1 FACULATATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

    

                                                                                                                                 

 
            Egiptul se află în partea nord-estică a continentului african, pe tărâmurile a două mari. În partea de nord, Egiptul este scăldat de Marea Mediterană şi în partea de est, de Marea Roşie. Egiptul se învecinează la vest cu Libia, la sud cu Sudan şi la nord-est cu Israel. Între deşert şi tărâmul muntos al Mării Roşii, întregul teritoriu este străbătut de fluviul Nil.
Egiptul este republică, denumirea oficială fiind Republica Arabă Egipt. Preşedintele Husni Mubarak stă în fruntea Ministerului Apărării şi este comandantul suprem al forţelor armate.
Egipt–ul este un adevărat muzeu în aer liber, tărâmul Faraonilor, Piramidelor şi al Sfinxului. Scăldat în istorie, cu mii de kilometri de oaze şi desert, împrejmuit de apele Mediteranei, ale Mării Roşii şi Nilului, Egiptul oferă toate posibilităţile pentru petrecerea unui sejur cu adevărat exotic şi palpitant. Cu atmosfera sa unică şi exotică promite să fascineze şi să satisfacă orice imaginaţie, oferind şansa unor descoperiri interesante, a unor sejururi care să-ţi umple sufletul de bucurie.

CAIRO ŞI SUPRAFAŢA SA METROPOLITANĂ

CAIRO ( în araba Al Qahira, înseamnă “ victoriosul”) este capitala Egiptului şi este cel mai mare oraş din continentul Africa. Localizat pe ambele maluri ale fluviului Nil aproape de capul deltei acestuia, în nordul Egiptului, locul a fost ocupat mai mult de 6000 de ani şi a servit drept capitală a numeroase civilizaţii egiptene.
Cairo este cunoscut local ca Misr, numele arab pentru Egipt. Orasul este marcat de tradiţiile şi influienţele estice şi vestice, noi şi vechi. Oricum oraşul reflectă şi sărăcia în creştere a Egiptului, dar ţine piept problemelor cauzate de creşterea masivă a populaţiei, de întinderea urbană şi de infrastructura deteriorată.
POPULAŢIA
Populaţia Egiptului este de 68 350 000 locuitori (68,5 locuitori/km˛). Aproape întreaga populaţie este concentrată (peste 98%) în valea şi Delta Nilului (unde se înregistrează o densitate de peste 1200 locuitori pe km2).
În 1996 populaţia oraşului Cairo era estimată la 6,8 milioane de locuitori. Oamenii din Cairo sunt cunoscuţi ca cairenei, aproape toţi fiind egipteni arabi.
Oraşul este un important centru islamic, iar caireneii sunt în general islamici; oricum oraşul este şi casa unei mari comunităţi copta, care îşi are originea în creştinii care au populat Cairo înainte de venirea islamicilor.
Faraonii, grecii, romanii, arabii, turcii şi englezii au domnit în Egipt, iar Egiptul modern este un amalgam al acestor moşteniri cu influenţe islamice, dar şi cu ceea ce a reprezentat secolul 20.
Numărul evreilor a scăzut semnificativ în a doua jumatate a secolului XX, scăderea datorându-se mai ales emigraţiilor în Israel.
CLIMA
Este mediteraniană pe litoralul nordic şi în deltă şi tropical-deşertică în rest.
CULTURA
Cea mai faimoasă instituţie de învătământ din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamică. Instituţia a fost construită lângă moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo.
Moscheea a fost fondată în 970, iar Universitatea în 988 de fatimizi. Universitatea Al Azhar constitue o voce autoritară în lumea islamică, iar poziţia sa în problemele importante este influenţabilă în Egipt şi în lumea arabă.
Alte instituţii sunt: Universitatea Cairo (1980) şi Universitatea Ain Shams (1950) care au împreună mai mult de 100000 de studenţi, şi Universitatea americană din Cairo, fondată în 1919.
Istoria Egiptului este păstrată şi expusă în numeroase colecţii muzeale. Fondat în 1903, Muzeul Egiptean conţine sute de mii de lucrări, incluzând mai mult de 1700 de piese din colecţia Tutankamon.
Muzeul artelor islamice (1881) conţine o vastă colecţie care “povesteşte” istoria civilizaţiilor islamice. Alte muzee păstrează colecţii referitoare la teme mai moderne. Acestea se înşiruie de la Muzeul-Palat Al Gawhara, construit în 1811 în stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil(1963) care conţine lucrari ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens şi alţi pictori europeni şi egipteni.
De la Herodot încoace, s-au scris nenumărate cărţi despre Egipt. Într-o viaţă de om, e imposibil să le citeşti pe toate. Cu toate acestea, Egiptul continuă să fie un loc fascinant şi misterios. Istoria în cifre spune ca civilizaţia egipteană este prima civilizaţie cunoscută.
Te intrebi, ce îţi poate oferi Egiptul atât de spectaculos?
Nici nu îţi poţi imagina câte minuni se ascund în această lume ale cărei origini se pierd undeva, în adâncul istoriei.
Memphis şi Sakara, Platoul marilor Piramide şi a enigmaticului Sfinx, templele construite, de-a lungul Nilului, între Abydos şi Abu Simbel, Valea Regilor şi a Reginelor sunt doar câteva destinaţii ale civilizaţiei faraonice, dintr-o enumerare de câteva pagini.
Arhitectura islamică, concentrată în moschei, palate, şcoli, mausoleuri sau băi publice, completează zestrea de monumente a unei ţări ce poate fi comparată cu un muzeu uriaş deschis de-a lungul Nilului.
Una dintre cele mai renumite staţiuni din Egipt, este situată pe malul Mării Roşii, la 500 km de Cairo. Marea cristalină este aici mărginită de plaje acoperite cu nisip fin. În unele locuri pătrund în mare recifuri de coral, a căror frumuseţe subacvatică îi încântă pe iubitorii de scufundări. Hurghada asigură condiţii ideale pentru baie şi diferite sporturi nautice, datorită climei plăcute şi a faptului că temperatura apei rar coboară sub 22°C. Nilul este el însuşi un personaj omniprezent, căci fără el n-ar fi fost posibile toate enumerările de mai sus şi n-ar fi posibile nici faimoasele croaziere şi nici romanticele plimbări. Egiptul nu este o destinaţie oarecare, este ţara misterelor şi a superlativelor, unde marii cuceritori au devenit, ei înşişi, cuceriţi de civilizaţia faraonică.
Căsuţele din paiantă stau alături de ruinele faraonice, înconjurate de clădiri din beton, oţel şi sticlă. Beduinii trăiesc în corturi din piei de capră, iar fermierii încă mai lucrează pământul cu unelte arhaice asemenea înaintaşilor lor. Unii orăşenii sunt îmbracati în veşminte lungi, alţii în Levis şi Reeboks, iar traficul auto intră în competiţie cu căruţele trase de măgari şi turmele de capre. Nicăieri în lume, aceste imagini contrastante nu sunt atât de izbitoare ca la Cairo, un oraş imens, ticsit de oameni, plin de sunetele claxoanelor, ghetourilor şi strigătele muezinilor ce cheamă credincioşii la rugăciune. Dar să nu vă imaginaţi că Egiptul este un regat al haosului şi al gălăgiei. Este şi un lung şi tăcut drum al caravanelor de cămile prin deşert sau un pod lung şi lat aruncat peste Nil.
PUNCTE DE INTERES
Cairo este considerat inima Egiptului de mai bine de 1000 de ani. Cairo islamic (care nu este mai islamic decât restul oraşului) reprezintă oraşul vechi, medieval, care te aruncă înapoi în timp, cu 600-700 de ani. Este cea mai populată zonă din Egipt şi, probabil, din întregul Orient Mijlociu. Districte asemenea Darb al-Ahmar sunt înţesate de străduţe înguste, case mici din paiantă, capre, cămile şi măgari. Pretutindeni, găseşti temple şi moschei, iar aerul este plin de mirosuri pătruzătoare de plante, animale şi oameni. În aceasta parte a capitalei punctele de atracţie sunt: Moscheea Ibn Tulun, care datează din secolul al IX-lea şi este una dintre cele mai mari din lume; Mausoleul lui Imam ash-Shafi'i, cel mai mare mormânt islamic în care se află îngropat unul dintre sfinţii Islamului; Citadela, una dintre cele mai teribile fortăreţe în care, timp de 700 de ani, şi-a aflat sediul puterea egipteană.
Cairo are ca vecini în est, sud şi vest deşerturi, iar în nord Delta Nilului. Capitala Egiptului include şi mai multe insule fluviale, care joacă un rol important în viaţa oraşului. Ca centru principal comercial, administrativ şi turistic a regiunii, Cairo are mai multe instituţii culturale, clădiri pentru afaceri, birouri guvernamentale, universităţi şi hoteluri, care creează împreună o activitate continuă.
Centrul oraşului comercial Cairo este Tahrir. Un loc al activităţii turistice, centrul cuprinde numeroase atracţii turistice printre care Muzeul Egiptean şi Moscheea Modernă Umar Makram.
În centrul oraşului se află insula Zamalik, care conţine cartierul comercial, Casa Operei ( fondată in 1869) şi Turnul Cairo(1957). Trei poduri leagă insula de ambele maluri ale fluviului.
Cairo, capitala Egiptului şi cel mai mare oraş al continentului african, desăvârşeşte cu succes orice vizită în această ţară. Aici este locul unde cele mai palpitante şi sofisticate atracţii africane, orientale şi europene se întalnesc şi se îmbină cu succes, unde prezentul se împleteşte armonios cu trecutul. Este paradisul bazarelor orientale cu îmbrăcăminte din piele, obiecte artizanale, parfumuri exotice şi condimente şi uleiuri unice, a cluburilor de noapte sofisticate, a hotelurilor moderne şi luxoase, a muzeelor şi monumentelor antice.Veţi rămâne uimiţi să descoperiţi că aici, de peste 3000 de ani religiile musulmane, creştine şi islamice coexistă în linişte şi armonie, ca istoria este prezentă la tot pasul în muzee – Muzeul Egiptean: comorile lui Tutankamon, holul Mumiilor (fiecare fiind însoţită de o scurtă istorie a familiei din care făcea parte), Muzeul de Artă Islamică, piramide – Piramida Giza, una dintre cele 7 minuni ale lumii, Sfinxul, monumente islamice, biserici creştine, precum şi în multe alte locuri care merită vizitate pentru a te bucura de minunile istorice ale acestui oraş.
