1

 

Iubiri celebre ale mileniului

 

 

            Primăvara este cunoscuta in lumea occidentala ca fiind cea mai aglomerata pentru avocaţii specializaţi in divorţuri. Acum, oamenii sunt pasionaţi ca oricând, iar iubirea se intalneste adesea cu suferinţa, fiindcă cea dintâi cuprinde adesea, numeroase ingrediente opuse. Marile povesti adevărate de dragoste ale mileniului trecut cuprind toata gama sentimentelor, de la tandreţea platonica si pana la pasiunea maladiva. In ele se regaseste o buna parte din memoria comuna a umanitatii.

            Prima mare dragoste a mileniului a fost cea dintre teologul francez ABELARD si discipola sa HELOISE, nepoata unui coleg cleric. Pasiunea care i-a cuprins pe amândoi a fost ravasitoare. Cei doi s-au casatorit in secret pe la 1120 i.Hr. Când rudele Heloisei au aflat furia a fost atât de mare încât l-au atacat pa Abelard si l-au castrat, iar pe Heloise au trimis-o la o mănăstire.

            Legenda spune ca atunci când a fost deschis mormântul lui Abelard pentru ca Heloise sa fie înmormântata lângă iubitul si soţul ei, acesta si-a întins braţele spre ea.

            Imagine convenţionala rămasa despre regina VICTORIA a Marii Britanii este una sobra si in doliu. Aceasta se datorează poate dispariţiei in 1861, la doar 42 de ani a marii iubiri a suveranei, prinţul consort ALBERT-VICTOR. Casatoria Victoriei cu acesta durase 22 de ani. Doliul care a urmat a fost mai lung:40 de ani, pana in 1901.

            Când a întâlnit-o in 1944, pe platourile de la Hollywood de debutanta LAUREN BACALL, marele star HUMPHREY BOGART i-a spus:’Tocmai ti-am văzut proba de film. O sa ne simţim bine împreuna”. Aşa a si fost pana in 1954, când ”Bogie” a murit de cancer. Seducătoarea rea si durul lipsit de iluzii, cu ţigara in coltul buzei, au făcut un cuplu foarte original pentru Hollywood. Fiecare si-a umplut fiinţa pana la refuz cu celalalt.Lauren avea sa fie traumatizata de dispariţia lui Humphrey. Actriţa a revenit pe platoul de filmare si pa Broadway de-abia la şapte ani de la moartea acestuia, in 1961.

            16 aprilie 1956 este data casatorii actriţei GRACE KELLY cu prinţul RAINIER de MONACO, unul dintre cele mai râvnite si bogate capete încoronate ale Europei. Totul pare a fi decupat dintr-un basm cu zâne si poate aşa ar fi fost, daca avatarurile copiilor tragicul sfarsit al prinţesei, intr-un accident de maşina, in 1982, nu ar fi curmat princiara poveste de dragoste.

            Nici pe mioriticile noastre plaiuri  nu au lipsit poveştile de dragoste dramatice si tumultoase. MIHAI                    EMINESCU si VERONICA MICLE a conţinut toate ingredientele romantice ale secolului al XI-lea, dar s-a lovit si de intrigile dintr-o societate aflata la porţile Orientului. Corespondenta celor doi, poemele lui Eminescu ale Veronicai, mărturiile apropiaţilor dovedesc intensitatea si autenticitatea sentimentelor. Conform mărturiei Virginiei Micle Gruber, povestea Muzei Poetului cuprindea chiar si un copil, născut mort, in 1880. Veronica s-a stins la doar doua luni după Eminescu. In noaptea de 3 august, la Văratec, ea s-a sinucis.

            De un cu totul alt tip, dar la fel de intensa si celebra a fost si povestea de dragoste dintre Regele CAROL al-II-lea si ELENA LUPESCU. Cei doi s-au cunoscut inca din copilărie si s-au revăzut  prin 1925, la o receptie.De atunci, au rămas nedespartiti, in timpul dictaturii legale, a abdicării si exilului in Portugalia. Povestea intima a celor doi a fost judecata neiertător de istorici, deloc blânzi cu Carol, dar mai ales cu „Lupeasca” din cauza influentei nefaste a acesteia asupra Regelui.

            Lista marilor iubiri ale mileniului este desigur mult mai mare. Intr-un fel dragostea se retraieste mereu altfel in fiecare cuplu, iar sentimentele cele mai intense ii vizitează nu doar pe posesorii de nume celebre.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro