1 Albena

Albena are o plaja de sapte kilometri, orientata spre est, facand parte din zona de coasta a Marii Negre, unde puteti savura rasarituri superbe sau pasi pe nisipul fin si alb. Apele Marii Negre, lipsite de curenti puternici si suficient de calde in perioada verii 20-24 de grade Celsius - sunt potrivite pentru sporturi nautice, pentru inot, pentru navigatie, windsurfing, scufundari, intr-un cuvant distractie la cote maxime.
Statiunea Albena se afla la 32 km nord de Varna si doar 12 km sud-vest de Balcic. Constructia statiunii a inceput in 1968, fiind unul dintre cele mai moderne orase de vacanta de pe coasta bulgareasca. Complexul se gaseste intr-o regiune deluroasa, iar padurea Baltata, situata in apropiere, ii da un farmec aparte. O parte a padurii, Batova Gora, este zona protejata, de o frumusete impresionanta. Arhitectura moderna, cu hoteluri elegante, cu terase ample, ofera turistilor sansa de a se bucura cat mai mult de caldura soarelui.
La nord coasta este mai abrupta, in principal din piatra, care este folosita de mult timp in constructiile din statiune. Asa ca nu este prea interesanta pentru turistii ce isi doresc o vacanta la mare.
Potrivit legendei, Ovidiu ar fi ajuns aici inainte de Tomis. Statiunea si-a primit numele actual dupa Albena, un personaj feminin de o mare frumusete, creatia celebrului scriitor bulgar Yordan Yovkov.
In apropierea statiunii se gasesc doua sate interesante : Obrochishte cu fortareata sa, bine pastrata, construita cu secole in urma si Kranevo, unde curiosii mai pot vedea ruinele unui fort roman, folosit pana spre Evul Mediu. In afara ramasitelor de istorie, la Kranevo se gasesc si izvoare minerale.
Coasta dintre Albena si Kranevo este foarte inalta si deosebit de pitoresca datorita formatiunilor stancoase. Daca preferati ceva deosebit puteti alege Kranevo in loc de Albena, avand preturi mai mici si mai multe locuri de cazare in pensiuni particulare. Foarte aproape de Albena, nimic nu va impiedica sa va intoarceti acolo pentru plaja si sa reveniti seara in Kranevo. In afara acestor sate se mai gasesc alte trei locuri de camping, unde puteti sta fie in cort, fie in casute.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro