1 Anul 1989

Anul 1989 a fost presimţit, poate, inca din deceniile 6 si 7 când, aşa cum am văzut, popoarele aflate in sfera de dominaţie sovietica au manifestat împotrivire fata de regimurile comuniste impuse de Uniunea Sovietica. Premizele concrete au fost puse insa odată cu activitatea de reforme - "perestroika" - promovata in 1984 de conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. "Perestroika" urmarea reformarea sistemului comunist de guvernare, aducerea unor schimbări de structura vechiului sistem din timpul lui Stalin.
     Fireşte, Gorbaciov n-ar putea fi acuzat de gândul lichidării comunismului in Uniunea Sovietica. Era un fel de "despotism luminat" de pe vremuri, care, fara sa atingă bazele absolutismului, căuta ca prin reforme sa imbunatateasca sistemul si sa aducă societatea spre epoca moderna. Gorbaciov socotea ca acel comunism totalitar de tip stalinist era depăşit de epoca istorica de sfârşit a secolului XX si ca, menţinut in aceste forme conservatoare, putea compromite definitiv ideea de comunism. Autorul "perestroika" urmarea, aşadar, imaginea unui neocomunism "cu fata umana". Pentru asemenea intenţii dar si realizări, Gorbaciov a si fost răsplătit prin acordarea premiului Nobel pentru pace.
     In mod indirect, Gorbaciov a înlesnit deci procesul de obţinere a independentei reale de către multe popoare, printre care primul loc îl ocupa tarile din sud-estul Europei: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, Bulgaria, România. Aceasta politica, inaugurata si in R.D.G., a avut darul de a contribui si mai mult la procesul apropierii dintre cele doua state germane si de a conduce pana la urma la reunificarea Germaniei si, de curând, la retragerea ultimelor trupe de ocupaţie de pe teritoriul Germaniei unificate.
     România cunoscuse in anii 1947-1989, timp de patru decenii de la proclamarea republicii si cucerirea puterii de către comunişti, o perioada grea, de regim totalitar aservit Moscovei. Acest regim a cunoscut mai intai guvernarea comunista a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a liderilor comunişti Ana Pauker si Vasile Luca si a unei nomenclaturi comuniste făurite cu multa abilitate de conducerea partidului. Din 1965, de la moartea lui Gheorghiu-Dej, puterea a fost preluata de Nicolae Ceausescu. La începutul conducerii sale, Ceausescu a afişat preocuparea de a ieşi din sfera de dominaţie sovietica si a prezentat unele iniţiative in acest sens.
     "Epoca Ceausescu" a continuat procesul început in timpul lui Gheorghiu - Dej de distrugere a intelectualităţii, a valorilor naţionale, a operelor si a bunurilor, sub pretextul necesitaţii aplicării dictaturii proletariatului si a luptei de clasa.
     Împotriva unor astfel de stări de lucruri s-au ridicat s-au ridicat romani in zilele de 16-22 decembrie 1989 si, in fapt, pentru înlăturarea lui Ceausescu si o data cu el a comunismului din România.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro