1 Europa Regiuni si Tari

             Europa Centrala cuprinde :-relief variat.
                                                    -climat de tranzitie;
                                                      temperat continental-temperat                                                                                                                         .                                                     oceanic.
                                                     -state :- Germania(Berlin)
                                                                - Polonia(Varsovia)
                                                                - Elvetia(Berna)
                                                                - Austria(Viena)
                                                                - Lichenstien(Vaduz)
                                                                - Cehia(Praga)
                                                                - Slovacia(Bartislava)
                                                                - Ungaria(Budapesta)
                                                                - Romania(Bucuresti)
                                                                - RepublicaMoldova(Chisinau)
                                                                
       Relieful: este variat.In partea sudica este ocupata de relieful muntos tanar,alpin, Alpi si Carpati ce scad de la sud la nord.In partea centrala intalnim masive si lanturi muntoase vechi de varsta ercinica.Intalnim in nord campii glaciare.Intre muntii Alpi si Carpati se gaseste o zona joasa Campia Panonica.In partea sud-estica intalnim:Podisul Moldovei dezvoltat de structuri foarte vechi apartinand platformei est europene,Campia Aluvionala a Dunarii.
         Clima : este un climat de tranzite temperat oceanic specific Europei la cel temperat continental escesiv,specific partii de est a Europei.
        Hidrografia: este bine reprezentata,arterele hideografice fiind foarte bine dezvoltate:Marea Nordului(Rhinul,Erva),Marea Baltica(Oderul si Vistula),sau Marea Mediteraniana(Ronul)
        Vegetatia:este transformata in urma activitatii omenesti,acestei zone fiind caracteristice zonele de padure,iar in zonele inalte conifere si pasune.
         Contine state dezvoltate din punct de vedere economic: Romania, Ungaria, Polonia,cu numeroase si importante resurse naturale.
Germania
             Se dispune in partea nord-vestica a Europei centrale,fiind limitata in nord de Marea Nordului si Marea Baltica,iar in partea sudica Muntii Alpi.Are o suprafara de 3.500km, facand parte din categoria statelor mijlocii.
       Vecini:-nord:Danemarca
                 -vest:Olanda,Belgia,Franta
                 -sud:Elvetia,Austria,Lichenstien
                 -est:Cehia,Polonia.
      Relief:este variat si dispus in trepte a carosr altitudine scade de la sud la nord.In partea sudica intalnim: Alpii Bavariei,Muntii Pirinei,altitudinea maxima este de 3.000 m.In partea Centrala intalnim lanturi massive si hercinice:Muntii Padurea Neagra,Muntii Boieniei,Muntii Metaliferi,sud-est.
     Clima:temperate,nuante-oceanic-nord
                                          -continentala-sud
              Temperatura medie-anuala scazand,11-12 C in partea nordica.Precipitatiile fiind mai abundente in nord ,ele pot ajunge la 1.000 l m.
     Hidrografia: Marea Nordului si Marea Baltica reprezentand o retea hideografica foarte bine dezvoltata.Principalele artere hideografice acestuia sunt:vest-Rinul,Elva,est-Oder.De pe teritoriul Germaniei izvoraste Dunarea,Inu si Isaru.Principalele fluvii se remarca prin canalul Rin-Main-Dunare dat in folosinta in anul 1992 prin intermediul cariua se face legatura dintre Marea Nordului si Marea Neagra.
     Vegetatia:este reprezentata prin paduri de foioase si conifere,inlocuite de culture agricole sau asezari omenesti.Animalele,mamifere : lupi,vulpi,ursi si pasari.Solurile caracteristice,apartinand claselor.
      Socio-Economic:-8.000.000 locuitori,fiind cel mai populat stat din Europa centrala.Densitatea este foarte ridicata,peste 200 de locuitori pe m , de circa 3 ori mai mare decat densitatea Europei.Populatia este neuniforma,zonele cele mai populate fiind cele centrale.Sporul natural este in jurul valorii de zero ceea ce determina o stagnare a populatiei,usurarea cresterii fiind datorita emigrantilor.
Polonia

        Face parte din Europa centrala,prezentand tarm la Marea Baltica.Este limitata est-vest aproximativ de fluviile Oderul(vest) si Vistula(est).
        Vecini:-nord-Federatia Rusa si Lituania
                  -est-Belarus si Ucraina
                  -sud-Cehia si Slovacia
                  -vest-Germania
         Relief:este variat,insa treapta joasa prezinta pondere mai mare.Treapta intermediara este ocupata de podisuri si dealuri.Podisurile sunt reprezentate in doua : -Podisul Poloniei Mici
                                    -Podisul Lublin.
         Zoma deluroasa este formata din Subcarpatii Poloniei.Intre unitatile de podis si Subcarpati apare o zona depresionala precarpatica.Treapta inalta este reprezentata de munti.
         Clima:este de tranzitie de la temperat oceanic (nord) spre temperat continental in partea sudica si estica.
         Hidrografia: este bine reprezentata cu numeroase rauri ce izvorasc din zona inalta,majoritatea indreptandu-se avand directia spre Marea Baltica.Fluvii:Oder si Vistula,intre acestea sunt canale navigabile.
         Vegetatia:paduri de foioase,in sud,paduri de conifere.Este inlocuita de culturi agricole,asezari omenesti.
         
Ungaria

       Face parte din Europa centrala avand o suprafata de circa 93.000 km.Fiind un stat mic din punct de vedere al teritoriului.
     Vecini:-nord-Slovacia
               -nord-est-Ucraina
               -est-Romania
               -sud-Iugoslavia
               -sud-vest-Croatia
               -vest-Austria  
      Relieful: este predominat jos reprezenta prin campii.Partea estica poarta numele de campia Tisei,Alfeod, iar partea nord-vestica Alfeoldul mic sau Ist Alfeold.Relieful inalt este reprezentat prin culmi muntoase,vechi,cu altitudini sub 1.000 m . :Muntii Buda,Muntii Matra,Muntii Bakang,MuntiiMecsek.
     Clima:este de trenzitie dar cu influiente mai mult continentala.
     Hidrografia: este dominate de Dunare si Tisa.Un lac, ramasite a unei foste mari:Lacul Balton.
     Vegetatia: este reprezentata de stepa si silvostepa.In zonele inalte,paduri de foioase.
      Populatia:este in jur de 10.000.000 locuitori,densitastea fiind de circa 115 locuitori pe km .Sporul natural este negativ,cea ce determina o stagnare,chiar o usoara descrestere a populatiei.Limba vorbita face parte din grupa “alte limbi”.Capitala tarii este orasul Budapesta cu 2.000.000 de locuitori.Prezinta doua locuri Buda si Pesta separate de Dunare.
      Resurse naturale: Din punc de vedere economic,este un stat industrial agrar,industria este axata pe industria energetica,metalurgia neferoasa,in special producatoare de aluminiu.Principala bogatie este bauxita,industria constructoate de masini.
       Agricultura: este axata pe cultura plantelor si cerealelor.
Romania

   Se dispune in sud-estul Europei centrale prezentand tarm la Marea Neagra.Este un stat mijlociu cu o suprafata de 238.000 km .
      Vecini: -nord-sud-est- Ucraina
                  -est-Republica Moldova
                  -vest-Ungaria
                  -sud-vest-Serbia si Muntenegru
                  -sud-Bulgaria

     Relieful :este variat,dispus in trepte concentrice:centru-Depreiunea Transilvaniei,Muntii Carpati,dealuri si podisuri,iar spre exterior campii.Muntii batrani:Muntii Dobrogei de Nord,Munti tineri:Alpini,Carpati in cadrul carora :Carpatii Occidentali,Meridionali,Orientali.Altitudinea maxima o atinge Muntii Fagarasi,Varful Moldoveanu 2.544 m .Muntii Carpati sunt munti de incretire ,insa in partea vestica a Carpatilor Orientali intalnim vulcani stinsi(cei mai inalti munti vulcanici,Muntii calimani).
       Podisurile sunt:-Podisul Moldovei
                               -Podisul Dobrogei
                               -Podisul Getic si Mehedinti
                               -Podisul Transilvaniei.
       Zonele deluroase sunt reprezentate prin Subcarpatii dispusi in exteriorul Carpatilor Meridionali, si dealurile de vest care marginesc carpatii Occidentali;Campia Romana si Campia de vest.
        Clima: etse temperat-continental cu patru anotimpuri cu precipitatii scazute(640 l m ),vanturi cu character neregulat.
        Hidrografia: prin partea sudica trece Dunarea,gurile de varsare pe teritoriul Romaniei, formand o Delta.Principalii afluienti:Siret,Olt,Mures.
       
1 Vegetatia:fauna si solurile sunt variate.Stepa,in zonele de campie,paduri de foioase,deal si podis,paduri de conifere in zonele montane si vegetatia alpina pe culmile cele mai inalte.
        Socio-Economic:22.000.000 de locuitori,densitate 91 locuitori pe km,raspandita inegal,cea mai mare parte,traind in zonele joase.Capitala tarii este Bucuresti cu 2.000.000 de locuitori,loc strabatur de Dambovita.Ea este o metropola a Europei.Populatia este urbana reverend,circa 55% la oras.
         Resursele naturale: sunt mici:petrol,carbuni,gaze naturale,minereuri,aur, argint,larosia montana(Muntii Apuseni).Este un stat industrial agrar in curs de dezvoltare.Se cultiva cereale si plante tehnice.Are toate tipurile de transporturi.
Elvetia

       Populatia 7.1 milion de locuitori.Suprafata este de 41.293 km.Capitala este Berna.
       Vecini:-nord-Germaia
                  -sud-Italia
                  -est-Austria
                  -vest-franta

    Clima:este temperat-continentala,cu ierni reci,veri moderate si precipitatii bogate.In muntii inalti climatul este tipic alpin,cu ierni lungi si aspre si precipitatii bogate,indeosebi sub forma de zapada.
    Hdrografia:are o retea hideografica bogata,raurile indreptandu-se spre patru mari:Marea Nordului(fluviul Rin),marea Neagra(Innul,afluent al Dunarii),Marea Mediterana(Ronul) si Marea Adrianica(Ticino,afluent al Padului).Elvetia are si numeroase lacuri glaciare,formate in vechile vai ale ghetarilor,cum ar fi :Geneva,Constanta,Zürich.
    Relieful: Elvetia are altitudinea medie cea mai ridicata din Europa,muntii ocupand peste 70% din intinderea sa.Cei mai importanti munti sunt Muntii Alpi,care sunt masivi si inalti,culminand la peste 4.600m.
    Vegetatia:naturala este dominate de paduri,care acopera o treime din suprafata tarii,si de pasuni.La altitudini de peste 3.000m,vegetatia este rara.
     Populatia:Sporul natural este pozitiv si o ponder redusa.Densitatea populatiei este ridicata.In Elvetia exista patru limbi oficiale:reto-romana,germana,franceza,italiana.
      Resursele naturale:are resurse minerale sarace,singurele bogatii fiind de fapt,cele de suprafata;paduri,pasuni si potentialul hidroenergetic.
      Agricultura:este una din cele mai performante de pe glob si este specializata in cresterea animalelor mari pentru lapte si carne(renumitele vaci elvetiene).
      Transporturi:are toate tipurile tansporturi.
       Turismul: este foarte dezvoltata din punc de vedere turistic.Principalele atractii turistice sunt statiunile montane si de sporturi de iarna,sezon prelungit de schi.

Slovacia

       Populatia este de 5,4 milioane locuitori.Suprafata 49.036 km.Capitala Bartislava.
     Vecini:-nord-Polonia
              -sud-Ungaria
              -est-Ucraina
              -vest-Cehia si Austria.

    Relieful: este dominat de Muntii Carpati ,care ating aici,in muntii Tatra, cele mai mari altitudini,culminand cu varful Gerlachovka-2.663 m.Relieful jos intre Campia Dunarii,continua in Austria).
    Clima:este temperat-continentala,cu amplitudini termice accentuate,ierni reci si veri racoroase(mai putin zona de campie),si precipitatii bogate care ating peste 2.000 mm annual in Muntii Tatra.
     Hidrografia:Cursurile principale de apa(Nitra,Hron)sunt drenate de Dunare,fluviu care limiteaza Slovacia in sud.
     Vegetatia:Fromatia vegetala caracteristica o reprezinta padurea,indeosebi de conifere.Se adauca pasunile si fanetele naturale.
     Populatia:Desi este o tara preponderant muntoasa si are intindere redusa,Slovacia este bine populate.Din punct de vedere etnic,populatia este alcatuita,in cea mai mare parte,din slovaci(peste 85%),la care se adauga, cu o pondere mai insemnata,maghiarii(peste 10%).Ponderea populatiei urbane este sub media continentului.
      Resursele Naturale:sunt variate(cupru,zinc,minereu de fier,si altele),dar fara rezerve si productii importante.
      Industria: este diversificata si mai putin dezvoltata.Aceasta este axata pe siderurgie si industria chimica.Bine reprezentata este si industria alimentara.
      Agricultura:spre deosebire de cele mai multe tari europene,agricultura slovaca este axata pe productia vegetala.Se practica,in principal,culture de cereale(grau,orz,porumb)sfecla de zahar si cartofi.
      Transporturile:sunt diversificate,dar reteaua este influientata de masivele muntoase.Slovacia beneficiaza si de transport fluvial,datorita Dunarii.
      Turismul:este in plina revigorare,turismul slovac are ca principale atractii statiunile montane si de sporturi de iarna,aflate indeosebi in Muntii Tatra.
Austria

   Populatia este 8.1 milioane locuitori.Suprafata este de 83.853 km. Capitala este Viena.
     Vecini:-nord-Republica Ceha si Germania
               -sud-Italia si Slovenia
               -est-Ungaria si Slovacia
               -vest-Elvetia

     Relieful:este o tara predominant muntoasa,axata pe Alpi sip e cursul mijlociu al Dunarii.Alpii Austrieci culmineaza la aproape 4.000 de metri si pastreaza inca ghetari.Regiunile mai joase se afla in nord-vest,respective o zona de coline morenice,apoi culoarul Dunarii si,in nord-est Campia Vienei.
     Clima:este de tranzitie sip e mari intinderi este alpine.Iernile sunt lungi si reci,verile racoroase,iar precipitatiile bogate atingand peste 2.000 mm annual in regiunea Montana,unde cad mai ales sub forma de zapada,favorizand practicarea sporturilor de iarna.
     Hidrografia:este foarte bogata si in mare parte colectata de Dunare,care strabate nord-estul Austriei.Principalii sai afluienti sunt Innul si Ennsul.Exista multe lacuri,mai mari fiind cele din extremitatile vestica si estica.
     Vegetatia: formatiunea vegetala caracteristica o reprezinta padurea,avand ca specii dominate coniferele.Suprafata padurii este de 2/5 din suprafata sa,iar restul sunt pasuni case ocupa intinderi inseminate.
      Populatia:este formata din preponderant,din austrieci (care vorbesc limba germana).Ca si vecina sa Elvetia,Austria este una dintre putinele tari dezvoltate europene care au un spor natural pozitiv.O treime din populatie se afla in regiunile joase.
      Resursele naturale:Austria nu dispune de importante resurse minerale de subsol,cu exceptia unor zacaminte de sare,magneziu,si minereuri de fier.Are in schimb,intinse paduri si pasuni naturale si un insemnat potential hidroenergetic.
     Industria:este dezvoltata,diversificata si de mare randament:metalurgia neferoasa,constructiile de masini,chimica, siderurgia.
     Agricultura:este puternic mecanizata si de mare randament,asigurand mai mult de 4/5 din necesarul interned produse agro-alimentare.este specializata in cresterea animalelor si cultivatoare de plante si cereale.
     Transporturile si Turismul:sunt amandoua foarte bine dezvoltate.
Republica Moldova

   Populatia este de 4,2 mil locuitori.Suprafata : 33.700km.Capitala este Chisinau.
   Vecini:-est-Ucraina
             -vest-Romania

   Clima:are un character continental,cu diferente relative mari intre vara si iarna, precipitatii modeste(400-500mm/an),veri secetoase si ierni aspre,datorate crivatului.
   Relieful:este predominant din dealuri joase si campii.Inaltimea maxima este de 429 m.Jumatatea nordica are aspectul unui podis,iar partea de sud este o campie care inclina spre Dunare si mare.
    Vegetatia:naturala este formata din stepa si silvostepa,in sud,si paduri de foioase in centru si nord.In podisul Moldovei Centrale exista regiunea de “codri” care aminteste de intinderele forestiere de altadata.predomina cernoziomurile,solurile bogate in humus si deosebit de fertile.
    Populatia:s-a dublat ca numar in ultimile cinci decenii,datorira sporului natural ridicat.Densitatea populatiei este peste media europeana.In prezent numarul populatiei urbane si rurale sunt egale.Populatia este formata din romani (65%),ucraineni(14%),rusi(13%),evrei,bulgari,gagauzi,s.a.
    Economia:are un character mai mult agrar,datorita suprafetelor intinse de terenuri,pe care se cultiva cereale,vita de vie,pomi fructiferi,plante tehnice,etc.
    Resursele Naturale: sunt foarte reduse.Exista roci de constructie si carbuni inferiori.Resursa principala o constituie terenurile arabile.
    Industria: in conditiile lipsei materiilor prime de baza,are o dezvoltare mai modesta.exista si ramuri ale industriei constructiilor de masini,dar predomina industriile alimentara si usoara.
     Transporturile:Caile de comunicatie principale sunt soselele,caile ferate,si caile fluviale pe Nistru.La Chisinau exista un aeroport international.
     Turismul:are dimensiuni modeste;oobiective naturale mai importante sunt pe Valea Nistrului si in tinutul de codri,iar obiective istorice in Chisinau,la Soroca,Orhei si Balti.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro