1 Economia Europei Centrale


Europa Centrala constituie prin pozitie nucleul geografic al Europei. Tarile care o alcatuiesc sunt : Germania, Elvetia, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, R. Moldova si Liechtenstein.
Germania este tara cu cea mai dezvoltata economie din aceasta zona si datorita ritmului si amplorii dezvoltarii economice este supranumita “locomotive economiei mondiale”. Dispunand de importante zacaminte de carbune (bazinele Ruhr si Saarbrucken),
sare, aur, argint, gaze naturale si petrol (exploatate mai ales pe platformele marine din M. Nordului ), industria germana are premizele unei dezvoltari multilaterale. Sunt dezvoltate in special ind. chimica, a constructiei de masini si mai ales nave maritime si autoturisme, ind siderurgica. Cele mai mari centre industriale ale Germaniei sunt : Munchen, Hamburg(port), Berlin,  Essen, Dortmund, Koln, Leipzig s.a.
In Austria, industria este diversificata si de mare randament. Sunt dezvoltate mai ales ramurile care consuma putine materii prime : ind. chimica, mai ales farmaceutica, ind. constructoare de masini (electronica), hidroenergia si in ultima vreme atomoenergia. Centre industriale importante sunt: Graz, Linz, Salzburg.
Polonia are importante rezerve de carbuni (Silezia), sare, sulf. Sunt dezvoltate ind. prelucratoare – carbuni si minereuri - ,ind. constructoare de masini cu santiere navale la Gdansk si Gdynia, prelucrarea petrolului ( importat din Federatia Rusa), ind. energiei electrice si atomoenergia. Importante centre industriale sunt la Katowice, Varsovia, Lodz, Wroclaw, Poznan.
In Cehia si Slovacia industria este diversificata dar mai putin dezvoltata. Se disting ind. usoara ( cristaluri si portelanuri de Boemia, incaltaminte), ind. alimentara (bere). Cehia exporta in Slovacia energie electrica.
Ungaria are dezvoltate mai ales ind. constructoare de masini (la Cseple, Gyor, Szeged) si ind. siderurgica la Miskolc.
In Romania industria cuprinde exploatarea carbunilor si a gazelor naturale (in Depresinea Transilvaniei), prelucrarea petrolului (import si productie proprie). De asemenea se remarca cateva centrale electrice mari – Portile de Fier, atomocentrala de la Cernavoda, termocentralele de la Braila, Brazi, Turceni.
Regiunea Europei Centrale are o agricultura dezvoltata, bazata pe culturi intensive,cu productii bune de cereale (Romania, Ungaria), sfecla, cartofi (Germania, Polonia), iar sectorul zootehnic este bine dezvoltat.
De asemenea, transporturile sunt dezvoltate si diversificate dispunand de importante retele feroviare (Germania, Austria, Elvetia), mari autostrazi care fac legatura intre tari importante ale Europei, transporturi aeriene cu mari aeroporturi – Viena, Frankfurt pe Main si chiar transporturi fluviale pe Rin, Dunare.
Avānd un mare potenţial turistic, tarile Europei Centrale si-au dezvoltat multe statiuni de munte – Davos, Saint Moritz (in Elvetia), Innsbruck (Austria), Poiana Brasov, sau statiuni litorale (Mamaia, Neptun –la Marea Neagra, Sopot in Polonia).
    
                                          

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro