1                      Vechii oameni ai cavernelor si-au pus amprtenta asupra fantasticelor coline
           de forma conica aflate in centrul Turciei


        Pana in sec.xx,numele Cappadocia nu insemna aproape nimic pentru majoritatea occidentalilor. Desemna,vag,o regiune din Asia Mica,mentionata si in Biblie-prima epistola aSf.Petru este adresata cappadocienilor.Astazi,insa,aceasta zona a Turciei Centrale,situata in preajma localitatilor Urgup si Goreme,este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau,care,uimitor in sine,are si un aspect neprevazut.
      Pe acest taram,cel mai nepamantenesc dintre tinuturile care par desprinse din basme,conuri si piramide de piatra se inalta pe fundul unei vai sterpe.Unele cu culmi netede,rotunjite,ce ajung pana la 500m ;altele sunt aspre si crestate,de parca au fost cizelate in graba sau sunt inca neterminate.Printre ele se ridica piloni si colti de stanca de cele mai variate forme si  dimensiuni. Pitoresculculorilor-alb-galbui,roz,rosu,albastru deschis si cenusiu- confera locului un aspect si mai ireal.
       Parca pentru a accentua caracterul nepamantenesc al regiunii, ici si colo stancile si conurile sunt acoperite cu cate un strat de roca mai inchis la culoare.Unele par niste ciuperci bizar alcatuite, iar altele amintesc de siluete umane invesmantate in pelerine,cu palarii strengareste aplicate intr-o parte.In unele locuri, conurile si stancile sunt raspandite la intamplare pe fundul vailor ;in altele sunt aliniate in siruri ordonate.Nu este,deci,greu de inteles explicatia mitica a originii lor :asediati de o armata invadatoare, localnicii s-au rugat la Allah,care i-a impietrit pe atacatori.           
         Formatiunile stranii ale Cappadociei sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins,Erciyas Dagi.Acest munte inalt de 3916 m a furnizat materialal de constructie pentru conuri. Cu milioane de ani in urma,vulcanul a erupt violent,cenusa aruncata acoperind o zona vasta.Racindu-se si solidificandu-se, aceasta a format un strat gros de tuf vulcanic,o roca alba suficient de moale pentru a fi cioplita cu cutitul.De atunci,tuful a fost erodat de ploaie,vant si zapada.Siroaiele formate de ploaie au taiat vai si ravene serpuite,apoi au continuat sa le ‘’roada’’ marginile, fasonanad astfel colinele conice si celelalte formatiuni stancoase.
            Unele eruptii au dat nastere unui  tuf vulcanic atat de fierbinte,incat la contactul cu solul,acesta s-a ‘’sudat’’,formand noi strate de roca mai dura,in general mai inchise la culoare.Cand in aceste strate fortele naturii au sapat ravene,urme ale acestui tuf mai dur si mai negru au supravietuit pe varfurile conurilor , protejand roc mai moale  de dedesubt si creand forme si mai bizare.
                    

                        
             Ca si cum peisajul n-ar fi suficient de fantastic , o noua surpriza il mai asteapta pe vizitator.In colinele conice si in peretii laterali ai acestori vai au fost sapate usi si ferestre.
              In secolulxx,oamenii inca mai locuiau in chilii sapate in roca vulcanica.Acest mod de viata a aparut probabil in jurul anului 4000 i.Hr.,oamenii largind grotele naturale si apoi sapand tuneluri in roca moale.In cca 2000i.Hr., din partea de est au navalit numeroase hoarde de hititi.Probabil ca atunci localnicii au inceput sa sape mai adanc in maruntaiele colinelor ,ascunzatorile devenind treptat intinse orase subterane.
            Crestinismul s-a raspandit rapid in zona,iar izolarea vailor, cu dealurile lor conice,a atras numerosi calugari si calugarite care doreau o viata contemplativa.Pana la sfarsitul secolului al iv-lea , mici grupuri de calugari fondasera deja veritabile complexe manastiresti sapate in piatra colinelor, cu chilii,bucatarii si trapeze.
             Mult mai impresionante decat acestea sunt insa cele aproximativ 400 de biserici bogat decorate din zona. Intre secolele al vii-lea si al xii-lea ,calugarii au cladit aici biserici in adevaratul inteles al cuvantului,cu coloane,cripte si cupole. Folosind pigmenti puternici,ei le-au decorat cu fresce ale caror nuante sunt si astazi la fel de vii.Pe un perete al unei biserici din valea Goreme,Sf.Gheorghe rapune balaurul ;in alte lacase se pot vadea scene din Noul Testament,precum Iesirea din Egipt.
             Colinele conice si bisericile frumos ornamentate atrag numerosi turisti,iar peisajul si frescele au,fireste ,de suferit. Alunecarile de pamant pot ingropa picturi ce dateaza de secole, fiindca eroziunea care a creat conurile continua si astazi.Dar pe masura ce vechile formatiuni sunt macinate,altele noi apar.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro