1 ORGANIZATII ECOLOGICE
SI
 ACTIVITATI PRIVIND PROTECTIA MEDIULUIPROIECT
BAZE DE DATE


SECELEANU      
ALEXANDRA   
GRUPA 321  
 

ENUNTAREA PROBLEMEI.   REGULI.Scopul prezentei lucrari este de a prezenta un model de organizare a activitatilor privind protectia mediului in tara noastra. Termenul de activitati de protectia mediului se refera la proiecte desfasurate de diferite organizatii (de stat sau particulare) si care au drept obiectiv apararea formelor de viata amenintate de poluare sau pe cale de disparitie.
Agentii care realizeaza proiecte de protectie a mediului pot fi organisme de stat sau organizatii non-guvernamentale (pe scurt ONG-uri).Proiectele pot fi realizate de o singura organizatie sau de mai multe, in colaborare. Nu exista restrictii in ceea ce priveste tipul organizatiilor,precizarea de mai sus aplicandu-se in egala masura celor de stat si ong-urilor.  Activitatea lor poate fi sustinuta financiar de sponsori. In privinta acestora este prevazut ca se iau in considerare doar sponsorii persoane juridice .
Fiecare proiect de protectie a mediului se ocupa de un singur ecosistem. Un ecosistem reuneste una sau mai multe forme de viata, animale sau plante. In evidenta acestor organisme se tine seama de specia din care fac parte, cat si de ecosistemul caruia ii apartin, deoarece fiecare specie dobandeste insusiri unice date de mediul de viata. Convenim ca nu prezinta interes fiecare exemplar, ci doar populatiile, adica un numar de exemplare apartinand aceleiasi specii si care traiesc in acelasi ecosistem.
In activitatea lor de protectie a mediului, organizatiile ecologice se confrunta cu numerosi poluatori. Acestia sunt companii comerciale sau industriale care afecteaza prin efectele colaterale ale activitatii lor un anumit ecosistem si numai unul. Pentru prejudiciul pe care acesti poluatori il aduc mediului inconjurator, ei pot fi actionati in judecata de catre organizatiile ecologice (de stat sau ONG). Din motive juridice, un agent poluant poate fi dat in judecata de catre o singura organizatie de protectie a mediului si o singura data, de vreme ce poluatorul nu poate afecta decat un singur ecosistem si pentru aceeasi fapta nu poate fi judecat de mai multe ori.
Rezumand, modelul de organizare a activitatilor de protectie a mediului trebuie sa indeplineasca urmatoarele reguli:
•    Regula 1 Un proiect poate fi realizat de una sau mai multe organizatii ecologice.
•    Regula 2 Nu exista proiecte care sa nu fi fost initiate de o organizatie ecologica.
•    Regula 3 Nu ne intereseaza potentiali sponsori. Orice sponsor trebuie sa finanteze un proiect.
•    Regula 4 Nu exista ecosisteme fara organisme care sa le apartina.
•    Regula 5 Orice organism apartine la exact un ecosistem.
•    Regula 6 Orice proiect protejaza un singur ecosistem.
•    Regula 7 Se iau in calcul ca agenti poluanti doar aceia care polueaza un ecosistem.
•    Regula 8 Un agent poluant polueaza un singur ecosistem.
•    Regula 9 Un agent poluant poate fi dat in judecata de cel mult o organizatie ecologica.


ENTITATI, RELATII, ATRIBUTE


DESCRIERE

1.    Entitatea  independenta PERSOANA_JURIDICA
Atribute :
1)    Cod_persoana_j este un sir de maxim 5 caractere care identifica unic institutiile inscrise in baza de date. Este cheia primara a entitatii persoana juridica.
2)    Nume  este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta denumirea persoanei juridice, asa cum apare aceasta in actul de infiintare sau in registrul comercial.
3)    Sediu este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta adresa la care fiinteaza persoana juridica in cauza. Cuprinde strada, numarul, blocul, eventual sectorul. Deoarece va fi utilizata numai la activitati de tip corespondenta, informatia din acest camp poate fi stocata in acest format neatomic.
4)    Localitate este un sir de maxim 10 de caractere care reprezinta localitatea unde fiinteaza persoana juridica in cauza.
5)    Conducator este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta numele si prenumele celui care conduce institutia in cauza (director, presedinte, responsabil,lider – dupa tipul institutiei).
6)    Clasificare este un sir de maxim 21 de caractere ce trebuie sa aiba una si numai una din urmatoarele valori: ‘ORGANIZATIE_ECOLOGICA’, ‘SPONSOR’, ‘AGENT_POLUANT’

2.    Subentitatea ORGANIZATIE_ECOLOGICA
Atribute:
- mostenite de la entitatea PERSOANA_JURIDICA
1)    Cod_persoana_j  cheie primara
-    atribute proprii
2)    Data_infiintare este un atribut de tip data calendaristica ce reprezinta momentul inscrierii institutiei in registrele oficiale.
3)    Sigla este un fisier care stocheaza o imagine reprezentand insemnele organizatiei respective
4)    Motto este un sir de maxim 50 de caractere care reprezinta un citat dupa care se ghideaza activitatea organizatiei
5)    Tip este un sir de maxim 19  caractere care trebuie sa aiba unul si numai unul dintre urmatoarele valori: ‘ORGANIZATIE_DE_STAT’, ‘ONG’

3.    Sub-subentitatea ORGANIZATIE_DE_STAT
Atribute:
-    mostenite de la entitatea PERSOANA_JURIDICA
1)    Cod_persoana_j cheie primara
-    atribute proprii
2)    Act_infiintare este un sir de maxim 50 de caractere care reprezinta denumirea actului prin care ia fiinta organizatia respectiva in cadrul structurilor statului (decret, lege, hotarare de guvern).
3)    Buget este un atribut de tip numeric intreg ce reprezinta cuantumul de bani alocat de la buget pentru activitatea organizatiei

4.    Sub-subentitatea ONG
Atribute:
-    mostenite de la entitatea PERSOANA_JURIDICA
1)    Cod_persoana_j cheie primara
-    atribute proprii
2)    Nr_membri  atribut de tip intreg care reprezinta numarul de membri inscrisi intr-o organizatie non-guvernamentala
3)    Cotizatie atribut de tip intreg care reprezinta valoarea lunara a contributiei pe care fiecare membru o plateste in beneficiul organizatiei

5.    Subentitatea SPONSOR
Atribute:
-    mostenite de la entitatea PERSOANA_JURIDICA
1)    Cod_persoana_j cheie primara
-    atribute proprii
2)    Persoana_contact este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta numele si prenumele celui care se ocupa de activitatea de sponsorizare din partea institutiei respective
3)    Cont_bancar este un sir de maxim 11 de caractere care reprezinta contul prin care sponsorul isi desfasoara activitatile economice

6.    Subentitatea AGENT_POLUANT
Atribute:
-    mostenite de la entitatea PERSOANA_JURIDICA
1)    Cod_persoana_j cheie primara
-    atribute proprii
2)    Domeniu este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta domeniul de activitate al poluatorului (industria chimica, termocentrala, exploatare miniera, etc.)
3)    Reprezentant_legal este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta numele si prenumele avocatului sau denumirea firmei de avocatura care se ocupa de aspectele legale in numele institutiei respective

7.    Entitatea independenta PROIECT
Atribute:
1)    Cod_proiect este un sir de maxim 4 caractere care identifica unic proiectele care fac obiectul activitatii de protectie a mediului. Este cheia primara a entitatii proiect.
2)    Act_planificare este un sir de maxim 50 de caractere care reprezinta denumirea actului in care sunt expuse obiectivele si activitatile care fac obiectul proiectului (memoriu, scrisoare de intentie).
3)    Data_inceput este un atribut de tip data calendaristica ce reprezinta momentul demararii proiectului.
4)    Data_sfarsit este un atribut de tip data calendaristica ce reprezinta momentul finalizarii proiectului.
5)    Coordonator este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta numele si prenumele persoanei responsabile de ducerea la indeplinire a proiectului.
6)    Referent_stiintific este un sir de maxim 20 de caractere care reprezinta numele si prenumele persoanei care asigura suportul stiintific al activitatilor.

8.    Entitatea independenta ECOSISTEM
Atribute:
1)    Cod_ecosistem este un sir de maxim 4 caractere care identifica unic ecosistemele care fac obiectul activitatii de protectie a mediului. Este cheia primara a entitatii ecosistem.
2)    Denumire este un sir de maxim 20 caractere care reprezinta numele sub care este cunoscuta respectiva formatiune de flora si fauna.
3)    Localizare este un sir de maxim 10 caractere care reprezinta judetul in care se gaseste ecosistemul.

9.    Subentitatea TERESTRU
Atribute:
-    mostenite de la entitatea ECOSISTEM
1)    Cod_ecosistem cheie primara
-    atribute proprii
2)    Solul este un sir de maxim 10 caractere care reprezinta tipul de sol (cernoziom, spodosol, acid, etc.)
3)    Clima este un sir de maxim 10 caractere care reprezinta tipul climei (excesiv, temperat, etc.)

10.    Subentitatea MARIN
Atribute:
-    mostenite de la entitatea ECOSISTEM
1)    Cod_ecosistem cheie primara
-    atribute proprii
2)    Salinitate este un numar in format zecimal care reprezinta cantitatea de sare la 100 ml apa

11.    Entitatea dependenta  ORGANISM_PROTEJAT
Atribute:
1)    Cod_ecosistem este un sir de maxim 4 caractere care identifica unic ecosistemele care fac obiectul activitatii de protectie a mediului.
2)    Denumire_stiintifica este un sir de maxim 20 de caractere care identifica unic o specie de plante sau animale.
Concatenarea intre cod_ecosistem si denumire_stiintifica este cheia primara a entitatii organism_protejat.
7)    Data_inscrierii este un atribut de tip data calendaristica ce reprezinta momentul intrarii in baza de date.
8)    Nr_exemplare este un atribut de tip numeric ce reprezinta marimea populatiei dintr-o anumita specie regasita intr-un ecosistem.
9)    Tip_organism  este unul si numai unul dintre urmatoarele: ‘ANIMAL’ si ‘PLANTA’

12.    Subentitatea ANIMAL
Atribute:
-    mostenite de la entitatea ORGANISM_PROTEJAT
1)    Cod_ecosistem
2)    Denumire_stiintifica
Impreuna reprezinta cheia primara.
- atribute proprii
3)    Familia este un sir de maxim 10 caractere care reprezinta grupul de specii caruia ii apartine.
4)    Tip_hrana este un sir de maxim 10 caractere
5)    Durata_viata este un atribut de tip numeric, reprezentand numarul lunilor de viata (in medie)

13.    Subentitatea PLANTA
Atribute:
-    mostenite de la entitatea ORGANISM_PROTEJAT
1)    Cod_ecosistem
2)    Denumire_stiintifica
Impreuna reprezinta cheia primara.
- atribute proprii
3)    Clasa este un sir de maxim 10 caractere care reprezinta grupul de specii caruia ii apartine.
4)    Perioada_vegetatie este un sir de maxim 10 caractere , reprezentand  luna de maxima vegetatie.


Relatiile care intervin in model sunt urmatoarele:
1.    Relatia DESFASOARA
Leaga entitatile ORGANIZATIE_ECOLOGICA si PROIECT. Datorita regulilor 1 si 2, cardinalitatea este m:m.
2.    Relatia IN_PROCES_CU
Leaga entitatile ORGANIZATIE_ECOLOGICA si AGENT_POLUANT. Datorita regulii 9, cardinalitatea este 1:m.
3.    Relatia POLUEAZA
Leaga entitatile AGENT_POLUANT si ECOSISTEM. Datorita regulilor 7 si 8, cardinalitatea este m:1.
4.    Relatia PROTEJAZA
Leaga entitatile PROIECT si ECOSISTEM. Datorita regulii 6, cardinalitatea este m:1.
5.    Relatia FACE_PARTE_DIN
Leaga entitatile ORGANISM_PROTEJAT si ECOSISTEM. Datorita regulilor 4 si 5, cardinalitatea este m:1.
6.    Relatia FINANTEAZA
Leaga entitatile SPONSOR si PROIECT. Datorita regulii 3, cardinalitatea este m:m.DIAGRAMA ENTITATE-RELATIE
 
SCHEME RELATIONALE

PERSOANA_JURIDICA(cod_persoana_j , nume, sediu, localitate, conducator,                     clasificare);
ORGANIZATIE_ECOLOGICA(cod_persoana_j , data_infiintare, sigla, motto, tip);
ORGANIZATIE_DE_STAT(cod_persoana_j , act_infiintare, buget) ;
ONG(cod_persoana_j , nr_membri, cotizatie);
SPONSOR(cod_persoana_j , pers_contact, cont_bancar);
AGENT_POLUANT(cod_persoana_j ,domeniu_activitate, reprezentant_legal, cod_org_proces, cod_ec);
PROIECT(cod_proiect , act_planificare, data_inceput, data_sfarsit, coordonator, referent_stiintific, cod_ecosistem);
ECOSISTEM(cod_ecosistem , denumire, localizare, tip);
TERESTRU(cod_ecosistem , solul, clima);
MARIN(cod_ecosistem , salinitate);
ORGANISM_PROTEJAT(cod_ecosistem , denumire_stiintifica , data_inscrierii, nr_exemplare, tip_organism);
ANIMAL(cod_ecosistem , denumire_stiintifica , familia, tip_hrana, durata_viata);
PLANTA(cod_ecosistem , denumire_stiintifica , clasa, perioada_vegetatie);
DESFASOARA(cod_persoana_j , cod_proiect );
FINANTEAZA(cod_persoana_j , cod_proiect , suma);DIAGRAMA CONCEPTUALA
TABELELE ASOCIATE

PERSOANA_JURIDICA
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Localitate    Conducator    Clasificare
pj1    CLUBUL DE ECOLOGIE SI TURISM MONTAN ALBAMONT    Str. Vanatorilor Nr.26, Bl. V12, Ap. 10    Alba Iulia    Puscas Marioara    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj10    TERAPIA SA    Str Viorelelor nr 33-35    Iasi    Horia Mihaila    SPONSOR
pj11     TERMOELECTRICA SA    B-dul Independentei nr 111    Deva    Teodor Ivan    AGENT_POLUANT
pj12    SC MINERIT SRL    Aleea Carbunesti nr 1    Copsa Mica    Ion Mihai    AGENT_POLUANT
pj2    PLANETARII 93    Str. Ec. Varga  Nr.10    Aiud    Costan Zamfira    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj3    ACTIUNEA ECOLOGICA ROMANA    Str. Severinului Nr.112-128    Craiova    Codresi Teclu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj4    CLUBUL DE ORIENTARE TURISM SI ECOLOGIE    Str. Galatii Noi, Nr.2, Bl.L9, Ap.33, Micro 17    Galati,    Dragan Ilie    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj5    PRIETENII PLANETEI    Str. Gheorghe Folescu Nr.28, Bl.1, Ap.1,    Bucuresti    Croitoru Cristian    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj6    INSTITUTUL DE BIOLOGIE    Splaiul Independentei 296    Bucuresti    Marin Falca    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj7    COMISIA MONUMENTELOR NATURII    Calea Victoriei 125    Bucuresti    NicolaeToniuc    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj8    ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL RETEZAT    Aleea Pescarilor 2    Deva    Erika Stanciu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj9    SC JACOBS SUCHARD    Str Al I Cuza nr 15    Brasov    Dorian Dobrin    SPONSOR

ORGANIZATIE_ECOLOGICA
Cod_persoana_j    Data_infiintare    Sigla    Motto
pj1
11/11/2000        Prin noi insine
pj2    2/13/1991    Null    Per aspera ad astra.
pj3
3/5/1997    Null    Intra in joc
pj4    1/31/1990        
pj5    7/8/2002    Null    
pj6    12/30/1977    Null    
pj7    7/9/1980    Null    
pj8    11/2/1983    null    ORGANIZATIE_DE_STAT
Cod_persoana_j    Act_infiintare    Buget
pj6    hotararea de guvern 34/1977    300000000
pj7    decret privind apararea monumentelor naturii    112500000
pj8    legea mediului    91960000

ONG
Cod_persoana_j    Nr_membri    Cotizatie
pj1    3000    100000
pj2    89    30000
pj3    6525    50000
pj4    100    150000
pj5    2898    750001 SPONSOR
Cod_persoana_j    Pers_contact    Cont_bancar
pj10    Maria Dan    678-289-1232
pj9    Tudor Ionescu    23-76878-890

AGENT_POLUANT
Cod_persoana_j    Domeniu_activitate    Reprezentant_legal    Cod_org_proces    Cod_ec
pj11    energie termica    Birou avocati Ivan&fiul    pj7    e4
pj12    minerit    Eugen Constantin    null    e2

PROIECT
Cod_proiect    Act_planificare    Data_inceput    Data_sfarsit    Coordonator    Referent_stiintific    Cod_ec
p1    Studiu asupra Deltei Dunarii    11/4/2003    3/7/2020    Ion Popa    Constantin Simion    e3
p2    Imbunatatirea administrarii Parcului Retezat    6/7/1990    7/2/2000    Valentina Preda    Stefan Ioan    e1
p3    Planul de protectie a sturionilor    4/12/1999    3/30/2005    Cosmin Pasare    Florina Cercel    e3
p4    Pelicanul-12 masuri pentru protectia sa    6/13/2001    12/29/2003    Marius Marga    Corneliu Zanc    e3
p5    Depoluarea lacului Sf.Ana    7/5/2000    12/31/2007    Ioana Farkas    Maria Ploaie    e4

ECOSISTEM
Cod_ecosistem    Denumire    Localizare    Tip
e1    Parcul National Retezat        TERESTRU
e2    Muntii Rodnei        TERESTRU
e3    Rezervatia Biosferei Delta Dunarii    Tulcea    MARIN
e4    Lacul Sf. Ana    Covasna    MARIN

TERESTRU                                                                            
Cod_ecosistem    Solul    Clima
e1    Podzol    Temperata
e2    spodosol    Alpina


MARIN
Cod_ecosistem    Salinitate
e3    2.25
e4    0.75

ORGANISM_PROTEJAT
Cod_ecosistem    Denumire_stiintifica    Data_inscrierii    Nr_exemplare    Descriere    Tip_organism
e1            0        

ANIMAL
Cod_ecosistem    Denumire_stiintifica    Familia    Tip_hrana
E    Morun        
e3            

PLANTA
Cod_ecosistem    Denumire_stiintifica    Clasa    Perioada_vegetatie
e1            

DESFASOARA
Cod_persoana_j    Cod_proiect
pj1    p5
pj6    p5
pj8    p2
pj7    p2
pj6    p3
pj3    p4
pj2    p1
pj4    p1
pj5    p1

FINANTEAZA
Cod_persoana_j    Cod_proiect    Suma
pj9    p5    10000000
pj10    p1    7750000
P10    p4    5000000

OPERATORII ALGEBREI RELATIONALE

1.    PROJECT
Sa se obtina o lista ce contine codul, data inceperii si coordonatorul proiectelor.

Rezultat=PROJECT(PROIECT,cod_proiect, data_inceput, coordonator)

SELECT  cod_proiect, data_inceput, coordonator)
FROM proiect;

PROIECT
Cod_proiect    Act_planificare    Data_inceput    Data_sfarsit    Coordonator    Referent_stiintific    Cod_ec
p1    Studiu asupra Deltei Dunarii    11/4/2003    3/7/2020    Ion Popa    Constantin Simion    e3
p2    Imbunatatirea administrarii Parcului Retezat    6/7/1990    7/2/2000    Valentina Preda    Stefan Ioan    e1
p3    Planul de protectie a sturionilor    4/12/1999    3/30/2005    Cosmin Pasare    Florina Cercel    e3
p4    Pelicanul-12 masuri pentru protectia sa    6/13/2001    12/29/2003    Marius Marga    Corneliu Zanc    e3
p5    Depoluarea lacului Sf.Ana    7/5/2000    12/31/2007    Ioana Farkas    Maria Ploaie    e4

REZULTAT
Cod_proiect    Data_inceput    Coordonator
p1    11/4/2003    Ion Popa
p2    6/7/1990    Valentina Preda
p3    4/12/1999    Cosmin Pasare
p4    6/13/2001    Marius Marga
p5    7/5/2000    Ioana Farkas

2.    SELECT
Sa se obtina informatii complete (cod, nume, adresa,conducator, clasificare) despre persoanele juridice cu sediul in Bucuresti.

Rezultat=SELECT(PERSOANA_JURIDICA,localitate=’Bucuresti’)

SELECT     *
FROM      persoana_juridica
WHERE       localitate=’Bucuresti’;

PERSOANA_JURIDICA
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Localitate    Conducator    Clasificare
pj1    CLUBUL DE ECOLOGIE SI TURISM MONTAN ALBAMONT    Str. Vanatorilor Nr.26, Bl. V12, Ap. 10    Alba Iulia    Puscas Marioara    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj10    TERAPIA SA    Str Viorelelor nr 33-35    Iasi    Horia Mihaila    SPONSOR
pj11     TERMOELECTRICA SA    B-dul Independentei nr 111    Deva    Teodor Ivan    AGENT_POLUANT
pj12    SC MINERIT SRL    Aleea Carbunesti nr 1    Copsa Mica    Ion Mihai    AGENT_POLUANT
pj2    PLANETARII 93    Str. Ec. Varga  Nr.10    Aiud    Costan Zamfira    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj3    ACTIUNEA ECOLOGICA ROMANA    Str. Severinului Nr.112-128    Craiova    Codresi Teclu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj4    CLUBUL DE ORIENTARE TURISM SI ECOLOGIE    Str. Galatii Noi, Nr.2, Bl.L9, Ap.33, Micro 17    Galati,    Dragan Ilie    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj5    PRIETENII PLANETEI    Str. Gheorghe Folescu Nr.28, Bl.1, Ap.1,    Bucuresti    Croitoru Cristian    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj6    INSTITUTUL DE BIOLOGIE    Splaiul Independentei 296    Bucuresti    Marin Falca    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj7    COMISIA MONUMENTELOR NATURII    Calea Victoriei 125    Bucuresti    NicolaeToniuc    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj8    ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL RETEZAT    Aleea Pescarilor 2    Deva    Erika Stanciu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj9    SC JACOBS SUCHARD    Str Al I Cuza nr 15    Brasov    Dorian Dobrin    SPONSOR

REZULTAT
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Conducator    Clasificare
pj5    PRIETENII PLANETEI    Str. Gheorghe Folescu Nr.28, Bl.1, Ap.1,    Croitoru Cristian    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj6    INSTITUTUL DE BIOLOGIE    Splaiul Independentei 296    Marin Falca    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj7    COMISIA MONUMENTELOR NATURII    Calea Victoriei 125    NicolaeToniuc    ORGANIZATIE_ECOLOGICA

3.    UNION
Sa se obtina lista cu numele persoanelor de contact ale sponsorilor si cu reprezentantii legali ai agentilor poluanti.

R=PROJECT(SPONSOR, pers_contact)
S=PROJECT(AGENT_POLUANT, reprezentant_legal)
Rezultat=union(R,S)

SELECT    pers_contact
FROM        sponsor
    UNION
SELECT    reprezentant_legal
FROM        agent_poluant;

R
Pers_contact
Maria Dan
Tudor Ionescu


S
Reprezentant_legal
Birou avocati Ivan&fiul
Eugen Constantin

REZULTAT
Maria Dan
Tudor Ionescu
Birou avocati Ivan&fiul
Eugen Constantin

4.    DIFFERENCE
Sa se obtina o lista cu codurile, numele  ,adresele si conducatorii persoanelor juridice care nu fac parte din categoria organizatiilor ecologice.

R=SELECT(PERSOANA_JURIDICA, clasificare=’ORGANIZATIE_ECOLOGICA’)
R1=DIFFERENCE(PERSOANA_JURIDICA, R)
Rezultat=PROJECT(R1, cod_persoana_j, nume, adresa, conducator)

SELECT    cod_persoana_j, nume, adresa, conducator
FROM        persoana_j
    MINUS
SELECT    cod_persoana_j, nume, adresa, conducator
FROM        persoana_j
WHERE    clasificare=’ORGANIZATIE_ECOLOGICA’;

PERSOANA_JURIDICA
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Localitate    Conducator    Clasificare
pj1    CLUBUL DE ECOLOGIE SI TURISM MONTAN ALBAMONT    Str. Vanatorilor Nr.26, Bl. V12, Ap. 10    Alba Iulia    Puscas Marioara    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj10    TERAPIA SA    Str Viorelelor nr 33-35    Iasi    Horia Mihaila    SPONSOR
pj11     TERMOELECTRICA SA    B-dul Independentei nr 111    Deva    Teodor Ivan    AGENT_POLUANT
pj12    SC MINERIT SRL    Aleea Carbunesti nr 1    Copsa Mica    Ion Mihai    AGENT_POLUANT
pj2    PLANETARII 93    Str. Ec. Varga  Nr.10    Aiud    Costan Zamfira    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj3    ACTIUNEA ECOLOGICA ROMANA    Str. Severinului Nr.112-128    Craiova    Codresi Teclu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj4    CLUBUL DE ORIENTARE TURISM SI ECOLOGIE    Str. Galatii Noi, Nr.2, Bl.L9, Ap.33, Micro 17    Galati,    Dragan Ilie    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj5    PRIETENII PLANETEI    Str. Gheorghe Folescu Nr.28, Bl.1, Ap.1,    Bucuresti    Croitoru Cristian    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj6    INSTITUTUL DE BIOLOGIE    Splaiul Independentei 296    Bucuresti    Marin Falca    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj7    COMISIA MONUMENTELOR NATURII    Calea Victoriei 125    Bucuresti    NicolaeToniuc    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj8    ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL RETEZAT    Aleea Pescarilor 2    Deva    Erika Stanciu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj9    SC JACOBS SUCHARD    Str Al I Cuza nr 15    Brasov    Dorian Dobrin    SPONSOR

R1
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Localitate    Conducator    Clasificare
pj1    CLUBUL DE ECOLOGIE SI TURISM MONTAN ALBAMONT    Str. Vanatorilor Nr.26, Bl. V12, Ap. 10    Alba Iulia    Puscas Marioara    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj2    PLANETARII 93    Str. Ec. Varga  Nr.10    Aiud    Costan Zamfira    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj3    ACTIUNEA ECOLOGICA ROMANA    Str. Severinului Nr.112-128    Craiova    Codresi Teclu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj4    CLUBUL DE ORIENTARE TURISM SI ECOLOGIE    Str. Galatii Noi, Nr.2, Bl.L9, Ap.33, Micro 17    Galati,    Dragan Ilie    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj5    PRIETENII PLANETEI    Str. Gheorghe Folescu Nr.28, Bl.1, Ap.1,    Bucuresti    Croitoru Cristian    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj6    INSTITUTUL DE BIOLOGIE    Splaiul Independentei 296    Bucuresti    Marin Falca    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj7    COMISIA MONUMENTELOR NATURII    Calea Victoriei 125    Bucuresti    NicolaeToniuc    ORGANIZATIE_ECOLOGICA
pj8    ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL RETEZAT    Aleea Pescarilor 2    Deva    Erika Stanciu    ORGANIZATIE_ECOLOGICA

REZULTAT
Cod_persoana_j    Nume    Sediu    Localitate    Conducator
pj9    SC JACOBS SUCHARD    Str Al I Cuza nr 15    Brasov    Dorian Dobrin
pj10    TERAPIA SA    Str Viorelelor nr 33-35    Iasi    Horia Mihaila
pj11     TERMOELECTRICA SA    B-dul Independentei nr 111    Deva    Teodor Ivan
pj12    SC MINERIT SRL    Aleea Carbunesti nr 1    Copsa Mica    Ion Mihai

5.    INTERSECT
Sa se gaseasca lista cu atributele ecosistemelor de tip marin localizate in judetul Tulcea.

R=SELECT(ECOSISTEM, tip=’MARIN’)
S=SELECT(ECOSISTEM, localizare=’Tulcea’)
Rezultat=INTERSECT(R,S)

SELECT    cod_ecosistem, denumire
FROM        ecosistem
WHERE    tip=’MARIN’
WHERE EXISTS
    (SELECT    cod_ecosistem, denumire
    FROM        ecosistem
    WHERE    

6.    PRODUCT
7.    DIVISION
8.    NATURAL JOIN
9.    -JOIN
10.    SEMI-JOIN

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro