1
Linux
instalare şi utilizare
Chiosa Denis


2005


Ce este Linux. Copyright

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun.
Linux nu este UNIX, UNIX fiind un software aflat sub copyright (trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal).
A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si "look and feel"-ul UNIX, deci cine stie Linux stie si UNIX si invers.
Linux este un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot rula mai multe programe in acelasi timp.
Are suport pentru retea (TCP/IP), Internet, ba chiar este unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pentru servere internet si intranet.  
Linux este sub licenta GPL ceea ce inseamna urmatoarele:
- este disponibil in cod sursa gratuit.
- oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti este liber sa o faca, dar cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).

    Scurt istoric. Cum a aparut Linux

In 1991 Linus Torvalds (pe atunci student) a scris prima versiune de Linux. Apoi a facut publice sursele pe internet, si o multime de oameni au inceput sa-i raspunda, sa-i aduca imbunatatiri, noi sugestii, etc.
Intre timp acest sistem de operare a devenit complex, au aparut (si mai apar) noi facilitati, iar performanta este remarcabila.
In prezent sunt estimati peste 8 milioane de utilizatori Linux, iar nucleul Linuxului are peste 200 de autori. Pe langa acesti 200 de autori ar trebui adaugate cele cateva mii de persoane care testeaza si gasesc buguri.

   1 Ce tip de calculator poate rula Linux ?

Pentru a rula Linux aveti nevoie de minim un calculator i386 cu 4 Mb RAM si 50 Mb spatiu liber pe harddisk. Daca doriti sa folositi si sistemul X-Windows, minimul de memorie RAM este de 8 MB.
Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.
In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.Instalarea sistemului de operare Linux
Pentru a explica instalarea sistemului de operare Linux am ales distribuţia Mandriva,care este propusă pentru cei care doresc să treacă īn lumea Linux .Această distribuţie este pe 3 CD-uri şi conţine nucleulul sistemului şi programele necesare .
Īntroduceţi primul CD īn unitatea CD-ROM şi resetaţi computerul. Dacă nu are loc boot-area de pe CD atunci va trebui să setaţi din B.I.O.S boot menu from CD-ROM. Dacă boot-ara are loc cu succes atunci pe ecran va apărea mesajul  de  īntīmpinare a distribuţiei “Mandriva” ,care vă fa cere să tastaţi Enter pentru a instala sistemul. La primul pas vi se va cere sa alegeţi limba de comunicare,care este de recomandat romāna sau engleza. După aceasta selectaţi configuraţia tastaturii (de recomandat US international). De acum  toate dialogurile vor fi īn limba romānă. Acum a venit momentul să alegem discul sau partiţia pe care ve-ţi instala sistemul dumneavoastră. Īn dialogul care a apărut seletaţi opţiunea :
-foloseşte spaţiul  liber din Windows                      sau
-partiţtionare disk personalizată
 Īn cazul primei opţiuni ,Linux va folosi spaţiul liber disponibil de la Windows, iar īn cazul doi vă va apărea o interfaţă īn care va trebui să selectaţi partiţia pe care veţi selecta partiţia dorită. Apoi faceţi click pe butonul “montare” şi tapaţi '/' ceea ce īnseamnă punct de montare root, adică aici se va instala sistemul dumneavoastră. Tot aici puteţi să creaţi o partiţie swap care simulează memoria operativă,dar dacă dispuneţi de RAM mai mare de 256 Mb partiţia swap nu este necesară. Făcīnd click pe butonul gata veţi vedea progresul formatării partiţiei alese de dumneavoastră.
După ce formaterea a avut loc va trebui să indicaţi sursele de programe . Ele pot fi pe cele 3 CD-uri sau pe DVD-ROM. După ce le selectaţi ,va trebui să alegeţi pachetele de programe dorite, īn dependenţă de obiectivul propus de dumneavoastră.Dacă menţineţi puţin cursorul peste numele pachetului ,vor apărea nişte informaţii generale despre el. Pachetele disponibile sunt:
-aplicaţii office
-staţie de lucru pentru jocuri
-internet
-server
-desktop grafic KDE (recomandat) şi altele.
După ce lea-ţi selectat veţi vedea progresul instalării ,care durează cam 8 minute,īn dependenţă de performanţele computerului dumneavoastră.
Cea fost mai important sa făcut.
Acum este timpul să setaţi parola dumneavoastră de administrator. După aceasta intruduceţi numele de utlizator.Tot aici puteţi adăuga mai mulţi utilizatori facīnd click pe “acceptă utilizator”.
Īnainte de a reseta computerul va trebui să selectaţi unde Linux-ul să-şi facă iscălitura de boot. Vă recomand MBR (master boot record) sau Floppy. După aceasta puteţi reporni sistemul īn siguranţă. După ce sa īncărcat ,īntroduceţi numele dumneavoastra de utilizator şi parola. Şi iată interfaţa grafică a sistemului de operare Linux.

Programe utile :
procesoare de texte                            OpenOffice
navigare internet                                Mozila ,Koenqueror
client de e-mail                                  Kmail ,EvolutionMail
gravare de CD-uri                              K3b
audio player                                       Amarok
video player                                       Kaffeine Player
grafică                         the Gimp
şi multe altele.
         Iată exemplu de interfaţă grafică a sistemului de operare  Linux.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro