1 I. INTRODUCERE    CAIRO ( în arabă  Al Qăhira, inseamnă “ victoriosul”) este capitala Egiptului şi este cel mai mare oraş din continentul Africa. Localizat pe ambele maluri ale fluviului Nil aproape de capul deltei acestuia, în nordul Egiptului, locul a fost ocupat mai mult de 6000 de ani şi a servit drept capitală a numeroase civilizaţii egiptene.
    Cairo este cunoscut local ca Misr, numele arab pentru Egipt. Oraşul este marcat de tradiţiile şi influienţele estice şi vestice, noi şi vechi. Oricum oraşul reflectă şi sărăcia în creştere a Egiptului, dar ţine piept problemelor cauzate de creşterea masivă a populaţiei, de întinderea urbană şi de infrastructura deteriorată.
II. CAIRO ŞI SUPRAFAŢA SA METROPOLITANĂ


    Oraşul Cairo acoperă o suprafaţă de mai mult de 453 km2 , cu toate că este greu să desparţi oraşul de suburbiile sale imediate.  
    Cairo are ca vecini în est, sud şi vest deşerturi, iar în nord Delta Nilului.
    Capitala Egiptului include şi mai multe insule fluviale, care joacă un rol important în viaţa oraşului.
    Ca centru principal comercial, administrativ şi turistic a regiunii, Cairo are mai multe instituţii culturale, clădiri pentru afaceri, birouri guvernamentale, universităţi şi hoteluri, care creează împreună o activitate continuă.
    Centrul oraşului comercial Cairo este Tahrir. Un loc al activităţii turistice, centrul cuprinde numeroase atracţii turistice printe care  Muzeul Egiptean şi Moscheea Modernă Umar Makram.
În centrul oraşului se află insula Zamălik, care conţine cartierul comercial, Casa Operei( fondată în 1869) şi Turnul Cairo(1957). Trei poduri leagă insula de ambele maluri ale fluviului.

III. POPULAŢIA    În 1966 populaţia oraşului Cairo era estimată la 6,8 milioane de locuitori.
    Oamenii din Cairo sunt cunoscuţi ca cairenei, aproape toţi fiind egipteni arabi.
    Oraşul este un important centru islamic, iar caireneii sunt în general islamici; oricum oraşul este şi casa unei mari comunităţi coptă, care îşi are originea în creştinii care au populat Cairo înainte de venirea islamicilor.
    Numărul evreilor a scăzut semnificativ în a doua jumătate a secolului XX, scăderea datorându-se mai ales emigraţiilor în Israel


1 IV. EDUCAŢIA ŞI CULTURA     Cea mai faimoasă instituţie de învăţământ din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamică. Instituţia a fost construită lângă moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo.
    Moscheea a fost fondată în 970, iar universitatea în 988 de fatimizi. Universitatea Al Azhar constitue o voce autoritară în lumea islamică, iar poziţia sa în problemele importante este unfluenţabilă în Egipt şi în lumea arabă.
    Alte instituţii sunt: Universitatea Cairo (1980) şi Universitatea Ain Shams (1950) care au împreună mai mult de 100000 de studenţi, şi Universitatea americană din Cairo, fondată în 1919.
    Istoria Egiptului este păstrată şi expusă în numeroase colecţii muzeale. Fondat în 1903, Muzeul Egiptean conţine sute de mii de lucrări, incluzând mai mult de 1700 de piese din colecţia Tutankamon.
Muzeul artelor islamice (1881) conţine o vastă colecţie care “povesteşte” istoria civilizaţiilor islamice.

Alte muzee păstrează colecţii referitoare la teme mai moderne. Acestea se înşiruie de la Muzeul- Palat Al Gawhara, construit în 1811 în stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil(1963) care conţine lucrări ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens şi alţi pictori europeni şi egipteni.     

V. PUNCTE DE INTERES    Piramidele din Egipt care au servit ca morminte pentru faraoni şi statuia Sfinxului, care datează din 2565 î.Hr. sunt probabil cele mai cunoscute monumente, localizate chiar în V oraşului, în suburbia Giza.
    Cairo conţine şi numeroase structuri religioase şi guvernamentale. Citadela este faimoasă pentru moscheele, muzeele şi fortăreţile sale, printre care complexul Mohammad Ali (1830).
    Biserica coptă cunoscută ca Al Mu’allaqa, localizată în vechiul Cairo este un cunoscut loc creştin.
    Vechiul Cairo mai conţine şi sinagoga Ben Ezra şi porţile Băb Zuwaylah, Băb al Nasr şi Băb al Futuh.
    Legând trecutul oraşului de prezentul acestuia, cele 2 cimitire gemene localizate în periferia estică sunt cunoscute ca Oraşul Morţilor.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro