentru crearea unor condiţii optime pentru creşterea şi înmulţirea melcilor este obligatorie pregătirea terenului. Aceste operaţiuni se vor efectua în aşa fel încât să cuprindă toată suprafaţa crescătoriei, fără a afecta însă zonele înconjurătoare.
     Se recomandă ca o primă operaţiune de pregătire a terenului curăţarea acestuia de mărăcini, trunchiuri de copaci, dărâmături, frunze moarte şi alte materiale vegetale, sub care se pot ascunde animalele dăunătoare şi care pot împiedica următoarele faze ale amenajării.

     Arătura terenului trebuie realizată nu prea profund, la o adâncime de maxim 30 cm pentru a evita formarea la suprafaţă a unui amestec heterogen de soluri. Totuşi arătura nu trebuie efectuată la o adâncime mai mică întrucât unul din principalele scopuri ale acestei operaţiuni este distrugerea galeriilor de cârtiţă. Luând în consideraţie ambele deziderate se poate recomanda ca adâncimea optimă de efectuare a arăturii să fie de 25-30 cm.
    

     În următorul stadiu se corectează compoziţia chimică a solului. În acest scop se procedează la amendarea terenului în vederea ajustării eventualei acidităţi.
      În mod obişnuit se utilizează varul nestins (CaO) sau varul stins, Ca(OH)2, în funcţie de necesităţile impuse de teren. Dacă avem de-a face cu un sol sărac în calciu pe lângă var se recomandă ca alternativă administrarea în cantităţi adecvate de praf de marmură, cretă furajeră sau a unui amestec de roci calcaroase fin mărunţite. Dacă procentul de argilă (>35%) este prea ridicat se poate interveni prin administrarea de nisip, dar datorită dificultăţilor practice pe care le ridică această activitate este recomandabil să se evite pe cât posibil amplasarea fermelor de melci pe astfel de terenuri. O altă opţiune o reprezintă creşterea speciei Helix lucorum care datorită particularităţilor sale ecologice, se adaptează mult mai uşor pe solurile mai compacte comparativ cu alte specii.
   Etapa finală a pregătirii terenului presupune frezarea lui de cel puţin două ori până când toţi bulgării vor fi mărunţiţi, iar solul va fi moale şi bine afânat.


5.4 Executarea Sistemului de Irigaţii

     Sistemul de irigare este strict necesar în caz de secetă, deoarece îl stimulează pe melc să se hrănească şi îl împiedică să intre în somnul estival. Sistemul de irigaţii se îngroapă în pământ pentru a proteja ţevile de plastic de acţiunea dăunătoare a razelor ultraviolete.
     Partea sa exterioară care include microaspesoarele, se amplasează deasupra părţii mediane a straturilor,

pentru a asigura o stropire optimă în ambele direcţii. În funcţie de posibilităţi se recurge la un sistem de irigaţii alimentat direct de la o sursă sau generator de curent.labilă şi ele pot produce moartea şi distrugerea în lanţ a ecosistemului, sfârşind prin a pune în pericol chiar şi sănătatea omului.

5.5 Amenajarea Fermei

Următorul pas este amenajarea propriu-zisă a fermei de creştere a melcilor. În acest sens mai întâi trebuie găsită modalitata optimă de a preveni evadarea melcilor, lucru care se realizează prin delimitarea perimetrului exterior printr-un gard de tablă zincată şi amenajarea unor ţarcuri interioare cu ajutorul plasei Helitex.
Perimetrul exterior se realizează din coli de tablă zincată (de preferat ondulată), cu dimensiunea de 2x1m, având grosimea de 0,3-0,5 mm.
Tabla se îngroapă în pământ la o adâncime de minim 30 cm, iar restul (70 cm) rămâne deasupra acestuia. Gardul se consolidează prin implantarea la distanţa de 1,90 m unor stâlpi (din ciment, fier sau lemn) în partea sa interioară, pentru a preveni accesul rozătoarelor în fermă. Materialul folosit trebuie să fie neted, fără asperităţi (pentru a nu permite accesul insectelor dăunătoare şi a rozătoarelor), rezistent la condiţiile climatice cele mai nefavorabile şi să aibă o capacitate electrolitică ridicată.
Uşa de acces în fermă se realizează tot din tablă. Pentru o mai bună protecţie generală deasupra tablei, pe întreaga circumferinţă a fermei se pune plasă de sârmă şi sârmă ghimpată (la extremitatea superioară) până la înălţimea de 1,8 m.
La intrarea în ferma de melci se amplasează dezinfectorul (bariera de dezinfecţie). În acest scop se sapă o groapă cu adâncimea de 30-35 cm, lungimea de 2 m şi lăţimea de 1,5 m, în care se toarnă un strat de beton gros de 5-10 cm. În dezinfector se pune un burete gros de 10-15 cm înmuiat în hidroxid de natriu, care serveşte la dezinfectarea încălţămintei şi a roţilor frezei. La intrarea în fermă, lângă poartă, se pune un lighean cu soluţie de hidroxid de sodiu pentru dezinfectarea mâinilor.
Apoi se trece la implantarea stâlpilor de lemn la distanţa de 4-5 m între ei şi la fixarea gardului interior pentru separarea straturilor. Stâlpii de lemn au diametrul de 5 cm şi trebuie să rămână 90-100 cm deasupra solului. Atât straturile de reproducţie cât şi cele pentru creştere se înconjoară cu plasă Helitex, care este rezistentă la secreţia acidă a melcilor şi este prevăzută, pentru a împiedica evadarea melcilor, cu două opritoare.
În vederea montării plasei Helitex se sapă un canal (dinspre interior spre exterior) adânc de 10 cm pe toată circumferinţa stratului, astfel încât stâlpii de lemn să rămână pe partea exterioară a plasei. Se desface plasa Helitex pe întreaga lungime a gardului şi se întinde pe pământ. Prin deschizătura din partea de sus se trage sârma de fier (plastificată sau zincată, cu diametrul de 3-4 mm) până ce va cuprinde în întregime plasa de Helitex. Se îngroapă apoi în pământ plasa circa 10 cm şi se acoperă cu pământul scos din canalul săpat. Se ridică plasa şi se fixează pe stâlpii de lemn prin intermediul unor scoabe din material plastic sau fier.

5.6 ETAPE NECESARE
5.6.1. TRECEREA MELCILOR PE STRATURILE DE HIBERNARE

Pentru o gestionare mai uşoară a procesului de hibernare încă de la începutul lunii octombrie se poate restrânge numărul straturilor de reproducere folosite prin mutarea melcilor pe straturile destinate iernării. Numărul acestor straturi reprezintă cca. 20 % din numărul total de straturi destinate reproducerii.
•    straturilor de reproducere destinate acestui scop trebuie să li se asigure o întreţinere corespunzătoare: îndepărtarea vegetaţiei rămase în urma tăierii, evitarea băltirii apei pe straturi, împiedicarea evadării melcilor de pe straturi prin îndepărtarea lor de pe plasa Helitex dimineaţa şi seara datorită creşterii de 3-4 ori a densităţii melcilor pe unitatea de suprafaţă hrănitorile se vor amplasa la distanţă de 1 m una de alta
•    se recoltează toţi melcii, chiar şi indivizii care nu au ajuns la maturitate începând din afara stratului direct, cu mâna de sub opritorul plasei sau de pe vegetaţia din apropiere ei. Operaţiunea se efectuează dis de dimineaţă, când roua uşurează munca şi/sau în intervalul cuprins între o oră înainte - două ore după apusul soarelui.
•    în paralel pentru această primă fază se poate recurge la materiale care atrag melcii, cum ar fi: hârtia albă de ambalaj, scânduri de lemn, cutii întoarse, etc.; în această direcţie una din cele mai bune metode este combinarea culegerii reproducătorilor de pe plasa Helitex cu verificarea zilnică a hrănitorilor cu concentrate (mai ales în cazul în care concentratul este protejat de umiditate cu lădiţe de lemn, ţigle tip coamă etc), unde ei se adună în număr mare, iar melcii recoltaţi se introduc în straturile de hibernare.
•    în următoarele 6 zile se realizează planificarea tunderii straturilor, astfel încât în cazul căderii brumei riscul de a prinde melcii fără protecţie să fie minim. Vegetaţia se tunde la înălţimea de 5-7 cm, se îndepărtează resturile de vegetaţie, se culeg melcii prezenţi pe ele şi se introduc în straturile de iernare. Apoi se trece la culegerea manuală a melcilor de pe interiorul straturilor conform planificării iar pe straturile care nu sunt tunse continuă alimentaţia cu concentrate.
•    după ce s-a realizat recoltarea melcilor din interiorul straturilor culegerea lor din ţarcurile depopulate trebuie să continue întrucât este practic imposibilă culegerea melcilor de pe un strat într-o singură zi. În acest sens melcii se recoltează dimineaţa şi seara de pe plasă, întrucât în condiţiile tăierii vegetaţiei şi implicit lipsa hranei, ei vor avea tendinţa să iasă din interiorul ţarcurilor. O altă variantă presupune continuarea hrănirii cu concentrate pe straturile depopulate şi recoltarea regulată a melcilor care se adună la hrănitori; deasemenea se poate realiza şi combinarea celor două metode.
În această perioadă pe straturile de hibernare trebuie realizate următoarele: se insistă pe furajarea cu concentrate de bună calitate, pentru a crea melcilor rezervele de lipide necesare pentru intrarea lor în hibernare într-o stare fiziologică corespunzătoare.
•    se reduce frecventa şi durata irigaţiei: se execută o singură irigaţie seara timp de 10-15 minute. Doar cazurile de secetă prelungită fac necesară realizarea unei irigaţii seara timp de 20-25 minute, înainte de apusul soarelui. Dacă temperaturile nocturne sunt scăzute (4-5°C) iar în timpul zilei nu se depăşesc 15°C, şi nu există depunere de rouă irigarea se realizează dimineaţa în intervalul 7,00 - 8,00.
5.6.2 PURGAREA
•    în ultimile 7 zile înaintea momentului planificat pentru purgare se reduce frecvenţa administrării hranei şi cantitatea de furaj.
În timpul purgării melcilor nu li se administrează hrană şi se evită udarea lor.
•    în cazul hibernării în aer liber purgarea se realizează pe straturile de hibernare.
•    momentul purgării depinde de condiţiile meteo; se recomandă alegerea unei perioade cu precipitaţii reduse şi temperatura în scădere constantă. În cazul în care se preconizează scăderi bruşte de temperatură, cădere de brumă, îngheţ se va scurta perioadei de purgare şi se va urgenta montarea sistemului "sandwich".
•    purgarea este o etapă etapă care trebuie realizată în vederea pregătirii melcilor pentru hibernare. Prin purgaţie se întelege o perioadă de cel puţin 7 zile (în cazul melcilor maturi)/3-5 zile (în cazul puietului) în care melcii sunt ţinuţi fără hrană, în scopul de a elimina din tractul digestiv al melcilor resturile de hrană.
Melcul se aflat în stare fiziologică optimă pentru intrarea în iarnă atunci cand:
•    epifragmul este ferm, convex şi inserat cât mai aproape de deschiderea cochiliei.
•    cu cât epifragmul este localizat mai spre interiorul cochilie cu atât rezervele de hrană sunt mai sărăce existând riscul ca variaţiile termice din timpul perioadei de de hibernare să determine consumarea rapidă a acestor rezerve, epuizarea melcului şi în final moartea lui.
5.6.3 MONTAREA SISTEMULUI "SANDWICH"
Montarea sistemului sandwich se va face doar când se observă la melci prezenţa epifragmului.   Alegerea perioadei optime de instalare a protecţiei de iarnă are o importanţă covârşitoare în reuşita hibernării.           Paiele folosite trebuie să fie foarte bine uscate.  Se recomandă întârzierea cât mai mult cu putinţă a momentului de înfiinţare a sistemului de protecţie, dar nici să nu se lase melcii neprotejaţi când temperatura afară începe să scadă în mod regulat sub 0°C.  Pentru a preîntâmpina efectul negativ al variaţiilor termice este important să se urmărească prognozele meteo astfel încât metodele de protecţie să fie aplicate cât mai târziu posibil când vremea a intrat într-o fază de răcire constantă (temperatura afară începe să scadă în mod regulat sub 0°C). De asemenea mijloacele de protecţie care se folosesc se vor amplasa pe teren pe vreme uscată, întrucât frigul umed are un efect mult mai distructiv decât un mediu rece şi uscat. În acest sens se recomanda înfiinţarea sistemului de protecţie înainte de începerea lungilor perioade din toamnă cu ploi reci.
 
Condiţii optime pentru înfiinţarea protecţiei de iarnă:
•    temperatura medie în răcire constantă
•    variaţii termice reduse între zi şi noapte
•    vreme fără precipitaţii
•    umiditate moderată a solului


     Sistemul sandwich care se montează astfel:
•    imediat deasupra solului se crează o reţea de adăposturi artificiale destinate adăpostirii melcilor care nu se îngroapă. În acest scop se pot folosi recipinte din lemn, plastic, cauciuc, polistiren, etc.cu condiţia să prezinte pereţi laterali şi să nu depaşească în înălţime faţă de sol 10 cm.
Se recomandă evitarea obiectelor metalice întrucât fiind bune conducătoare de căldură în condiţii de temperaturi scăzute nu îşi vor îndeplini scopul de reţinerea a aerului cald care se ridică din sol ca urmare a efectului de seră creat în solar.
•    adăposturile se distribuie cât se poate de regulat pe suprafaţa straturilor insistând pe zonele din apropierea plasei Helitex unde puietul se îngroapă de regulă, tinând cont că pe o fâşie de 5 cm în imediata vecinătate a plasei urmează a se aşeza pe sol de TNT-ul cu ajutorul unor pari de lemn, cărămizi puse din loc în loc, brazde de pământ sau alte modalităţi care să asigure o fixare cât mai etanşă a cuverturii neţesute.
•    peste ele se pune folie de TNT permiţând astfel eventuala lăstărire a vegetaţie fără riscul de a ridica cuvertura neţesută din punctele de fixare.
•    următoarea pătură de TNT şi se va fixa în felul următor:
o    capătul stâng se fixează odată cu capătul omolog al TNT-ului dispus inferior, răsucindu-se spre interior şi suprapunându-se pe o distanţă de 10 cm cu acesta
o    capătul liber, respectiv cel drept, se trage în exteriorul stratului peste plasa de Helitex;
•    pe suprafaţa păturii de TNT dispusă inferior se pune un strat de paie gros de 20-25 cm.
Apoi se trage peste stratul de paie folia de TNT, se întinde cât se poate de bine şi se fixează peste căpătul drept al foliei inferioare prin suprapunere exterioară şi se fixează cu ajutorul unor pari de lemn, cărămizi puse din loc în loc, brazde de pământ sau alte modalităţi care să asigure o fixare cât mai etanşă a cuverturii neţesute.
•    de jurul împrejurul straturilor destinate hibernării se delimitează marginile solarului şi suprafaţa ocupată de el.
•    corespunzător acestora se sapă şanţuri, adânci de 10 cm şi late de 5 cm, dispuse astfel:
- corespunzător lungimii stratului - la 30 cm distanţă de plasa de Helitex
- corespunzător lăţimii stratului - la 15 cm distanţă de plasa de Helitex
  se fixează ramele de susţinerea a solarului interior  (de formă semirculară sau acoperiş în două ape) la o distanţa de 3,60-4,60 m una de alta prin introducerea picioarelor în pământ la adâncimea de 40-50 cm, în funcţie de fermitatea solului.
•    exterior şi în imediata vecinătate a plasei de Helitex pe o distanţă de 30 cm corespunzător lungimii stratului şi respectiv 15 cm corespunzător lăţimii stratului se pune un strat de paie gros de cca. 20 cm şi cât se poate de compact (altfel spus se îndeasă paiele cât se poate de bine), pentru protecţia melcilor care se vor îngropa lângă plasa de Helitex.
•    se întinde, corespunzător lungimii stratului, pe rama solarului sârmă zincată/sfoară rezistentă preferabil sintetică din 20 în 20 cm astfel încât să asigure o bază de susţinere fermă foliei de nylon.
•    se întinde bine folia pe structura solarului şi se îngroapă în primul şanţ.


Necesar materiale/strat protejat:
- folie inferioară TNT (l = 5,00 m; L = lungime strat + 0,5 m)
- folie superioară TNT (l = 5,00 m; L = lungime strat + 0,5 m)
- folie nylon (preferabil groasă şi termorezistentă): l =8,00 m; L = lungime strat + 4,00 m
- structura rezistenţă: fier beton (diam: 1 -1,5 cm, L= 7,00 m), ancorare fier beton+tub PVC (diam: 12 mm, L= 7,00 m) - numărul lor este egal cu jumătate din lungimea stratului
     Întrucât este imposibilă culegerea tuturor melcilor de pe straturi, straturile depopulate vor fi protejate cu TNT peste care se pune un strat de paie gros de 15-20 cm.

6. Managementul si organizarea afacerii

Deoarece afacerea este una de dimensiuni relativ mici  imi propun ca s-o incep cu persone apropiate care cred in ea si doresc sa ma ajute.Eu voi fi cel care va coordona toata  activitatea,ma voi ocupa direct de problemele de productie,precum si de contractele de aprovizionare si desfacere.Problemele le voi rezolva atat la fata locului cat si prin telefon si e-mail, deoarece melcaria se  afla in Piatra Neamt,iar eu in Brasov pentru inceput.Cred in aceasta afacere deoarece avand paritii si un unchi care doresc si pot gestiona corect afacerea pot demara in cel mai scurt timp punerea in aplicare a planului de afacere.    Creşterea melcilor în ciclu biologic complet în aer liber presupune creşterea melcilor pe durata întregului ciclu de producţie , pe straturi de vegetaţie cu destinaţie precisă şi un grad scăzut de mecanizare a activităţilor.


Cele mai ok referate!
www.referateok.ro