Cairo copt este de fapt o fortăreaţă-oraş ridicată în timpul dominaţiei romane, cu mult timp înainte de construirea părtii islamice, reprezentând una dintre primele aşezări umane din lume. Din vechea aşezare a rezistat Fortăreaţa Babilonului, un turn construit în anul 98 d.Hr. Un alt punct de atracţie îl constituie Muzeul Copt, aflat la baza turnului. Cam atât despre Cairo!
O zonă mult căutată de turişti o reprezintă Giza, platoul situat pe malul vestic al Nilului, pe care se ridică în toată splendoarea, una dintre cele şapte minuni ale lumii: piramidele egiptene, dominate de Marea Piramidă şi de impunatorul Sfinx. Piramidele au supravieţuit ridicării şi dispariţiei multor dinastii, cuceririlor şi vicisitudinilor climaterice.
VALEA REGILOR
Imaginaţi-vă un oraş întreg construit pentru a servi morţii, un loc secret în care să nu poată nimeni intra sau ieşi fără permisiune specială. În timpul Noului Regat, cu aproape 3500 de ani în urmă, faraonii au decis să-şi protejeze mormintele de hoţi. Au construit un oraş într-un loc pustiu, cunoscut astăzi drept Valea Regilor. Temple şi monumente se ridicau pe un mal al Nilului, iar pe cealaltă parte se afla un sat împrejmuit cu ziduri, pentru muncitorii ce săpau morminte roiale adânc în dunele de nisip. Sute de muncitori lucrau în Valea Regilor. Când nu erau la muncă, bărbaţii trăiau cu familiile lor în satul special ridicat pentru muncitori, sat numit astăzi Deir al Medina. În sat, casele erau mici, făcute din noroi de pe malul Nilului, uscat la soare.
Astăzi, se mai vad doar pietrele de temelie ale satului Deir al Medina. Satul a înflorit timp de 500 de ani, timp în care au fost îngropaţi în vale regii. Oamenii înca trăiesc aproape de Valea Regilor şi mulţi dintre ei îşi câştigă existenţa ghidându-i pe străinii interesaţi de vechile mistere ale Văii.
Cel mai magnific mormânt din Regatul Nou, nu fuse deloc ascuns. Săpat adânc într-o stâncă, acest imens templu ascundea mormântul lui Hatshepsut. Misterul înconjoară acest conducator egiptean pentru că Hatshepsut era o femeie ce luase tronul într-un moment în care doar bărbaţilor li se permitea să conducă.
MORMÂNTUL LUI TUTANKAMON
Cu doar cateva indicii, ca o cupă  şi o piesă din aur, însemnate cu numele faraonului, arheologul englez Howard Carter începuse vânătoarea de morminte în Valea Regilor. În 1922, după şase ani de săpături, Carter găsi în sfârşit intrarea către camera mortuară a faraonului Tutankamon. Carter devenise prima persoană în mai mult de 3000 de ani, ce văzuse minunăţiile din mormântul faraonului. Legende antice ameninţau că un blestem va cade peste oricine va îndrăzni să deranjeze mormântul unui faraon. Dar capcanele ascunse şi vrăjile magice nu l-au oprit pe Howard Carter. El a găsit în mormânt atât statui din aur şi bijuterii cât şi picturi rupestre nepreţuite.
MUMIILE-TRUPURI ETERNE
Ce este o mumie? Este de fapt doar un trup conservat. Oamenii de ştiinţă au găsit mumii în gheţari sau îngropate adânc în mlaştini. Dar cele mai faimoase mumii vin din Egipt, unde îmbălsămătorii conservau cu mare grijă cadavrele. Şi-au făcut treaba bine: astăzi, multe mumii egiptene au mai mult de 3000 de ani. Dacă le-am tăia bandajele, am descoperi chipurile oamenilor care, cu mii de ani în urmă au creat o civilizaţie de exceptie. Sarcofagele pentru mumii erau încrustate cu bijuterii şi pictate în culori vii. De obicei făcute din lemn, sarcofagele trebuiau să conserve şi să apere trupul de hoţi şi animale. Chipurile pictate pe sarcofag ajutau spiritul să îşi găsească trupul, şi simbolurile magice ajutau la ghidarea spiritului către viaţa de apoi.
MARILE PIRAMIDE
Cine a construit marile piramide ale Egiptului? Cum puteau oamenii antici, cu doar unelte de bază să construiască acesti munţi de piatră, cele mai mari structuri asamblate vreodată de oameni? Chiar şi astăzi, astfel de întrebări îi urmăresc pe toţi cei interesaţi de misterele acestei lumi antice. Ştim că piramidele erau morminte ce păstrau trupurile şi comorile nepreţuite ale regilor egipteni. Dar experţii mai ştiu că misterioasele piramide, lăsate fără bogăţii, încă nu şi-au dezvăluit toate secretele.
REGII PIRAMIDELOR
Aceşti regi, care au condus Egiptul în timpul Regatului Vechi au fost odată îngropaţi în Marile Piramide. Deşi înfăptuirile lor sunt aproape pierdute istoriei, numele şi chipurile lor vor trăi, atât timp cât piramidele vor sta în picioare.
KHUFU
Tiran sau geniu? Unii experţi consideră că Khufu (numit şi Cheops de catre greci) era un rege arogant şi neiertător. Dar astăzi, alţi oameni de ştiinţă consideră că Khufu a condus o ţară prosperă şi că el a organizat şi a avut grijă de mii de muncitori.
KEFREN
Fiul lui Khufu, Khefren, a construit două dintre cele trei mari piramide. Deşi este cu 3 metri mai mică decât Marea Piramidă a lui Khufu, mormântul lui Khefren a fost construit pe un teren mai înalt astfel încât pare mai înalt decât cel al tatălui său.
MENKAURE
Ultima şi cea mai mică piramidă de la Giseh a fost începută pentru acest rege. Are mai puţin de 1/4 din mărimea celorlalte. Menkaure a încercat să-şi facă mormântul mai impresionant acoperindu-l cu granit roşu. A murit înainte ca piramida să fie terminată.
PIRAMIDELE ASTĂZI
Turismul este industria cea mai dezvoltată în Egiptul Modern. Astăzi, egiptenii arată mândri moştenirile antice cştre mii de vizitatori. Ei fac ture şi plimbări cu cămilele în jurul piramidelor şi a celorlalte monumente. Unii ghizi oferă chiar plimbări prin pasaje secrete către camerele mortuare ascunse adânc în piramide.
UN OCHI PĂZITOR
Timp de secole, vizitatorii Egiptului puteau vedea doar capul Sfinxului. Nimeni nu ştia ce se află sub nisip. Unii credeau că era capul şi chipul unei femei, poate o zeiţă sau o regină. Când arheologii au descoperit în sfârşit întreg Sfinxul, cu aproape 100 de ani în urmă, au văzut că era capul regelui Kefren montat pe trupul unui leu uriaş. Monumentul este simbolul zeului soarelui Ra şi al marii puteri a faraonului. Totuşi, Sfinxul încă mai poate ascunde mistere. Unii experţi cred că acele camere neexplorate ale Sfinxului şi unele pasaje sunt ascunse în imensul trup al leului.
Conform unei legende antice, un prinţ a adormit odată aproape de capul Sfinxului. El a visat Sfinxul care îi promitea că îl va face faraon înaintea fraţilor săi mai mari dacă îi va curăta trupul de nisip. Prinţul se apucă îndată de treabă şi curând deveni faraonul Thutmose IV.
IMHOTEP: PRIMUL ARHITECT
Imhotep a trăit acum aproape 4500 de ani în urmă, ca scrib, la curtea regelui Djoser, unde scria texte medicale, servea ca mare preot pe zeul soarelui şi supraveghea toate treburile curţii. Atât de mari au fost înfăptuirile sale încât Imhotep a ajuns mai târziu să fie venerat ca zeu.
 PIRAMIDA PAŞILOR
Acest mormânt al regelui Djoser are 6 blaturi, la fel cu un tort de nuntă. Având aproape 61m înălţime, această piramidă este prima structură amplă facută din blocuri de gheaţă spartă. Odată, era înconjurată de ziduri, statui şi altare.
Marile piramide nu erau singure. Erau înconjurate de temple şi morminte mai mici pentru soţiile importante ale regilor şi pentru oficialii curţii care doreau să-şi servească conducătorii chiar şi după moarte.
O CĂLĂTORIE SPRE VIAŢA DE APOI
Pentru egiptenii antici, nici un eveniment din viaţă nu era mai important decât moartea. Fără o înmormantare potrivită, spiritul şi trupul nu se puteau reuni în lumea de apoi. Construirea atentă a unui mormânt, conservarea elaborată a trupului şi ofrandele către zei erau doar începutul lungii călătorii a spiritului.
În afara mormântului, procesiunea funerară se oprea pentru ca preoţii să poată oficia o ceremonie specială numită “deschiderea gurii”. Mumia era ridicată în nisip şi un preot, atingea gura mumii cu unelte ceremoniale, în timp ce spunea rugăciuni şi incantaţii specifice.
Inimile regilor şi faraonilor erau cântărite, după moarte, într-o balanţă, cu pana zeiţei Maat, ceea ce simboliza adevăr şi corectitudine. Dacă inima şi pana se balansau, persoana trăise o viaţă bună. Dar dacă inima era încărcată cu păcate, un monstru cu cap de crocodil numit Ammit - înfuleca îndată inima. Fără inimă, persoana nu putea intra în regatul morţilor.
Mormintele şi cutiile mumiilor erau dese ori inscriptionate cu rugăciuni şi formule magice din Cartea Morţilor. Această carte conţinea mai mult de 200 de formule magice şi rugăciuni ce ajutau spiritul să ducă la bun sfârşit periculoasa călătorie către viaţa de apoi.
DE LA IZVOARE LA VĂRSARE
O civilizaţie fără egal în istoria omenirii s-a născut de-o parte şi de alta a Nilului. O civilizaţie veche, de mai bine de 5000 de ani, s-a dezvoltat şi a înflorit pe malurile celui mai mare fluviu din Africa şi al treilea ca mărime din lume.
NILUL ALB
La 24 mai 1882, expediţia condusă de celebrul jurnalist şi explorator englez Henry Morton Stanley ajungea pe tărâmul sud-estic al lacului Albert, descoperind unul dintre izvoarele “fluviului care cade din cer”. Încă din secolul al doilea, îşi va aminti Stanley, Ptolomeu susţinea că izvorul Nilului se afla în Muntii Lunii, denumiţi aşa, fiindcă în concepţia sa aceştia se găseau la marginea universului. Născuţi din topirea zăpezilor şi din şiroirea apei, câţiva torenţi abundenţi (precum Mobuku) se alătura lui Semlik(I) care la rândul său, se arunca în lacul Albert, acesta din urmă alimentând proaspătul fluviu. Munţii pe care Stanley îi avea sub ochi erau chiar cei pomeniţi de Ptolomeu: Masivul Ruwenzori (“făcătorul de ploaie”-cum îl numesc indigenii) iar pentru Stanley, “regele norilor”. De fapt, masivul e mai tot timpul învăluit în nori (ploua în fiecare zi, 365 de zile pe an), motiv pentru care nici nu a fost descoperit de exploratori. Este, totodată, şi izvorul cel mai înalt al Nilului, punctul său culminant fiind piscul Margherita (5119m). Pentru a ajunge până la el, trebuie să treci printr-un fel de tunel vegetal, care te duce direct la gheţari şi la vârfurile înzăpezite, cu înălţimi mai mari decât Mont-Blanc.
Dar Nilul mai are şi un izvor meridional, mai puţin spectaculos decât cel ugandez, situat în Burundi, la 2050m. Urcând printre coline, o cale pietruită îţi deschide calea spre Kikiizi, o ridicătură pe care se afla şi o mică piramidă, înălţată de doctorul Burkhart Waldecker, în 1937, în amintirea tuturor celor care şi-au consacrat existenţa căutării izvoarelor Nilului (să nu uităm că în Antichitate, despre cineva care îşi propunea să facă un lucru socotit imposibil, se spunea că se afla “în căutarea izvoarelor Nilului”). Iar nu departe de aici, se iveşte un firişor de apă, numit Kasumo, ceea ce se traduce prin cascadă. Pe vremea când căpitanul Speeke descoperea, la 28 iulie 1862, Nilul Alb, la ieşirea sa din lacul Victoria, spectacolul era cu totul altul, şi cu adevărat grandios: cascade de 4 m înălţime şi late de 150 de metri îşi prăvăleau apele, pe care mulţimea de peşti migratori se silea să le urce; nu lipseau nici pescarii cocoţati pe stânci, nici crocodilii şi hipopotamii care somnolau în apă la care veneau să se adape turme întregi de animale.
Acestia sunt primii paşi ai Nilului în drumul său spre Khartoum şi Sudan, propulsat de enorma masă de apă a lacului Victoria (fluviul poartă aici chiar numele de Nilul Victoria). Dupa ce iese din luxurianta padure virgină, cade în plasa lacului Kyoga (care se comportă asemenea unui burete), dar de unde reuşeste să scape, pentru a-şi mâna apele mai departe.
Dar, surpriză! Prezenţa a două bare de granit îl obligă să se arunce într-un fel de strâmtoare, de numai 6 metri lăţime, de unde cade pe o distanţă de circa 40 de metri. Locul se numeşte Murchinson Falls (căderile Murchinson), botezat aşa, în 1864, de Baker, în cinstea preşedintelui lui Royal Geographical Society. E locul de întâlnire al animalelor de tot felul: flamingi, turme de bivoli şi de elefanţi zgomotoşi, care-i fac pe crocodilii adormiţi să-şi întrerupă siesta, hipopotami care se zbenguie prin apă…
În acelaşi moment în care Nilul pătrunde în lacul Albert (numit şi Mobutu), el şi iese, schimbându-şi atat numele (Nilul Albert), cât şi direcţia, luând-o de-a dreptul spre nord, pentru a intra vijelios în Sudan. Datorită impetuozităţii sale, riveranii îl denumesc Bahr el-Gebel, adică “fluviul munţilor”. Din acest loc, Nilul îşi începe lunga lui traversare printr-o lume de mlaştini, botezată de Baker chiar Styx (regiune pe care arabii o numesc Sadd, ceea ce se traduce prin “baraj” sau “oprelişte”). Într-adevar, mulţimea de blocuri de vegetaţie dă naştere unor adevărate baraje vegetale, alcătuite din papiruşi de două ori mai înalţi decât omul. Zona este un fel de mare a Sargaselor, iar străbaterea ei îi pune la grea încercare pe navigatori. Totuşi, după 750 de kilometri, odată cu lacul No, imperiul mlaştinilor i-a sfârşit. Din aceasta încercare cu Styx-ul, Nilul iese oarecum secătuit, căci o bună parte din apele sale s-a pierdut prin evaporare. Graţie însă unui afluent venit din Etiopia, Sobat, Nilul (numit aici Bahr el Abiad, adică Alb) îşi umfla din nou apele şi îşi continua drumul spre Khartoum. Acum e atât de mare şi de puternic, încât arabii îl numesc chiar El Bahr, “marca”.
Nilul a străbătut deja 2600 km şi, după ce trece de barajul Gebel Aulia, se apropie de Khartoum. Aspectul malurilor sale se schimbă: stepa face tot mai mult loc deşertului, “Africa sălbatică” face şi ea loc unei alte lumi: islamul. Nu peste mult timp, la Khartoum va avea loc marea întâlnire. Dar, de acolo, cursa lui triumfală spre Mediterana va continua, pe nu mai puţin de 3000 de kilometri.
NILUL ALBASTRU
Înainte de a se năpusti printre blocurile povârnite de bazalt şi granit (de culoarea cărbunelui), Nilul Albastru a parcurs deja mai bine de 150 km. Izvorul său din Sakala, considerat sfânt de către coptii etiopieni, n-a fost descoperit decât în 1618, de către un iezuit-Pedro Paez. La acea dată se credea că nu există decât un sigur Nil. Istoria Nilului uguandez se repeta şi în Etiopia. Exploratorii vor socoti mult timp lacul Tana drept deversorul Nilului Albastru, principalul său izvor, la fel cum cei ce exploraseră izvoarele Nilului Alb credeau că Lacul Victoria deţine acest rol. În realitate, Izvorul Nilului Albastru se afla mult în amonte de Tana, iar cel al Nilului Alb, în amonte de Victoria. Nilul Albastru se iveşte pe neaşteptate, la altitudinea de 2900m, într-un cadru cu adevărat feeric, nu departe de aşezământul Sf.Mihail, o biserică coptă, din Geesh. Pârâul abia pornit la vale, şovăitor, abia dacă are o lăţime de 3-4 paşi şi o adâncime de câteva degete. Ceva mai departe, primind câţiva afluenţi, se strecoară de-a lungul câmpurilor, execută o serie de cotituri, apoi coboară vijelios prin câteva cascade. Îşi continuă drumul spre est, după care revine spre nord, pentru a se arunca în lacul Tana. Din partea de sud a acestuia iese apoi Marele Abai.
Aflat la înălţimea de 1760m, Lacul Tana a fost socotit multă vreme castelul de apă al Egiptului. De fapt, în aval de Lacul Tana, Abai coboară, din cascadă în cascadă, prag după prag, pe o distanţă de 130 km, într-o direcţie diametral opusă Egiptului. Aceasta porţiune vijelioasă de apă se repede apoi în celebrele cascade de la Tis Esat, de la înălţimea de 50 m.
Oricum, navigarea pe cursul muntos al Nilului Albastru nu este o aventură la îndemâna oricui: cei care au reuşit în această întreprindere pot fi număraţi pe degete.
După ce face un ocol de 700 km, în jurul masivului Tchoke (414m), Abai îşi reia drumul spre Sudan si Egipt. La intrarea în Sudan, se mai aruncă printr-o cascadă, înainte de a se izbi de barajul de la Roseires.
Impetuosul Nil Albastru, rebotezat aici Bahr el Azrak (“fluviul cenuşiu”), pătrunde în câmpia sudaneză, printre coline presărate cu baobabi, întâlnind şi prima lui cale ferată, înainte de a-şi tălăzui apele spre barajul de la Sennar. Pe tărâmul său stâng de la Guezirah, irigat, se cultivă cel mai bun bumbac din lume; pe celălalt mal, însă, seceta a eliminat complet stepa pentru a impune savana cea mai dezgolită. Aici Nilul mai primeşte doi afluenţi, pe Dinder şi Rahad, ultimii săi afluenţi mari. Trecând pe sub cel de-al doilea pod, la Khartoum, Nilul Albastru îşi împreună apele cu cele ale Nilului Alb, căruia îi aduce astfel un debit mediu zilnic de 141 de milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă, pe an, cam patru cincimi din debitul total al Nilului!
NILUL NUBIAN
Nilul Alb (venit din Burundi si Uganda) şi Nilul Albastru (venit din Etiopia) nu mai formează aici, la confluenţa, decât o singură apă, marele Nil: Bahr el-Nil. Călătorul poate admira aici, la Khartoum, unul dintre cele mai frumoase peisaje acvatice din lume.
După mlaştinile de la Sadd, şi înainte de “domesticirea” sa egipteană, Nilul va străbate deşertul, rătăcind de la o cădere de apă la alta. Sunt aşa-numitele (impropiu) cataracte, locuri de trecere învolburate, care hăcuiesc cumva fluviul între Khartoum şi Assuan. Primul salt are loc la mai puţin de 200 km nord de confluenţa celor două fluvii.
Tot aici, la Khartoum, în apele sale se aruncă şi ultimul său afluent: Atbara; acesta vine alene, dar la fel de umflat de malul gros etiopian, a cărui culoare când înroşeşte, când înverzeşte apele sale. După împreunare, Nilul, având acum o lăţime de doi până la patru kilometri, în unele locuri, presărat cu insule, face posibilă plutirea felucilor, cel puţin până la cea de-a cincea cataractă, după spusele celor avizaţi – cea mai frumoasă dintre toate, căci, numai aici, boschetele de papirus, care, încă din vremea faraonilor, au dispărut treptat de pe malurile Nilului, mai pot fi încă văzute. Din frescele egiptene din Valea Regilor, reiese că pe aceste meleaguri, cândva, trăiau şi hipopotami. Acesta e tărâmul Nubiei propriu-zise, o mare putere în timpurile faraonice, ba chiar salvatoare a unităţii Egiptului în perioada domniei nubiene.
NILUL CAIRO
Intrând în capitala Egiptului, Nilul are o lăţime de 800 de m. E la fel de maiestuos, dar nu mai emană acea atracţie pe care o avea în Egiptul de Sus. Înaltele clădiri ale metropolei îi maschează meandrele, dar nu reuşesc să-i ascundă şi contrastele: vile somptuase şi hoteluri de lux (în cartierele bogate), dar şi case vechi şi înghesuite, alături de grămezi de gunoaie (în cele sărace).
Azi, ca şi ieri, malurile sale sunt obiectul unor aprige dispute. Locuri de vilegiatură pentru familiile regale de odinioară, sau, mai aproape de noi, pentru administratorii coloniali, malurile Nilului au cunoscut nu puţine prefaceri în ultimele decenii: amenajarea multor canale noi, a unor baraje sau poduri s-a răsfrânt asupra vieţii riveranilor. Doar viaţa celor simpli, viaţa obişnuită, pare să se deruleze după aceleaşi ritmuri, cumva imuabile. La orice oră din zi şi din noapte, amatorii de turism fluvial pot găsi o felucă disponibilă. Pescuitul este o altă activitate ce nu cunoaşte odihnă. Bărcile, unele dintre ele adevărate case plutitoare, adăpostind o întreaga familie, brăzdează fluviul, aruncându-şi sau ridicându-şi năvoadele.
Dacă navigaţia pe Nil este cel mai vechi şi mai firesc mijloc de deplasare într-o regiune redusă la o fâşie subţire de pământ, de o parte şi de alta a fluviului, puţine feluci sau barje de transport traversează centrul capitalei! Nu lipsesc, în schimb, cele destinate plimbărilor, fie ele feluci, bărci cu motor sau autobuze fluviale.
MAREA DELTĂ A NILULUI
Dincolo de Cairo, lăsând în urmă splendorile trecutului faraonic şi tentaţiile turismului fluvial, marele fluviu îşi poartă apele agale spre vărsare. Delta, o imensă reţea de amenajări fluviale, constituie marele sistem regulator al apelor sale, iar triunghiul ei echilateral (cu laturile de circa 200 km lăţime) se dovedeşte a fi ultima sa operă, cu adevărat colosală. Căci viaţa a nu mai puţin de 20 de milioane de locuitori depinde de acest “plămân” agricol (cum i s-a spus metaforic), de complexul fluvial format din cele două guri principale de vărsare în Mediterana şi de o mulţime de alte braţe mai mici, canale sau sisteme de irigaţie amenajate de-a lungul timpului.
Din vârful Deltei, pe cele două braţe principale, Damiette (Damieta) şi Rosette (Roseta), numele celor două porturi de pe coastă Mediteranei, apele Nilului mai au de străbătut aproximativ 500 km.
Nilul oriental o apucă hotărât spre nord abia după barajul de la Zifta. Evita Tantah, un centru industrial destul de populat, dar nu şi pe Mansurah, un oraş cu peste 200.000 de locuitori, după care se alătură lacului Menzaleh, ajungând la Demiette, o cetate a mobilei, unde se varsă în Mediterana.
Nilul occidental, dincolo de Sa el-Hagar (construit pe amplasamentul anticei Sais) se loveşte de barajul de la Edfina, a cărui funcţie este chiar aceea de a limita invadarea câmpurilor cu apă de mare, deşi, în ultimii ani, salinitatea apelor din canalele de irigaţie e destul de ridicată. Printre oaze cu palmieri se ajunge la Rosette, un orăşel devenit celebru, mai ales în urma descoperirii de către un ofiţer din armata napoleoniană, Francois- Xavier Bouchard, în 1798, a nu mai puţin vestitei stele de bazalt, acoperită cu hieroglife, aşa numită “piatra de la Rosette”, pe baza căruia Champollion va reuşi să descifreze scrierea secretă a faraonilor.
Aici, la vărsarea din Rosette, Nilul e la fel de lat ca şi la sosirea lui la Cairo, cu maluri asemănătoare celor din Egiptul de Sus, năpădite de palmieri, străbătut de vase pescăreşti, încât se confundă oarecum cu marea.

1 Epopeea marelui fluviu se încheie la fel cum a început: dublu la izvoare, şi tot aşa, la vărsare!
Valea Regilor, Luxorul şi Karnakul sunt alte destinaţii care îţi vor dezvălui multe dintre minunile egiptene, dar pe acestea va trebui să le descoperi singur! S-a vorbit mult despre Valea Regilor, despre marile piramide - şi pe bună dreptate - dar la fel de îndreptăţită la notorietate ar fi fost şi civilizaţia egipteană de la Deir-el-Medina, despre care informaţiile au circulat anevoie. Bizar, mai ales că, după cum nota egiptologul Jean Yoyotte, în locul Dicţionarului civilizaţiei egiptene, la care lucra, ar fi putut foarte bine realiza unul al civilizaţiei de la Deir-el-Medina. Căci satul acestor lucrători este un adevărat unicat prin bogăţia de informaţie arheologică, epigrafică, papirologică şi chiar arhitecturală. Putem afirma, fără teama de a greşi, că o vizită la Deir-el-Medina se confundă adesea cu o incursiune în istoria Egiptului antic.
Multă vreme, ţara de pe Nil a fost confundată cu piramidele pe care le adăposteşte de milenii. Confuzia avea, desigur, temeiurile sale: după istorica descoperire a mormântului lui Tutankhamon, în noiembrie 1922, de către Sir Howard Carter, piramidele au continuat să-şi exercite fascinaţia. Descoperirea avea să introducă în circuitul egiptomaniei zona bine cunoscută de aventurierii şi arheologii amatori, aşa-numita Vale a Regilor. Aici se plasează necropola regală în timpul dinastiilor Regatului Nou (cca 1570 i.Chr.-1070 i.Chr.).
Există cel puţin două conexiuni între Valea Regilor şi Deir-el-Medina. În primul rând, mormintele faraonilor din Valea Regilor au fost realizate de lucrătorii de aici, arhitecţi, desenatori şi constructori. Ei au fost reuniţi, cu familiile lor, în ceea ce avea să devină viitorul sat de către faraonul Thutmosis I, din dinastia a XVIII-a (cca 1524-1518 i.Chr.), în fapt, primul rege al Egiptului înmormântat în această zonă.
Cea de-a doua conexiune ne oferă prilejul de a plasa geografic comunitatea în discuţie: ambele regiuni - Valea Regilor şi Deir-el-Medina - fiind situate pe acelaşi mal vestic al Nilului. Peisajul zonei excelează printr-o monotonie întreruptă doar de ruinele unor temple sau capele funerare. În aceste regiuni, pline de zone depresionare deşertice şi masive muntoase de joasă altitudine, liniştea domină, fiind poate primul semn că ne aflăm într-un loc cu accentuată destinaţie funerară. Sau, după un alt egiptolog, Maurice Pillet, în cea mai "populată" necropolă de pe mapamond. Deir-el-Medina se situează în extremitatea sudică a acestui ansamblu de necropole, într-o mică vale marginită la vest şi nord de dealuri.
Caracterul singular al acestui loc provine chiar din apropierea geografică a vieţii şi a morţii: valea - destinată aşezării şi dealurile - ce adăpostesc mormintele artizanilor regali. Graţie abundenţei de material arheologic, şi familiile ce au vieţuit aici pot fi urmărite în evoluţia lor.
Din perspectiva organizării sociale, comunitatea locală păstrează principiile expediţiilor trimise de faraoni din cele mai vechi timpuri în ţinuturi îndepărtate, cu scopul de a exploata bogăţia unor mine sau cariere. Aceste principii utilizau organizarea tradiţională a marinei - fapt explicabil dacă ne gândim la faimoasele expediţii navale spre ţări legendare, vestite prin opulenţă, precum ţara Punt.
Poate părea straniu, dar aşa se explică de ce satul a fost împărţit, pe o axă nord-sud, în doua cartiere, de est şi de vest, care nu sunt altceva decât echivalentul babordului, respectiv tribordului. Celor două cartiere le corespund două echipe de muncitori, "echipa din stânga" şi "echipa din dreapta". Ştim astăzi că ele lucrau alternativ, dar nu vom şti poate niciodată dacă ar fi fost corect să deducem din denumirea lor ca artizanii uneia sau alteia erau însărcinaţi cu lucrul pe o anumită parte a mormântului faraonic.
Un fruntaş şi ajutorul său erau conducatorii fiecărei echipe. Cu timpul, această funcţie devine ereditară în sânul unei familii sau alteia. Apar astfel veritabile dinastii de lucrători şi căpetenii. Numele şi existenţa lor pot fi raportate la diverşi suverani: Pashed si Baki (pentru echipa din stânga), la începutul dinastiei a XIX-a, Neferhotep (fruntaş al echipei din dreapta), în timpul suveranilor Horemheb, Seti I şi Ramses al II-lea sau Neferhotep cel tânăr (nepot al precedentului, tot fruntaş al echipei din dreapta) sub Ramses al II-lea, Merreptah şi Seti al II-lea.
La rândul lor, şi lucrătorii din Deir-el-Medina se structurează în "bresle", pe baze familiale: titlul de desenator (literal, "cel ce reprezintă o formă") se transmite de la străbunicul Ipu la stranepotul Pay cel tânăr, trecând până la el prin mâinile lui Pay cel bătrân şi ale lui Nebra.
La început, artizanii alegeau sub privirile atente ale unei comisii regale un loc propice construcţiei mormântului, cât mai departe posibil de vechile morminte şi cât mai sigur. Odată locul stabilit, un plan de construcţie devenea necesar, aici asistenţa arhitecţilor regali impunându-se. Mai mult ca sigur, planul ţinea cont de caracteristicile locului ales, dar şi de "modele" de construcţie preferate de o dinastie sau alta.
La începuturile Regatului Nou se prefera tipul de hipogeu, format dintr-un culoar tăiat în stâncă, cotind în unghi drept. În perioada faraonilor Ramesizi, se impune tipul de culoar drept, adâncit ca un drum lung descendent până la camera funerară situată în capăt. Utilizând diverse unelte de cupru sau de bronz (dălţi, ciocane, topoare etc.), lucrători speciali spărgeau stânca, obţinând forma dorită a mormântului. Apoi, altii netezeau pereţii, acoperindu-i cu un strat de gips, pentru a usura munca desenatorilor, trasând contururile viitoarelor picturi însotite de texte. După verificarea corectitudinii acestora, "pictorul" punea culoare în forme, transformându-le în minunăţiile pe care le putem admira şi noi.
Care este statutul acestor comunităţi reunind în interiorul (şi în exteriorul) unei incinte de 131 m/50 m un total de 1 200 persoane în perioada dinastiei a XX-a a Regatului Nou (cca 1185-1070 i.Chr.)? Neîndoielnic este vorba despre oameni liberi şi poate expresia acestei libertăţi este faptul că sunt plătiţi pentru munca pe care o depun. (Aici, termenul de plată impune doar aprovizionarea cu cele necesare familiei.) Şi totuşi, aparenţele nu trebuie să ne înşele. Tocmai această situaţie privilegiată face din aceşti lucrători - "prizonierii" prin excelentă ai regiunii. Sunt mereu asistaţi şi controlaţi de scribi. Astfel, un scrib regal transmite administraţiei centrale rapoarte despre calitatea şi cantitatea prestaţiei lucrătorilor. Relativa lor izolare este de altfel o consecinţă directă a importanţei activităţii lor - cunosc locul şi conţinutul mormintelor regale. Severul control, dar şi preţuirea muncii proprii, îi opreau pe artizani în a profana locurile cunoscute.
Abundenţa datelor referitoare la condiţiile de locuire şi la viaţă personală a artizanilor din Deir-el-Medina ne permit chiar să le vizităm casele - 70 în interiorul zidurilor, 50 - în afară. Nu vom şti niciodată cât de confortabile erau în ochii posesorilor, ele apărând mici poate doar în ochii noştri. Căci nu este deloc exclus ca o asemenea locuinţă să fi fost împărţită de două familii. În pofida unor asemenea practici, instinctul de proprietar s-a manifestat mereu la Deir-el-Medina. Egipteanul antic preferă să-şi scrie numele la baza coloanei (coloanelor) ce susţinea(u) plafonul camerei principale mai degrabă decât pe uşă.
Pentru a pătrunde în această cameră, vizitatorul trebuie să traverseze, mai întâi, o "cameră de primire", având ca element definitoriu un altar destinat ceremoniilor religioase la nivelul familiei. Un divan de piatră, în camera principală, sporea confortul locatarilor. Aceştia beneficiau şi de o pivniţă, singura încapere subterană a locuinţei, de bucătărie şi de camere cu destinaţii intime. Simplu şi practic, am spune, neuitând să adăugăm deosebită rezistenţă a amestecului de piatră şi cărămizi uscate, materialul de construcţie de departe dominant.
Defect sau calitate, aceste locuinţe nu aveau nici curţi, nici grădini, fiind situate cu faţa la stradă. N-ar trebui să ne imaginam un sat clasic - căci animalele sunt adăpostite aici în afara aşezării. Pe de altă parte, n-am putea renunţa la termenul "sat", căci aici nu apare decât un urbanism superficial, pus în legătură cu înflorirea civilizaţiei pe malurile Nilului.
Ca în toate comunităţile Egiptului antic, şi la Deir-el-Medina soţul se putea adresa soţiei numind-o "sora", fără ca prin aceasta să se înţeleagă vreun grad de rudenie între cei doi, altul decât cel acordat prin statutul marital. Într-un fel, libertatea femeii egiptene, chiar în cadrul căsătoriei, o transformă într-o veritabilă "soră" a bărbatului. Repudiată pentru altceva decât adulterul, femeia egipteană putea pretinde o treime din averea familială, în caz de divorţ bunurile fiindu-i recunoscute.
În numeroase contexte, ea se dovedeşte o veritabilă jumatate a bărbatului: participă la ceremonii alături de el, "guvernează" familia (ajungând adesea la 15 persoane) în timpul absenţei soţului, conferă strălucire şi voie bună banchetelor de tot felul, unde, la bere, mâncare şi dansuri se dovedeşte o puternică şi încântătoare concurentă a tovarăşului său. Picturile din mormintele tebane abundă în scene de petreceri, tocmai pentru că poporul egiptean iubea atât de mult viaţa, încât sfida moartea, privind-o ca pe o continuare, mai aparte, a existenţei terestre.
Viaţa nu era prea uşoară în aceste zone aride ale Egiptului de Sus. Apa era inexistentă în regiune, lucrătorii trebuind să umple mereu un puţ cu apă cărată din Nil pentru necesităţile zilnice. Dar imaginaţia şi spiritul uman au triumfat de fiecare dată: plăceri mai mult sau mai puţin vinovate, precum cele imortalizate în textele şi ilustraţiile papirusului erotic de la Torino (provenind în mod sigur de la Deir-el-Medina) făceau parte din obişnuitul existenţei. În care şi justiţia avea rolul său...
La Deir-el-Medina funcţiona o comisie cu atribuţii judiciare, compusă din fruntaşi şi ajutoarele lor, din scribi şi poate şi alţi lucrători cointeresati. Cazurile judecate erau extrem de diverse: o femeie, Heria, e acuzată de furtul unei unelte preţioase de la Nebnufer, fiul lui Nakhy; sau cazul impulsivului fruntaş Paneb, care ameninţă pe toată lumea...
Judecata pământească nu era decât o replică slabă a veritabilei judecăţi întreprinsă de zei în lumea cealaltă. Locuitorii din Deir-el-Medina erau pioşi şi am văzut anterior că pentru a intra în "sufrageriile" lor trebuia să traversăm camere dotate cu altare. Acestea sunt departe de a se constitui în singurele mărturii ale religiozităţii acestor artizani regali. În nordul satului existau capele de cult, destinate confreriilor.
Lucrătorii de la Deir-el-Medina au propria necropolă. Datorită creşterii rapide demografice, ei au fost nevoiţi să-şi realizeze chiar şi cavouri de familie. Personajul central al unui asemenea cavou putea fi foarte bine unul dintre fruntaşii pomeniţi mai sus. Chiar nefiind prea numeroase, ele ridică mai multe probleme decât necropolele vecine. Între cele mai remarcabile, nu numai prin decoraţie, se impun: mormântul pictorului Ipuy, al lui Senedjem, Pached etc.
O caracteristică importantă a acestor morminte este reprezentată de pictura pe fond galben sau alb. Este şi ea în spiritul epocii dinastiei Ramses, picturile de pe pereţii mormintelor căutând să imite un papirus desfăşurat cu textele şi ilustratiile sale. Dar deopotrivă, morminte şi locuinţe, oferă două imagini asupra vieţii: de dincolo, în cazul primelor, de aici, în cazul celor din urmă. Chiar această ultimă diferenţă ar fi fost străină de mentalitatea egipteanului antic, ce trăia într-o continuă exaltare a vieţii.
După cinci secole, comunitatea de la Deir-el-Medina şi-a încetat existenţă. În timpul dinastiei XXI (1070-711 i.Chr.), în plină perioadă de decadenţă şi conflicte civile, sunt alungaţi şi ultimii locuitori din valea unde strămoşii lor scriseseră pagini de civilizaţie. Viaţa cedase la Deir-el-Medina locul Mortii.
Piramidele din Egipt au fost întodeauna, încă de la început, trecute printre Cele Şapte Minuni ale Lumii Antice, însă de fapt Marea Piramidă de la Giseh a fost în centrul atenţiei şi în fruntea listei. Este singură din Cele Şapte Minuni care mai există încă într-o formă aproape completă şi uşor de recunoscut, ea fiind şi cea mai veche.     Construitş pentru faraonul Keops, din dinastia a-IV-a, în jurul anului 2560 i.e.n. piramida reprezintă cea mai înaltă realizare a constucţilor de piramide din Regatul Vechi al Egiptului.  
În mod curios în ciuda dimensiunilor şi a importanţei Marii Piramide, a ajuns la noi o singură reprezentare completă a creatorului ei, Keops. Este vorba despre o minusculă statuietă din fildeş a faraonului, găsită în 1993, de către Petrie, în fundaţile templului închinat zeului Osiris de la Abydos. Faraonul este aşezat ţinând în mână dreapta un sceptru, şi purtând Coroana Rosie a Egiptului de Jos. În faţa tronului pe care sta, este scris numele său, aşezat într-un chenar regal. În ciuda dimensiunii mici şi a materialului, este un portret cu ţesături puternice. Există câteva portrete superbe ale altor constructori de la Giseh, remarcându-se în mod deosebit statuia din diorit a lui Kefren, în poziţia aşezat, şi în seria de plăci triptice din ardezie, precum şi statuile lui Mykerinos.
Înainte de începerea activităţii propiu-zise de construcţie, era necesar să fie pregătit terenul trebuia nivelat şi laturile să fie orientate cu multă grijă faţă de punctele cardinale. Nivelarea ara probabil era efectuată prin marcarea zonei respective cu o serie de patru valuri joase de argilă. Spaţiul era apoi umplut cu apă. În mod firesc suprafaţa era perfect plană. Se săpau în continuare o serie de şanţuri în rocă de pe fundul apei, astfel încât baza acestora să păstreze o distanţă egală faţă de nivelul apei. Atunci când se sapă suficient pentru marcarea zonei, apa era evacuată, iar stânca dintre şanţuri era săpată în continuare, păstrându-se acelaşi nivel. În cazul Marii Piramide s-a făcut însă o excepţie. În cadrul zonei propuse pentru construcţie a fost lăsaţi o porţiune de rocă nedislocată.
Nu se ştie cât de mare a fost iniţial, deşi părţi din ea pot fi văzute în întreaga structură a piramidei.
Orientarea exactă a laturilor piramidei se obţinea prin observarea stelelor, deoarece în acea vreme nu era cunoscut nici un tip de busolă. Putem judeca precizia cu care măsurau vechii egipteni prin aceea că eroarea de aşezare a celor patru laturi este de doar câteva fracţiuni de grad. Diferenţa de lungime dintre cea mai lungă şi cea mai scurtă dintre cele patru laturi este mai mică de 20 cm. Acest din urmă fapt este incredibil dacă ţinem seama de două lucruri: în primul rând toate măsurătorile se efectuau de-a lungul laturilor, nefiind posibil să se traseze diagonale, datorită porţiunii de stâncă rămase în mijloc, şi, în al doilea rând, toate măsuratorile se efectuau cu ajutorul frânghiilor sau a sforilor făcute din fibre de palmier sau de in, care se întindeau şi îşi puteau modifica dimensiunile în funcţie de temperatură.
Există două teorii importante privind modul cum au fost construite piramidele: una, folosind rampe care înconjurau construcţia pe măsură ce aceasta se înalţa, cealaltă împiedicând edificarea unei rampe ce s-ar fi întins în deşert, înălţându-se şi lungindu-se atât cât era nevoie, o dată cu înaltarea piramidei. Dar, nici una dintre aceste două explicaţii nu este pe deplin satisfăcătoare. O a treia alternativă care ne poate veni în gând este utilizarea unor schele care să poată ridica blocurile de piatră cu ajutorul roabelor, aşa cum au fost înalţate lespezile orizontale care formează trilitonii de la Stonehenge. Acest lucru nu ar fi fost posibil din două motive: lemnul era un material rar şi scump în Egiptul Antic, neexistând nici copaci cu diametrul necesar, nici cantitatea enormă de care ar fi fost nevoie. De asemenea, dimensiunile foarte mari şi mai ales greutatea blocurilor ar fi împiedicat acest procedeu.
Ideea rampei care ar fi înconjurat piramida are însă mai multe elemente lăudabile. Rampe de cărămizi de lut s-ar fi înălţat în jurul celor patru laturi ale piramidei, pe măsură ce aceasta se înalţa, blocurile uriaşe din piatra fiind urcate păvălugi sau role. Imediat ce blocul trecea de ultimele role, acestea eliberându-se de greutate, puteau fi mutate în faţă, iar blocul era tras înainte, şi mai sus de grupuri de oameni, cu ajutorul frânghiilor. Dacă din punct de vedere teoretic lucrurile par realizabile, (există un model reuşit al acestei metode la muzeul Stiinţei din Boston), din punct de vedere practic el lăsa mult de dorit. O pantă cu înclinaţie mică cerută de greutatea blocurilor de piatră, care să înalţe din toate părţile ar fi creat două probleme majore: prima, cea a grupului de oameni care trebuiau să aibă grijă de colţuri şi care să păstreze blocurile în echilibru pe role; a două, este problema ridicării din ce în ce mai sus a blocurilor în jurul structurii, pentru a ajunge în cele din urmă la nivelele superioare. Acest procedeu ar fi însemnat o forţă de muncă impresionantă şi personal pentru conducerea şi controlul numeroaselor grupuri de oameni, care ar fi ridicat blocurile de la diferite nivele, cu ajutorul planurilor înclinate. Este greu de imaginat mulţimea celor care ar fi trebuit să urce.
Există şi a treia teorie privind construirea Marii Piramide. Ea a fost formulată de Peter Hodges, un maiestru constructor britanic, care era interesat în mod practic de problemele transportului pe orizontală şi a ridicării unor greutăţi enorme doar cu ajutorul pârghiei şi rolelor. El a reuşit să demonstreze că doi oameni puteau ridica o greutate de două tone cu pârghii lungi care aveau la capete un picioriuş cu un anumit unghi şi protejat de o bucată de metal. Prin introducerea acestui cap sub blocul de piatră şi folosirea a două astfel de pârghii, sau mai multe, în funcţie de greutate şi mărime, un capăt al blocului putea fi ridicat, asezându-se sub el proptele. Procesul se repeta şi la celălalt capăt şi deplasarea continuă mai sus folosindu-se proptele sau alte forme de susţinere. În acest fel un mare bloc de piatră putea fi ridicat relativ uşor la o înălţime rezonabilă. Consrucţia piramidei s-a realizat pe nivele, fiecare treaptă fiind destul de lată şi, în medie mai înaltă de un metru. Principiul lui Hodges ar fi permis câtorva grupuri de oameni să ridice blocuri de piatră, pe toate cele patru laturi în acelaţi timp, numărul lor micşorându-se, o dată cu scurtarea laturilor şi cu înalţarea întregii piramide. În momentul în care fiecare bloc de piatră ar fi ajuns la nivelul potrivit, el ar fi fost deplasat orizontal pe role, până la locul unde trebuia să fie deplasat definitiv.
Odată consrucţia de bază terminată, piramida trebuia acoperită sau îmbrăcată cu blocuri de calcar alb, strălucitor de Tura, aduse din carierele aflate pe Dealurile Moqqatam, la est de oraşul modern, Cairo. Îmbrăcămintea exterioară se realiza de la vârf în jos, blocurile de calcar, fiind aşezate pe trepte, şi umplându-le apoi erau tăiate şi şlefuite în jos, pentru a se realiza unghiul potrivit şi aspectul strălucitor. Toate piramidele, cu excepţia Piramidei în Trepte, au fost acoperite sau şlefuite cu plăci de calcar.
Înainte de a merge mai departe şi de a descrie structura internă a Marii Piramide, ar fi potrivit să prezint dimensiunile sale esenţiale. Unghiul de înclinaţie a laturilor este de 54 de grade şi 54 de minute. Înălţimea sa era de 145,75 de metri, dar şi-a pierdut vârful cu înălţimea de 10 metri, fiind trunchiată, dar acest amănunt nu este observat de la distanţă. Laturile au fiecare 229 metri, cu o diferenţă mai mică de 20 de centimetri, între cea mai lungă şi cea mai scurtă latură. Piramida acoperă o suprafaţă de 5,37 hectare. Privind blocurile de piatră pot spune sunt aproximativ 2.300.000. cu o greutate cuprinsă între 2-15 tone.
Făcea parte din cerinţele religioase ca intrarea în piramidă să fie localizată în partea nordică, îndreptată spre steaua polară. Toate piramidele s-au conformat acestei cerinţe, singura variaţie fiind la Piramida lui Kefren care are două intrări pe latura nordică.
Piramida lui Keops nu face excepţie şi are o intrare joasă de circa 17 metri înălţime pe latura nordică şi 7,5 metri spre est de punctul central. Aceasta are 4 blocuri mari de piatră dispuse piramidal două câte două, aşezate deasupra intrării, pentru a prelua din greutatea blocurilor de deasupra.
Examinarea secţiunii în Marea Piramidă arată că a fost supusă la cel puţin 3 schimbări de plan în timpul construcţiei. Are mai multe coridoare interne decât toate piramidele construite în Regatul Vechi. Planul principal pare să fi cuprins un coridor descendent, de la intrare în camera mortuară, situată în centru şi mai jos de nivelul solului. Totuşi camera mortuarş a rămas neterminată şi a mai fost construit un coridor ascendent alternativ, în centrul piramidei. Şi această cameră a rămas neterminată, fiind cunoscută în mod greşit, în libajul obişnuit sub numele de "Camera Reginei". A treia modificare a planului a implicat o schemă mai grandioasă. Începe cu edificarea unei noi galerii ascendente în miezul piramidei, de la capătul Coridorului Ascendent şi joncţiunea care ducea către camera reginei. Aceasta e cunoscută sub numele de Marea Galerie. Ea are 47 metri şi înaltă de 8,5 metri. Pereţii ei de calcar şlefuit urcă vertical 2 metri, următoarele 7 nivele deplasându-se treptat către interior pentru a ajunge să formeze o boltă consolidată. Este acoperită de o singură lespede de piatră în lăţime, de peste 1 metru.
La capătul Marii Galerii se afla un coridor scurt şi jos cu 3 deschideri tăiate în acoperiş. La sfârşitul vestic al Camerei Mortuare, stând pe podeaua plată şi puţin depărtat de perete, se afla în sarcofag mare, din granit negru, având o porţiune mare lipsa în colţul sud-estic. Aceasta a fost tăiat şi scobit dintr-un singur bloc de granit, urmele fierăstrăului mai văzându-se înca. În ciuda spărturii de la colţul sau el încă mai produce un sunet asemănător cu cel al unui clopot lovit. În anii 1880-1882 Perie a descoperit că sarcofagul era cu circa 2,5 cm mai lat decât intrarea în Coridorul Ascendent, deci nu a fost introdus în camera mortuară prin coridor, ci trebuie să se fi introdus acolo în timp ce se construia piramida, înainte de montarea tavanului şi a acoperişului Camerei Regelui. Sarcofagul poate fi considerat singurul mobiler "încorporat" din lume.
Alte trăsături ale camerei mortuare sunt două mici "canale de aerisire" care apar pe pereţii din nord şi sud ai piramidei. Scopul lor exact nu este cunoscut, deşi s-a sugerat că erau la origine orientate după stelele polare, un aspect esenţial al religiei Regatului Vechi, şi pentru că acum nu mai sunt orientate astfel înseamnă că axa Pământului trebuie să se fi modificat de la construirea piramidei până astăzi. Acest lucru nu a putut fi demonsrat din punct de vedere astronomic, şi funcţia lor reală nu este cunoscută încâ.
Am menţionat mai sus faptul că Marea Galerie a avut şi o funcţie secundară. Acolo se afla locul unde erau ţinute blocurile mari de granit folosite pentru închiderea Coridorului Ascendent după terminarea înmormântării. Aceste blocuri erau mult prea mari pentru a avea loc în altă parte a piramidei. Există dovada că erau sprijinite pe grinzi de lemn montate în cruce, suficient de sus faţă de podeaua Galeriei astfel încât cortegiul să poată trece pe sub ele în timpul înmormântării. După aceea pereţii se retrageau şi lăsau în urma lor un grup de lucrători care scoteau grinzile din lemn, lăsând blocurile de garnit să închidă Coridorul Ascendent.
Procedând astfel ei rămâneau blocaţi în interiorul piramidei, în spatele blocurilor de piatră, în parte dinspre camera mortuară. Ei aveau totuşi o cameră de ieşire, deoarece nu exista în vremea Regatului Vechi obiceiul de a îngropa şi muncitorii odată cu faraonul. Calea de ieşire era printr-un culoar foarte îngust ce ducea de sub o piatră din coridorul superior, de la capătul Marii Galerii, mergând în jos prin corpul piramidei, pentru a ieşi mai jos din coridorul inferior. Ieşind muncitorii blocau acest culoar cât şi culoarul care ducea către suprafaţa exterioară şi intrare.
Este deosebit de interesantă referirea la o uşa plată care putea să fie ridicată. Se pare că intrarea originală prin îmbrăcămintea sa, din calcar de Tura, fusese camuflată pentru a nu se deosebi de restul suprafeţei piramidei.
Marea Piramida mai are încă un secret, dar acesta se află în afara ei. În 1954 un tânăr arheolog egiptean, Kama al-Mmallakh, a primit sarcina de a înlătura fragmentele de pietre de pe latura sudică a piramidei. El a găsit o serie de 41 de blocuri de calcar de Tura, care rămăseseră îmbinate perfect. Acestea acopereau un puţ de 30 metri, lungime, săpat în rocă de la baza piramidei. Putul avea o margine tencuită astfel încât blocurile de calcar îl închideau etanş. În interiorul puţului a fost gasită o barcă egipteană antică perfect păstrată şi compusă din 1274 de piese de lemn, neavând nici măcar un cui de metal. Bărcile constituiau o componentă importantă a rituualului funerar şi erau considerate drept necesare faraonlui mort, pe lumea cealaltă. Erau numite fie bărci funerare, fie bărci solare, considerându-se că cel puţin două dintre ele ar servi faraonului pentru călătoria de-a lungul zilei cu zeul - soare pe această lume, şi în timpul nopţii pe sub pământ.
Mai există vreun secret nedescoperit al Marii Piramide? Imediat în spate şi dincolo de puţul unde a fost găsită prima barcă se afla o serie de blocuri de piatră, deasupra unui alt puţ. Există motive să credem că acolo se afla îngropată o barcă asemănătoare.
Marea Piramidă este una dintre Cele 7 Minuni ale Lumii-cea mai veche şi singura care a supravieţuit aproape în întregime şi care a avut întotdeauna un efect izbitor asupra minţii omeneşti.
LUXOR
Centru turistic renumit pentru templele sale şi ruinele antice: Templul Luxor, Templul Karnak, Marele Templu a lui Amon Ra, toate situate pe malul râului, alături de culturi de zahăr, bumbac, grâu precum şi spectaculoase ruine antice. Merită să amintim Valea Regilor şi Reginelor, Catacombele lui Tutankamon, Ramses al II-lea, al III-lea şi al IV-lea, al reginei Nefertiti, rampele şi terasele reginei Hatshepsut, Templele Dendera şi Esna.
ASWAN
Situat pe malul estic al Nilului, este cea mai cunoscută staţiune turistică de iarnă, ideală pentru relaxare, dar şi ca punct de pornire în fascinante excursii. De asemenea, oraşul este renumit şi prin barajul imens construit în 1902 ce protejează templele şi monumentele din zonă, de apele Nilului. Templul Philae, Templul lui Kom Ombo, construit pe deal şi oferind o superbă panoramă asupra Nilului, Templul lui Edfu, unul dintre cele mai bine păstrate din Egipt, Statuile lui Ramses al II-lea, precum şi Templul dedicat Reginei Nefertiti.
HURGHADA
Una dintre cele mai renumite staţiuni litorale din lume, atât de specială datorită combinaţiei dintre marea turcoaz, munţii stâncoşi şi deşertul misterios. Te poţi relaxa pe plajele exotice, sau poţi înota în apele cristaline, poţi face scufundări pentru a descoperi minunăţiile subacvatice sau, de ce nu, un safari în desert care să desăvârşească încântătoarea aventură. Sejurul aici este completat de serviciile oferite la standarde internaţionale, precum şi de ospitalitatea şi prietenia egiptenilor.
GASTRONOMIE
Bucătăria egipteană este excelentă, iar dintre cele mai cunoscute specialităţi locale merită amintite : foul (preparate pe baza de fasole), kebabs şi humus. Deserturile sunt preparate cu sirop de miere deci sunt în general foarte dulci, specifice fiind fatir – clătite umplute cu aproximativ orice de la ouă la caise şi basbousa (destul de dulce) preparată cu miere şi ornată cu alune. Deşi este o ţară musulmană aici este permis consumul de alcool şi în majoritatea barurilor, restaurantelor şi unele magazine veţi găsi vin, bere şi lichior. Tipuri de bere locală Stella, Marzen - bere neagră, apare pentru puţin timp primavară. Zizib este varianta egipteană a grecescului ouzo şi mexicanului anasato; este mai bun servit diluat cu apă ca un cocktail înainte de cină.
SPORT
Cele mai populare sporturi sunt cele nautice şi golful. Sunt numeroase posibilităţi de practicare a înotului pe plajele cele mai bune de pe coasta mediterană sau a Mării Roşii. Cele mai des practicate activităţi organizate în Egipt sunt scufundarea şi snorkeling-ul. Marea Roşie este considerată unul din cele mai bune locuri pentru scufundare din lume (peşti de toate mărimile şi culorile, corali, crustacee s.a.).
Bineînţeles, simboluri ale ţării, sunt safari-urile organizate cu jeep-uri sau cămile prin desert. Deşi nu este neapărat o activitate sportivă, safari-ul solicită destul de mult organismul uman. Nu în ultimul rând, golful este un sport ce a căpătat importantă în ultimii ani, existând deja câteva cluburi specializate în Egipt.
TURISMUL
Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia mondială (industrie, agricultură, comerţ). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, că orice activitate umană, cade sub incidentă studiului interdisciplinar, antrenând deopotrivă economişti, geografi, psihologi şi sociologi. Primele menţiuni privind preocupările de a voiaja, apar în antichitate în operele geografului Strabon. Descrierile lăsate de Marco Polo cu ocazia periplului sau asiatic (secolul al XIII-lea), cele ale lui Arthur Young (secolul al XVIII-lea) sau, mai aproape de noi, ale lui Henri Monfreid au jalonat preocupările viitoare privind practicarea călătoriei.
Turismul devine un complex fenomen de masă la sfârşitul secolului al XIX-lea fiind puternic articulat în mediul înconjurător.
Privit ca un fenomen social-economic creator de benificii, turismul a fost definit în variante dintre cele mai felurite: “arta de a călători pentru propria plăcere” (M. Peyromarre Debord); “activitate din timpul liber care constă în a voiaja sau a locui departe de locul de reşedinţa, pentru distracţie, odihnă, îmbogăţirea experienţei şi culturi, datorită cunoaşteri unor noi aspecte umane şi a unor peisaje necunoscute” (Jan Medecin); “fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţi şi de schimbare a mediului înconjurător, cultivare a sentimentului pentru frumuseţile naturi că rezultat al dezvoltari comerţului, industriei şi al perfectionării mijloacelor de transport” (Guy Freuler).
Activitatea turistică este bine susţinută de un valoros potenţial turistic – natural antropic – diferenţiat de la ţară la ţară, în funcţie de care sunt organizate diferite tipuri de turism. Mai cunoscute în practică turismului mondial sunt: turismul balnear maritim, cu o largă dezvoltare în teritoriu, practicat pentru cură heliotermă sau climaterică sau având alte motivaţii terapeutice; turismul montan şi de sporturi de iarnă, practicat pe arie largă pentru drumeţie, cură climaterică şi practicarea sporturilor de iarnă; turismul de cura balneara, prin care se valorifică insuşirile terapeutice ale unor factori naturali (izvoare termal şi minerale, nămoluri, aer ionizat); turismul cultural, organizat pentru vizitarea monumentelor de artă, cultură şi a altor realizări ale activităţi umane; turismul comercial expozitional, a cărui practicare este ocazionată de mari manifestari de profil (târguri, expoziţii), care atrag numeroşi vizitatori; turismul festivalier, prilejuit de manifestări cultural-artistice (etnografice, folclorice) naţionale sau internaţionale; turismul sportiv, de care cunoaştem o mare extindere pe plan naţional şi international, având ca motivaţie diferite competiţii pe discipline sportive, interne şi internaţionale, până la manifestari sportive de amploare (olimpiade, competiţii sportive regionale, campionate mondiale etc.); turismul de vanatoare (safari), practicat de ţările occidentale, în general pe teritoriul Africi, al Americi Latine, în teritoriile artice şi antartice. Este o formă de turism “distractiv”, a cărui dezvoltare – marcată de spectaculos şi inedit – aduce mari prejudicii echilibrului ecologic al planetei, amenintând cu diminuarea sau, după caz cu dispariţia unor specii extrem de valoroase ale patrimoniului faunistic al Terrei. Alte tipuri de turism ar mai fi: turismul industrial; turismul rural; turismul religios; etic, social şi, nu în ultimul rând cel spaţial. Primul turist în spaţiu a fost omul de afaceri californian Dennis Tito care a efectuat o călătorie de opt zile la bordul unei nave spaţiale ruseşti, nava devenind în acest fel o structură de primire turistică ce oferea transport, cazare şi masa pentru turişti.
Astfel a apărut o noua formă de turism, cu tematică spaţială, virusul cosmic devenind realitate în planul călătoriilor turistice.
Tipurile de turism de diferenţiază de la ţară la ţară, asigurând varietatea şi, prin acesta, atracţia asupra turiştilor autohtoni şi străini.
Una dintre bogăţiile actuale de bază în domeniul turismului priveşte studiul elementelor regionale, în funcţie de care se organizează activităţi turistice tipice anumitor zone, şi se pun în evidenţă posibilităţile de amenajare complexă a acestora. Deşi nu s-a ajuns la o viziune taxonomică unitară în domeniu, diferitele accepţiuni utilizate pe plan internaţional şi în ţara noastră releva următoarele unităţi ce pot fi luate în consideraţie.
Regiunea turistică, concepută ca un spaţiu de mari dimensiuni, cu o structură organizatorică bine consolidată şi un patrimoniu turistic diversificat Zona turistică – un areal mai restrâns consacrat pentru activitatea turistică de un anumit tip, puternic marcat de importante obiective sau alte motivaţii pentru turism. Centre consacrate prin patrimoniul lor turistic a unor fluxuri de turism, putând fii, în general, staţiuni alpine (Plitvice Centre turistice, reprezentând puncte de convergenţă (puncte de plecare pentru zonele montane, porturi, alte, în Alpii Dinarici) sau balneare şi de odihnă (Dubrovnik, Split, Rijeka – pe coasta Dalmatiei). Puncte turistice amenajate (peşteri, defilee, gheţari, mănăstiri, case memoriale, hoteluri alpine etc.) Cele mai cunoscute atracţii turistice ale oraşului sunt monumentele şi relicvele Egiptului din perioada faraonilor. Pe primul loc din acest punct de vedere, se situează Muzeul de Antichităţi Egiptene. Cele mai apreciate piese ale colecţiei sunt comorile găsite în mormântul lui Tutankhamon şi cele 12 mumii expuse în boxe în vid. Dat fiind faptul că muzeul are foarte multe de oferit vă recomandăm să-l exploraţi cel puţin timp de două zile.
Localizare:    Situat în partea de nord a continetului african, Egpitul este mărginit la est de Marea Roşie, iar la nord de Marea Mediterană.
Orase:    Capitala este Cairo, o metropolă populată de cca 7 milioane de locuitori. Alte oraşe importante sunt şi mari centre turistice: Luxor, Alexandria, Aswan, Hurghada, Sharm El Sheikh.
Limba:    Limba oficială este arabă, dar limbile engleza şi franceza sunt destul de bine cunoscute, mai ales în zonele urbane.
Sezon:    Alegerea momentului potrivit de a vizita Egiptul depinde foarte mult de zona în care doriţi să mergeţi. Oriunde în sudul ţării, dar mai ales în Aswan şi Luxor, este deosebit de cald în timpul verii (iunie-august), fiind recomandat să mergeţi în lunile de iarnă (decembrie-februarie). Tot în timpul verii, coasta Mediteranei este foarte aglomerată, deci este mai bine să o vizitaţi în perioada octombrie-aprilie. Ca o concluzie, cea mai bună perioadă de vizitare a Egiptului este martie – mai, când zilele sunt călduroase dar nu fierbinţi, iar vremea este extrem de placută.
Suprafata:    272045.00 km2
Fus:    GMT+2 (GMT + 3 între Mai şi Septembrie) – (ora României)
Info vize:    Cetătenii români au nevoie de viza pentru a intra în Egipt.
                  Documente necesare:
-    voucher de cazare şi documente de transport;
-    scrisoare de intenţie din partea agenţiei de turism;
-    pentru grupuri: tabel nominal cu turiştii şi cu numărul paşaportului;    
-    taxa de viza ~570.000 lei;
-    durata procesării: o săptămână.
Pentru intrarea în Egipt este nevoie de un paşaport valabil minimum 6 luni şi o viză turistică. Viza se poate obţine individual la Consulatul General al Egiptului la Bucureşti sau prin intermediul agenţiei Kartago Tours. În vederea rezolvării formalităţilor de obţinere a vizei prin agenţia noastră, odată cu achitarea avansului, la înscriere, trebuie prezentat paşaportul, o copie xerox şi suma necesară pentru taxa de viză. Aceste documente trebuie prezentate agenţiei cu cel puţin 14 zile lucrătoare înainte de plecare. În acest caz, problema vizei va fi soluţionată de delegatul firmei, la sosirea pe aeroportul din Hurghada.
Moneda oficială în Egipt este lira egipteană (LE), subdiviziunea este piastrul (PST), 1 LE = 100 PST. Importul şi exportul lirei egiptene nu sunt permise. În Egipt se poate aduce orice valută liber convertibilă. Banii se pot schimba la hotel, la oficii de schimb valutar sau în bănci, fără plată comisionului. Cărţile de credit internaţionale pot fi utilizate la hoteluri şi în multe magazine. Nu se pot folosi însă pe vapoarele de agrement, unde se plăteşte doar în numerar. Băncile sunt deschise în zilele: luni – vineri, intre orele 8:30 – 14:00.
Vaccinarea nu este obligatorie şi nici nu este necesară la intrarea în Egipt. Informaţii de specialitate actualizate puteţi primi la orice staţie de igienă regională. Asistenţă medicală în Egipt este de multe ori foarte complicată, de aceea nu uitaţi să vă luaţi cu dvs. medicamentele pe care le folosiţi în mod curent. De asemenea, puneţi în bagajul dvs. medicamente împotriva insolaţiei, problemelor digestive şi mai cu seamă împotriva răcelii, care reprezintă cazurile cele mai frecvente, datorită marilor oscilaţii de temperatură.
Cumpărăturile pot fi făcute în bazar, unde preţurile sunt libere, cu posibilitatea de a negocia, sau în magazine şi supermarket-uri, unde preţurile sunt fixe. Micile magazine cu suveniruri, cu vederi, cu alimente, se deschid în jurul orei 9:00 şi se închid seara târziu. Unii comercianţi, foarte amabili şi deseori exagerat de insistenţi, îşi prezintă marfa lăudând-o şi argumentează demonstrând practic calităţile acesteia. Fiţi atenţi mai cu seama la cumpărarea aurului şi a papirusului!
Dacă doriţi să vizitaţi Egiptul să luaţi cu dvs îmbrăcăminte uşoară, sport, încălţăminte comodă, de calitate, ceva de pus pe cap şi ochelari de soare. Noaptea temperatura scade considerabil, aşa că este bine să luaţi cu dvs şi un pulovar sau hanorac. Nu amestecaţi între ele diferitele mîncăruri picante şi greu digerabile. Nu beţi apa de la chiuveta şi de la hidranţi şi nu spălaţi fructele cu aceasta apă.
În ţările arabe, se obişnuieşte să se ofere bacşiş pentru serviciile acordate. Bacşişul reprezintă în Egipt una din sursele de venit, de aceea vi se va solicita foarte frecvent. Pentru a se evita discuţiile inutile şi permanente, reprezentantul nostru va încasa de la fiecare participânt o sumă de 20-36 $ pe care o va împărţi personalului hotelier, de pe vas, chelnerilor şi şoferilor.
Egiptul este un rai al fotografilor, dar sunt valabile aici unele prevederi scrise şi nescrise:
-    fotografierea obiectivelor militare, a podurilor, a porturilor este strict interzisă
-    în majoritatea bisericilor (moscheelor), a colecţiilor şi muzeelor, fotografierea şi filmarea este permisă numai după achitarea unei sume şi fără folosirea blitz-urilor
-    dacă doriţi să fotografiaţi populaţia locală, este mai bine să-i rugaţi în prealabil să accepte acest lucru
-    cartierele mărginaşe şi sărace, precum şi cerşetorii, nu ar trebui fotografiate. Aceştia din urmă ar putea să se simtă jigniţi şi ar putea avea reacţii nedorite
Din Cairo la Hurghada transferul se face cu autocare climatizate. Distanţa de 440 km este parcursă în 6 - 7 ore, cu câteva opriri de o jumătate de oră. Drumul de cca 280 km de la Hurghada la Luxor durează în medie 4 ore, cu o oprire de o jumătate de oră. De la Luxor la Aswan, drumul de 240 km se parcurge în aproximativ 3,5 ore. Mănăstirile din secolele IV-VI, din deşertul de vest şi de est, Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, bisericile ce amintesc de fuga Familiei Sfinte în Egipt, sunt alte locuri importante din istoria Egiptului şi a creştinismului.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro