1

       Originea vulcanilor

 

Vulcanii au existat dintotdeauna pe planeta noastră. Ei constituie supape prin care se elimină căldura produsă continuu īn centrul Pămīntului.

            Planeta noastră se aseamănă cu un adevărat furnal. Datorită căldurii degajate prin descompunerea elementelor radioactive din rocile sale, temperatura īn centrul Pămīntului depăşeşte 5 000 de grade Celsius. Īn adīncime, sub picioarele noastre, temperatura solului creşte in medie cu un grad Celsius la fiecare 30 m. La nivelul stratului superior, la circa 100 km adīncime, rocile se topesc pe alocuri, formīnd magma; īn general, vulcanii se alimentează din această zonă, ei putīnd totuşi să-şi aibă sursa la adīncime şi mai mare, la mai multe mii de kilometri de suprafaţă.

            Magma, mai uşoară şi mai fierbinte decīt rocile īnvecinate, are tendinţă să urce către suprafaţă, profitīnd de zonele fragile ale scoarţei terestre. Ea se acumulează īn rezervoare gigantice, numite camere magmatice. Cīnd presiunea gazelor dizolvate īn magmă devine prea puternică, scoarţa se fisurează şi expulzează un amestec de gaze cu roci topite şi solidificate.Aceasta este erupţia.

            Vulcanii apar īndeosebi la marginea plăcilor. Stratul exterior şi rigid al globului, litosfera, este de fapt īmpărţit īn plăci care se deplasează extrem de lent, datorită mişcărilor de convecţie care afectează mantaua. Cīnd plăcile se īndreaptă una către alta, una dintre ele trece pe sub cealaltă, ridicīnd-o: placa de dedesubt se īnfierbīntă īn profunzime şi se fluidifică; īn acest caz vorbim despre zona de subducţie. Litosfera care dispare īn aceaste zone se creează din nou īn altă parte, īn zonele de acumulare, acolo unde două plăci se īndepărtează una de alta. Valea (numită „rift”) care apare īn acest fel conţine roci bazaltice solidificate după răcire. Două plăci pot astfel pur şi simplu să alunece una pe līngă cealaltă, mişcare ce nu cauzează nici un fenomen vulcanic.

            Circa 5% dinte vulcani apar chiar īn mijlocul unei plăci litosferice. Aceşti vulcani, numiţi „din punctele fierbinţi”, au rămas mult timp un mister.

            La ora actuală se cunoaşte că sursa lor se află la circa 3 000 de kilometri adīncime, la limita dintre nucleu şi manta. Īn acel punct, materia supraīncălzitoare traversează mantaua, descompresīndu-se, ceea ce duce la lichefierea ei. Asemenea uni arzător, jetul de materie astfel format atacă litosfera, reuşind s-o perforeze; īn acel moment vulcanul devine activ. Cum litosfera continuă să se deplaseze, īn acelaşi timp ce jetul de materie rămīne imobil, vulcanul nu se va mai găsi pe verticală deasupra acestuia şi īn cele din urmă se va stinge, īn vreme ce un alt vulcan va apărea deasupra punctului fierbinte.

            Īn prezent se estimează că planeta noastră numără peste 1 500 de vulcani activi, adică susceptibili de a intra in erupţie in orice moment. Īn decursul secolului 20 peste  400 de vulcani diferiţi au avut cel puţin o erupţie. Totuşi, aceste cifre sunt relative, īntrucīt limitele fiecărei formaţiuni vulcanice sunt adesea dificil de trasat, aceeaşi formaţiune putīnd avea mai multe conuri de erupţie. Pe de alta parte, nu sunt luaţi īn evidenţă zecile de mii de vulcani aflaţi de-a lungul rifturilor submarine, aceştea rămīnīnd necunoscuţi.

 

Diversitatea vulcanilor

 

Vulcanii seamănă uneori cu nişte munţi avīnd cratere īn loc de creste. Totuşi, ei pot avea şi forme derutante, de căldări, falii sau domuri.

Fiecare vulcan īşi are propria lui istorie, reprezentată prin una sau mai multe erupţii, explozii sau scurgeri vīscoase. Şi fiecare istorie a dat naştere unui profil diferit. Conul constituie sistemul vulcanic cel mai răspīndit. Este vorba de munţi cu īnălţime extrem de variabilă (cei mai mici pot măsura cīţiva metri), ale căror povīrnişe sunt puţin abrupte (circa 30 de grade). Dintre aceştia, Mayon (2 462 m) din Insulele Filipine este cunoscut ca avīnd profilul cel mai simetric din lume. Cīnd ating o anumită altitudine, nu rar se īntīmplă ca vīrful lor să fie acoperit de zăpadă, cum este cazul vulcanului Fuji-Yama (3 776 m), cel mai īnalt punct al Japoniei. Numeroşi vulcani sunt constituiţi din mai multe conuri, numite „cratere adventive”, care reprezintă mini-vulcani, martori ai unor multiple erupţii din trecut.

 

Alţi vulcani prezintă forme mult mai accidentate. Este vorba de vulcanii-scut, ale căror īnclinaţii se situează īntre 2 şi 10 grade. Forma lor aminteşte de o minge de rugby pe jumătate īngropată īn pămīnt. Această formă convexă caracteristică se datorează presiunii exercitate de lava fluidă din interiorul formaţiunii vulcanice,presiunea care umflă flancurile vulcanului īnainte ca magma să se ridice īncet spre suprafaţă. Vulcanii-scut pot atinge altitudini semnificative datorită acumulării unei cantităţi fenomenale de materie magmatică. Astfel, Mauna Lao (Hawai), cel mai cunoscut vulcan-scut, este cel mai voluminos vulcan de pe glob, măsurīnd 4 170 m altitudine şi 250 km la bază!

O insulă efemeră

La 18 iulie 1831 o nouă insulă apare īn strīmtoarea Siciliei; este vorba de un vulcan submarin cu o altitudine suficient de mare pentru a ajunge la suprafaţa marii. O lună mai tīrziu vulcanul măsoară 1 500 m diametru şi 70 m īnălţime. Acest nou uscat īncepe să fie rīvnit; Regatul celor Două Sicilii şi-l adjudecă şi-l botează Ferdinandea, Britanicii īl revendică sub numele de Graham, iar francezii sub numele de Julia. Erodată de curenţii maritimi, insuliţa va dispărea către sfīrşitul acestui an...După o scurtă reapariţie in 1863, insuliţa se va scufunda defenitiv.

 

De-a lungul sistemelor de creste oceanice, dar şi īn Islanda sau de-a lungul marelui rift african, se produc fenomene vulcanice. Magma care se scurge acoperă faliile create prin depărtarea plăcilor litosferice, fapt care dă naştere unor siluete vulcanice specifice. Pe continent, aceasta īndepărtare crează mai īntīi o falie numită „şanţ sau canal de detensionare” – cum ar fi , de exemplu, marele rift african, ca apoi să formeze un īnceput de ocean – de pildă, Marea Roşie. De-a lungul sistemelor de creste oceanice, pe fundul apei, numeroase cratere aruncă īn afară apă sărată cu săruri de metale: acestea sunt izvoarele fierbinţi submarine.

 

Vulcanii se deosebesc şi prin forma vīrfului. Vulcanii clasici au un crater, respectiv orificiul coşului este deschis. Mişcările care se agită scoarţa terestră şi magma de sub vulcan duc adesea la false erupţii: craterul se deschide şi se brăzdează de şanţuri. Dacă īn acelaşi loc se produce un alt fenomen eruptiv,se poate observa fuziunea craterelor. Īn funcţie de gradul de activitate al unui vulcan, fundul poate fi plin de lavă solidificată sau de lavă īn fierbere. Uneori, cīnd magma īn plină erupţie īntīlneşte o pīnză freată sau un lac, şocul dintre aceste două temperaturi extreme declanşează o puternică explozie de vapori. Atunci se formează o depresiune īn care va putea lua fiinţă un nou lac. Acest tip de crater se numeşte „maar” . Totuşi, există numeroşi vulcani lipsiţi de crater. Dacă īn finalul erupţiei craterul vulcanului se umple de lavă vīscoasă, prea vīscoasă ca să se poată scurge, această lavă astupă craterul, formīnd un dom. Este cazul muntelui Saint Helenes din Statele Unite sau al munţilor Dore din Franţa.

 

Căldările reprezintă gigantice prăbuşiri īn centrul unor formaţiuni vulcnice. Ele apar īn cursul unei erupţii explozive intense, cīnd rezervoarele de magmă situate sub vulcan se golesc brusc. Atunci īn centrul vulcanului se formează un platou cu diametrul de cīţiva kilometri, īnconjurat de faleze īnalte, care īl izolează de tot ce se află īn jur. Căldările dau naştere unei diversităţi de peisaje. La Santorini īn nordul Greciei, către anul 1500 ī.Hr.,prăbuşirea centrului insulei īn cursul unei erupţii extrem de violente n-a lăsat neacoperită de apă decīt o faleză abruptă īn formă de semilună. Căldarea vulcanului Ngorongoro (Republica Unită Tanzania) a păstrat pe un platou cu diametrul de 20 km, īnconjurat de īnălţimi, un eşantion extrem de divers din fauna africană (din 1979 această zonă geografică este īnscrisă īn patrimoniul omenirii). Īn Indonezia se află cea mai mare căldare din lume (30 km pe 100 km), īn care se găseşte Lacul Toba.

 

 

Diferite tipuri de erupţie

 

Panaşele de fum ale vulcanilor cenuşii şi torentele de lavă ale vulcanilor roşii ilustrează două tipuri de erupţii. Aceste diferenţe depinde īn primul rīnd de compoziţia magmei venite din adīncuri.

O erupţie poate fi comparată cu explozia dopului unei sticle de şampanie agitate īndelung. Scoarţa terestră cedează īn cele din urmă sub presiunea gazelor dizolvate īn magma acumulată īn rezervorul magmatic de sub vulcan. Atunci magma se disociază brusc īn două faze, o fază gazoasă (vapori de apă, bioxid de carbon, clor...) şi alte lichide. Pe măsura ce acest amestec urcă pe coşul vulcanului, presiunea scade. Bulele de gaz suferă atunci o dilatare bruscă, fenomenul care provoacă explozia şi proiectarea īn afară a lichidului īn curs de solidificare.

Scenariul erupţiei depinde de doi parametri: cantitatea de gaze şi cea de siliciu. Cu cīt magma este mai bogată īn gaze,cu atīt mai violentă este explozia. Cu cīt roca este mai bogată īn siliciu (peste 70%), cu atīt ea va fi mai vīscoasa şi se va scurge mai greu, uneori formīnd dopuri care īn cele din urma vor exploda, proiectīnd īn aer bombe vulcanice şi bucăţi de rocă, extrem de periculoase. Dimpotrivă, o roca săracă īn siliciu (sub 50%) se va scurge ca un lichid, formīnd rīuri de lava bazaltică.

Clasificarea

 

Īn general se disting 4 tipuri de erupţie.

Erupţiile hawaiene, cu explozii rare, se caracterizează prin emiterea de lavă bazaltică foarte fluidă şi foarte fierbinte: ele duc la formarea vulcanului-scut. Datorită        magmei vīscoase şi bogate īn gaze, erupţiile stromboliene alternează emisiile explozive de pirolastite cu torentele de lavă (conul este astfel alcătuit dintr-o succesiune de straturi de piroclastite şi lavă rece): aceşti vulcani se numesc strato-vulcani. Īn erupţiile vulcaniene, care se numără printre cele mai redutabile, magma foarte vīscoasă nu reuşeşte să iasă prin coşul vulcanului şi formează un dop. Cīnd presiunea acumulată īn coş este suficient de mare, dopul explodează, proiectīnd īn jur o ploaie de piroclastite. Atsfel de erupţii se recunosc după norul de cenuşă īn formă de ciupercă pe care īl degajă. Erupţiile peleene, erupţii explozive datorate şi ele unei magme extrem de vīscoase, se caracterizează prin formarea unui dom de magma răcită īn partea superioara a coşului.

Cīnd acest dom cedează, nori incadescenţi formaţi din lava fluidă şi gaze fierbinţi se revarsă pe pantele vulcanului cu o viteză de cīteva sute de kilometri pe oră.

Īntilnirea cu apa provoacă şi alte tipuri de erupţii:erupţii submarine,cīnd presiunea apei la mare adīncime īmpiedică orice eliberare a gazelor, fapt care dă naştere unor revărsări paşnice de lavă; erupţii freato-magmatice, care se produc la mică adīncime şi īn care  contactul dintre lavă şi apă declanşează explozii puternice; īn sfirşit,erupţii freatice, unde proximitatea unui rezervor magmatic poate provoca evaporarea bruscă a apelor subterane, proiectīnd spre suprafaţă vapori de apă şi vechi roci solide.

Vulcanii sunt dificil de clasificat. Adeseori se īntīmplă că acelaşi vulcan să prezinte diverse tipuri de erupţie pe durata existenţei sale ( ba chiar īn decursul uneia şi aceleiaşi erupţii). Vulcanul Piton de la Fournaise, de pe insula  Reunion, a fost locul unor erupţii de tip strombolian,după care a evoluat către erupţia de tip  hawaian. 

1

Alte pericole ale vulcanilor

 

Vulcanii prezintă un pericol permanent pentru mii de locuitori ai planetei. Un pericol cu multiple īnfăţişări, cum ar fi gazele toxice sau revărsări de lava.

Tragedia care s-a abătut asupra oraşului columbian Armero la 13 noiembrie 1985 a reamintit īntregii lumi că focul nu era singurul element letal īntr-o erupţie. Ca mulţi alţi vulcani, Nevado del Ruiz, care se ridica pīna la 5 389 m, este acoperit de gheţari. Căldura erupţiei a transformat această gheaţă īn torenete de apă, apoi noroi, care a acoperit oraşul şi pe locuitorii săi. Bilanţul a fost de 22 000 de morţi şi dispăruţi. Există şi alte tipuri de vulcani care pot genera torente de noroi: de pilda, cei al căror crater adăposteşte un lac. Aşa a fost distrusă vechea capitală a Guatemalei, Antigua, īn Secolul al 17-lea. De asemenea, īn regiunile calde şi umede, īn anotimpul ploilor, se constată apariţia unor torente de noroi īn anii următori unei erupţii care a dus la crearea unor depozite importante de lavă. Īn Japonia, una dintre ţările cele mai avansate din puncte de vedere al prevenirii catastrofelor vulcanice, după erupţiile din 1977-1978 povīrnişurile vulcanului Usu au fost prevăzute cu diverse baraje şi sisteme de filtarare, destinate să oprească torentele de noroi care s-ar putea revărsa pe pantele acoperite de cenuşa.

Īn sfirşit, erupţiile deosebit de violente pot provoca  valuri devastatoare. Īn 1883 erupţia care a distrus insula Krakatau a proiectat īn apă o asemenea cantitate de materie vulcanică īncīt coastele Javei şi Sumatrei au fost acoperite de un val enorm, care a decimat 165 de sate, cauzīnd moartea a 36 000 de persoane.

Craterul vulcanilor se umple uneori cu apă de ploaie, formīnd lacuri, care dizolvă īn permanenţă emanaţiile de sulf, bioxid de carbon şi clor provine din magma din interior. Kawah Idjen din Indonezia adăposteşte un lac de acid sulfuric şi clorhidric. Īn afara pericolului intrisec pe care īl prezintă o asemenea cantitate de acid, aceste lacuri vulcanice pot elibera brusc cantităţi mari de gaze toxice. Īntr-adevăr, cīnd gazele atīng limita de solubilitate, cea mai neīnsemnată īnstabilitate declanşează o degajare masivă. Īn 1976, o enormă bulă de gaz sulfuros a crăpat suprafaţa vulcanului Kawah Idjen, omorīnd 11 muncitori care recoltau sulf. La 21 august 1986 o pīnza de gaz carbonic s-a degajat din lacul Nyos, īn nord-vestul Camerunului, provocīnd moartea prin asfixiere a 1 746 persoane şi 3 000 vite.

Eliberarea īn aer a unor cantităţi de praf vulcanic poate avea consecinţe asupra climei de pe īntregul glob. Īn 1982,erupţia vulcanului El Chichon din Mexic a propulsat īn stratosferă 20 milioane tone praf şi enorme cantitaţi de gaze sulfuroase. Se pare că norul vulcanic a interceptat 2-3% din radiaţiile solare timp de 3 ani, antrenīnd o scădere globala de temperatura de 1 grad Celsius. Acelaşi nor vulcanic este cauza recordurilor de temperaturi scăzute īn Statele Unite īn iarna 1984-1984, apoi īn Europa īn anul următor.

 

 

 

       Marele erupţii ale istoriei

 

Numeroase erupţii au marcat istoria omenirii prin forţa lor, prin efectele lor deosebite de devastatoare.

            Unele chiar au īntrat īn legendă…

 

            Īn 1450 ī.Hr. una dintre erupţiile cele mai destructive din istorie cutremură insula Thira (astăzi Santorini), īn nordul Cretei. Vulacanologii estimeaza că 60 km3 de materie vulcanică au fost proiectaţi īn atmosferă. Unda de şoc, īntinsă pe mii de kilometri, a dărīmat clădiri din Grecia, īn vreme ce un val uriaş a inundat ţărmurile din jur. Cea mai mare parte a insulii s-a scufundat. Conform ipotezei unui seismeolog grec, aceasta ar putea fi faimoasa Atlantida. Īntr-adevăr, o legendă egipteană povesteşte că o civilizaţie extrem de avansată, stabilită pe insula, ar fi dispărut subit īn cursul unui cutremur de pămīnt urmat de un val uriaş.

 

            Pompei, īn Italia, constituie mărturia cea mai zguduitoare a ravagiilor cauzate de vulcani. Īn anul 79 d.Hr., Vezuviul devine activ, acoperind zonele din jurul sub straturi de cenuşa, piatră ponce şi noroi īnalte de ciţiva metri. Īn bogatul oraş Pompei cenuşa a conservat forma unor corpuri cuprinse īn agonie. Erupţia a fost descrisă cu precizie de Pliniu cel Tīnăr, viitor scriitor şi consul, care a dat numele său piroclastitelor proiectate īn aer īn cursul erupţiilor explozive: coloanele pliene.

 

            Se pare că “Krakatau” desemnează zgomotul emis de acest vulcan indonez atunci cīnd se īnfurie. La 27-28 august 1883 furia lui s-a extins peste mai mult de 4 500 km! Undele de şoc ale exploziilor au spart geamuri pe o rază de 500 km. Norul vulcanic, care a atins 40 km īnălţime, a īnconjurat Pămīntul de cel puţin trei ori. Valuri enorme generate de căderea īn mare a unei īnsemnate cantităţi de piatră ponce au fost devastatoare: ele au reprezentat principala cauză a morţii celor 36 000 de victime īnregistrate cu acea ocazie. Erupţia muntelui Peleu din Martinica a marcat o cotitură īn istorie vulcanologiei. Vulcanul adormit de multă vreme se īnalţă la  1 397 de metri, adapostind un lac īn care se scăldau locuitorii din Saint-Pierre, oraşul cel mai populat al insulei, situat la poalele vulcanului. La 8 mai 1902 muntele a erupt. Un nor de gaze şi cenuşa incandescentă s-a năpustit asupra oraşului cu circa160 km/h, distrugīndul īn cīteva minute. Dintre cei 30 000 de locuitori au supraveţuit numai doi, dintre care un pensioner īntemniţat īntr-o celula cu ziduri groase. Surpinşi de fenomen, cercetătorii au venit īn număr mare la locul catastrofei, fapt care a dat naştere primului studiu stiinţific important.

            Catastrofa de la Pinatudo (Filipine) din 1991, a confirmat teoria că erupţiile majore se produc adesea la vulcani adormiţi de multă vreme. Din fericire, erupţia a atins punctul culminant abia după doua luni, ceea ce a permis evacuarea celor 200 000 persoane din zona. La 15 iunie un nor īnalt de 40 km a revărsat cenuşa şi piatra ponce asupra īntregii regiuni. A urmat un ciclon (Yunya ), care a declanşat devastatoare torente de noroi provenite din cenuşa. Īn pofida precauţiilor, erupţia vulcanului Pinatudo a ucis peste 400 de persoane.

            Cel mai īnalt vulcan stins: Nevado Ojos del Salvado (Chile),6 863: cel mai īnalt vulcan activ : Antoffala (Argentina),6 450 m: cel mai voluminos vulcan activ: Manua Loa (Hawai), 40 000 km3; erupţia cea mai devastatoare: Tambora (Indonezia),92 000 de morţi īn 1815; cea mai puternică explozie cunoscuta: Toba (Sumatra) īn urmă cu 75 000 ani, echivalīnd cu 40 milioane bombe tip Hiroshima.

 

 

 

 

          Vulcanii si oamenii

 

            Atitudinea oamenilor faţă de vulcani oscilează īntre teamă şi fascinaţie. Īn zilele noastre īncearcă să pună stapīnire pe energia lor, continuuīnd īnsă să plătească un scump tribut.

            Īn pofida riscurilor, sute şi milioane de oameni continuă să trăiască la poalele unor vulcani. Īntr-adevăr, īn aceste zone pămīntul este incomparabil mai fertil, datorită cenuşii bogate īn potasiu, fosfor şi calciu. Java, insula vulcanica din arhipelagul indonizian, adaposteşte astfel 35 de cratere şi concentrează 880 locuitori pe kilometrul patrăţi! Īn ani buni este posibil să se realizeze trei recolte de orez. Īn Italia, pămīntul din jurul Etnei se numără printre cele mai fertile din bazinul metideranian. Iarna el produce din abundenţă lamīia şi portocala. Densitatea populaţiei atinge aici cifra record de 500 000 persoane locuīnd īn proximitatea unui vulcan.

 

            Vulcanii produc o mare cantitate de materie primă utilă sau extrem de căutate. De exemplu, piatra ponce, care reprezintă spuma de lavă, este o rocă poroasa cu proprietăţi abrazive. Zeolitul, piatra poroasa de origine vulcanică, interesează din ce īn ce mai mult chimiştii prin capacitatea ei de a accelera reacţiile chimice. Ea este utilizată īndeosebi īn dispozitivele depoluante (de exemplu, īn amotizoare de zgomot), pentru a sparge moleculele toxice.

            Sulful vulcanic figurează şi el printre materiile prime utilizabile īn industria chimică. El este recoltat mai ales din jurul vulcanului Kawah Idjen din Indonezia şi cea mai īnaltă mină de sulf din lume, īn jurul vulcanului Purico din Chile. Formaţiunile vulcanice sunt uneori sediul reacţiilor care concentrează metalele prezente īn manta sub formă de filoane (aramă, argint sau mercur). Vulcanii erodaţi din lanţul Cascadelor, īn vestul Statelor Unite, se află la originea celebrei „Goana după aur”.

            Presiunea puternică din această zonă permite şi cristalizarea pietrelor pretioase, cum ar fi topazul, amesticul sau piatra lunii. Mişcările vulcanice permit, de asemenea, aducerea la suprafaţă a diamantelor formate la presiune ridicată şi la o adīncime de aproape 3 000 km.

            Īn regiunile vulcanice, proximitatea rezervoarelor de magmă īnfierbintată anumite surse de apă, uneori la peste 300  grade Celsius. Cīnd temperatura depăşeşte 100 de grade Celsius, vaporii de apă sunt utilizaţi pentru a pune īn mişcare turbinele centralelor electrice şi a produce electricitate. Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari producători de electiricitate de origine geotermică din lume, urmaţi de Filipine şi de Italia. La temperaturi mai scăzute apa este utilizată direct ca mijloc de īncălzire,astfel, 80 % din populaţia Islandei se īncălzeşte cu mijloace geotermice. Această ţară produce chiar şi fructe tropicale de seră datorită acestei energi ieftine.

            Cercetările urmăresc īn prezent să pună la punct mecanisme care să permită captarea directă a energiei vulcanilor, fără a mai fi nevoie de surse de apă calda intermediare.

Geotermia duce la formarea surselor calde aproape pretutindeni īn lume. De exemplu, la Budapesta s-au construit īncă din secolul 1 d.Hr. băi pentru tratarea legiunilor romane din Panonia. Oraşul deţine şi acum numeroase terme, dintre care una se numără cele mai mari din Europa.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro