1                                              
 
Grecia e mandreste cu istoria ei de cateva mii de ani.
Patria celei mai impunatoare civilizatii din istoria umanitatii este foarte vizitata de turisti din toata lumea.

                                                       
            

     Grecia este considerata leaganul culturii occidentale.In secolele al-III-lea si al-II-lea iH. civilizatiile  Antice, Miceniana si Minonica aveau sa  influenteze o epoca intreaga.
      In ciuda faptului ca Grecia a domiant cultural secole intrgi, soarta ei a fost decisa, in timp, de puteri straine. In anul  27 iH., Grecia continentala a devenit procincia  Antica Achaia. Mai tarziu, a impartit destinu Imperiului Bizantin, fiind din secolul al-XV-lea pana in secolul al-XIX-lea, sub dominatie otomana. O data cu revolta sin secolul al-XIX-lea a popoarelor nationale, Grecia is recucereste independenta  in anu 1829.In perioada  in care a urmat, Grecia a cunoscut regimul politic al monarhiei, rpublicii si chiar  pe cel  al dictaturii militare.Din anul 1993 Grcia este membra a Uniunii Europene si se afla pe calea dezvoltarii econimice rapide.

Raiul torturat de multimea turistilor
          
    Grecia lasa impreia ca este creatia naturii capricioase: in nord prezinta ca un
              teritoru unitar, continental european; in sud, insa, teritoriul ei este imprastiat in apele marilor. Daca ar fii sa credem in mituri, Grecia  ar fi rezu;attul             
            dragostei tradare din zeita recoltei, Demeter, si zeul marilor, Poseidon.


 
Grecia se intinde in sudul Peninsulei Balcanice.Tarmul ei este  brazdat de numeroase golfuri.Golful Corint desparte partea continentala a tarii de Peloponez, care este lagat de Grecia continentala numai printr-o fasia ingusta de pamant. In acest loc ingust a fost sapat(in 1893) Canalul Corint.
       Greciei ii apartin 1.300de3 insule,dintre care numai 250 sunt locuite.Ele pot fii contemplate din vapoarele de vacanta, care plutesc mai tot timpul pe apa albastra a marilor.Puzderia de insule, alaturi de fatadele alebe ale caselor, tavernele si specealiotatilor  culinare grecesti sunt motive pentru ori cine sa considere Grecia o setinatie perfecta pentru vacanta.
      In ultimu ani, grecii sunt din ce in ce mai constienti ca aceste atuuri turistice sunt, de asemenea, atuuri comerciale. In 1952, tara „zeilor” a fost vizsitata de  52.000 de turisti, in 1969-de 1.000.000, pentru ca, in 1998, sa fie vizitata deja de peste   10.000.000 de turisiti. Pe Acropole se vand in fiecare an  2.000.000 de bil;ete de intrare, iar palatu Regelui Minos este vizitat anual de peste 700.000 de turisti. In ultimele decenii, oaspetii de peste hotare „au invadat” insulele din Marea Ionica  si Marea Egee, pana  nu de mult  obiective turistice perifwrice ale Greciei. S-au construit hoteluri chiar si in locuri altadata nelocuitem, au aparut plaje permanent  pline de turisti veniti in vacanta.
     Totusi, acest regat al soarelui si al turistilor nu se compune doar din rutine antice si plaje albe. Grecia are si sate inghesuite in Muntii Peloponezului. Atena este acoperita de un smog dens si galben,iar pescarii, in ciuda progresului si a venitului obtinute din turism, nu vor sa renunte la viata traditionala si linistea care o duc.
 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro