1 REFERAT
  

      A N Z I I

 Ion Eduard

      
         
              
              Când vorbeşti despre Anzi , gândul te duce la acei munţi pe lângă care orice superlativ pare o chestiune măruntă nesemnificativă.
              Sunt munţii în care a înflorit civilizaţia încă, un popor dispărut şi care a lăsat oamenilor prezentului tot felul de mistere, care mai de care mai greu de descifrat.
             Anzii se  întind în America de Sud pe o lungime de peste 7600 km de la Marea Crabilor ,  în nord la Capul Horn , în sud..
            Cea mai mare altitudine se înregistrează în vârful Aconcagua , atingând înălţimea de 6959 de m, iar lăţimea maximă este de 650 de km în sectorul central al Anzilor Bolivieni .
             Numeroşi vulcani  întâlniţi în lungul acestui lanţ sunt fragmentaţi de multe aliniamente tectonice care au determinat un vulcanism farte activ.
             De fapt acest areal vulcanic se înscrie  în celebrul „Cerc De Foc Al  Pacificului”.
             Culmile cele mai înalte sunt acoperite de numeroşi gheţari şi sunt brăzdate de văi glaciare cuaternare şi actuale.            
 Continentul American este singurul continent al Terrei care se desfăşoară în cele două emisfere , din regiunea Artică în regiunea Antartică .
            America este de fapt constituită din două mese , continentale , America de Nord şi America de Sud  unite printr-un istm îngust , cu o lăţime de 87 km .
           Dacă în America de Nord , lanţuri muntoase apar pe cele două laturi ale continentului  , în America de Sud , singurul lanţ muntos , dispus longitudinal de la nord la sud , este situat pe latura vestică .
          Aceştia sunt Anzii , împunători prin dimensiunile înregistrate şi prin pitorescul peisajelor.Cele mai ok referate!
www.referateok.ro