1 Conflictul dintre Israel si Palestina


1.ORIGINILE CONFLICTULUI DINTRE PALESTINA SI ISRAEL.ISTORIA REGIUNII


               Intre anii 3000 si 1100 i.Hr.. civilizatia canaaniana ocupa ceea ce astazi este Israel, malul vestic al Mediteranei, Liban si o parte din Siria si Iordania. Cei ce au ramas pe dealurile din Ierusalim dupa ce romanii i-au eliminat pe evrei (in secolul al 2-lea) erau fermieri si cultivatori de vita de vie, pagani si convertiti la crestinism, descendenti ai arabilor, persanilor, saritenilor, grecilor si vechilor triburi canaaniene


                    Reactia araba la anuntul crearii statului Israel


               Armatele statelor arabe au intrat in razboi imediat ce Israelul a fost intemeiat in mai 1948. Lupta a continuat aproape in totalitate pe teritoriul rezervat Palestinei. Aproape  700 de mii de palestinieni  au migrat sau au fost izgoniti in urma  conflictului inceput in 1948.

           
               Exista vreo justificare pentru exproprierea acestui pamant?

               Faptul ca arabilor a inceput sa le fie frica din cauza unei evidente temeri a repetarii masacrelor sioniste din 1948, nu a fost un motiv de renuntare la propriile case, pamanturi si mijloace de trai. Civilii surprinsi intr-o arie cu actiuni militare, adesea intrau in panica. Dar ei au fost mereu gata sa se intoarca la casele lor dupa ce pericolul trecea.

          
       Care a fost destinul palestinienilor ce au devenit acum refugiati?


               Iarna anului 1949, prima iarna a exilului pentru mai mult de 750 de mii de palestinieni a fost rece si grea. Familiile s-au strans in pesteri, in colibe abandonate sau in corturile din taberele de refugiati. Multi dintre flamanzi erau la doar cateva mile departare de gradinile de zarzavaturi proprii si livezi, in Palestina ocupata-noul stat al Israelului. La sfarsitul anului 1949.


          Imparatiile evreiesti au reprezentat doat o perioada a Palestinei vechi

              Daca consideram perioada scursa de la cucerirea Canaanului in 1000 i.Hr. de catre David pana la nimicirea lui Iuda in 586 i.Hr, ajungem la 414 ani de dominatie evreiasca.


                           Cat timp a fost Palestina un stat arab?

               Palestina a devenit o tara predominant araba si islamica, pe la sfarsitul secolului 17. Aproape imediat, a devenit cunoscuta intregii lumi islamice, atat pentru fertilitatea si frumusetea sa cat si pentru semnificatia sau importanta religioasa. In 1516, Palestina a devenit o provincie a Imperiului Otoman dar acest lucru nu a facut sa fie mai putin fertila, araba sau islamica. 60% din populatie era ocupata in agricultura. Intreaga populatie era divizata intre oamenii ce locuiau la oras si relativul mic grup nomad. Toti acesti oameni credeau ca apartin unui teritoriu numit Palestina, in ciuda sentimentelor lor ca erau membri ai unei largi natiuni arabe.

               Scopul Fondului National al Evreilor era de a recupera pamantul Palestinei ca o inalienabila posesiune a poporului evreu. In diferite locatii din nordul Palestinei, fermierii arabi au refuzat sa se mute si autoritatile turcesti, la cererea Fondului i-au evacuat. De asemenea, evreii indigeni din Palestina au reactionat negativ la sionism. Ei nu realizau nevoia pentru un stat evreu in Palestina si nu au vrut sa imbunatateasca relatiile cu arabii.

2.Problemele palestiniene din 1967 şi după 1967

    Dacă până în 1967 problema palestiniană era privită, în general, ca o problemă a refugiaţilor, după această dată ea a căpătat dimensiuni noi, tot mai evidente, transformându-se în conflictul arabo-israelian, care a dus la cel de al doilea război în Orientul Apropiat.
    Câteva momente anterioare anului 1967 sunt semnificative pentru înţelegerea mai pe larg a problemei palestiniano-israeliene. În septembrie 1965 la Cairo a avut loc o întâlnire a primilor miniştri ai Ligii Arabe. Comunicatul final reafirmă decizia de a priva Israelul la apele râului Iordan prin abaterea apelor din zona cursului superior al acestuia, spre râul Hasbani din Liban şi Banias din Siria. S-a adoptat, de asemenea, hotărârea cu privire la acţiuni comune împotriva oricărei ţări care va stabili relaţii diplomatice cu Israelul sau va contribui la consolidarea eforturilor militare ale acestuia. În acelaşi timp, premierul de atunci al Israelului, Levi Eshkol, a declarat că privarea Israelului de accesul la apele Iordanului conduce la ripostă de război. Au intervenit unele confuzii şi neînţelegeri chiar între ţările arabe. Parlamentul libanez aprobă planurile Ligii Arabe de construcţie a unor staţii de pompare în vederea schimbării cursului apelor Iordanului. Concomitent, ministrul apărării al Israelului face o declaraţie potrivit căreia Libanul se expune unor acţiuni de represalii din partea Israelului. În septembrie, acelaşi an, la Casablanca se întruneşte, din nou, conferinţa la nivel înalt a ţărilor Ligii Arabe, la care regele Hussein al Iordaniei arată că nu este potrivit ca trupe din alte ţări ale Ligii Arabe să vină în Iordania spre a proteja instalaţiile hidrotehnice pentru schimbarea cursului Iordanului.
    În mai 1965, Israelul stabileşte relaţii diplomatice cu marea putere europeană Republica Federală a Germaniei. De fapt, cu prilejul stabilirii relaţiilor diplomatice între Israel şi Germania, s-a realizat şi un acord privind recompensarea financiară de către Germania a Israelului pentru încetarea livrărilor de armament de către aceasta (referirea se făcea direct la relaţiile germano-egiptene). De asemenea, Israelul şi-a asigurat şi sprijinul american, afirmând că aplicarea Cărţii O.N.U. cere instaurarea unei păci durabile în Orientul Apropiat, pace care ar trebui să cuprindă următoarele două principii:
1.    retragerea forţelor armate israeliene de pe teritoriile ocupate în timpul recentului conflict
2.    încetarea tuturor apelurilor la beligeranţă, respectarea şi recunoaşterea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi independenţei politice a fiecărui stat din regiune şi dreptul lor de a trăi în pace, în interiorul unor frontiere sigure şi recunoscute, la adăpost de ameninţări sau de forţă.
    Totuşi, deşi Rezoluţia Consiliului de Securitate al O.N.U. nu recunoştea obţinerea de teritorii prin război, Israelul, dimpotrivă, în loc să-şi retragă forţele armate din teritoriile ocupate continuă acţiunile de acaparare a noi zone.
    Ca urmare, cauza palestiniană pentru cucerirea independenţei şi crearea unui stat propriu a căpătat o importanţă tot mai mare până în zilele noastre. În anul 1964 Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (O.E.P.) a ţinut primul congres naţional palestinian arab în partea iordaniană a Ierusalimului şi adoptă convenţia naţională din 1948 în care se cerea fiecărui palestinian să lupte pentru drepturile sacre ale fiecărui popor – autodeterminare, independenţă naţională, suveranitate, dreptul de restituire a proprietăţii şi dreptul de a recurge la luptă armată. Palestinienii vor reuşi să obţină recunoaşterea cauzei lor mai târziu, prin Rezoluţia 3070 din 30 noiembrie 1973 adoptată de Adunarea generală a O.N.U.
   

1 După câţiva ani de încordare în relaţiile dintre statele arabe şi Israel, la 1 iunie 1967 a izbucnit războiul, considerat al treilea conflict armat arabo-israelian. Începând cu incidente sângeroase la graniţa siriano-israeliană şi continuând cu  atacarea Egiptului de către Israel, ocuparea Ierusalimului, a Cisiordaniei şi a platoului Golan de către Israel, războiul din 1967 a determinat O.N.U. să intervină pentru a opri conflictele armate, hotărâre adoptată numai de Siria, Iordania şi Egipt. Poziţia Israelului a fost total diferită, propunându-se acceptarea de către ţările arabe a unor negocieri directe şi separate.
    Ţara cea mai lovită de războiul din 1967 a fost Iordania, care cuprindea un număr mare de palestinieni. Această ţară va cere Israelului retragerea din toate teritoriile ocupate, inclusiv din Ierusalim. Un nou plan, planul Rogers (denumit după un fost secretar de stat american), cu privire la obţinerea păcii, este acceptat, de această dată, şi de Israel, alături de Iordania, Egipt, dar nu şi de Siria. Reprezentantul O.N.U. Gunnar Jarring, a trimis ambelor părţi (Israelului şi Egiptului) un memorandum, cerându-le ca „Israelul să-şi retragă forţele din teritoriul ocupat al Egiptului până la frontiera veche cu Palestina, sub mandatul britanic, iar Egiptul să încheie un tratat de pace cu Israelul”. Şi această tentativă a eşuat. În luna octombrie a anului 1973 se desfăşoară lupte crâncene care provoacă grele pagube popoarelor din zonă. După acest ultim conflict militar, evenimentele ulterioare au confirmat că aplanarea treptată a crizei se poate realiza raţional numai pe calea unor negocieri. În decembrie 1973 s-a hotărât încetarea focului şi începerea discuţiilor între părţile implicate. Israelul şi S.U.A., însă, au refuzat să discute cu Organizaţia de Eliberare a Palestinei, tocmai pentru că era organizaţia reprezentativă a palestinienilor din toată lumea şi pentru că făcea serioase şi justificate revendicări Israelului.
    Evenimentele din 1967 – respectiv al treilea război arabo-izraelian – au devenit practic o nouă etapă în problemele Orientului Asiatic. Să amintim că în timpul războiului din 1967, Israelul a ocupat partea din teritoriul arab al Palestinei în care se găsea şi Ierusalimul. Concomitent a ocupat peninsula Sinai. Acest război a dat naştere la un foarte mare exod palestinian, peste o jumătate de milion de oameni fiind alungaţi din locurile lor de baştină. Problema a devenit atât de gravă încât Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate al O.N.U. a cerut oprirea războiului. Iată cum prezenta situaţia presa din România, războiul din 1967:
    Între 5-21 mai 1967 a avut loc o accentuare a tensiunii în Orientul Apropiat. După o serie de incidente la graniţa israeliano-siriană, Israelul a trtmis Consiliulu de Securitate al O.N.U. o notă în care acuză „infiltrări teroriste”, şi dacă Siria nu-şi schimbă politica, Israelul se va vedea îndreptăţit să acţioneze. Reprezentanţii militari ai celorlalte ţări arabe alertează trupele lor armate şi masează militari în peninsula Sinai. Siria anunţă că armata este pregătită să înfrunte situaţia creată. Irakul anunţă alertarea armatelor, iar Kuweitul punerea forţelor sale armate la dispoziţia Comandamentului Ligii Arabe. […]
    În legătură cu războiul din 1967 mai menţionăm alte câteva fapte. Începând cu 5 iunie 1967 (de fapt linia a fost stabilită încă din august 1963), în contextul declanşării pe scară largă a ostilităţilor în Orientul Mijlociu, a fost folosită pentru prima dată operaţional linia directă de telecomunicaţii de urgenţă Casa Albă-Kremlin, părţile angajându-se să nu intervină în mod direct în cadrul ostilităţilor. La 22 noiembrie 2967, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluţia nr. 242 din care reţinem următoarele: exprimând neliniştea care continua să provoace situaţia gravă din Orientul Mijlociu, subliniind respingerea obţinerii de teritorii prin război şi necesitatea de a acţiona pentru o pace trainică şi justă care să permită fiecărui stat să trăiască în securitate, şi-au luat angajamentul să acţioneze, în conformitate cu articolul 2 al Cărţii Naţiunilor Unite. Consiliul de Securitate afirmă că aplicarea principiilor Cărţii cere instaurarea Israelului fără nici un fel de aprobare sau discuţie cu celelalte ţări, ci de la sine putere, anunţă în 1946 că toate firmele străine care întreţin relaţii economice cu ţările arabe, vor trebui să obţină autorizaţii speciale din partea Ministerului de Resort izraelian pentru a exporta în Israel, menţionând că este vorba de o contramăsură la boicotul impus de ţările arabe.
    În lunile aprilie-mai apare un nou plan (de data aceasta apare propus de Tunisia prin preşedintele ei Bourghiba) de reglementare pe termen lung a disputelor arabo-israeliene, pentru ca „arabii şi israelienii să convieţuiască pe bazele respectului naţional”. În plan se scrie despre organizarea de negocieri directe asupra Palestinei pe baza planului Naţiunilor Unite din 1947, privind împărţirea acesteia – cedarea de către Israel a unei treimi din teritoriu în favoarea naţiunii palestiniene (era vorba de teritoriul pe care apoi Israelul l-a dobândit înainte de permiterea reîntoarcerii palestinienilor care s-au refugiat din teritoriile ocupate de Israel). În plan se preconiza ca negocierile să fie purtate de palestinienii înşişi, singurii chemaţi să decidă asupra propriei lor soarte. Planul a fost respins de celelalte ţări arabe – probabil din cauza amestecului diplomatic subtil al unor mari puteri – cea mai mare opoziţie venind din partea Egiptului. Ahmed Shukairy, pe atunci preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a respins de asemenea planul propus de Tunisia, declarând că „problema palestiniană are o singură soluţie – reabilitarea Palestinei arabe fără împărţire, internaţionalizare sau recolonizare”, termeni lansaţi atunci de marile puteri ale lumii. Mai mult chiar, Liga Arabă a adoptat o hotărâre în care se arată că trebuie respinse orice propuneri sau cereri de recunoaştere a Israelului, sau de conciliere, ori coexistenţă cu acesta.
    În 1974, după sfârşitul războiului izbucnit în 1967, Israelul, în politica sa faţă de problema palestiniană, nu va mai pune accentul pe încheierea unui tratat de pace şi negocieri directe, declarând că se mulţumeşte cu o declaraţie de exbeligeranţă, în shimbul unor înţelegeri. Israelul practic se opunea reîntoarcerii la graniţele din 1967. Teza izraeliană susţinea că pe teritoriul vechii Palestine, de cele două părţi ale Iordanului, nu există loc decât pentru două state – Israel şi un stat iordano-palestinian. După 1974, chiar în cadrul conducerii statului Israel, se contura ideea recunoaşterii existenţei unui popor palestinian, care îşi manifesta entitatea în cadrul statului Iordania, deoarece între Mediterana şi deşert nu pot exista decât cele două state: Iordania şi Israel. În schimb, deşi se recunoştea necesitatea unei soluţii pentru problema palestiniană, Israelul nu dorea să discute această problemă cu O.E.P. Chiar şi în ziua de astăzi, Israelul refuză să poarte discuţii cu O.E.P-ul, pe această temă.
    Surprinzător, S.U.A. investeşte în Israel sume uluitoare, începând cu anul 1948. Toate ajutoarele pentru Israel care absorb, de departe, cea mai mare parte din bugetul american pentru ajutoare, sunt sub formă de alocaţii nelimitate, cu datorii total eliminate. Nici un alt stat nu este răsplătit sistematic pentru încălcarea drepturilor omului, printr-un astfel de ajutor. Nici o ţară din istorie, nici un cetăţean american dezavantajat nu a primit atât de mult ajutor, cum a primit fiecare bărbat, femeie sau copil israelian.

2.Procesul de pace

    Negocierile dintre Israel şi Palestina au continuat şi după 1990. După ajungerea la acorduri cu privire cu O.E.P. cu privire la transferul Fâşiei Gaza şi a oraşului Jericho către Autoritatea Naţională Palestiniană (A.N.P.), Israel execută retragerea trupelor sale din aceste zone în 1994. A.N.P.-ul, condus de Arafat şi alcătuit din membrii O.E.P. până la eventualele alegeri şi-a asumat controlul problemelor civile in Fâşia Gaza şi Jericho şi a întemeiat o poliţie palestiniană, pentru a menţine securitatea internă. Israelul a păstrat controlul asupra localităţilor evreieşti din Făşia Gaza la fel ca şi asupra securităţii graniţelor regiunii. Un alt acord din septembrie 1995 se referea la retragerile israeliene din oraşele Palestiniene rămase ocupate şi oraşe de pe malul occidental, şi stabilea data alegerilor pentru preşedintele A.N.P.-ului. Totuşi, confruntările nu se încheie aici. Mai au loc atacuri teroriste, sinucigaşe atât din partea israelienilor cât şi a palestinienilor.

2.O soluţie propusă

    Aşa cum am prezentat mai sus, conflictul în cauză îşi are originile încă din antichitate. Tensiunile între cele două părţi s-au acutizat o dată cu izbucnirea şi desfăşurarea războaielor. Palestinienii îşi cer drepturile încălcate de peste 40 ani de către Israelul, ajutat de S.U.A. Cel mai mult se pune accent pe problema întemeierii unui stat palestinian independent şi suveran, în situaţia în care Israelul refuză să renunţe la teritoriile ocupate prin război, în ciuda tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al O.N.U.
    O soluţie eficientă care a fost propusă de O.E.P. este crearea unei „mini-Palestine”, un stat palestinian pe malul occidental al Iordanului, cuprinzând Cisiordania şi Gaza. Aceasta „mini-Palestină” consider că ar fi viabilă din punct de vedere economic. După unele studii întreprinse de specialişti, s-a ajuns la concluzia că viabilitatea unui stat depinde nu atât de suprafaţa lui, cât de forţa de muncă, de capitalurile şi de tehnologia de pe pieţele disponibile. Fără îndoială că viitorul stat s-ar putea baza pe inerţii masive de capitaluri provenind din ţările arabe producătoare de petrol, iar lucrările de infrastructură, de dezvoltare agricolă şi industrială ar costa de aproape zece ori mai puţin decât cheltuielile făcute de ţările arabe şi Israel în timpul celor opt zile de război din 1974. Concentrând în acest nou stat majoritatea palestinienilor, nu ar mai rămâne în străinătate decât mai puţin de un milion de palestinieni, care ar putea fi primiţi, ca minoritate etnică, în Israel.
Bibliografie:


1.    prof. univ. dr. Ilie Puia – Palestina – istorie si present


2.    *** Microsoft Encarta Encyclopedia


3.    *** www.wars.com

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro