1                      India           

Uniunea indiana, stat federal in sudul Asiei, cuprinzand cea mai mare parte a peninsulei Hindustan si o serie de insule grupate in arhipeleagul Andaman, Nicobar si Laccadive. India are 3,3 mil. Kmp. si o populatie de 913,2 mil.loc. (in1996), locul 2 pe glob dupa China. Limba oficiala: hindi(uzuala engleza). Religia: hinduism 80%, islamism 11%, crestinism (catolici 2%), budism, sikh.
Capitala Indiei este New Delhi. Orase porturi: Bombay/ Mumbai, Calcutta, Delhi, Madras, Hyderabad, Bangalore, Ahmedabad, Kanpur, Nagpur, Lucknow, Poona/ Pune s.a.
         
  Este impartit in 25 de state federale si 7 teritorii autonome. Relieful acestei tari(care formeaza practic un subcontinent) are o deosebita varietate morfologica(lanturi montane cu extindere si inaltimi mari, vaste campii, podisuri, coline si deserturi), hidrografica, climatica, floristica si faunistica. In partea de NV, N si NE a Indiei, in zonele de frontiera, se desfasoara, pe cca.2400 km lungime, Muntii Himalaya, fiind formati din trei siruri paralele, separate prin podisuri si vai, iar in cea de NV se afla prelungirile Muntilor Karakorum, cu altitudinea maxima de 8611 m.(vf. K2, cel mai inalt de pe teritoriul Indiei). Muntii Himalaya culmineaza pe teritoriul Indiei , In vf. Kanchenjunga(8598m.), situat la granita cu Nepalul. La poalele Muntilor Himalaya se afla colinele prehimalayene Siwalik.
          
 Sectorul peninsular al Indiei este dominat de Pod. Deccan (cca. 1 mil. Kmp.), cu aspect de platforma, compus din platouri joase(400-500 m. alt.) ce se intind de la Sud de M-tii Vindhya si raul Narmada. Podisul urca spre margini in sisteme muntoase: Vindhya in Nord, m-tii Gatii de Est si, respectiv, Gatii de Vest, ce se unesc in Sud si domina campiile litorale Malabar(de-a lungul tarmului Marii Arabiei) si Coromandel(spre tarmul G. Bengal).In NE tarii se desfasoara Pod. Shillong, iar in NV, Desertul Thar.In arealul de NE al Indiei, intre M-tii Himalaya la N si Pod. Deccan in S, se desfasoara o parte din Campia Indo-Gangetica, deosebit de neteda, una dintre cele mai mari din lume.
           
Clima este tropical-musonica, cu un anotimp secetos si altul ploios. Precipitatii bogate(pana la 12000 mm/an in NE), cu exceptia Pod. Deccan (din cauza barierei muntoase) si a Desertului Thar.
         
  Reteaua hidrografica este dominata de fluviile Gange si Brahmaputra, navigabile pe mari distante; in Pod. Deccan, mai importante sunt fl. Narmada, Godavari, Krishna, si Mahanadi.

          
 Vegetatie diversificata:padure deasa pe coasta Malabar si in Assam (NE), jungla in piemontul himalayan, savanain Campia Bengal, stepe cu plante xerofite, desert (in NV).
          
 Fauna deosebit de bogata, ocrotita intr-o importanta retea de zone.
           
Variate resurse minerale. In 1994, pe teritoriul Indiei se exploatau: huila, lignit si carbune brun, minereu de fier, mangan, cupru, plumb, zinc, magneziu, tungsten, uraniu, bauxite, cromite, pirite, aur, argint, diamante, petrol, sare  s.a. Exploatari forestiere (bambus, teck, santal). Industria prelucratoare este foarte diversificata, plaseaza India intre primele 10-12 state ale lumii (1994): energie electrica, fonta si feroaliaje, locomotive si vagoane, utilaj energetic ,nave, avioane, autoturisme si vehicule utilitare, imbracaminte, pielarie si incaltaminte, produse alimentare etc.
Terenurile agricole ocupa 55,1% din suprafata tarii (cele arabile:cca.50% ); irigatii pe 43 mil. ha de teren.Agricultura concentreaza peste 60% din populatia activa si contribuie cu cca. 1/3 la PNB. India este al treilea mare producator de cereale din lume. In 1994 se cultivau: grau, orez, mei, porumb, sorg, orz, cartofi, seminte de in, fibre de canepa, soia, floarea-soarelui, seminte si fibre de bumbac, ceai, cafea, arbori pentru cauciuc natural s.a. India este mare producatoare de legume, dar si unul dintre marii producatori de fructe, in special portocale si lamai, ananas, mango, vita de vie, castane.
         
  Se cresc: bovine, bubaline, caprine, ovine, cabaline, asini, camile, porcine. In India se practica sericultura, apicultura si vanatoarea, pescuitul este intens.
          
 Caile ferate: 62000 km.(din care 8200 km cai electrificate). Cai rutiere: 2.16 mil.km. Cai navigabile interne:3,7 mil.km.
           Turism dezvoltat:2,2 mil.turisti straini.
          
 Principalele obiective turistice: orse bogate in monumente (temple, palate, moschei, cetati si alte constructii vechi, iar in unele si edificii coloniale si moderne), intre care Delhi, Bombay, Agra (renumitul Taj-Mahal), Madras, Jaipur, Ahmedabad, Varanasi.
           Moneda:1 rupee(rupie)=100 paisas

           Export:produse textile din bumbac si iuta, confectii, produse agricole(ceai, cafea, fructe, tutun),peste si produse din peste, diamante, perle, pietre pretioase si semipretioase, produse chimice, masini si utilaje industriale, min. de fier, otel, piei, covoare, furaje s.a.
           
Import: utilaje si mijloace de transport, petrol si derivate petroliere, fonta si otel, produse alimentare si chimice, hartie, min. de cupru, produse semifabricate s.a.
India este o tara minunata, prin oamenii si monumentele ei.
         
            
            

                        

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro