1 Luvru

Muzeul Luvru este un personaj cu puteri depline īn BELPHEGOR, FANTOMA DE LA LUVRU. Iniţial, Luvru a fost o fortăreaţă medievală īn 1200, după care a devenit rezidenţa regală sub domnia lui Carol al V-lea, īn 1365. Curīnd după aceea a fost modernizat după gustul renascentist de către Francisc I īn 1546. De-a lungul secolelor a fost extins, distrus sau transformat sub domniile succesive ale lui Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Napoleon I şi Napoleon III. Arhitectura sa este o īngemănare de stiluri care stau mărturie a mai mult de 800 de ani de istorie.

Muzeul propriu-zis a fost inaugurat la sfīrşitul secolului al XVII-lea, pe timpul Revoluţiei Franceze (mai exact, īn 1793). Dar ideea fusese concepută patruzeci de ani mai devreme de către Lafont de Saint-Etienne, care atacase caracterul privat al colecţiilor regale, propunīnd ca aceste opere de artă să fie accesibile marelui public īn Galeria Principală a muzeului.

Suprafaţa totală a muzeului acoperă 40 de hectare pe un teren situat chiar īn inima Parisului. Punct nodal al capitalei Franţei, muzeul delimitează īn prezent nordul de sudul oraşului. Clădirea este prima dintr-o serie de monumente care se continuă cu Caruselul, Obeliscul din Place Concorde, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees şi sfīrşeşte cu Arcul din La Defense.

Īn zilele noastre, Muzeul găzduieşte istoria artei lumii occidentale, īncepīnd cu Evul Mediu, pīnă īn secolul al XIX-lea, alături de civilizaţii antice care au precedat şi au inspirat cultura vestică.

Muzeul este īmpărţit īn şapte secţiuni diferite (trei secţiuni antice: Antichitatea Orientală, Egipteană, Greacă, Etruscă şi Romană) şi patru secţiuni moderne: sculptură, pictură, obiecte de artă şi grafică.

Īn 1981 Francois Mitterand a lansat proiectul Grand Louvre (cu iniţierea creaţiei Piramidei lui Pei, punct central şi intrare, totodată, modificīndu-se aripa Richelieu din partea nordică a muzeului şi subsolul curţii Napoleon).

Spaţiul util pentru exponate al muzeului a fost dublat de la 31,000 m2 īn 1984 la 55,000 m2 īn prezent, iar numărul de exponate a sărit de la 20,600 la 34,000!!


50 milioane de vizitatori au pătruns īn holurile muzeului īn ultimii 10 ani şi mai mult de 5 milioane īn 1999. Acest veritabil "oraş īn oraş" are 1800 de angajaţi care ocupă 40 de posturi diferite.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro