1

PRODUCTIA DE NAVE , FOARTE DEZVOLTATA IN JAPONIA
    
Petre Iuliana AndreeaClasa a VII a B    Prof. Stan Ionela


Scoala I.L.Caragiale MedgidiaPRODUCTIA DE NAVE ,
FOARTE DEZVOLTATA IN JAPONIA
Industria constructiilor navale - Cele mai mari santiere navale se gasesc în Coreea (Hyundai, Samsung si Daewoo), Japonia (Mitsubishi) si Italia (Fincantierii).
Japonia e prima producatoare de nave din lume. Ea produce nave de foarte mare capacitate (400.000 tdw) având în proiect construirea unor tancuri petroliere de peste 1 milion tdw. Peste 70% din productia de nave a Japoniei se exporta în Europa de Vest, SUA etc. Cele mai mari santiere navale sunt la: Aioi, Nagasaki, Yokohama, Kobe si Tamano
Japonia este o natiune industriala importanta. O otelerie mare este la Kitakyushu, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce mai multe automobile si televizoare decit orice alta tara. Cea mai mare dezvoltare industriala este legata de porturi, care importa conbustibili si materiiprime si ezporta bunuri fabricate.


Japonia e situata pe primul loc cu 42% din tonajul navelor produse in lume.Încă din 2001, navele japoneze alimentează cu combustibil, în Oceanul Indian, vasele utilizate de armate americană pentru campania militară din Afganistan.

La 13 august 1945, Torsk a torpilat si scufundat o mica nava cargo japoneza, Kaiho Maru. O zi mai tarziu, a mai scufundat doua mici nave de coasta japoneze, Coast Defense Vessel No.13 si Coast Defense Vessel No. 41. Cu cea din urma, Torsk a fost acreditat ca fiind submarinul care a scufundat ultima nava japoneza din Al Doilea Razboi Mondial, deoarece ordinul general de incetare a focului pentru toate fortele americane a venit pe 15 August 1945.Porturi: Akita, Amagasaki, Chiba, Hachinohe, Hakodate, Higashi-Harima,
Himeji, Hiroshima, Kawasaki, Kinuura, Kobe, Kushiro, Mizushima, Moji, Nagoya, Osaka, Sakai, Sakaide, Shimizu, Tokyo, Tomakomai.
Nave: Japonia detine un numar de 630 de nave insumind 11.691.174GRT/15.484.848 DWT.
Transportul naval este vital. Chiba, Tokyo, Yokohama, Osaka, Kobe si Nagoya sunt porturi importante pe Honshu, iar Hakodate pe Hokkaido si Kitakyushu pe Kyushu.

Constructorii de vapoare din Japonia,  aglomerata pana acum de comenzile pentru containere, a inceput mai nou sa primeasca si comenzi pentru nave-cargo. Dar cum constructia unui astfel de vapor dureaza in medie 36 de luni, noile ambarcatiuni nu vor fi gata mai devreme de 2010.
 

Crucişătorul japonez Mikasa, probabil cea mai puternică navă din clasa ei, a fost nava amiral a niponilor în bătălia de la Tsushima din 1905

poza nave din  Japonia
Porturile din Japonia : Osaka, oras-port cunoscut si sub numelede "Venezia Japoniei" sau "Manchester-ul Orientului". Este situat in sudul insulei Honshu, in golful Osaka, pe malul raului Yodo. Este o metropola industriala specializata in industria textila (bumbac), industria feroasa, industria constructiilor de masini, echipament electronic si ciment.


 

1 Yokohama este al doilea oraş ca mărime (după Tokio) şi cel mai mare port din Japonia. Se află în prefectura Kanagawa.
Yokohama a fost un mic sat pescăresc până la sfârșitul erei feudale Edo, pe când Japonia se afla în autoizolare, având foarte puțin contact cu străinătatea (excepții, în oarecare măsură fiind China și Olanda). În 1853 și în 1854, comandorul american Matthew Perry a ajuns la sud de Yokohama cu o flotă de vase americane de război, cerând ca Japonia să deschidă câteva porturi pentru comerț cu stăinătatea, obținând până la urmă permisiunea șogunatului Tokugawa. Unul din porturile care a fost deschis a fost orășelul Kanagawa-juku (ceea ce este sectorul Kanagawa al orașului Yokohama) care se afla pe ruta Tōkaidō, un drum strategic care lega capitala, Edo, cu orașele din vestul Japoniei Kyoto și Osaka. Totuși, șogunatul Tokugawa a considerat că Kanagawa-juku este prea aproape de ruta Tōkaidō, și a decis să construiască facilități portuare pe partea opusă a golfulețului în satul de pescari Yokohama. Portul Yokohama a fost deschis pe 2 iunie 1859. Astăzi, Yokohama este cel mai mare port din Japonia.
Portul Yokohama a devenit repede baza comrțului cu străinătatea. Primul ziar japonez în limba engleză a fost Japan Herald, fondat în 1861. Străinii locuiau în zona numită Kannai ("interiorul barierelor"), care era înconjurat de un șanț cu apă, și erau protejați de statutul lor extrateritorial atât în interiorul Kannai-ului cât și în afara lui. Mulți străini ieșeau în afara Kannai-ului, și nu puține au fost incidentele în care au fost implicați. "Incidentul Namamugi", unul din evenimentele care au precedat căderea șogunatului, s-a petrecut în ceea ce acum este sectorul Tsurumi în 1862.
După revoluția Meiji din 1868, portul a fost dezvolta pentru comerț cu mătase, partenera principală fiind Marea Britanie. Multe influențe europene au trecut mai întăi prin Yokohama, de exemplu primul ziar zilnic în japoneză (1870) lămpile cu gaz pe străzi (1872). În același an, 1872, prima linie ferată din Japonia, care lega Yokohama cu gările Shinagawa și Shimbashi în Tokyio. În același an, Jules Verne a folosit Yokohama pentru un episod în cartea sa "Ocolul lumii în 80 de zile".
În 1887, un comerciant britanic, Samuel Cocking, a construit prima uzină electric, pe bază de cărbune, mai întâi pentru uz propriu, dar devenind mai târziu baza uzinei electrice centrale din Yokohama. Yokohama a devenit oficial oraș pe data de 1 aprilie 1889. Când legile extrateritoriale în zonele pentru străini au fost abolite în 1899, Yokohama era cel mai cosmopolit oraș din Japonia, zonele pentru străini extinzându-se de la Kannai la Yamate și la cartierul chinezesc.
Industria s-a dezvoltat rapid la începutul secolului 20. Antreprenori au construit fabrici pe teren recuperat din ocean, la nordul orașului înspre Kawasaki, cea ce a devenit ulterior zona industrială Keihin. Dezvoltarea industriei a adus afluență orașului Yokohama, unde mulți bogătași și-au construit locuințe luxoase, dar influxul rapid al populației, printre care și imigranți din Coreea, a contribuit la formarea zonei Kojiki-Yato, cea mai mare și sărăcăcioasă mahalaîn Japonia la ora aceea.
Majoritatea orașului a fost distrus în cutremurul din 1 septembrie 1923 care a omorât peste 23.000 de oameni la Yokohama. Atunci, mulți coreeni au fost omorâți de către "gărzi patriotice" în zona Kojiki-yato, datorită unor zvonuri, nefondate de altfel, cum că aceștia ar pregăti o rebeliune și sabotaj. Legea marțială a fost menținută până pe 19 noiembrie. Din molozul creat de cutremur s-au construit parcuri pe teren recâștigat din ocean, cel mai cunoscut parc fiind Yamashita, care a fost inaugurat în 1930.
Yokohama a fost reconstruită, dar a fost din nou distrusă de vreo 30 de raiduri aeriene americane în timpul războiului al doilea mondial. În jur de 7.000–8.000 de oameni au murit într-o singură dimineață, pe data de 29 mai 1945, când bombardiere B-29 au atacat cu bombe incendiare timp de o oră și 9 minute, distrugând 34% din oraș.
În timpul ocupației americane de după război, Yokohama a fost un centru principal de transfer pentru materiale și trupe, în special în timpul războiului din Coreea. După ocupație (care a durat până în 1952), majoritatea activității navale americane a fost mutată de la Yokohama la Yokosuka (la sud de Yokohama).
Sistemul de transport cu tramvaie și trolee a încetat în 1972, anul în care prima linie a metroului din Yokohama a fost inaugurată.
Construcția zonei moderne Minato Mirai 21 ("Port Future 21"), construită pe teren recâștigat din ocean, a început în 1983. Minato Mirai 21 a fost locul unde Yokohama Exotic Showcase a avut loc în 1989, unde pentru prima dată au fost puse în operație publică trenuri maglev în Japonia, și inaugurarea ceasului gigantic CosmoClock 21, la acea vreme cea mai mare roată gigantică din parcuri de distracții din lume. Tot în 1989 a fost inaugurat podul de 860 m lungime, Yokohama Bay Bridge.
În 1993 în Minato Mirai a fost inaugurat turnul Yokohama Landmark Tower, cea mai înaltă clădire din Japonia
Nagoya este o metropola cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori, situata in partea centrala a tarii, pe coasta sudica a insulei Honshu si fiind inclusa in districtul Aichi.

Kobe este oras si mare port comercial al Japoniei, capitala regiunii Hyogo, in sud-vestul insulei Honshu, in golful Osaka, langa orasul Osaka. Incepand cu anul 1890, cateva orase, printre care si Hyogo, au fost incluse
     
In productia de nave si a otelurilor Japonia va ajunge la mijlocul anilor 1970 leader mondial, pozitie pastrata pana in present.

 Orasele mari sunt insirate de-a lungul litoralului. In megalopolisul care trece prin sudul insulei Honshu, Tokyo-Nagoya-Osaka-Kyoto-Kobe-Hiroshima-Kitakyushu, traieste 84% din populatia Japoniei, care da 80% din productia industriala a tarii.
Jumatate din productia navala a lumii este data de Japonia, marcile sale de automobile sunt arhicunoscute (Toyota, Nissan, Honda).
Japonia este a doua putere economica a lumii, dupa S.U.A.


Orasul este cel mai apropiat mare port al Japoniei de continentul Asiatic si este un important centru manufacturier pentru produse din matase, papusi, portelan, electronica, hartie

Produse exportate:fier si otel, piese de masini electrice, autovehicule, nave, produse textile, produse chimice.

Partile componente ale unei nave:

1.    Prova - partea din faţă a unei nave, ea trebuie să taie masa de apă.
2.    Carena - pentru reducerea rezistenţei la înainteare şi a consumului de carburant.
3.    Ancoră - asigură nava să nu fie luată de curent când motoarele nu sunt în funcţiune.
4.    Babord - bordul stâng (bordul drept fiind numit Tribord).
5.    Elice - asigură deplasarea navei.
6.    Pupa - partea din spate a navei.
7.    Coş - necesar pentru evacuarea fumului.
8.    Castel central.
9.    Punte.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro