1 Īn lumea antică īn China īn perioada dintre secolul I ī.e.n. pīnă īn secolul II e.n. la cīrmuirea statului s-au aflat regii familiei Han, care īn urma campaniilor de cotropire au capturat sute de mii de prizonieri care i-au trasformat īn robi la care s-au alăturat şi chinejii ce nu plăteau impozitele sau pentru cea mai mică vină pe care o căpătau īmpreună cu ceilalţi membri ai familiei.
Pe līngă robi o viaţă puţin mai bună o duceau ţăranii. Aceste situaţii provocau lupte īmpotriva exploatatorilor, dīnd naştere la răscoale īn diferite regiuni ale Chinei. Ei fugeau cu miile īn păduri şi munţi, atacīnd funcţionarii, proprietarii de sclavi şi puneau stăpīnire pe arme.Pentru a putea fi deosebiţi de ostaşii regelui, răsculaţi īşi vopseau sprīncenele īn culoarea roşie.
Toate acestea pregăteau o răscoală mult mai puternică care era condusă de fraţii Djang. Īnsă un trădător a destăinuit planul răscoalei, īn urma căreia au fost executaţi peste 1000 de adepţi ai fraţilor, dar ei au ordonat īnceperea imediată a răscoalei trimiţīnd gonaşi īn toată ţara. Iuţeala răspīndirii răscoalei putea fi asemănată cu o „reacţie īn lanţ”.
Răsculaţii purtau pe cap turbane galbene, ceea ce īnsemna lupta īmpotriva asupritorilor. Forţa ce năpustea asupra regelui şi proprietarilor de sclavi īi īngrozea foarte tare. Īnsă din cauză că răsculaţii nu şi-au unit forţele, fiecare detaşament acţionīnd īn mod separat, lipsa de armament şi conducători de oşti experimentaţi de care dispuneau trupele regale, „Turbanele galbene” au fost īmpinse īn mlaştini şi rīu, aceasta rezultīndu-se cu moartea a circa 150 mii de oameni. Dar detaşamentele robilor erau ca nişte fantome – la distrugerea unuia apărea altul ca şi răscoalele de pe teritoriul Chinei – la īnăbuşirea uneia lua naştere alta, lupta durīnd 20 de ani, după care regele familiei Han a fost asasinat, statul fărīmiţīndu-se īn regate mai mici, iar puterea familiei fiind zdrobită. Aici a fost pus capătul orīnduirii sclavagiste din China.

         

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro