1 Introducere în Windows 95


1.    Introducere
Prin lansarea sistemelor Windows, firma Microsoft a schimbat pentru totdeauna lumea calculatoarelor personale compatibile IBM-PC. Microsoft a pus la îndemâna milioanelor de utilizatori ai acestor calculatoare o interfaţă grafică prietenoasă, uşor de folosit. Deşi la început a fost privit mai mult ca un element distractiv, ca o joacă şi nu ca un instrument de lucru pentru utilizatorii mai serioşi, sistemul Windows a devenit standardul pentru compatibilitatea soft şi hard. O dată cu lansarea sistemului Windows 95, firma Microsoft a schimbat lumea calculatoarelor, modificând esenţial aspectul şi modul de lucru.
Firma Microsoft a dedicat ani de zile cercetărilor intense pentru a face ca sistemul de operare – Windows 95 – să fie mai uşor de învăţat şi de folosit decât sistemele de operare precedente. Utilizatorii acestui sistem şi a versiunilor superioare lui (Windows 98, Windows Millenium, Windows NT, familia Windows 2000 şi noul Windows „Whistler”) pot lansa programe, pot crea documente şi, în general, pot deveni productivi mult mai uşor decât în cazul precedentelor versiuni Windows.
Totuşi, în ciuda uşurinţei sale de utilizare şi a interfeţei grafice pe care o oferă, sistemul de operare Windows 95 nu este în întregime intuitiv. De fapt, chiar şi utilizatorii experimentaţi au constatat că modificările efectuate de firma Microsoft necesită o perioadă de învăţare şi de acomodare. Dar, după această perioadă de învăţare şi tranziţie, lucrul este mult mai productiv cu noile sisteme de operare Windows decât era cu versiunile vechi – Windows 3.0 şi Windows 3.1.   

2.    Descriere Windows
MS-Windows este un mediu de operare şi programare care oferă utilizatorilor o interfaţă grafică prietenoasă, bazată pe ferestre ecran şi mijloace de interacţiune moderne: meniuri, butoane simultane pe ecran, cursoare grafice, „cutii” de dialog şi altele. Aceasta explică marea popularitate de care se bucură, mai ales după apariţia ultimelor sale versiuni.
Windows are multe caracteristici suplimentare faţă de mediul DOS standard: interfaţa grafică cu utilizatorii, execuţia (cvasi)simultană a programelor, virtualizarea resurselor fizice ale calculatorului în scopul partajării lor de mai multe programe, posibilităţi de schimb de date între aplicaţii şi altele. Astfel, un program DOS are acces exclusiv la memoria internă, întregul ecran al consolei şi echipamentele de intrare/ieşire. În Windows, toate resursele fizice ale calculatorului sunt partajate între programele executate simultan. Un program Windows are acces numai la o zonă a ecranului fizic, care constituie „fereastra” sa de lucru. Aceasta este folosită nu numai pentru afişare ci şi pentru orice operaţie de interacţiune cu utilizatorul. Ferestrele programelor executate simultan se pot suprapune pe suprafaţa ecranului, pot fi redimensionate şi deplasate pe ecran. De asemenea, atunci când vizualizarea conţinutul lor sau interacţiunea cu utilizatorul nu este necesară, pot fi transformate temporar în „iconiţe” – mici simboluri grafice – pentru a elibera spaţiul ecranului.
Funcţiile apelate de programe pentru afişarea în ferestre sunt independente de dispozitive: aceleaşi funcţii pot fi folosite pentru afişarea de texte sau elemente grafice la o imprimantă sau la un display de înaltă rezoluţie.
De asemenea, Windows asigură o interacţiune standardizată, prin intermediul tastaturii şi al dispozitivului mouse. Interacţiunea este dirijată prin obiecte grafice afişate în fereastra aplicaţiei: meniuri, butoane, liste de opţiuni, „controale” de editare şi altele. Utilizatorii se familiarizează repede cu aceste mijloace de interacţiune deoarece sunt simple şi intuitive. Totodată, ele se regăsesc în toate aplicaţiile Windows, fiind programate prin apelul unor funcţii din bibliotecile Windows. În acest fel, Windows permite crearea de interfeţe standardizate cu utilizatorii.
Windows este un mediu de operare multitasking (bazat pe „cooperarea” dintre aplicaţii). El asigură execuţia şi vizualizarea simultană a mai multor programe care sunt „aplicaţii Windows”, adică programe care nu adresează direct resursele fizice ale calculatorului ci prin intermediul funcţiilor din bibliotecile Windows, dând astfel posibilitate sistemului să gestioneze aceste resurse şi să asigure partajarea lor de mai multe programe.

3.    Cerinţele Windows 95
Ca Windows 95 să poată fi rulat, este nevoie de un sistem care să îndeplinească următoarele condiţii:
-    un procesor 80386 (cel puţin);
-    un mouse compatibil Microsoft sau orice tip de mouse care să aibă drivere lui;
-    o unitate de dischetă sau un CD-ROM;
-    4M de memorie RAM (cel puţin – preferabil 8M sau mai mult);
-    afişaj video grafic VGA (recomandat SuperVGA);
-    417K de memorie convenţională liberă;
-    un spaţiu liber pe hard-disk cuprins între 25M şi 40M (în funcţie de calea de modernizare şi opţiunile de instalarea) partiţionat cu sistemul de fişiere FAT;
-    un spaţiu suplimentar de stocare pe hard-disk, până la 14M,pentru fişierul memoriei virtuale (swap file) al sistemului Windows 95(în funcţie de cantitatea de memorie RAM instalată în claculator).
Windows 95 era livrat în două versiuni. Prima era un produs destinat doar modernizării, ceea ce însemna că pentru instalarea lui trebuia să existe o versiune precedentă MS-DOS sau Windows. Cealaltă versiune făcea instalarea completă a sistemului Windows 95. ea nu avea nevoie de o versiune Windows anterioară şi era proiectată pentru calculatoarele noi ale acelei vremi.
 
4.    Ce aduce nou Windows 95
Windows 95 a schimbat modul în care se utilizează calculatoarele personale. Acest sistem de operare al firmei Microsoft este mai mult decât o interfaţă mai bună – având în vedere interfaţa Windows 3.1 – sau decât o modalitate mai uşoară pentru lucrul cu calculatorul. Windows 95 încorporează caracteristici mai numeroase, performanţe mai bune şi o compatibilitate mai mare decât orice alt sistem de operare anterior.
Windows 95 îmbunătăţeşte sistemele Windows 3.11 şi Windows for Workgroups. Atât Windows 3.11 cât şi Windows for Workgroups, deşi erau mult mai uşor de utilizat decât sistemul de operare DOS, aveau nevoie de îmbunătăţiri serioase, atât pentru utilizatorii începători, cât şi pentru cei experimentaţi.
Sistemul de operare Windows 95 a fost proiectat pentru a uşura munca utilizatorilor începători sau puţin experimentaţi. În acelaşi timp însă, Windows 95 conţine numeroase extensii şi caracteristici deosebit de valoroase pentru utilizatorii experimentaţi şi cei profesionişti.

Compatibilitate cu programele Windows 3.1 şi DOS
Deoarece în anul 1995 mai mult de 60 de milioane de oameni foloseau Windows 3.1, firma Microsoft a trebuit să asigure un înalt grad de compatibilitate a sistemului Windows 95, astfel încât aplicaţiile şi datele din versiunile Windows precedente să poată fi utilizate în continuare. Windows 95 manipulează de asemenea programele DOS în condiţii mai bune decât Windows 3.1. Programele DOS pot fi executate acum într-o fereastră care include o bară cu instrumente de lucru pentru caracteristicile cele mai des întâlnite.
O companie cu mii sau zeci de utilizatori Windows s-ar putea să nu vrea sau să nu poată să-i înveţe pe toţi să folosească Windows 95, de aceea s-a mers pe folosirea în continuare a atât de familiarelor aplicaţii File Manager şi Program Manager. Acestea permit utilizatorilor să lucreze cu ceva familiar lor, permiţând în acelaşi timp „exploatarea” trăsăturilor sistemului Windows 95: este personalizabil, oferă numeroase noi caracteristici şi asigură performanţe sporite. În timp, utilizatorii pot fi uşor învăţaţi să treacă de la File Manager şi program Manager la My Computer sau Explorer.
În epoca noastră, epoca informaţiei, utilizarea eficientă a datelor este ceea ce îi diferenţiază pe „învinşi” de „învingători”, pe cei ce reuşesc de cei care nu reuşesc. De aceea, firma Microsoft a asigurat compatibilitatea fişierelor create în Windows 95 cu fişierele create în vechile versiuni de DOS sau Windows.
Sistemul de operare Windows 95 este capabil să manipuleze nume de fişiere de până la 255 caractere lungime. Numele lungi de fişiere pot include şi caractere spaţiu („ ”). De exemplu, în loc de numele de fişier BUDGET96.doc puteţi folosi acum numele RON’S VACATION BUDGET FOR 1996.doc. Când mutaţi un fişier cu un astfel de nume lung într-un sistem de operare care utilizează vechiul mod de numire a fişierelor (nume de 8 caractere şi extensii de 3 caractere), el vede doar o versiune prescurtată a numelui întreg.


1 Drivere compatibile
Driverele de dispozitive acţionează ca „translatori” între hard şi soft. Ele asigură conlucrarea corectă şi deopotrivă eficientă a acestora. Sistemul de operare Windows 95 este prevăzut cu drivere pe 32 de biţi pentru dispozitivele hard de primă importanţă cum ar fi unităţile de diskuri, adaptoarele video şi unităţile pentru compact-diskuri (CD-ROM). Cu alte cuvinte, atunci când este instalat sistemul de operare Windows 95 vor fi instalate automat noile drivere de dispozitive, ceea ce oferă o utilizare mai eficientă a hardului (noi caracteristici, precum şi viteza superioară dată de driverele pe 32 de biţi).

Performanţe îmbunătăţite
Unul din obiectivele urmărite la proiectarea sistemului de operare Windows 95 este asigurarea unei viteze egale sau mai mari faţă de versiunile precedente. Pe măsură ce adăugaţi memorie, performanţele se îmbunătăţesc. Totuşi, în cazul extrem, Windows 95 va rula cu o viteză egală sau mai mare faţă de Windows 3.11 chiar şi pe calculatoare de tipul 386DX cu numai 4M de RAM.
    Chiar şi aplicaţiile pe 16 biţi cunosc o îmbunătăţire a performanţelor în Windows 95, în acele zone care implică lucrul pe 32 de biţi, cum ar fi manipularea sau tipărirea fişierelor. Renumita „teroare” a sistemului de operare Windows – versiuni tip 3.1, 3.0 – eroarea de tip out of memory are mai puţine posibilităţi de a se produce. Deşi Windows 95 utilizează încă o zonă de 64K pentru a memora informaţiile sistem pentru aplicaţiile de 16 biţi, o mare parte din informaţiile stocate în această zonă de vechile versiuni Windows sunt acum memorate în altă parte. Ca atare, există o probabilitate redusă ca aplicaţia să eşueze.
Sistemul de operare Windows 95 foloseşte un nou driver pe 32 de biţi VCACHE, care înlocuieşte vechiul driver SmartDrive folosit de DOS şi de vechile versiuni Windows. Driverul VCACHE utilizează într-un mod mai inteligent algoritmii pentru implementarea memoriei cache (memoria imediată) cu scopul de a îmbunătăţii viteza aparentă a hard-disk-ului. Spre deosebire de SmartDrive, VCACHE se alocă el însuşi în mod dinamic. Bazându-se pe spaţiul total de memorie sistem disponibilă, VCACHE alocă sau realocă zona de memorie folosită pentru memoria cache.Îmbunătăţirea tipăririi
Sistemul de operare Windows 95 aduce multe îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte tipărirea fişierelor. Întotdeauna utilizatorii vor aprecia viteza de tipărire ridicată. Windows 95 foloseşte un subsistem pe 32 de biţi pentru tipărire, care vă permite să tipăriţi în paralel fără a produce întârzieri majore ale aplicaţiilor în curs de execuţie. Timpul de tipărire a fost îmbunătăţit faţă de versiunile Windows precedente, pentru ca Windows 95 are nevoie de mai puţin timp pentru a reveni la comenzile anterioare tipăririi.
Windows 95 acceptă mai mult de 800 de modele de fişiere. În cazul noilor modele care se conformează standardului Plug and Play (autoconfigurarea), instalarea este foarte uşoară, având în vedere că Windows 95 instalează singur driverele de imprimantă Windows NT.

Reţele şi comunicaţii
Windows 95 a fost proiectat pentru a satisface necesităţile reţelelor din firme şi întreprinderi. În acelaşi timp, Windows 95 în comparaţie cu Windows 3.1 este mai uşor de utilizat de către cei ce lucrează în reţea, ca şi de către posesorii de calculatoare mobile, atunci când aceştia se conectează la reţea. Windows 95 include HyperTerminal, o versiune îmbunătăţită, pe 32 de biţi, a programului de comunicaţiei terminal livrat cu precedentele versiuni Windows.
Windows 95 utilizează o arhitectură de reţea performantă, pe 32 de biţi, care include versiuni pe 32 de biţi ale softului client, softului de partajare a fişierelor şi tipăririi, protocoalelor de reţea şi driverelor pentru plăcile de reţea. De asemenea, Windows 95 acceptă numeroase redirectoare, protocoale şi drivere pentru plăcile de reţea. În sfârşit Windows 95 acceptă standardele industriale TCP/IP, IPX, SNMP şi DMI.
Windows 95 acceptă până la 10 clienţi în reţea, în mod protejat, pe 32 de biţi. Având în vedere lipsa de omogenitate a reţelelor, este deosebit de important faptul că Windows 95 poate fi rulat drept client pentru numeroase tipuri de reţele.
În afară de faptul că acceptă reţele dezvoltate în întreprinderi şi firme, Windows 95 oferă acces la reţelele Microsoft (Microsoft Network) şi Internet. Windows 95 include suport TCP/IP, servicii Windows Socket precum şi protocoale larg răspândite cum ar fi PPP (Point to Point) şi SLIP, astfel încât este posibilă conectarea la Internet prin intermediul unei firme sau direct prin intermediul propriului modem sau a propriei conexiuni ISDN.
Windows 95 include de asemenea caracteristici pentru organizarea întregii poşte electronice (e-mail) într-un singur loc. acesta se numeşte Inbox. Dacă Inbox este configurat corespunzător, se poate citi toată posta electronică ce este adresată din reţeaua Microsoft, poşta Microsoft din reţeaua locală de tip LAN, poşta CompuServe şi chiar poşta Internet în acelaşi loc, fără a fi necesară deschiderea tuturor acestor aplicaţii pentru a putea citi corespondenţa.  

Îmbunătăţirea multimedia
Windows 95 nu are doar caracteristici multimedia mai performante în comparaţie cu vechile versiuni Windows. Windows 95 include programul Video for Windows, astfel încât nu mai este nevoie de instalarea driverelor video. Windows 95 include de asemenea drivere pentru cele mai folositetipuri de unităţi CD-ROM şi plăci de sunet. De asemenea, pentru a uşura folosirea de către orice utilizator a softului educaţional şi a jocurilor pe calculator, Windows 95 instalează şi lansează automat comapact diskurile atunci când acestea sunt introduse în calculator. Totuşi, îmbunătăţirile nu se referă numai la domeniul multimedia; Windows 95 include Win-G, o interfaţă de programare folosită de programatorii de jocuri, uşurând scrierea de către aceştia a jocurilor pentru Windows 95.  


Caracteristici îmbunătăţite pentru utilizatorii de calculatoare portabile
Din ce în ce mai mulţi utilizatori beneficiază de avantajele calculatoarelor portabile: avantajul de a putea lucra unde doresc, de a duce calculatorul acasă, la clienţi sau în călătorie. De cele mai multe ori, mutarea calculatorului necesită modificarea configuraţiei hard. De asemenea unele calculatoare de tip laptop sunt prevăzute cu dispozitive de indicare încorporate în tastatură, în timp ce la birou este mai comodă folosirea mouseului. Mai există şi problemele legate de conectarea şi deconectarea de la reţea şi problema sincronizării fişierelor – trebuie avute cele mai noi versiuni ale acestora atât pe calculatorul de tip laptop cât şi în reţea. Înainte de Windows 95 aceste modificări necesitau fişiere de configuarare separate.
Folosind sistemul de operare Windows 95, utilizatorii de calculatoare portabile pot comunica rapid între diferite configuraţii. Dacă aceştia folosesc dispozitive de extensie (docking stations), tranziţia soft poate fi efectuată automat. Introducerea în dispozitivele de extensie a calculatoarelor de tip laptop provoacă repornirea acestora cu configuraţia corectă şi cuplarea lor la reţea, imprimante şi aşa mai departe.
De asemenea a fost îmbunătăţită folosirea plăcilor PCMCIA (Windows 95 foloseşte pentru aceste plăci denumirea de plăci PC). Aceste plăci PC se pot instala în timp ce calculatorul este pornit. Windows 95 recunoaşte noile plăci foflosind caracteristica de autoconfigurare, făcându-le imediat disponibile.
Unul din avantajele majore ale sistemului de operare Windows 95 este existenţa unei „mape” (Briefcase) pentru partajarea fişierelor între calculatoarele de birou şi cele de tip laptop. „Mapa” actualizează imediat fişierele între cele două tipuri de sisteme şi vă permite să luaţi decizii în cazul apariţiei unor situaţii conflictuale.
Orice utilizator de calculator portabil ştie cât de importantă este gestionarea energiei. La calculatoarele de tip laptop care acceptă sistemul de gestionare a energiei, Windows 95 poate monitoriza energia consumată, reducând consumul inutil, şi avertizează utilizatorul atunci când rezerva de energie scade sub o valoare stabilită.   

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro