1      Īn lunile anului iunie-iulie 1939, relaţiile sovieto-germane purtau un caracter de aştepatare din ambele părţi. Stalin era dispus să adīncească aceste relaţii, dar mai „era  obsedat de frica că Anglia şi Franţa vor prelua iniţiativa şi īmpreună cu Germania  vor forma un front unic antisovietic”, de aceea aştepta ca iniţiativa apropierii să vină de la Hitler, cu atīt mai mult că spre deosebire de liderul nazist, „Stalin nu avea termene-limita şi stătea foarte bine cu nervii”.Aceasta pozitie a părţii sovietice este divulgata la īntīlnirea dintre Molotov şi Schullenberg de la 20 mai, unde Molotov propune ca relaţiile germane-sovietice să fie ridicate la un nivelmai īnalt pe o „bază  politică” şi nu doar economică.
       Īn acelaşi timp,Hitler era cointeresat īn clarificarea rapida a poziţiei URSS, fiind limitat in timp, deoarece planul „Weis” a stabilit, īn principiu, īnceputul agresiunii poloneze. Astfel, in luna iunie au avut cīteva intrevederi dintre reprezentanţii sovietici şi cu germani care au avut ca scop clarificarea situaţiei referitor la acea „bază politică” propusă de Molotov la 20 mai,dar  fara prea mari succese.
       Pe la mijlocul lunii iulie 1939, URSS hotărăşte sa arate Germaniei că nu va suţine Polonia īn caz de conflict. Astfel, „la 14 iunie Astahov, īnsărcinatul sovietic cu afaceri la Berlin, īl vizitează pe ambasadorul Bulgar, Draganov, căruia īi spunea tot ce vrea Moscova”.El a menţionat că URSS are trei variante de acţiune  īn planul politicii externe şi anume:a)īncheierea pactului cu Anglia şi Franta, b)tărăgănarea convorbirilor cu aceste ţari, c)apropierea cu Germania.Dintre toate preferabilă era ultima, deaceea totul depindea de Germania.Daca aceasta ar face o declaraţie precum  că nu vrea să atace URSS sau că ar semna un tratat de neagresiune, atunci Moscova ar refuza īcheierea acorduluicu Anglia.Cu alta cuvinte, Germaniei i se transitea că poate să atace Polonia, dar numai īncheind un tratat cu URSS.
     Aflīnd de cerinţele Moscovei, Berlinul nu a răspuns īn nici un fel ,hotărīnd să continue tratativele referitoare doar la acordul  economic.Acest lucru īnsă nu īnseamnă că Hitler a renunţat la ideea de a reīntoarce Danzigul – pur şi simplu el mai credea că această chestiune poate fi  rezolvată pe cale paşnică, continuīnd presiunile asupra Poloniei. Acest lucru părea a fi posibil şi mai mult odată cu īnceperea „tratativelor englezo-germane īn probleme economice (la īnceputul lunii iulie), la care indirect s-au atins şi relaţiile germano-polone” . Acest lucru l-a neliniştit pe Stalin, cu atīt mai mult că la īnceputul lunii iulie tratativele sovieto-englezo-franceze,practic, s-au suspendat.Īnsă speranţele lui Hitler s-au spulberat rapid cīnd, la 20 iulie 1939, ministrul polonez de război a declarat că Polonia va īncepe să lupte chiar dacă va fi nevoită să lupte de una singură.Plus la toate, a īnceput să circule zvonul cum că „pe 23 iulie negociatorii sovietici şi occidentali au convenit asupra unui proiect de tratat care aparent era pe planul ambelor  părţi”.Īn realitate negocierele politice au fost amīnate şi s-a hotărīt īnceperea negocierilor militare.
     Pomenindu-se īn faţa pericolului izolării politice,Hitler a fost nevoit să dea indicaţiiīn vederea apropierii de URSS .La 26 iulie Schnurre, ţeful secţiei 2Europa de Răsărit” a MAE german, „i-a invitat pe Astahov şi Babarin, conducătorul reprezentanţei comerciale īntr-un restaurant berlinez, elegant, „Ewest”, īntr-un cabinet  separat”. Īn timpul Schnurre  a declarat că dacă URSS permite rezolvrea problemei Danzigului īn folosul germanilor, atunci Berlinul poate merge la orişice cedări īn faţa Moscovei. El a menţionat că activitatea germană īn statele Baltice şi Romīnia nu lezează drepturilesovietice, dar dacă ar dori partea sovietică,atunci germanii ar merge īn īntīmpinarea intereselor sovietice.Schnurre a propus şi trei etape de apropiere sovieto-germane: 1.Semnarea unui tratat economic credita-comercial, 2. Normalizarea şi ameliorarea relaţiilor īn sfera protocolară şi ştiinţifică, 3.Restabilirea relaţiilor politice amicale. Ca răspuns, la 29 iulie URSS a declarat că ameliorarea relaţiilor economice poate duce la ameliorarea celor politice, dar cu condiţia că germanii să specifice forma concretă de ameliorare a acestora.
     Īntre timp,parlamentul din Danzig, care īşi coordona toate acţiunile cu Berlinul, a adoptat la īnceputul lunii august un decret ce interzicea de la 6 august vameşilor polonezi să-şi īndeplinească funcţiile la hotarele dintre Danzig şi Prusia Orientală.Guvernul Poloniei īncurajat de reluarea tratativelor anglo-franco-sovietice, „cere anularea acestei hotărīri,īn caz contrar ea urma să fie interpretată ca declaraţie de război”.Īn consecinţă,Berlinul impus de situaţia creată,se grăbeşte de a legifera neutralitatea URSS. La 2 august Ribbentrop a avut o īntrevedere cu Astahov, unde Ribbentrop a confirmatdirect propunerile făcute de Schnurre la 26 iulie, menţionīnd că ameliorarea relaţiilor sovieto-germane ar fi posibilă īn cazul respectării a două condiţii: neimplicarea reciprocă īn problemele şi abandonarea politicii ce merge īmpotriva intereselor vitale germane.Respectarea acestor condiţii ar fi dus la evitarea oricăror disensiuni sovieto-germane de la Marea Baltică pīnă la Marea Neagră, zonă īn care este loc pentru ambele  state şi īn care nu este neapăratca interesele sovietice să se ciocnească de cele germane.S-a mai menţionat şi despre disponibilitatea Germaniei de a se īnţelege cu URSS şi īn privinţa viitorului Poloniei.
     La 3 august, la Moscova, „are loc īntīlnirea dintre Schullenburg şi Molotov, la care ambasadorul german propune din nou părţii sovietice īmbunătăţirea relaţiilor sovieto-germane īn shimbul neutralităţiiURSS īn conflictul germano-polonez. Partea germană insistă ca răspunsul să i se dea cīt mai repede posibil.Văzīnd īnsă insistenţa Berlinului,URSS ridică preţul: aşteaptă ca propunerile să aibă un conţinut mult mai larg şi să vină anume din partea Germaniei.Īn aceste condiţii, parlamentul din Danzig este nevoit să bată īn retragere.

1 Īnţelegīnd că problema Danzigului va putea fi hotărītă doar pe cale armată, Hitler este nevoit să accepte jocul sovieticilor. Astfel, la īntīlnirea cu Astahov de la 8 august 1939 partea germană dă de īnţeles părţii sovietice că este dispus să-şi anunţe dezinteresul faţă de ţările Baltice (cu excepţia Lituaniei), Basarabia şi Polonia rusească īn shimbul declarării dezinteresului Moscovei faţă de Polonia germană. Totodată, germanii menţionează că ei vor merge īn īntīmpinare oricărei alte dorinţe expuse de URSS.Pe līngă aceste , partea germană a adăugat foarte iscusit că „discuţile la această temă vor putea fi prelungite doar īn cazul nesemnării acordului militar anglo-franco-sovietic”.
    Răspunsul venit din Moscova – cum că este posibilă o apropiere sovieto-germană – a sosit la 12 august, exact īn ziua cīnd a īnceput negocierele militare sovieto-engleze-franceze, negocierii referitor la care „de la bun īnceput au apărut bănuieli īn eficacitatea lor ,deoarece reprezentanţii militari englezi şi francezi nu aveau destule īmputerniciri” şi deoarece polonezii nu doreu să permită trecerea armatei roşii prin teritoriul lor, fiind siguri că dacă le vor acorda ruşilor acest drept,atunci aceştia niciodată nu vor mai pleca.
Hitler, īncurajat de rīspunsul primit de la Moscova , semnează īn aceeaşi zi directiva de pregătire de război īmpotriva Poloniei, atacul asupra căreia a fost programat pentru 26 august 1939, iar la 14 august, la ordinul lui Ribbentrop a fost alcătuit şi trimis lui Schullenburg, ambasadorul german la Moscova un act care cuprindea propunerea făcută de germani părţii sovietice de a īncepe negocierile politice cu scopul de semna un acord.Īnsă īntīlnirea Molotov-Schullenberg, de la 15 august , „partea sovietică pentru prima dată şi-a expus doleanţele” , care prevedeau: 1) semnarea unui pact de neagresiune, 2) garantarea  celor expuse la īntīlnirea cu reprezentantul sovietic de la 8 august, 3) implicarea Germaniei īn conflictul sovieto-japonez īn vederea aplanării acestuia, 4) īncheierea tratatului economic.
     Dorind să īnceapă cīt mai repede negocierile politice (se apropia data programată pentru atacul Poloniei, 26 august 1939, iar situaţia cu URSS aşa şi nu era clarificată), partea germană transmite Moscovei, prin răspunsul de la 17 august, că acela expuse de Molotov īn cadrul ultimei convorbiri cu  Schullenberg corespund dorinţelor guvernului german şi Germania este gata să semneze  un asemenea pact pe un termen de 25 de ani.
    Dar la Moscova Molotov  a pregătit germanilor īncă o surpriză.După cele expuse de Schullenburg, liderul sovietic a declarat că pentru apropierea sovieto-germană un prim pas ar trebui să fie ncheierea tratatului economic, şi doar după aceasta ar trebui să urmeze īncheierea tratatului de neagresiune sau confirmarea tratatului de neutralitate din 1926 cu acceptarea unui protocol special referitor la cointeresarea părţilor contractante īn anumite probleme ale politicii externe, cu scopul ca acest protocol să constituie partea  organică a tratatului. Fiind īntrebat ce va conţine acest protocol, Molotov a spus că doar cele promise īn urma īntīlnirii de la 15 august.
     La 19 august Schullenburg a declarat, īn conformitate cu instrucţiunile primite de la Ribbentrop, că „pīnă la īnceputul conflictului cu Polonia, care datorită situaţiei create poate izbucni destul de curīnd, trebuie să clarifice poziţia lui URSS faţă de poziţia cu Germania”. După aceasta el a declarat că Ribbentrop este dispus să mergă īn īntīmpinarea tuturor dorinţelor conducerii sovietice, deci şi a celor expuse  la 17 august.Tot atunci Molotov i-a īnmānat lui  Schulemberg proiectl pactului de neagresiuneformat din5 Articule şi un postscriptum,īn care se pomenea „protocolul special” ca parte de bază a tratului. Pactul prevedea refuzul parţilor  de a folosi primele forţe,abţinerea da la acţiuni agresiuni agresive  sau atac  al unui stat asupra altuia atīt separat, cīt şi īn alianţă īn alte state; interzicerea de a susţine sub orice forma un al treilea stat care are ca scop al agesiunii sale pe unul din parteneri (ar fi contribuit la privarea  Japoniei de susţinerea germană  īn conflictul cu URSS); organizarea consultaţiilor īn caz de apariţie a dimensiunilor şi conflictlor, iar īn caz de necesitate  urmau să se formeze comisii care ar aplana aceste conflicte. Tretatul urma să fie pentru o perioadă de 5 ani cu posibilitatea prelungii automatea prelungirii automate pentru următorii 5, urmīnd să intre īn vigoare doar după procedura de ratificare . Este interesant faptul că īn comparaţie cu  celelalte tratate semnate de URSS cu alte state, unde o condiţie era „modul de acţiune paşnică”, īn proiectul trtatului sovieto-germano aşa condiţie lipseşte. Īn aşa mod Stalin a deschis larg uşile īn calea cuceririlor germane.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro