1                           Suveranitatea


         Creionate cu cāteva decenii īn urma, procesele integrationiste de pe glob sunt tot mai īnchegate si evolutia lor este accelerata de tehnologie, fluxurile comerciale, migratia fortei de munca etc.. Īn acelasi timp, gama de amenintari si riscuri la care este expusa societatea umana se diversifica, pentru ca si organizatiile teroriste si criminalitatea organizata evolueaza potrivit acelorasi conditii favorabile.

         Desi nu constientizam aceste schimbari, prinsi īn vāltoarea evenimentelor interne, nu īnseamna ca acestea nu au loc. Suntem atinsi nu numai de efectele unei crize financiare internationale, ci si de faptul ca “jucam” īntr-un sistem Proiectele majore ale Romāniei de dupa 1989 au fost acelea de a adera la Alianta Nord-Atlantica si de a fi membra a  Uniunii Europene. Am devenit astfel o frontiera, cu tot ceea ce īnseamna acest lucru. Pāna īn inima Uniunii Europene se trece, asadar, prin Romānia. Pot fi facute infiltrari si desfasurate operatiuni de spionaj de pe teritoriul Romāniei īndreptate īmpotriva Uniunii Europene, pot cauta gazduire grupari si organizatii teroriste, pot fi fortate granitele tarii de organizatii criminale pentru trafic de  droguri, trafic de arme, contrabanda migratie ilegala. Uniunea Europeana parcurge un drum alert pentru coagularea sa, preocupata de aceasta dinamica. Proiectiile deceniilor viitoare  arata ca Europa nu se poate misca fara un consens al tarilor membre si care sa constientizeze avāntul Chinei, Indiei, Braziliei si revenirea Rusiei. Lumea noua, prefigurata de China, India si Brazilia, are avantajul imenselor resurse umane, pe cānd Uniunea Europeana calculeaza un deficit major īn acest domeniu. Transformarea serviciilor de informatii ale Romāniei trebuie sa tina cont de noul context. Pe nesimtite, va veni ziua īn care si īn domeniul serviciilor de informatii vom vorbi despre transferul de suveranitate. Asemeni Bancii Nationale a Romāniei,  care īntr-un orizont de timp va deveni un soi de filiala a Bancii Centrale Europene, si serviciile de informatii romānesti vor fi intens conectate la structuri care acum sunt īnca īn faza incipienta. Operatiunile comune antiteroriste si contrateroriste, precum si cele īn domeniul combaterii criminalitatii organizate nu mai reprezinta ceva inedit. Suspiciunea inerenta cu care se priveau ofiterii de informatii din state europene diferite īn primele momente de contact este de- acum istorie. La fel se va īntampla si īn cazul operatiunilor de contraspionaj si spionaj, iar cu timpul, combaterea celor care planifica infiltrarea organizatiilor europene va deveni o misiune primordiala. Nu conteaza ca aceste lucruri sunt vazute, de unii ofiteri de informatii, ca o subminare a identitatii nationale sau ca transformarile acestea par atāt de īndepartate īncāt nu merita momentan atentie. Si aceasta deoarece la  nivel supranational Uniunea Europeana este programata a fi o putere globala, iar inclusiv acei ofiteri vor fi conditionati, prin politicile nationale si europene, sa prioritizeze si sa actioneze īn acest sens.
         Va deveni o problema a serviciilor chiar si īncercarea de influentare, de catre entitati extracomunitare, a politicilor comerciale ale unei companii germane, franceze sau poloneze din domenii precum telecomunicatii, financiar-bancar si energetic.
         Pasul avut īn vedere trebuie sa vizeze, īn opinia mea, cel putin o perioada de 15 ani. Pāna la urma, faptul ca ne aflam la frontiera Uniunii Europene se poate preschimba īntr-un atu, fiindca larga problematica la care serviciile romānesti sunt nevoite sa gaseasca raspunsuri si sa se adapteze, nivelul de profesionalism si cel de anticipare cresc. Capacitatile nationale de intelligence si securitate si expertiza nationala īn domeniu, cladite si ca urmare a experientei obtinute de f o r t e l e romā n e din Arma t a , Jandarmerie, Politie, Protectie si Paza, misiuni internationale sub egida ONU NATO, UE si OSCE, nu trebuie sa se dilueze īn viitor. Prin cautarea, cu predilectie, a unor noi forme concrete si energice de expresie īn context european si aliat, īn conditiile unui transfer de suveranitate, vocea Romāniei va continua sa fie auzita. Īn acelasi timp, antrenarea resursei umane din serviciile de informatii romānesti īn competitiile pentru cāstigarea unor posturi īn structurile si compartimentele europene de profil se impune sa nu fie īntāmplatoare, ci sistematica si sustinuta. Cu fiecare an, pe masura ce prezenta Romāniei īn Uniunea Europeana va fi privita ca un lucru normal, raportarea cetateanului romān la serviciile de informatii nationale nu va mai fi, īn niciun caz, la fel de concentrata. Aceasta si pentru ca īntregile conotatii istorice nu vor mai avea aceeasi intensitate ca īn trecut. Prin faptul ca are posibilitatea de a se misca liber īn tot spatiul European cetateanul romān, la fel ca si cetateanul oricarei tari membre UE, va viza īn primul rānd statul īn care domiciliaza, fie si temporar. Īn acest context, serviciile de informatii ale tarilor europene puternice vor īncerca sa provoace transferul de suveranitate īnspre directia lor. Pentru tarile europene din ultimele valuri de extindere, aceasta este marea provocare. Serviciile de informatii romānesti au de impulsionat crearea centrului supranational īn care controlul filialei sa nu fie renationalizat īn favoarea altor servicii de informatii cu agenda dubla: īntāi nationala si abia apoi europeana.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro