1 Norvegia - ţara fiordurilor –

Denumirea oficială:
     Regatul Norvegiei
  Suprafaţa:
       323 877 km2
  Norvegia, unul dintre cele mai bogate state din lume, este situată pe ţărmul de vest al Peninsulei Scandinave şi este unul din cele mai nordice ale continen-tului european, cu o treime din suprafaţă dincolo de cercul polar.
  Este o ţară muntoasă, cea mai mare parte a teritoriului fiind ocu¬pată de munţi foarte vechi. Lanţul Alpilor Scandinavi, cei  mai înalţi sunt în partea central-sudică (Vf. Galdhopiggen 2468 m). Platouri sterpe (Hardangervid¬da), lacuri şi câmpii îngheţate despart lanţurile muntoase. În nordul teritoriului se află cea mai întinsă suprafaţă ocupată de  gheţari din Europa). Caracteristice pentru peisajele norvegiene sunt golfurile maritime intrate adânc în uscat, numite fiorduri
     
 
  Populaţia era în 2004 de cca. 4.590.000 locuitori cu o densitate de 14 loc./km2.   75% este populaţie urbană şi 25% populaţie rurală.   Norvegienii sunt scandinavi,
fiind înrudiţi cu danezii şi suedezii.  Aproximativ 20.000 de sami, minoritatea naţională a Norvegiei locuiesc în nordul Laponiei.
OBICEIURI, TRADIŢII ŞI ACTIVITĂŢI ALE NORVEGIENILOR:
- Norvegiana are două forme – Bokmal si Nynorsk – care sunt combinate într-una singură numită Samnorsk; Sami vorbesc de asemenea limba lor care este asemănătoare cu finlandeza.
- Biserica oficială este Biserica Luterană Evanghelică, de care aparţin 88% dintre locuitori, dar alte religii sunt de asemenea recunoscute.
- Ziua naţională numită Ziua Constituţiei se celebrează pe 17 mai iar imnul naţional este: " Ja, vi elsker dette landet " ("Da, iubim acest pământ").
- Moneda naţională este coroana norvegiană (1 euro = 8.45 NOK martie 2004).
- Norvegia nu este ţară membră a Uniunii Europene deoarece locuitorii ţării au votat împotrivă; nivelul economic foarte ridicat îi determină pe norvegieni să nu acorde atenţie Uniunii.
- Norvegienii mănâncă de obicei patru mese pe zi, dar multe familii de fermieri mănâncă de cinci ori chiar. Micul dejun include în general cereale şi sandwich-uri cu brânză, gem, hering, marmeladă sau felii de carne.
- Sandwich-ul cu brânză de capră este preferatul norvegienilor. Sandwich-urile sunt de asemenea mâncate la prânz şi la cinele târzii. Cina este de obicei singura masă caldă a zilei. Include supă, carne de animale sau peşte, cartofi, legume şi desert.
- Norvegienii beau cafea în timpul zilei şi mai ales după masă. Multor norvegieni le place berea, care este deseori servită cu un lichior incolor numit aquavit.1 - Aquavit-ul este cel mai celebru alcool norvegian; una dintre mărcile acestei băuturi puternic alcoolizate este păstrată în butoaie de lemn pe nave. În perioada de fermentaţie, navele cu alcool trebuie să traverseze ecuatorul cel puţin o dată.
- Norvegienii au contribuit foarte mult la dezvoltarea artei. Piesele scrise de Henrik Ibsen la sfârşitul secolului XIX i-au adus faima ca părinte al dramei moderne.  Trei scriitori norvegieni au primit premiul Nobel pentru literatură.
Statui de Gustav Vigeland , poate cel mai mare sculptor norvegian, pot fi văzute în parcul Frogner din Oslo.  Edward Grieg, cel mai cunoscut compozitor norvegian, a folosit melodii din folclor pentru piesele sale orchestrale.
- Norvegia generează cea mai mare putere electrică din lume pe cap de locuitor.
- Norvegienii au inventat faimoasele agrafe de prins hârtiile.
- Un viking norvegian, Leif Ericson a descoperit America în jurul anului 1.000 d.Chr. (cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, 1492 d.Chr).
- Norvegianul Roald Amundsen a fost primul om care a atins Polul Nord (1911).
- Norvegia are a patra flotă din lume ca mărime (după Grecia, Japonia şi SUA) şi una din cele mai mari industrii ale pescuitului (după Japonia).
- Toţi cetăţenii ţării beneficiază de asistenţă medicală gratuită.
- Norvegia face parte din primele 3 state în lume în ceea ce priveşte speranţa medie de viaţă de 79,4 ani şi PIB-ul de 40 000 USD / loc.
     Dintre obiectivele turistice demne de vizitat se pot menţiona:
- fiordurile Oslo Fjord, Stavanger Fjord, Hardanger Fjord, Sogne Fjord = cel mai adânc de pe planetă cu 1308 m adâncime maximă;
 
 


- oraşul Bergen, supranumit „oraşul lemnului”, cu biserica Sf. Maria, din secolul XV şi palatul Haakonshalien, din sec. XIII;
- oraşul Tomsř, cu Catedrala de gheaţă (Ishavskatedralen), cu cele mai mari vitralii din ţară;
- capitala Oslo cu: Cetatea Akershus, Palatul Regal, Biserica lui Gol, Catedrala Domkirk, Muzeul Fram, Muzeul Kon-Tiki, Muzeul Bărcilor Vikinge, Parcul Vigeland cu 200 sculpturi monumentale realizate de Gustav Vigeland;
 
 

- Faimoasa Stavkirche din Vagamo, o biserică din 1100-1200 construită din lemn cu decoraţiuni incredibile în lemn.
 Norvegia                                                          
           sau
               "Tărâmul Soarelui de la Miezul Nopţii"

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro