1 La inceputul sec al XIX-lea(19) 23 de orase europene au peste 100.000 locuitori. Pana la inceputul sec. al XX-lea (20) numarul oraselor cu peste 100.000 locuitori se sporeste de noua ori. In 1880 in Marea Britanie, trei oameni din patru locuiesc la oras. In alte tari evolutia este mai lenta. Chiar si in Rusia, care continua sa fie o tara rurala, dezvoltarea urbana este semnificativa.
Aceasta  importanta crestere urbana antreneaza in special marile orase industriale.
Ele sunt puse in valoare de Expozitiile  Universale, pline de stralucire si de optimism. Sunt construite gari, teatre, parcuri, immobile burgheze solide. Se impune si un urbanism geometric, cu bulevarde rectilinii marginite de arbori. Gazul si electricitatea transforma orasele in feerii de lumina.

  O importanţă deosebită a avut-o construirea canalelor, începând cu canalul Bridgewater (1763), construit de James Brindley  pentru a lega minele.
În 1850, erau nu mai puţin de 10.000 km de linii de cale ferată, folosite pentru transportul de călători şi de mărfuri, la viteze de neimaginat. Un alt triumf al epocii motorului cu aburi l-a constituit dotarea vapoarelor cu motoare; în 1833 vasul canadian Royal William a făcut prima călătorie transatlantică cu ajutorul unui motor cu aburi.
Flota impresionantă a Marii Britanii şi uriaşul său imperiu colonial i-au oferit pieţe de desfacere gata create peste hotare şi mijloacele de a le aproviziona cu mărfuri.  Revoluţia industrială ar fi fost mult mai lentă dacă populaţia aflată în creştere nu ar fi pus la dispoziţia fabricilor cantitatea imensă de forţă de muncă necesară.
Revolutia agricola, ca şi cea industrială, a fost rezultatul multor schimbări, cea mai importantă fiind abandonarea cultivării ciclice, care presupune ca prin rotaţie, în fiecare an, o treime din terenurile cultivate să fie lăsate neînsămânţate. Acest sistem a fost înlocuit cu rotatia culturilor în aşa fel încât pământul era cultivat fără a-şi epuiza potenţialul.
    Încercarea de a creşte eficienţa şi profiturile în agricultură a dus la delimitarea şi consolidarea micilor ferme. Acest proces dura de secole, dar a cunoscut apogeul după 1760. A avut la bază schimburile de pământ, cumpărarea lor sau evacuarea ţăranilor şi din acest motiv a avut importante consecinţe sociale.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro