1                                     GLORIA EGIPTULUI

 

 Temple,mumii ,morminte care reapar din     nisipurile vremii, toate scot la iveală una dintre cele mai fascinante civilizaţii pe care le-a cunoscut vreo data omul EGIPTUL FARAONILOR .Este o civilizatie care s-a nascut si a īnflorit  timp de 3.000 ani īnainte de Hristos.Pe vremea cand mare parte a lumii era locuita de oamenii Epocii de Piatra, egiptieni ştiau să  scrie şi  să citeasca  puteau face chiar  ată si ţese vesmintele lor elaborate  , puteau prelucra materiale pretioase cum ar fi aurul si bronzul.
    
 Īn anul 3.000  ī.h., ţara era īmpartita in doua parti ,Egiptul inferio care era condus de  către HOERUS, un zeu vultur care-i proteja ,iar Egiptul superior īl avea pe SETH cainele sfant.
Apoi Egiptul inferior a fost cucerit si s-a unit cu cel  superior .
       
Sfinxul , monumentul ce a stārnit cel mai mult imaginaţia oamenilor de-a lungul secolelor, este cea mai mare sculptura care sa păstrat din lumea antică.Este o statuie uriasa  reprezentand un leu cu cap uman.facuta dintr-un bloc imens de piatra ,statuia are dimensiuni colosale:20 de metri īnaltime si 73  de metri lungime, numai nasul masurand aproape 2,5 metri.Ramsses al II-lea a avut 162 de copii,8 sotii oficiale si un harem de 100 de concubine.
          
Kleopatra a fost ultima zeiţa care a domnit cu titlul de ,,Regina  peste doua ţinuturi’’.Era scundă, nu avea mai mult de 1,55 m īnălţime si avea nasul mare.Ea era inteligenta si avea ambitii politice .A venit la putere īn anul 15.ī.H., la vārsta de 18 ani. Cād fratele ei mai mic ,Ptolemeu, a strāns o armată ca  să o detroneze , ea a cerut ajutor imparatului roman, Iulius Cezar , care o vizita la Alexandria . El a aparato si  i-a asigura poziţia de conducătoare a Egiptului . Cānd   romani au cucerit  Alexandria  Kleopatra sa  sinucis lasānd o viperă să o muşte. Odată cu moartea ei , domnia de 3.000 de  ani a  faraonilor a  īncetat  si   Egiptul a devenit  provincie   Romană .     

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro