1                   

Lacurile glaciare din
Muntii Rodnei


     

  Lacurile glaciare s-au format prin acumularea apei(provenita din ploi sau zapezi)in circurile ghetarilor cuaternari.
       In general,lacasurile lacurilor au fost daltuite de ghetari in stanca tare a masivelor muntoase,la obarsia vailor sau chiar pe vai,formand lacuri de circ si de vale glaciara.
      Zapezile acumulate si transformate in gheata la obarsia vailor,prin subsapare au format depresiuni limitate in partea inferioara de praguri glaciare.
      In urma actiunii erozive,la obarsia vailor glaciare se formeaza niste excavatii circulare,flacante de abrupturi,denumite circuri sau caldari glaciare.
      Dupa retragerea ghetarilor,in aceste excavatii se acumuleaza apa,dand astfel nastere lacurilor glaciare de circ(iezere).Lacurile mai pot fi intalnite si pe vaile glaciare,in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei,permitand acumularea acesteia.
       Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor,niste forme de eroziune create de limba ghetarului,initial acesta fiind niste vai fluviatile montane.
        Ghetarii au sapat bazine adanci in stancile pe care le adaposteau,bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii.Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si,in final,formarea unor lacuri.
        Muntii Rodnei fac parte din grupa de nord a Carpatilor Orientali.Cu inaltimea maxima de 2303 m,atinsa de Varful Pietrosu Rodnei,Muntii Rodnei sunt cei mai inalti munti si cei mai difícil de drumetit din Carpatii Orientali.
        Din intreg lantul carpatic oriental,Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari.Acesti munti prezinta numeroase circuri glaciare
( Negoiescu,Izvorul Cailor,Puzdrele).
        Relieful este puternic modelat de factorii externi(vant,apa,gheata)fiind prezente o serie de lacuri glaciare deosebit de pitoresti cum ar fi:Lala Mare,Lala Mica,Buhaescu,Iezeru Pietrosului,Bila.
        Lacurile reprezinta un element de atractie turistica.Muntii Rodnei are un numar de cca 23,care sunt in general glaciare.Lacurile se alimenteaza din izvoarele de la baza grohotisurilor si au apa limpede,buna de baut.
        Cele mai importante lacuri sunt:Iezer-3450 mp;Lala Mare-5637 mp;Lala Mica,salba de la lacul Buhaiescu.
        In complexul glaciar Lala,se distinge trei generatii de excavatiuni create de catre eroziunea ghetarilor de circ,a caror dimensiune s-a modificat in decursul perioadelor glaciare succesive.Etapele de evolutie a zonei: 1. etapa de ,,preaplin glaciar”,cand obarsia de vale este ocupata de un imens ghetar de circ care modeleaza un ,,fotoliu glaciar” pe masura;2.etapa intermediara de glaciatie,cand dimensiunea ghetarilor de circ se reduce la doua nuclee ce modeleaza cele doua trepte principale ale lacurilor;3. etapa de deglaciatie,cand ghetarii de circ devin tot mai redusi si se scindeaza in sapte nuclee corespunzatoare celor sapte depresiuni de subsapare glaciara din cuprinsul complexului glaciar.
       Lacurile glaciare din Muntii Rodnei au aparut in timpul ultimelor doua glaciatiuni,Riss si Wurm.
       
               
1 Iezerul de Jos
      Este situat la 1820 m altitudine,are 0.10 ha si o adancime maxima de 1 m,la intrarea paraului principal.A fost populat cu pastrav indigeni si pastrav curcubeu.Accesul la iezerele Buhaiescu se face pe aceleasi trasee care duc la Iezer Pietrosu,de unde peste muchea ce despart vaile Pietroasa de Repedea,se ajunge la lacuri intr-o ora.
      
               Iezerul de Mijloc
        Este situat la altitudinea de 1890 m.De forma rotunda,este cel mai mare,avand o suprafata de 0.20 ha,fiind si cel mai adanc(5 m).Lungimea lacului masoara 60 m,iar latimea 45 m.Este  populat cu pastravi indigeni,pastravi curcubeu,zglavoace,boisteni si porcusori.Din lac iese un paraias ce insumeaza intre 5 si 101 pe secunda.

                 Iezerul Pietrosu
         Este asezata in caldarea glaciara Iezeru,dintre culmea Pietrosului si cea a Hotarului,sub varful cel mai inalt al Masivului Rodnei,Varful Pietrosu,in plina rezervatie naturala.De origine glaciara,are o suprafata de 0.50 ha si adancimea maxima de 2.5 m,forma este aproape triunghiulara,cu varful spre evacuare,si este situat la altitudinea de 1825m.Lacul este alimentat de doua izvoare ce intra dinspre culmea Pietrosului,cu un debit cuprins intre 10 si 20 1/s.
           Evacuarea apei se face prin paraul Pietroasa.Lungimea nord-sud este de 70 m,iar latura mare a triunghiului insumeaza 110 m lungime.
           A fost populat cu pastravi curcubeu si indigeni si zglavoaca.Accesul:din orasul Borsa,pe valea Pietroasei,urca un drum de caruta si apoi continua cu o poteca ce ajunge la curmatura Turnu-Rosu,situata in vecinatatea iezerului;durata 3 ore.Tot din Borsa,pe paraul Tisa,urcand incontinuu,se face pana la iezer,trecand pe la cabana Meteoru,3 ore.
            
         Iezerul de Sus
      Este de forma triunghiulara,situat la 1905 m altitudine,este cel mai mic,cu o suprafata de 500 m2,lung de 45 m si cu baza de 20 m,are in partea din amonte un mic izvor rece,iar in coltul dinspre partea vestica un izvor de fund imbogateste apele lacului,care la evacuare insumeaza un debit de 31 pe secunda.A fost populat cu pastravi curcubeu,zglavoace,boisteni,grindei si porcusori,dar nu a dat rezultate.

              Lacul Lala Mare
     Unul dintre cele mai mari si mai frumoase lacuri glaciare din Romania este situat in Muntii Rodnei sub varful Ineu,la altitudinea de 1815 m.Alaturi de Lala Mica(adancime 0.40 m)face parte dintr-un complex de lacuri glaciare.
       Are suprafata de aproximativ 6000 m2 si adancimea de aproximativ 2 m.
       Fauna piscicola este reprezentata de:pastrav indigen si pastrav curcubeu.


            Iezerele Buhaiescu
        Sunt situate in caldarea glaciara Buhaiescu Repedea,intre altitudinile de 1820 si 1950 m.De origine glaciara,cele trei lacuri asezate in cascada la obarsia Paraului Buhaiescu au suprafete si adancimi diferite.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro