1                                                                                          
                                            Razboiul din Irak
       
       Unul dintre evenimentele cele mai mediatizate pe plan mondial, īl                 reprezintă iminenta izbucnire a unui război īmpriva Irakului de către forţele militare ale tarilor membre N.A.T.O.
       Motivul care determina aceasta acţiune este refuzul Irakului de a se īncadra in rezoluţia O.N.U. cu privire la deţinerea si folosirea armelor chimice si biologice de distrugere in masa.
       Experţii O.N.U. insarcinati cu inspectarea arsenalului de arme, deţinut de Irak au tras concluzia ca aceste arme au o raza mai mare de acţiune decāt cea admisa pe plan mondial. Ideea unui eventual război s-a ivit după ce Sadam Hussein a refuzat propunerea O.N.U. de distrugere a acestor rachete, situaţie in care preşedintele Statelor Unite ,Geoge Bush, a chemat tarile membre N.A.T.O. de a participa cu efective militare la acţiunea de dezarmare a Irakului prin forţă .Acţiunea a fost respinsa de unele state membre precum  Franţa, Germania ,Belgia care propun  rezolvarea conflictului pe cale diplomatica.
       Romania care a fost invitata sa adere la N.A.T.O. in anul 2004,in şedinţa parlamentului din data de 13.02.2003 a fost de acord cu participarea sa , punānd la dispoziţie trupe combatante si necombatante in zona de conflict, precum si spaţiul aerian al tarii noastre pentru utilizarea lui de cātre avioanele de lupta ale aliaţilor.
       Incă de la īnceputul acestor neintelegeri toate mijloacele de informare mass-media au tratat cu interes acest subiect. Toate canalele de televiziune si radio prin intermediul unor analişti politici , ne-au informat amanuntit cu privire la acest eveniment.
       In data de 14.02.2003 Consiliul de Securitate O.N.U. va adopta rezolutia cu privire la īnceperea sau neinceperea războiului.
       Eu cred in cazul in care acest război va īncepe Irakul va pierde ,la fel ca in anul 1993 cānd preşedintele Bill Clinton a luat decizia de a bombarda Irakul, pe acelaşi motiv .Īnceperea războiul va duce in acelaşi timp la o criza economica mondiala si se vor pierde multe vieţi omeneşti mai ales din rāndul populaţiei civile.      

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro