1 Comuna Berca


Buganu Dorin Gabriel, Marcu Bogdan, Diaconu Denis Gabriel- Grup Scolar “Sf. Mc. Sava”

         Situată īn judeţul Buzău, īn regiunea Muntenia la subcurbura lanţului de munţi Carpaţi, comuna mea este comuna Berca. La o distanţă de aproximativ 20 km de municipiu are o populaţie in jur de 10 000 locuitori, predominant fiind de origine romāni şi se īmparte īn 13 sate: Joseni, Berca, Beceni, Cojanu, Pāclele, Pleşcoi, Pleşeşti, Rateşti, Sătuc, Ţāţārligu, Valea Nucului şi Viforāta.
         Locuitoii sunt primitori, ospitalieri şi calzi! Īn satul Berca există o piaţă comunală de unde se pot aproviziona toţi locuitorii.
         Industria e reprezentată de o mică secţie de croitorie şi o fabrică de cărămidă. Extracţia petrolului este cea mai predominantă ocupaţie. Există şi o suprafaţă de pămānt destinata agriculturii şi alta destinată păşunatului.
         Turismul este reprezentat de urmatoarele obiective:
-    RUINELE CETATII HARACLEEA
-    MANASTIREA RATESTI
-    PENSIUNEA SPERANTA
-    CASA MATEI
-    VULCANII NOROIOSI
         Ruinele Cetatii Haracleea
         Situat la 3 km pe deal acest obiectiv are alaturi o fosta biserica a comunei transformata in schit, populat de 5 maicute ce administreaza si cimitirul din apropiere.
         Manastirea Ratesti
         La 30 km de Buzau, inconjurata de padure, in partea dreapta a soselei Buzau-Brasov, in satul Ratesti, este acest lacas sfant.
         Construita de catre boierul Dragomir si familia sa a fost initial un schit de calugari ce avea o simpla biserica din lemn cu hramul „Sfanta Treime”. In anul 1844 a fost renovata, cladirea fiind cea de astazi care poarta hramul „Sfantul Dimitrie”.
         Prin amplasarea in varf de deal (langa satul Viforata), prin constructie, prin ordine si curatenie acest lacas sfant atrage atat privirea intr-un mod placut , dar si sufletul celui care ii trece pragul portii, catre rugaciune.
         Pensiunea Speranta
         Este situata in satul Plescoi, dotata cu tot ceea ce este necesar pentru cateva nopti de odihna, avand in meniul variat si vestitii carnati de plescoi, ofera aminitiri de neuitat!
         Pensiunea Casa Matei
         Asezata pe malul stang al raului Buzau, este singura apreciata cu 4 margarete din intreaga zona turistica. Aceasta ofera oaspetilor urmatoarele posibilitati de agrement: teren de joaca pentru copii, teren de tenis de camp, teren de minifotbal, biliard, tenis de masa, biblioteca si jocuri de societate. Are  o sala de conferinte si o minunata terasa cu vedere la rau. Ofera toate facilitatile unui minunat confort realizat de un personal zambitor si neobosit, are oricand portile deschise drumetilor.
         Vulcanii Noroiosi
         Vulcanii noroioşi sunt o rezervaţie botanică şi geologică aflată pe raza comunelor Berca şi Scorţoasa din judeţul Buzău. Fenomenul poate fi observat īn două puncte separate, numite Pāclele Mari şi Pāclele Mici.
Fenomenul geologic
Ei reprezintă formaţiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adāncime, care trec printr-un sol argilos, īn combinaţie cu apa din pānza freatică. Gazele īmping spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafaţă şi, īn acele locuri, se usucă īn contact cu aerul, formānd nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă.
Flora
Īn preajma vulcanilor noroioşi, solul este sulfuros şi sărăturos, nepropice vegetaţiei obişnuite. Totuşi, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi şi Obione verrucifera găsesc aici un mediu de viaţă propice.
Fenomene similare
Se cunosc pe glob īn total circa 1.100 de vulcani noroioşi. Īn Europa sunt foarte puţini vulcani noroioşi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai mulţi există īnsă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioşi din apele Norvegiei, cei din mările Caspică şi Barents. Īn afara Europei, fenomene similare se pot observa īn Siberia, Australia şi insula Trinidad din Caraibe.
O erupţie actuală foarte gravă a unui vulcan noroios, care a avut loc la 29 mai 2006, are loc īn estul insulei Java (Indonezia) īn localitatea Sidoarjo, situată la 20 km sud de importantul oraş Surabaya. Erupţia s-a intensificat cu timpul, ajungānd īn noiembrie 2006 pānă la 125.000 m³ de noroi pe zi.

•    Berca şir

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro