1
Roma Antică era renumită prin sclavia clasică pe care o practica. Ea consta īn exploatarea robilor pe plan de muncă cīt şi distractiv.
Īn secolul I ī.e.n. se aduceau din Italia mulţi robi, care erau īnvăţaţi arta luptei īn aşa numite şcoli-īnchisori, devenind gladiatori pentru ca pe urmă să se lupte unii cu alţii. Toate acestea erau pentru distrarea arisrocraţilor.
Īn anul 74 ī.e.n. īn şcoala Capua gladiatorii se pregăteau de răscoală. Cīteva zeci din ei reuşesc să scape. Acest grup era condus de Spartacus – un om deosebit de puternic, curajos şi cu o minte foarte ageră. Ei s-au ascuns pe muntele Vezuviu.
Īn drumul lor ei jefuiau moşiile bogate şi se īnarmau, cu ei luīnd şi alţi robi ce fugeau de la stăpīnii lor. Romanii au īnconjurat locul refugiului, īnsă refugiaţii au reuşit să-i īnfrīngă. Vestea despre succesul lor a zburat ca vīntul. Din cei ce aderau la oastea lui Spartacus, el organizase detaşamente, conducīndu-i īn nordul Italiei cu dorinţa de-ai scoate din Italia pentru ca ei să se īntoarcă la locurile natale. Romanii, afīnd despre īntoarcerea lui Spartacus īn ţară fugeau din oastea faimoasă a Romei.
Eroul gladiator īnainta cu armata sa prin luptele ce le purta cu romanii. Venind timpul să lupte cu Crassus īn 71 ī.e.n., gladiatorul a īncercat să-l ucidă pe conducătorul lor. Īn toiul luptei Spartacus fiind atīt de măcelărit, īncīt mai apoi corpul său nu putea fi găsit. Robii rămaşi au fost măcelăriţi de oastea lui Pompeius, iar prizonierii rămaşi au fost răstigniţi pe drumul ce ducea de la Capua la Roma.
Răscoala robilor īn frunte cu Spartacus a servit un imbold pe robii din alte ţări, dīnd naştere la alte răscoale.

 
                                                                  

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro