1 COMORILE DIN MORMINTE
Egiptenii antici incercau sa asigure ca zeii vor accepta spiritul unei persoane dupa moarte. Familia unei persoane decedate dadea amulete imbalsamatorilor pentru a fi infasurate odata cu bandajele mumii. Dar hotii de morminte au distrus mult mumii, rupandu-le bandajele in cautare de pretioasele amulete.
SEMNUL VIETII
Amuletele in forma de gandac erau transformate in inele si podoabe. Reprezentau zeul-soare Khepri, care murea in fiecare noapte si invia in zori. Aceste amulete erau deseori puse deasupra inimii unei mumii si erau inscriptionate cu formule magice astfel incat spiritul persoanei sa invie odata cu Khepri.
INMORMANTAREA
Drumul catre mormant incepea la casa persoanei decedate. Trupul, sigilat intr-o cutie pentru mumii, dus de purtatori, conducea procesiunea. Apoi venea o sanie ceremoniala care tinea borcanele cu organele interne. In cele din urma venea familia lovita de durere si prietenii. Familiile bogate plateau dansatori pentru a celebra viata eterna ce va veni si angajau profesionisti ce plangeau si jeleau tare, se trageau de par si se bateau cu pumnii in piept in semn de durere.
BARCA FUNERARA
Egiptenii credeau ca sufletul trebuia sa traverseze un rau pentre a-si incheia calatoria. Dar carmaciul numit Makhaf nu ducea sufletul pe partea cealalta inainte de a denumi fiecare parte a barcii. Grecii aveau o legenda similara. Ei lasau o moneda pe trup pentrua plati carmaciul numit Charon sa duca sufletul peste raul Styx.
ULTIMA CALATORIE A UNUI REGE
Barci funerare elaborate duceau faraonii catre mormintele lor. Barcile erau deseori pictate in verde, culoarea semnificand reinoirea vietii. In timp ce barca cobora incet pe Nil, supusii faraonului ii plangeau trecera in nefiinta pa malurile fluviului, placandu-se in semn de durere.
ZEII MORTILOR
Imbalsamatorii purtau o masca de sacal in timp ce pregateau mumia pentru mormant. Vroiau sa-l multumeasca pe Anubis, zeul cu cap de sacal care proteja cimitirele si ajuta la judecarea mortilor in ceremonia numita “cantarirea inimii”.
REGELE MORTILOR
Osiris a fost intotdeauna aratat ca un faraon, tinand in mana sceptrul roial. Legenda spune ca Osiris a fost readus la viata prin magie, dupa ce fratele sau Seth il ucise. Pentru egipteni, Osiris reprezenta viata fara sfarsit.
TEMPLE SI PREOTI
Egiptul Antic a fost un taram al templelor. Totusi, aceste constructii nu erau ca bisericile, sinagogile sau mosheele, locuri unde oamenii se roaga astazi. Doar preotii si faraonii puteau intra in aceste case ale zeilor. Cel mai important templu din Egipt a fost construit la Karnak pentru a sluji zeului-soare Amun-Ra. In fiecare zi, preotii se purificau cu apa din lacul sfant si faceau ofrande catre zeu in altare secrete. Astazi, mult din templul de la Karnak s-a prabusit, dar portile sale imense, coloanele in forma de turnuri si statuile colosale, ne vor aminti intotdeauna de trecutul glorios al Egiptului.
Construit de-a lungul secolelor de multi faraoni, templul de la Karnak este cel mai mare monument religios din lume. Unii faraoni au construit temple noi, altii au adaugat statui colosale, obeliscuri si altare. Pana cand au terminat, templele si uriasele porti de la Karnak acopereau mai mult de 2 hectare.
O padure de uriase coloane sustinea acoperisul holului principal de la Karnak. Fiecare coloana are aproape 21 m inaltime si 4 m in diametru. Inceput de Ramses I si Seti I, holul a fost terminat de Ramses al II-lea care si-a scris numele si peste celelalte nume de faraoni.
AKHENATEN : FARAONUL SOARELUI

1 Unii experti considera ca Akhenaten a fost un mare conducator religios, prima persoana ce venera doar un singur zeu. Oricare ar fi motivele sale, in sfarsit, Akhenaten a pierdut. Cand a murit, faraonii ce i-au urmat au readus in actualitate si ceilalti zei, au restaurat templele lor si au  sters numele lui Akhenaten de pe fiecare monument.
Akhenaten a construit o mare, noua capitala numita Amarna si a dedicat un templu magnific zeului sau. Acest nou templu nu era un loc secret, doar pentru faraoni si preoti. Era plin de altare, deschis luminii soarelui si oricine era binevenit sa venereze acolo.
MAGIE SI MEDICINA
Texte medicale detaliate, sute de retete pentru medicamente si rugaciuni pentru vindecarea bolilor arata ca egiptenii antici erau interesati de sanatate. Doctorii erau instruiti cu atentie si specializati in tratarea diferitelor boli ale trupului. Egiptenii credeau ca cele mai grave boli erau cauzate de creaturi viermoase, zei rai sau pacate ale persoanei.
PLANTE PUTERNICE
De la eleganta floare de lotus pana la bulbul de usturoi, multe plante erau folosite in Egiptul Antic. Aroma dulce a florii de lotus era chiar suflarea de viata, in timp ce alte plante aduceau medicamente puternice. Unii oameni din Egipt mai folosesc si astazi retetele antice de preparare a medicamentelor.
Egiptenii credeau ca usturoiul tinea departe serpii si viermii. Nu era o formula atat de stranie. Chiar si in vremuri mai recente, legendele spun ca usturoiul alunga vampirii. Astazi, multi oameni mananca usturoi pentru o sanatate mai buna.
ZEI SI ZEITE
Ce facea soarele sa calatoreasca pe cer in fiecare zi? Cum cresteau granele? Cine conducea in lumea de dedesupt? Pentru un egiptean antic, in spatele oricarui mister se ascundea un zeu. Fiecare zeu-erau sute-era reprezentat pe Pamant de un animal, o insecta, o creatura jumatate om sau un simbol mistic.
ZEII SUB FORMA DE ANIMALE
Egiptenii aveau grija de unele animale cu mare ceremonie. Pisicile, simbolul zeitei Bastet, erau mumificate si ingropate la fel ca oamenii. Un alt cult venera taurii lui Apis, ce erau tinuti intr-un templu urias ingrijit de preoti. Pasarile, crocodilii si alte animale primeau de asemenea tratamente speciale. Arheologii au gasit odata 4 milioane de mumii ale pasarilor ingropate intr-un cimitir special al animalelor.
PERICOLE IN MORMANT
Atat timp cat hotii de morminte si arheologii au explorat criptele antice, au existat legende despre blesteme fatale si mumii ce se ridicau din morti pentru a indeparta pe oricine indraznea sa le deranjeze somnul. Astfel de povesti nu s-au oprit, Howard Carter lucrand aproape 10 ani in mormantul lui Tutankamon. Oricum, dupa descoperirile oamenilor de stiinta, aventurierilor si hotilor, adevarate pericole asteptau pe cei ce indrazneau sa intre in morminte.
BLESTEMUL LUI TUTANKAMON
Un blestem va cade pe oricine va deranja mormantul lui Tutankamon! A parut posibil cand Lordul Carnavon a murit brusc la doar 4 luni dupa ce a deschis mormantul faraonului, impreuna cu Howard Carter. Ziarele au scris ca toate luminile din Cairo s-au stins in momentul mortii lui Carnavon. Dar nimeni nu a gasit blestemul inscriptionat undeva in mormant. Carter, care a lucrat in mormant mai bine de 10 ani, a avut o moarte naturala, dupa 60 de ani.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro