1                                             Introducere

       Microsoft Access 2003 este aplicaţia de management al bazelor de date pusă la dispoziţie de suita Microsoft Office. Spre deosebire de Excel, Access va permite să stocăm şi să administrăm volume mari de date, organizate īn unităţi numite īnregistrări. O bază de date Access constă din următoarele obiecte:

•    Tabele – conţin toate īnregistrările
•    Interogări – localizează īnregistrări specifice
•    Formulare – afişează īnregistrările din tabele, una cīte una
•    Rapoarte – tipăresc loturi de īnregistrări
•    Pagini de acces la date – pun la dispoziţie date prin intermediul paginilor Web
•    Macrocomenzi – acţiuni automate uzuale
•    Module – stochează declaraţii si proceduri Visual Basic, care ne permit să scriem programe pentru bazele de date, astfel īncāt acestea să poată interacţiona cu alt software.

        Utilitarele de asistenţă din aplicaţia Access asigură un proces simplu, pas cu pas, de configurare a tabelelor, formularelor, paginilor de acces la date, rapoartelor şi interogărilor.
      Prezenta lucrare conţine 5 paragrafe.
  § 1 conţine noţiuni de baze de date,tipuri BD.  O bază de date (BD) reprezintă o colecţie de date integrată, anume structurată şi dotată cu o descriere a structurii şi a relaţiilor dintre date.
  § 2 conţine caracteristica generală a SGBD Access.
  § 3 conţine  tabelele Access ,care  īn baza lor se definesc celelalte clase de obiecte.
  § 4  conţine funcţii Access.
Ultimul § conţine interogări Access care include şi subpunctele interogări de selecţie,de sortare, de actualizare a datelor,de excludere a īnregistrărilor, de grupare şi totalizare şi interogări īncrucişate.

                  C U P R I N S

§ 1    Noţiune de bază de date.Tipuri de BD.    3

§ 2   SGBD Access. Caracteristica generală    5

§ 3 Tabele Access.    8

§ 4 Funcţii Access    18

§ 5  Interogări Access    20
         5.1Interogări de selecţie a īnregistrărilor(Select Query  
                
              §.1    Noţiune de bază de date.Tipuri de BD.

   Printre multiplele forme de organizare a datelor, bazele de date ocupă un loc aparte.
   O bază de date (BD) reprezintă o colecţie de date integrată, anume structurată şi dotată cu o descriere a structurii şi a relaţiilor dintre date.
Īn funcţie de modul de organizare a informaţiilor, se cunosc cīteva modele de BD:
ierarhic (arborescent), reţea, relaţional ş.a.
  Modelul ierarhic.Cu ajutorul modelului conceptual ierarhic, schema bazei de date poate fi reprezentată sub forma unui arbore īn care nodurile exprimă colecţii de date, iar ramurile reflectă relaţiile de asociere īntre īnregistrările colecţiilor de date superioare şi inferioare.
  Accesul la īnregistrările colecţiilor de date inferioare se face prin traversarea arborelui, adică se parcurg toate colecţiile aflate īn subordonare ierarhică dintre colecţia – rădăcină şi colecţia cercetată. Unui element superior īi pot corespunde unul sau mai multe elemente inferioare, iar unui element inferior īi corespunde un singur element superior.
 Modelul reţea. Modelul reţea se aseamănă cu cel ierarhic, diferenţa constīnd īn aceea că unui element inferior īi pot corespunde unul sau mai multe elemente superioare.
 Modelul relaţional. Modelul relaţional este īn prezent cel mai răspīndit model de baze de date. Acest model are o singură structură de date: relaţia sau tabelul. O bază de date relaţională este un ansamblu de relaţii (tabele) grupate īn jurul unui subiect bine definit. Deci, o relaţie poate fi redată printr-un tabel, īn care fiecare rīnd reprezintă o īnregistrare diferită, iar fiecare coloană un atribut. Coloanele tabelului sunt identificate prin nume diferite şi reprezintă cīmpurile (atributele, caracteristicile) modelului conceptual. Īn fiecare coloană datele trebuie să fie de acelaşi tip. Căutarea īn acest model de BD se face secvenţial toate articolele şi comparīnd criteriile de căutare. Articolele ce satisfac conditiei căutării se selectează şi pot fi afişate.
 Subiectele pe care se axează tabelele unei BD pot fi cele mai diverse: activitatea unei firme, stocarea mărfurilor la un depozit, rezultatele unui recensămīnt,etc. Deşi īn modelul relaţional principala structură de date o reprezintă tabelul, o bază de date este mai mult decīt o simplă mulţime de tabele.Pe parcurs vom vedea că īntre tabelele bazei de date există o interdependenţă strīnsă, īn timp ce īntre tabelele de calcul obişnuite această interdependenţă practic lipseşte.
 
  Gestiunea bazelor de date.

Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) este acel sistem de programe care facilitează şi supervizează introducerea de informaţii īn baza de date, actualizarea şi extragera din bază, controlul şi autorizarea accesului la date. Un sistem de gestiune a bazelor de date trebuie să fie capabil să īndeplinească următoarele funcţii:
    de descriere ,care rezidă īn definirea structuriidatelor, a relaţiilor dintre acestea şi a condiţilor de acces la informaţile conţinute īn baza de date;
    de actualizare, care presupune inserarea, redactarea şi suprimarea datelor;
    de interogare a BD, care permite obţinerea diferitor informaţii din BD conform unor criterii de căutare;
    de obţinere de date noi, care constă īn prelucrarea informaţiei iniţiale īn scopul obţinerii unor totaluri, medii etc.;
    de īntreţinere, care constă īn crearea copiilor de rezervă, compactarea BD şi repararea ei īn cazul deteriorării;
    de securitate a datelor, care rezidă īn protejarea BD īmpotriva accesului neautorizat şi īn atribuirea drepturilor de acces.

 Administrarea bazelor de date.
 
 Administrarea BD presupune coordonarea lucrărilor de proiectare a BD, protecţia (securitatea) informaţiei, dezvoltarea BD,etc. Aceste funcţii le īndeplineşte Administatorul Bazei de Date (ABD). El defineşte obiectele sistemului , elaborează principiile de protecţie a datelor, răspunde de alegerea şi implimentarea SGBD, asigură funcţionarea normală a sistemului.

               
                     §. 2   SGBD Access. Caracteristica generală

  La īnceputul anilor 80 s-a produs o trecere īn masă la elaborarea şi utilizarea sistemelor de gestiune a bazelor de date de tip relaţional.Acest fenomen se explică prin atingerea unor limite tehnice şi prin flexibilitatea redusă a sistemelor de gestiune a bazelor de date cu structuri arborescente şi reţea care se foloseau pīnă atunci .Īnzestrate cu limbaje de generaţia a patra şi cu generatoare de aplicaţii puternice , SGBD de tip relaţional oferă numeroase facilităţi de proiectare şi dezvoltare a aplicaţilor .Cele mai răspīndite SGBD de acest tip sunt: Oracle, Informix, SyBase, MySQL, Interbase, Access, acesta din urmă fiind subiectul capitolului de faţă.
  Sistemul de gestiune a bazelor de date MS Access 2003 (şi versiunile care l-au precedat) a fost realizat de corporaţia Microsoft şi reprezintă o nouă ideologie īn acest domeniu, avīnd performanţe sporite.
    Lansarea sistemului MS Access 2003
SGBD MS Access funcţionează numai īn mediul Windows. Există mai multe modalităţi de lansare a sistemului Access, una din ele fiind executarea consecutivă a acţiunilor Start/All Programs(sau Programs)/Microsoft Office/Microsoft Office Access 2003.
Ca rezultat, obţinem o fereastră, asemănătoare cu cea din figura 1.

 

                         Figura 1. Lansarea sistemului Access
Crearea / accesarea unei baze de date
   După cum am  mai menţionat, elementele principale ale unei baze de date sunt tabelele. Dar o bază de date poate conţine şi alte elemente care se creează pe baza tabelelor (interogări, formulare, rapoarte etc.). Aceste elemente, īmpreună cu tabelele, formează aşa-numitele clase de obiecte ale bazei de date.
   Pentru a crea o bază de date nouă, īn zona Open a ferestrei reprezentate īn figura 1 alegem opţiunea Create a new file, iar īn caseta urmatoare - opţiunea Blank Database. Putem, de asemenea, utiliza comenzile de creare/accesare a bazelor de date din meniul File.
 
                                     Figura .2
  Pentru a deschide o bază de date existentă īn zona Open a ferestrei reprezentate īn figura 1 executăm un clic pe denumirea uneia din bazele de date utilizate recent sau selectăm opţiunea More pentru a accesa o bază de date amplasată pe un dispozitiv de memorie auxiliară. Īn caseta de dialog care apare indicăm numele BD
 
                                       Figura.3
 (de ex., BIBL) şi localizarea ei (discul, dosarul).Obţinem o fereastră īn care sunt disponibile cele 7 clase de obiecte Access.

 
            Figura. 4 Fereastra cu clasele de obiecte Access

Īnchiderea / redeschiderea bazei de date
   Īnchiderea unei baze de date poate fi făcută prin executarea comenzii Close din meniul File sau prin acţionarea butonului   din bara de titlu a bazei de date. De regulă, la īnchidere, sistemul salvează automat baza de date īmpreună cu toate obiectele pe care le conţine. Īnchiderea unei  baze de date nu īnseamnă şi īnchiderea aplicaţiei MS Access, astfel īncīt putem deschide o altă de date sau crea o bază de date nouă, īn modul descris mai sus.

Ieşirea din Access
   Ieşirea din MS Access poate fi făcută īn unul din următoarele moduri:
•    se apasă combinaţia de taste Alt+F4;
•    se execută comanda Exit din meniul File;
•    se acţionează  butonul   din bara de titlu a aplicaţiei
 
                                      §.3 Tabele Access.

     Crearea unui tabel
După ce am deschis o bază de date , eveniment confirmat prin apariţia ferestrei cu cele 7 clase de obiecte (fig.4) , putem crea diferite obiecte īn oricare din clasele nominalizate. Dar deoarece fiecare din clasele Queries, Forms, Reports, Pages, Macros şi Modules se definesc īn baza tabelelor, acestea (tabelele) trebuie create īn primul rīnd. Cu alte cuvinte, dacă o BD nu conţine cel puţin un tabel, crearea altor clase de obiecte devine lipsită de sens.
  Pentru a crea un tabel nou ,de exemplu, Comenzi, selectăm clasa de obiecte Tables, apoi acţionăm butonul    . Caseta de dialog New Table care apare (fig.5) ne oferă 5 moduri de definire a structurii tabelului.

              
             Figura.5 Moduri de definire a structurii unui tabel

Dacă selectăm opţiunea Design View şi acţionăm butonul OK, obţinem o fereastră
(fig.6) īn care definim cīmpurile tabelului şi caracteristicile lor.

 
      fig.6.Definirea cāmpurilor tabelului Comenzi  
 Caracteristicile cīmpurilor
  Pentru fiecare cīmp al tabelului se specifică 3 caracteristici, şi anume:
•    Field Name (denumirea cīmpului, obligatoriu);
•    Data Type (tipul cīmpului, obligatoriu);
•    Description (descrierea cīmpului, opţional).
   Pentru comoditate, denumirile cīmpurilor se introduc pe verticală, urmīnd ca īn regimul de introducere a datelor Datasheet View  denumirile cīmpurilor să-şi ocupe poziţiile obişnuite (pe orizontală). Regimul Design View nu permite introducerea īnregistrărilor īn tabel, ci doar descrierea cīmpurilor care alcătuiesc tabelul.
   Denumirea cīmpului poate conţine diferite caractere, inclusiv spaţii, cu excepţia unor semne speciale ( ".", "!" ş.a.). Īn caz de necesitate, denumirea poate conţine semnul "_" (subliniere). Lungimea denumirii cīmpului (īmpreună cu spaţiile) nu poate depăşi  64 de caractere.
Exemple: autorul;Id_ ţării; locul_ de_ muncă;   LoculDeMuncă; Locul de Muncă.
  Tipul cīmpului poate fi unul din următoarele:
•    Text - pentru texte sau numere care nu vor fi folosite īn calcule;
•    Memo - pentru texte lungi (biografia autorului, rezumatul cărţii etc.).
•    Number - pentru numere care vor fi folosite īn calcule;
•    Date/Time - pentru date calendaristice;
•    Currency - pentru valori băneşti;
•    AutoNumber - pentru numere īntregi care īşi măresc īn mod automat valorile (numărul de ordine, de exemplu);
•    Yes/No - pentru valori logice care pot lua numai două valori: Yes (adevăr), No (fals);
•    OLE Object - pentru imagini (fotografia autorului), sunete (imnul ţării).
•    Hyperlink - pentru adrese Hyperlink. Valorile acestui cīmp pot fi adrese Internet (de exemplu, www.google.com) sau locaţii (calea spre un fişier
sau dosar din calculator)
•    Lookup Wizard - reprezintă, de fapt, nu un tip de date, ci o proprietate a cīmpului prin care valorile lui pot fi selectate din alt tabel. Acest mod de abordare simplifică procedura introducerii valorilor cīmpului şi, īn plus reduce riscul comiterii unor erori.
   Pentru a schimba tipul cīmpului (implicit tipul este Text), trecem īn coloana Data Type (fig.6) şi din lista derulantă alegem tipul dorit. Apoi trecem (dacă e cazul) īn coloana Description, pentru a introduce note explicative, sau īn rīndul următor, pentru descrierea altui cīmp.
 
  Stabilirea cheilor primare
   Dacă valorile unui cīmp sunt unice (nu se repetă), putem semnala acest lucru, pentru a evita introducerea accidentală a două valori identice. Această procedură poartă denumirea de stabilire a cheii primare, īn cazul tabelului CITITORI, cheia primară poate fi stabilită pe cīmpul IdCarte, pentru a exclude eventualitatea repetării identificatorului cărţii (īn bibliotecă nu pot exista două cărţi cu acelaşi identificator). Cheia primară poate fi stabilită şi pe cīteva cīmpuri. Pentru a stabili cheia primară, selectăm cīmpul respectiv, apoi executăm un clic pe butonul         din bara cu instrumente. Ca rezultat, īn partea din stīnga a cīmpului respectiv apare semnul cheii (vezi fig. 6).
    După īncheierea procedurii de descriere a cīmpurilor şi de stabilire a cheii primare, salvăm tabelul (descrierea lui), selectīnd comanda Save din meniul File şi indicīnd numele tabelului. Dacă nu am stabilit o cheie primară (acest lucru nu este obligatoriu), sistemul ne va avertiza, sugerīndu-ne stabilirea cheii pe un cīmp de tip AutoNumber. Pentru a confirma, acţionăm butonul Yes. Īn acest caz sistemul stabileşte automat cheia primară pe un cīmp AutoNumber (dacă el există) sau creează suplimentar un asemenea cīmp (dacă el nu există), stabilind pe el cheia primară. Pentru a renunţa la stabilirea cheii primare, acţionăm butonul No.

        Proprietăţile cīmpurilor
   Īn afară de tipul cīmpului, putem stabili şi unele proprietăţi ale sale, cum ar fi mărimea (lungimea), numărul cifrelor zecimale, formatul datei calendaristice etc. Fiecare tip de date are proprietăţi prestabilite, dar ele pot fi modificate, executīnd un clic pe cīmpul respectiv (fig. 6, partea de sus) şi modificīnd valorile prestabilite care apar īn partea de jos.
  Cīmpurile de tip Text pot avea lungimi cuprinse īntre l şi 255 de caractere.   Implicit, mărimea cīmpului este de 50, dar ea poate fi modificată īn limitele amintite, īn funcţie de lungimea maximă preconizată a valorilor cīmpului respectiv.      Astfel, pentru IdCarte (identificatorul cărţii), modificăm mărimea cīmpului din 50 (valoarea prestabilită) īn 8 (valoarea necesară). La fel procedăm şi cu caracteristicile altor cīmpuri.
    Menţionăm şi cu această ocazie, că pentru cīmpurile ce conţin numai valori numerice (identificatori numerici), care nu vor fi folosite īn calcule, vom prefera tipul Text īn locul tipului Number. Acest mod de abordare va facilita ulterior căutarea informaţiei īn baza de date.
    Cīmpurile de tip Number au lungimi diferite īn funcţie de opţiunea specificată pentru proprietatea Field Size.
    Opţiunea implicită pentru cīmpurile de tip Number este, de regulă, Single, dar ea poate fi modificată, utilizīnd comanda Options din meniul Tools. Pentru cīmpurile de tip Number poate fi stabilită şi proprietatea Format, īn care specificăm modul de afişare a valorilor (numărul cifrelor zecimale etc.).
   Cīmpurile de tip Date/Time au lungimi variabile īn funcţie de formatul datei/orei specificat pentru proprietatea Format a cīmpului. De altfel, formatul de reprezentare a datelor calendaristice, la fel ca şi delimitatorii dintre dată, lună şi an, pot să difere de cele utilizate īn această lucrare. Reprezentarea datelor ţine de modul īn care a fost personalizat sistemul Windows.      Pentru a schimba formatul de reprezentare a datelor calendaristice (dar şi a orei, a numerelor şi a valutei), este necesar de a efectua setările respective, utilizīnd aplicaţia Regional Options din meniul Control Panel al meniului de bază Start.
 
     Remarcă: Dacă anul este indicat cu 2 cifre, Access īl    interpretează astfel:
pentru valorile din intervalul  00-29 se subīnţelege anii 2000-2029; pentru valorile din intervalul 30-99 se subīnţelege anii 1930-1999.

   Cīmpurile de tip logic (Yes/No) ocupă īn memoria calculatorului un octet şi pot fi reprezentate īn 4 moduri, īn funcţie de opţiunea specificată pentru proprietatea Format a acestui cīmp, şi anume: Yes/No, True/False, On/Off, -1/0. Īn ultimul caz valoarea - l corespunde stării True (adevăr), iar valoarea 0 - stării False (fals).
     
     Specificarea valorilor prestabilite
  Dacă o bună parte din valorile unui cīmp se repetă frecvent (de exemplu, īn cazul cīnd majoritatea cititorilor au studii superioare), putem specifica o valoare prestabilită (implicită) a cīmpului respectiv. Valoarea prestabilită (īn cazul nostru "super") se specifică pentru proprietatea Default Value a cīmpului. In procesul introducerii datelor sistemul atribuie cīmpului valoarea prestabilită īn mod automat, utilizatorul urmīnd să modifice doar valorile care diferă de cea prestabilită.
        
     Stabilirea unor condiţii de validare
   Pentru a diminua riscul introducerii unor valori greşite, putem stabili condiţii (reguli) de validare pentru valorile cīmpurilor respective. Regulile de validare se stabilesc pentru proprietatea Validation Rule a cīmpului. Totodată, pentru proprietatea Validation Text se specifică mesajul care trebuie să fie afişat īn cazul nerespectării regulii. Astfel, dacă se ştie că preţul cărţilor nu depăşeşte valoarea 200, specificăm pentru proprietatea Validation Rule a cīmpului Preţ condiţia <=200, iar pentru proprietatea Validation Text -mesajul "Preţul cărţii nu poate fi mai mare de 200 de lei. Reintroduceţi preţul cărţii. La fel, data īmprumutului/restituirii cărţii nu poate depăşi data curentă, astfel că pentru cīmpurile DataImpr şi DataRestit putem stabili condiţia <=Date() pentru proprietatea Validation Rule. Mesajul specificat pentru proprietatea Validation Text va fi şi el adecvat. In fiecare din situaţiile descrise vor fi afişate mesajele respective īn cazul introducerii unor valori care nu corespund condiţiilor de validare stabilite īn procesul definirii cīmpurilor.
      Modificarea descrierii unui tabel
  Īn cazul cīnd apare necesitatea modificării descrierii iniţiale a unui tabel (adăugarea sau excluderea unuia sau mai multor cămpuri, schimbarea ordinii, modificarea unor caracteristici etc), deschidem tabelul respectiv īn regimul Design View şi efectuăm modificările necesare după cum urmează (īn orice consecutivitate):
a)    Modificarea denumirii cīmpului. Executăm un clic pe denumirea cīmpului şi efectuăm schimbările necesare.
b)    Adăugarea unui cīmp. Marcăm cīmpul, īnaintea căruia trebuie inserat noul cīmp. Pentru aceasta executăm un clic īn partea stīngă a rīndului respectiv, acesta schimbīndu-şi culoarea. Apoi executăm comanda Insert Row din meniul Edit.
c)    Excluderea unui cīmp. Marcăm cīmpul ca īn cazul precedent, apoi apăsăm tasta Delete. Confirmăm acţiunea prin OK.
d)    Schimbarea ordinii (deplasarea) cīmpurilor. Marcăm cīmpul care urmează a fi deplasat, apoi, ţinīnd apăsat butonul stīng al mouse-ului, deplasăm cīmpul dat peste cīmpul, īnaintea căruia dorim să fie situat.
e)    Schimbarea caracteristicilor. Executăm un clic pe rīndul īn care este definit cīmpul, apoi stabilim caracteristicile cīmpului īn modul descris īn paragrafele precedente. Īn cazul īn care īn tabel au fost introduse date,modificarea caracteristicilor cīmpurilor tabelului poate implica denaturarea informaţiei. Astfel, dacă micşorăm lungimea unui cīmp de tip Text, este posibilă trunchierea (din dreapta) a datelor. Modificarea tipului cīmpului poate avea, de asemenea, consecinţe nedorite. Din această cauză ne vom strădui să definitivăm proprietăţile cīmpurilor īnainte de a introduce valori īn tabel.
f)    Adăugarea sau anularea unei chei primare. Īn caz de necesitate, putem adăuga sau anula una sau mai multe chei primare. Pentru a schimba cheia primară de pe un cīmp pe altul, selectăm cīmpul nou, apoi acţionăm butonul   din bara cu instrumente. Pentru a stabili cheia primară pe cīteva cīmpuri , le selectăm, apoi acţionăm acelaşi buton. Pentru a anula una sau mai multe chei primare, executăm comanda Indexes din meniul View, apoi īn caseta care se deschide selectăm cīmpurile respective şi apăsăm tasta Delete.
După efectuarea modificărilor, salvăm tabelul cu Save As sau Save din meniul File.
           Introducerea datelor īn tabel
     După ce am efectuat procedurile de descriere a tabelului , putem introduce date īn cīmpurile lui. Pentru a iniţia procesul de introducere a datelor , deschidem BD (dacă nu este deschisă) , apoi  īn fereastra Database (fig.4) selectăm tabelul necesar (de exemplu Cititori) şi executăm un clic pe Open. Ca rezultat, se afişează cīmpurile tabelului respectiv fig.7(iniţial tabelul conţine doar un rīnd liber).

 
                      fig.7 Introducerea şi modificarea datelor īn tabel


   Nu este absolut obligatoriu să completăm toate cīmpurile; astfel dacă anumite date nu sīnt deocamdată cunoscute, introducerea lor poate fi amīnată.
Excepţie fac cīmpurile pentru care au fost stabilite chei primare. Aceste cīmpuri nu pot avea valori nule, de aceea valorile lor trebuie introduse īn mod obligatoriu.      Ordinea introducerii datelor poate fi şi ea oricare. Dacă a fost stabilită o cheie primară , la o nouă deschidere a tabelului īnregistrările vor fi afişate īn ordinea crescătoare a valorilor cīmpului respectiv. Datorită acestui fapt, orice īnregistrare nouă se adaugă la sfīrşitul tabelului, avīnd certitudinea că ulterior ea va fi plasată īn locul corespunzător. După terminarea introducerii datelor īnchidem tabelul, acţionīnd butonul   sau executīnd comanda Close din meniul File (modificările efectuate se salvează automat).
   Remarcă: Tipul şi caracteristicile datelor introduse trebuie să corespundă īntocmai tipului şi caracteristicilor cīmpurilor respective definite īn procesul
creării (descrierii) tabelului.

             Redactarea datelor
   Dacă apare necesitatea modificării (editării) īnregistrărilor unui tabel, deschidem tabelul īn regimul Datasheet View, acţionīnd butonul Open din fereastra Database (sau executīnd un dublu-clic pe numele tabelului). Ca rezultat, obţinem tabelul cu conţinutul precedent, conţinut pe care-1 putem modifica la dorinţă. Modificările pot fi cele mai diverse: īnlocuirea datelor existente, completarea unor cīmpuri, ale căror valori nu erau cunoscute anterior, adăugarea unor īnregistrări noi, ştergerea unor īnregistrări, copierea unor valori etc. Majoritatea acestor modificări se efectuează prin simpla deplasare īn cīmpul şi rīndul necesar şi prin īnlocuirea conţinutului vechi prin altul nou. Menţionăm, că semnul   indică rīndul curent, iar atunci cīnd
iniţiem procedura se modificare a īnregistrării, acest semn este īnlocuit cu   ultimul fiind prezent pīnă la trecerea la o altă īnregistrare.
     In cele ce urmează vom descrie cīteva proceduri de redactare a datelor.
 a)    Adăugarea unor īnregistrări noi. Īnregistrările noi sunt plasate la sfīrşitul
tabelului .
b)      Excluderea unor īnregistrări. Pentru a şterge una sau mai multe
īnregistrări consecutive, marcăm aceste īnregistrări prin glisarea ("tragerea")
mouse-ului pe verticala din stīnga tabelului, apoi apăsăm tasta Delete sau
alegem comanda Delete din meniul Edit. Ni se va cere confirmarea acţiunii,
la care vom răspunde prin OK sau vom renunţa prin Cancel.
c)      Copierea unor blocuri de date. Pentru a copia un bloc de date, marcăm
blocul,  apoi  acţionăm  butonul  Copy din  bara  cu   instrumente.  Ca   rezultat,
conţinutul blocului se copie īn memoria Clipboard. Din acest moment, conţinutul
memoriei Clipboard poate fi "lipit" oriunde. In acest scop marcăm locul inserării (blocul-destinaţie) şi acţionăm butonul Paste din bara cu instrumente.
    Remarcă: Dimensiunile şi caracteristicile blocului-destinaţie trebuie să corespundă īntocmai dimensiunilor şi caracteristicilor blocului-sursă.
    Modificările efectuate īn orice īnregistrare a tabelului se salvează īn mod automat de fiecare dată cīnd trecem la o altă īnregistrare, sau la īnchiderea tabelului. Aceasta īnseamnă că după terminarea lucrului cu un tabel nu este neapărat nevoie să-1 salvăm, - sistemul o va face singur. Utilizatorul trebuie doar să aibă grijă să īnchidă tabelul īn caz că nu-1 va mai utiliza. Dacă, īnsă, am efectuat modificări ce ţin de aspectul tabelului (lăţimea coloanelor, ordinea lor etc.) şi dorim ca aceste modificări să fie prezente la o nouă deschidere, īnainte de a īnchide tabelul, īl salvăm cu comanda Save din meniul File.
   MS Access păstrează informaţia despre modificările efectuate, ceea ce permite, īn cazul cīnd am greşit, anularea modificărilor şi revenirea la starea precedentă. Pentru a anula modificările din cīmpul curent, apăsăm tasta Esc, iar pentru a anula modificările din īnregistrarea curentă -apăsăm tasta Esc de două ori. Pentru a anula modificările din īnregistrare după ce s-a trecut la o nouă īnregistrare, executăm comanda Undo Saved Record din meniul Edit. Prin aceasta se revine la situaţia anterioară acţiunii greşite (nedorite).

           Modificări ce nu afectează structura fundamentală
   Pe lăngă modificările care vizează structura unui tabel şi conţinutul lui, sunt posibile şi modificări care schimbă doar modul de prezentare a tabelului, fără a afecta structura lui fundamentală. Aceste modificări ţin de ordinea afişării cīmpurilor (coloanelor), lăţimea cīmpurilor, īnălţimea rīndurilor etc.
a) Schimbarea ordinii afişării cīmpurilor, īn unele cazuri, este necesar de a schimba ordinea afişării cīmpurilor, diferită de cea din descrierea fundamentală, stabilită īn regimul Design View. Pentru a reamplasa un cīmp, īl marcăm, apoi, ţinīnd apăsat butonul stīng al mouse-ului, īl deplasăm īn poziţia dorită şi eliberăm butonul. Ca rezultat, cīmpul deplasat īnlocuieşte cīmpul peste care a fost suprapus, acesta din urmă deplasīndu-se la dreapta. Īn mod analog putem deplasa şi alte cīmpuri, astfel īncīt ordinea cīmpurilor să devină cea dorită. Dar oricare ar fi modificările efectuate īn regimul Datasheet View (Foaie de date), ele nu afectează ordinea şi caracteristicile cīmpurilor stabilite īn regimul Design View (Proiectare).
b) Sortarea īnregistrărilor. Pentru a obţine o consecutivitate a īnregistrărilor, diferită de cea existentă, putem efectua o sortare (īn ordine crescătoare sau descrescătoare) după valorile unui cīmp al tabelului. Pentru aceasta plasăm cursorul pe cīmpul respectiv şi acţionăm unul din butoanele    sau   . Dacă la īnchiderea tabelului această modificare nu se salvează, la o nouă deschidere a tabelului īnregistrările se vor afişa īn ordinea obişnuită. Modul de sortare descris aici nu prevede sortări complexe, acestea putīnd fi obţinute īn baza interogărilor .
c) Modificarea lăţimii coloanei unui cīmp. In cazul cīnd lăţimea unui cīmp nu corespunde lungimii datelor pe care le conţine, putem schimba (mări, micşora) lăţimea lui. Pentru aceasta poziţionăm indicatorul mouse-ului pe linia din partea dreaptă a denumirii cīmpului (forma indicatorului se schimbă īn săgeată dublă orizontală), apăsăm butonul stīng al mouse-ului şi, deplasīndu-1 la stīnga-la dreapta, micşorăm-mărim lăţimea cīmpului. Dacă īn poziţia īn care indicatorul mouse-ului ia forma menţionată mai sus executăm un dublu-clic, lăţimea cīmpului devine egală cu lungimea celei mai mari īnscrieri a acestui cīmp din partea vizibilă a tabelului. Subliniem şi cu această ocazie că aceste modificări nu schimbă lăţimea iniţială a cīmpului, stabilită īn procesul descrierii lui īn regimul Design View.
d) Modificarea īnălţimii rīndurilor. Pentru a modifica īnălţimea rīndurilor, poziţionăm indicatorul pe linia ce desparte oricare două rīnduri (forma indicatorului se modifică īn săgeată dublă verticală), apăsăm butonul stīng al mouse-ului şi, deplasīndu-1 īn sus-īn jos, micşorăm-mărim īnălţimea rīndurilor (se modifică simultan īnălţimea tuturor rīndurilor, şi nu doar a celui curent).
     Dacă nu salvăm tabelul cu Save din meniul File, modificările descrise īn a)-d) īşi pierd actualitatea, astfel īncīt, la o nouă deschidere a tabelului, ordinea cīmpurilor şi a īnregistrărilor, dimensiunile coloanelor şi rīndurilor vor rămīne aceleaşi de pīnă la modificarea tabelului. Dacă īnsă după efectuarea modificărilor salvăm tabelul, aceste modificări vor fi actuale la o nouă deschidere a tabelului, dar şi īn acest caz ele nu afectează caracteristicile din descrierea lui iniţială. După terminarea lucrului cu un tabel, īl putem minimiza (īn cazul cīnd intenţionăm să-1 mai utilizăm) sau īnchide (īn cazul cīnd nu-1 vom mai utiliza).      Deschizīnd consecutiv cīteva tabele şi redimensionīnd ferestrele respective, putem afişa pe ecran mai multe tabele ale BD. Īnchiderea tabelului se face, după cum am mai menţionat, prin executarea comenzii Close din meniul File. Pentru a relua lucrul cu un tabel, īl deschidem, acţionīnd butonul Open din fereastra Database (fig. 4).
        
            Relaţii dintre tabele. Integritatea datelor
Relaţiile dintre două tabele se stabilesc, de regulă, prin intermediul unor cīmpuri identice (cu aceeaşi denumire, de aceeaşi lungime, cu aceleaşi proprietăţi) prezente īn ambele tabele.
      Īn cazul relaţiei de tipul unu la mulţi īn tabelul primar (din partea căruia se realizează relaţia "unu") trebuie să existe un cīmp, numit cheie primară, īn care nu se admit valori care se repetă, iar īn tabelul secundar (din partea căruia se realizează relaţia "mulţi") trebuie să existe un cīmp analogic cu cel din tabelul primar, numit cheie străină, care poate admite valori care se repetă.
     Relaţia mulţi la mulţi poate fi transformată īn două relaţii de tipul unu la mulţi prin definirea unui tabel intermediar, īn care se introduc, īn calitate de chei străine, cheile primare ale primelor douг tabele. Astfel, pentru a evita relaţia mulţi la mulţi dintre tabelele CĂRŢI şi CITITORI, a fost definit tabelul COMENZI īn care au fost incluse cīmpurile IdCarte şi IDCit din tabelele respective.
    Relaţia de tipul unu la unu presupune existenţa īn ambele tabele a unei chei primare cu aceleaşi caracteristici, īn fond, două tabele īntre care există o relaţie de tipul unu la unu pot fi oricīnd unite īntr-un singur tabel; la fel, orice tabel poate fi divizat īn două sau mai multe tabele īntre care se stabileşte o relaţie de tipul unu la unu. Divizarea unui tabel īn modul menţionat mai sus poate fi utilă īn cazul unui tabel cu un număr foarte mare de cīmpuri (un tabel Access, de exemplu, nu poate conţine mai mult de 255 de cīmpuri), dar şi īn situaţia cīnd o parte din informaţia care se referă la o entitate are un caracter confidenţial, sau se utilizează foarte rar.    Īn concluzie, deşi relaţiile de tipul unu la unu nu sunt caracteristice unei baze de date de tip relaţional, totuşi īn unele situaţii acest tip de relaţii este preferabil sau chiar necesar.
  Dacă la proiectarea tabelelor ţinem cont de principiile expuse mai sus , atunci Access stabileşte automat relaţiile dintre tabelele care conţin cīmpuri comune. Totuşi putem stabili relaţii īntre tabelele bazei de date şi īn mod explicit, utilizīnd comanda Relationships din meniul Tools. Īn acest caz apare

                  
                          fig.8 Relaţiile dintre tabelele bazei de date BIBL

 o  fereastră (fig.8) īn care indicăm tabelele īntre care se stabilesc relaţii,apoi,     cu   ajutorul mouse-ului, trasăm legăturile īntre cīmpurile respective.
    Dacă unul din cīmpurile de legătură este de tip cheie primară (el are o
culoare mai pronunţată), trasarea se face pornind de la acest cīmp. Tabelul
de  la  care se  trasează  legătura  se  numeşte  tabel  primar (principal),  iar
celălalt - secundar (subordonat). Ca rezultat, apare o casetă de dialog (fig.9)

                       
                         
1   fig.9 Stabilirea proprietăţilor relaţiilor
īn care putem specifica proprietăţile relaţiei (legăturii).
     Pentru relaţia dintre două tabele pot fi stabilite următoarele proprietăţi:
           1.  Tipul relaţiei (Relationship Type) poate fi stabilit ca unu la unu (one   
             to one) sau unul la mulţi (one to many);
        2.      Impune   integritatea   referenţială   (Enforce  Referential  Integrity}.
Includerea   acestui   parametru   asigură   integritatea   datelor   īn   procesul
introducerii, modificării sau ştergerii īnregistrărilor din tabelele legate. Acest
lucru este posibil doar īn cazul cīnd cīmpul din tabelul principal este de tip
cheie primară, iar cīmpul de legătură din tabelul subordonat are acelaşi tip de
date.  Atunci  cīnd  introducem  date  īn  cīmpul  de  legătură  al  tabelului
subordonat,  sunt  acceptate  doar acele  valori  care  se  conţin  īn  cīmpul
respectiv al tabelului principal. De exemplu, dacă nu există un cititor cu
identificatorul 0472 īn tabelul CITITORI, sistemul nu va admite apariţia
acestui cod īn cīmpul respectiv al tabelului COMENZI. In acest caz este
necesar să introducem mai īntīi datele despre cititorul īn cauză īn tabelul
CITITORI, apoi să utilizăm identificatorul cititorului īn tabelul COMENZI.
  La fel, nu putem exclude o īnregistrare din tabelul principal, dacă valoarea
cīmpului de legătură a acestei īnregistrări se conţine īn una sau mai multe
īnregistrări ale tabelului subordonat.
        3.  Modificarea  īn  cascadă  a  īnregistrărilor (Cascade  Update Related
Fields). Dacă acest parametru este inclus, sistemul va modifica toate valorile
cīmpului de legătură ale tabelului subordonat īn cazul cīnd valoarea cīmpului
respectiv al tabelului principal se modifică. De exemplu, dacă un cititor a pierdut
carnetul de cititor cu numărul 0519 (identificatorul cititorului) şi i se remite un nou
carnet cu numărul  1465,  această  valoare trebuie  să  se modifice  īn  toate
īnregistrările tabelului COMENZI īn care figurează valoarea veche. In caz contrar,
īmprumuturile de cărţi făcute de cititorul cu identificatorul 0519 nu sunt valide,
deoarece nu se cunoaşte nici o informaţie despre cititorul īn cauză.
       4.  Excluderea īn cascadă a īnregistrărilor (Cascade Delete Related
Records). Dacă acest parametru este activ, atunci excluderea unei īnregistrări
din tabelul principal implică excluderea tuturor īnregistrărilor din tabelul
subordonat, īn care valoarea cīmpului de legătură coincide cu cea a cīmpului
respectiv din tabelul principal. De cele mai multe ori asemenea excluderi
sunt fireşti, deoarece existenţa unor īnregistrări īn tabelul subordonat, pentru
care valoarea cīmpului de legătură nu se conţine şi īn tabelul principal, duce
la pierderea integrităţii datelor.
     Toate raţionamentele de mai sus ţin de integritatea datelor, asigurarea căreia reprezintă unul din principiile fundamentale ale proiectării bazelor de date.

                                


                                                             
                                 


                          §4.Funcţii Access
   
 MS Access conţine un set de funcţii standard de cele mai diferite tipuri.
Pentru descrierea lor vom folosi urmгtoarele convenюii:
  CāmpNum - argument ce reprezintă cīmpuri de tip Number sau Currency;
  CāmpText - argument ce reprezintă cīmpuri de tip Text;
  CāmpDate - argument ce reprezintă cīmpuri de tip Date/Time;
  Cāmp - argument ce reprezintă cīmpuri de orice tip;
  n,m - argumente ce reprezintă numere naturale;
  i - argument ce reprezintă numere īntregi;
  {} - argumentele incluse īn paranteze figurate sunt opţionale (neobligatorii);
  Argumentele funcţiei se pun īntre paranteze rotunde şi se separă prin punct şi virgulă (uneori prin virgulă). Īn cazul lipsei argumentelor, după denumirea funcţiei se pun paranteze rotunde care nu conţin īn interior nimic. Īn cazul cīnd argumentul funcţiei reprezintă un cīmp, numele cīmpului se ia īntre paranteze pătrate [].
Enumerăm īn cele ce urmează cīteva dintre funcţiile sistemului Access:
1.     Abs(CāmpNum) - calculează valoarea absolută (modulul).
2.     Avg(CāmpNum) - calculează media aritmetică.
3.     Sin(CāmpNum) - calculează valoarea sinusului.
4.     Exp(CāmpNum) - calculează puterea numărului e.
5.     Log(CāmpNum) - calculează logaritmul natural.
6.     Sqr(CāmpNum) - calculează rădăcina pătrată.
7.     Int(CāmpNum) - calculează partea īntreagă.
8. Rnd(i) sau Rnd()  - returnează un număr aleator situat īntre 0 şi 1.
9.    Sum(CāmpNum) - calculează suma.
10.      Max(CāmpNum)-calculeazăvaloareamaximă
l 1. Min(CāmpNum) - calculează valoarea minimă.
12.     Var(CāmpNum) - calculează variaţia (dispersia).
13.     Count(Cāmp) - calculează numărul valorilor nenule.
14.     Left(CāmpText,n) - extrage primele n caractere (din stīnga).
15.     Right(CāmpText,n) - extrage ultimele n caractere (din dreapta).
16.     Len(CāmpText) - calculează lungimea expresiei.
17.     LTrim(CāmpText} - lichidează toate spaţiile de debut (din faţă).
18. RTrim(CāmpText) - lichidează toate spaţiile (blancurile) de la sfīrşit.
19.     Trim(CāmpText) - lichidează toate spaţiile de debut şi de la sfīrşit.
20.     Mid(CāmpText;n{;m}) - extrage primele m caractere, īncepīnd cu al
n-lea. Īn cazul cīnd m lipseşte - extrage toate caracterele, īncepīnd cu al n-lea.
21. InStr({n;}Text,CīmpText) - calculează locul, īncepīnd cu care
valoarea Text se conţine īn īntregime īn CīmpText. Căutarea se face īncepīnd
cu poziţia l (sau n, dacă este specificat).
22. Date() - returnează data curentă.
23.     Time() - returnează ora curentă.
24.     Now() - returnează data şi ora curente.
25.     Weekday(CāmpDate) - calculează ziua săptămīnii care corespunde datei.
26.     Year(CāmpDate) - extrage anul (cu 4 cifre).
27.     DateAdd(“Tip”;i;CāmpDate) - adună/scade la/din CāmpDate i intervale de
tipul dat (i poate lua şi valori negative). "Tip " poate avea una din următoarele valori:
"q"- trimestre;        ex.: DateAdd("q";7;Date()) - peste 7 trimestre din ziua
                                                curentă.
"m" - luni;       ex.: DateAdd("m ";-9;Date()) - cu 9 luni īn urmă faţă de ziua                                         curentă.

"d" - zile;       ex.: DateAdd("d";25;[DataImpr]) - peste 25 de zile de la data  īmprumutului.

"yyyy" - ani;       ex.: DateAdd("yyyy";-4;Date()) - cu 4 ani īn urmă de la data  

curentă,

"ww" - săptămīni;     ex: DateAdd("ww";2;[DataRestit])  -  peste  2 săptămīni de la    data restituirii.

"h" - ore;       ex.: DateAdd("h";-27;Now()) - cu 27 de ore in urmă.

    
    Remarcă: Funcţiile descrise mai sus pot fi utilizate numai īn interogări, formulare, rapoarte şi īn limbajul de programare Visual Basic for Applications.                   
                         §5.  Interogări Access

   Performanţele unui SGBD depind īn mare măsură de capacitatea extragerii rapide a diferitor informaţii īn forma dorită. Īn multe cazuri este necesar de a selecta date din mai multe tabele simultan. De exemplu, pentru a selecta cărţile din domeniul informaticii editate īn Franţa după anul 2001, utilizăm 3 tabele: CĂRŢI, ŢĂRI şi TEMATICI. Pentru a formula condiţii de selecţie, īn MS Access exista o clasă specială de obiecte (alături de tabel )numite Interogări (engl. Queries).

   Sinonime: Interogări - Cereri - Interpelări.

  Interogările reprezintă modalităţi de selecţie şi afişare a informaţie din unu sau mai multe tabele, formulate cu ajutorul unor condiţii logice.

                                 Tipuri de interogări
 Īn funcţie de modul de definire şi rezultatele acţiunii, interogările pot fi clasificate astfel:
    a)   interogări de selecţie (folosind condiţii logice);
    b)  interogări de sortare (indicīnd cīmpul/cīmpurile şi ordinea sortării);
    c) interogări de excludere a unor īnregistrări din BD (de exemplu,
excluderea  tuturor cititorilor care nu au īmprumutat  cărţi īn
ultimii 2 ani);
    d) interogări de modificare a unor īnregistrări din BD (de exemplu,
majorarea preţurilor tuturor cărţilor cu 20%);
    e)    interogări de obţinerea a unor informaţii rezultante (īn cīmpuri noi)
īn   baza   informaţiei   existente   (de   exemplu,   obţinerea   vīrstei cititorului prin scăderea anului de naştere din anul curent);
    f)   interogări de obţinere a unor totaluri, medii etc.;
     g)  interogări īncrucişate.
 Īn toate cazurile, cu excepţia ultimelor două, rezultatul interogării este un nou set de date, numit set dinamic (engl: Dynaset). Setul dinamic (rezultalul interogării) conţine doar cīmpurile specificate ale īnregistrărilor din tabelele specificate care satisfac condiţiilor specificate. Denumirea '"Set dinamic" este legată de faptul că orice modificări ale datelor din tabelele specificate īn interogare implică modificări respective ale rezultatului interogării (la o nouă executare a ei). Şi invers, orice modificări īn setul dinamic implică modificări īn tabelele respective (cu condiţia respectării integrităţii datelor). Seturile dinamice nu se memorizează; ele se formează din nou de fiecare dată cīnd executăm o interogare. Dac īn tabelele BD intervin modificări, rezultatele executării a două interogări identice pot fi diferite, īn cele ce urmează vom descrie modalităţile de definire şi executare a interogărilor nominalizate.
              


            

               5.1 Interogări de selecţie a īnregistrărilor(Select Query)
   Exemplu:1
   Pentru a defini o interogare de selecţie (de exemplu, afişarea emisiunilor cu desene animate), acţionăm fila Queries din fereastra Database (fig. 10), apoi butonul New.

             

               fig.10 Fereastra cu clasele de obiecte Access

  Īn continuare indicăm unul din cele 5 moduri de creare a interogărilor (īn cazul nostru Design View)
   Din caseta care apare (fig. 11) selectăm consecutiv (īn orice ordine) tabelele necesare (īn cazul nostru,Emisiuni,Genuri,Canale TV) şi pentru fiecare acţionăm butonul Add.

                      
                 fig.11 Selectarea tabelelor pentru definirea interogării
 
    După selectarea tabelelor acţionăm butonul Close. Dacă tabelele au cīmpuri comune (definite īn procesul creării lor), Access stabileşte īn mod automat legăturile respective (fig. 12). Īn continuare indicăm, īn partea de jos a ferestrei, cīmpurile din fiecare tabel (īn ordinea dorită) care urmează a fi afişate sau pentru care se vor specifica condiţii de selecţie şi/sau de sortare. Includerea cīmpurilor se face prin "tragerea" lor cu ajutorul mouse-ului din tabelele din caseta de sus īn rīndul Field al casetei de jos sau prin executarea unui dublu-clic pe denumirile respective. După aceasta specificăm condiţiile selecţiei şi/sau ordinea sortării, īn acest fel interogarea se consideră definită (fig. 12).
             
                  
                                 fig12.Specificarea condiţiilor de selecţie

  Īn rīndul Criteria din partea de jos a ferestrei specificăm condiţia selecţiei Des* pentru cīmpul DenGen al tabelului Genuri. Dacă dorim ca īnregistrările să fie afişate īntr-o anumită ordine (crescătoare/alfabetică sau descrescătoare) pentru cīmpul respective specificăm opţiunile Ascending sau Descending īn rīndul sort.   Dacă indicăm Ascending pentru cīmpul DenEmisiunii al tabelului emisiuni denumirile emisiunilor vor fi afişate īn ordenea alfabetică.
   Interogarea astfel definită poate fi executată imediat īn scopul obţinerii rezultatului (fig. 13), sau salvată pentru a fi executată ulterior. Īn primul caz acţionăm butonul       (Datasheet View) din bara cu instrumente īn aldoile caz executăm comanda Save din meniul File. La salvarea interogării indicăm numele ei, care nu trebuie să  coincidă cu numele unor tabele sau ale unor interogări definite anterior. Setul dinamic (rezultatele interogării) conţine cīmpurile marcate cu simbolul     īn rīndul Show al ferestrei. Celelalte cīmpuri chiar dacă sunt incluse īn interogare, nu se afişează.

                      
          
                             fig.13 Rezultatele interogării


Exemplu 2. Lista emisiunilor cu durata mai mică de 30 de minute.

   Pentru afişarea emisiunilor cu durata mai mică de 30 minute acţionăm fila Queries  din fereastra Database , apoi butonul New. Īn continuare indicăm unul din cele 5 moduri de creare a interogărilor, īn cazul nostru Design View (fig.14).

 
                               fig.14

Din caseta care apare (fig.15) selectăm tabelul Emisiuni,Canale TV şi Genuri şi acţionăm butonul Add.

 
                                          fig.15

După selectarea tabelului acţionăm butonul Close. Apoi executăm dublu clic pe denumirile cāmpurilor şi vor trece īn rīndul Field din caseta de jos (fig.16).
           
                                           fig.16
   După aceasta specificăm condiţiile selecţiei. Īn rīndul Criteria scrim condiţia <30 pentru cāmpul Durata Emisiunii al tabelului Emisiuni şi ne va afişa lista emisiunilor cu durata mai mică de 30 minute.

                       
                         fig.17. Rezultatul interogării

Exempul 3: Lista emisiunilor ştiri
    Pentru afişarea emisiunilor ştiri acţionăm fila Queries  din fereastra Database , apoi butonul New. Īn continuare indicăm unul din cele 5 moduri de creare a interogărilor, īn cazul nostru Design View (fig.14).
  Din caseta care apare (fig.15) selectăm tabelul Emisiuni , Genuri acţionăm butonul Add .După selectarea tabelului acţionăm butonul Close.
    Apoi executăm dublu clic pe denumirile cāmpurilor şi vor trece īn rīndul Field din caseta de jos (fig.18).          
                        
                                              fig.18
  După aceasta specificăm condiţiile selecţiei. Īn rīndul Criteria scrim condiţia “ştiri” pentru cāmpul DenGen al tabelului Genuri şi ne va afişa lista emisiunilor ştiri.
          
                     fig.19. Rezultatul interogării


Exemplul 4: Lista emisiunilor īn limba rusă

Fie că dorim să afişăm lista emisiunilor īn limba rusă. Pentru aceasta executăm următorii paşi:
   Definim o interogare īn care includem tabelele Emisiuni, Limbi, Canale TV din care selectăm cāmpurile DenEmisiunii, DenCanal, DenLimba (fig.20)

                      
                                                fig.20
După aceasta specificăm criteriul de selecţie īn rīndul Criteria pentru cāmpul DenLimba din tabelul Limbi şi ne va afişa lista emisiunilor īn limba rusă.
                             
                                                     fig.21
 
                             5.2 Interogări de sortare a īnregistrărilor

   După ce am definit condiţiile de selecţie, putem stabili condiţii de sortare  pentru unul sau mai multe cāmpuri.
    Exemplu 1:     Pentru afişarea emisiunilor īn ordine alfabetică executăm un clic īn rīndul Sort al casetei (fig.22) īn dreptul cāmpului DenEmisiuni şi din lista derulantă alegem opţiunea Ascending.

     
                                              fig.22

Pentru a afişa rezultatul interogării (fig.23), acţionăm butonul   (Datasheet View) din bara cu instrumente.
              
                                                   fig.23

Sortarea datelor poate fi făcută şi fără a specifica condiţii de selecţie. Īn acest caz se vor afişa toate īnregistrările, dar ordinea lor va corespunde condiţiilor stabilite īn rīndul Sort pentru cāmpurile respective.
 
Exemplu 2:    Lista emisiunilor īn ordinea duratei lor.
 
Pentru  afişarea emisiunilor īn ordine duratei lor executăm un clic īn rīndul Sort al casetei (fig.24) īn dreptul cāmpului Durata emisiunii şi din lista derulantă alegem opţiunea Ascending.

             
                                                           fig.24
Pentru a afişa rezultatul interogării (fig.25), acţionăm butonul   (Datasheet View) din bara cu instrumente.
              
              
                                                 fig.25

              
                        5.3 Interogări de actualizare a īnregistrărilor (Update Query)

  Īn cazul cīnd este necesar de a modifica un număr mare de īnregistrări conform unuia şi aceluiaşi algoritm, putem defini o interogare de modificare (Update Query)
  Vom descrie īn continuare modul de definire a unei interogări pentru care ştirile se măresc cu 5 minute.
  1. Definim interogarea īn modul descris īn  p.5.1.
2. Includem tabelul Emisiuni şi Genuri.
3. Selectăm Update din meniul Query sau acţionăm butonul din bara de instrumente.Ca rezultat titlul ferestrei se modifică īn Update Query, iar īn partea de jos apare rīndul Update To (fig.26).
           
                 
                                             fig.26

4. Includem (prin “tragere”) īn celulele rīndului Field cāmpurile DenEmisiunii, DenGen, Durata emisiunii.
5.  Introducem īn rīndul Update To pentru cāmpul DenEmisiunii expresia  [DenEmisiunii], DenGen expresia [DenGen], Durata emisiunii expresia [Durata emisiunii]+5
6. Introducem īn rīndul Criteria pentru cāmpul DenGen condiţia Stiri.
7. Acţionăm butonul   din bara cu instrumente, pentru a obţine valorile curente ale cāmpului Durata emisiunii care urmează a fi modificate (fig.27).
               
                           
                                                        fig.27


Modificările propriu-zise vor fi operate numai după trecerea īn regimul Design View şi acţionarea butonului din bara cu instrumente sau executarea comenzii Run din meniul Query. Īn acest caz pe ecran va apărea un mesaj despre numărul total al īnregistrărilor care urmează a fi modificate. Acţionīnd butonul Yes , Access va efectua modificările (fig.28). Pentru a renunţa la modificări, acţionăm butonul No .
                    
                                             fig.28
Remarcă: Interogările de tip Update se execută de regulă o singură dată. Īn cazul executării repetate a interogării definite īn exemplul de mai sus, vom obţine de fiecare dată mărirea emisiunilor ştiri cu 5 minute.

            5.4 Interogări de excludere a īnregistrărilor (Delete Query)

   Fie, de exemplu, că dorim să excludem din tabelul Emisiuni toate emisiunile īntre ora 1000 -1200. Pentru aceasta, executăm următoarele acţiuni:
1.    Definim interogarea īn modul descris īn p 5.1.
2.    Includem tabelul Emisiuni.
3.    Selectăm Delete Query din meniul Query sau acţionăm butonul     
(dacă este afişat) din bara cu instrumente. Ca rezultat, titlul  ferestrei se
schimăг īn Delete Query iar īn partea de jos a ferestrei apare rīndul Delete.
4.    Din lista cīmpurilor tabelului Emisiuni, afişată īn partea de sus a
ferestrei (fig. 8.12), selectăm cāmpurile care vor fi afişate sau pentru care vor
fi   specificate  condiţii  de  selecţie  DenEmisiunii şi Timpul īnceperii şi le "tragem" īn celulele respective ale rīndului Field din partea
de jos. Ca rezultat, īn celulele respective pentru fiecare cāmp apare opţiunea
Where (din engleză - Unde, In care).
5.    Introducem īn celulele rīndului Criteria condiţiile selecţiei. Īn cazul
nostru  pentru  cīmpul  Timpul īnceperii scriem  condiţia  Between 1000 And 1200.  

                  
                                                        fig.29
6. Pentru a obţine lista īnregistrărilor care urmează a fi excluse (dar īncă n-au fost excluse), acţionăm butonul    (Datasheet View) din bara cu instrumente. Ca rezultat, obţinem fereastra, reprezentată īn figura 8.13.

                  
                                          fig.30
7.    Dacă rezultatele obţinute īn p.6 sunt cele dorite, revenind la regimulDesign View, putem elimina realmente īnregistrările, executīnd comanda Run din meniul Query sau acţionīnd butonul  (Run) din bara cu instrumente. Ca rezultat, pe ecran apare un mesaj despre numărul total al īnregistrărilor care urmează a fi eliminate. Dacă acţionăm butonul Yes, īnregistrările vizate sunt eliminate definitiv. Pentru renunţare, acţionăm butonul No.
8.    Salvăm interogarea, executīnd comanda Save As din meniul File şi
indicīnd numele interogă


               5.5 Interogări de grupare şi totalizare a īnregistrărilor
    
    Īn multe cazuri apare necesitatea de a obţine valori rezumative referitoare la toate īnregistrările din tabel sau pentru o submulţime a lor. De exemplu, ar putea să ne intereseze cīte emisiuni de fiecare gen sunt. Īn acest scop īn Access pot fi definite interogări īn care sunt specificate condiţii de grupare şi totalizare.
   Pentru obţinerea valorilor rezumative, sunt prevăzute următoarele funcţii:
-Sum, pentru calcularea sumei valorilor cīmpului;
-Avg, pentru calcularea mediei valorilor cīmpului;
-Min, pentru găsirea valorii minime;
-Max, pentru găsirea valorii maxime;
-Count, calculează numărul de valori ale cīmpului (excluzīnd cele vide);
-StDev, pentru calcularea abatem standard;
-Var, pentru calcularea dispersiei.
Valorile rezumative pot fi obţinute atīt pentru toate īnregistrările din tabel cīt şi pentru grupuri de īnregistrări.
     Fie că dorim să obţinem informaţii despre cīte emisiuni de fiecare gen sunt. Pentru aceasta executăm următoarele acţiuni:
1.    Definim o interogare īn care includem tabelele Emisiuni şi Genuri din care selectăm cīmpurile DenGen şi DenEmisiunii (fig)                    
                               
                                                  fig.31
2.  Selectăm opţiunea Totals din meniul View; ca rezultat īn caseta de jos apare rīndul Total, iar īn celulele respective ale cīmpurilor selectate opţiunea Group By
3. Din lista derulantă a cīmpului DenEmisiunii (rīndul Total) selectăm opţiunea Count.
4. Acţionăm butonul     pentru a obţine valorile căutate (fig)          

 
                        
                                               fig.32
              
                    
 

                                   5.7 Interogări īncrucişate (Crosstab Query)

    In multe cazuri rezultatele unei interogări sunt greu de perceput din cauza volumului mare de informaţii selectate. In figura   sunt prezentate datele despre cīte emisiuni de fiecare gen sunt, obţinute cu ajutorul unei interogări de grupare şi totalizare.
                              
                                                        fig
   Access permite gruparea şi reprezentarea datelor īntr-o formă compactă, formă care se aseamănă cu un tabel electronic.Īn acest scop se definesc interogări speciale, numite interogări īncrucişate (Crosstab Query).
  Pentru a defini o interogare īncrucişată procedăm iniţial ca īn cazul unei interogări de selecţie obişnuită, adică selectăm tabelele Emisiuni, Canale TV, Genuri, din care selectăm cāmpurile DenGen, DenCanal, DenEmisiunii (fig)
                       
                                                         fig
     Īn continuare parcurgem următorii paşi:
1.    Selectăm opţiunea Crosstab din meniul Query. Ca rezultat, titlul ferestrei
se schimbă īn Crosstab Query, iar īn partea de jos apare rīndul Crosstab.
2.    Definim cāmpul DenGen, valorile căruia vor servi īn calitate de denumiri ale rīndurilor tabelului. Pentru  aceasta  acţionăm butonul cu săgeată din rīndul Crosstab pentru cāmpul DenGen şi din lista derulantă care apare selectăm opţiunea Row Heading.
3.    In mod analogic definim cāmpul DenCanal, valorile căruia vor servi īn calitate de denumiri ale coloanelor tabelului . Pentru aceasta acţionăm butonul cu săgeată din rīndul Crosstab pentru cāmpul DenCanal şi din lista derulantă care apare selectăm opţiunea Column Heading.
4.    Īn rīndul Total īnlocuim opţiunea Group By din cāmpul DenEmisiunii prin
operatorul Count.
5.    Pentru cāmpul DenEmisiunii īn rīndul Crosstab stabilim opţiunea Value pe
care o selectăm din lista derulantă prin analogie cu acţiunile descrise mai sus.
6. Acţionăm butonul      pentru vizualizarea rezultatelor (fig)

            
                                                          fig

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro