1

Auditul energetic

Auditul energetic reprezintă un studio complex al comportamentului şi al consumurilor energetice ale clădirilor avīnd drept scop stabilirea performanţelor reale şi identificarea soluţiilor tehnice de reabilitare sau modernizarea energetică .

Īn ceea ce priveşte auditul termoenergetic al clădirilor , a fost elaborate o metodologie specifică detaliată īn normativul NP 047-2000  şi aplicabilă următoarelor categorii :

-          Clădiri de locuit : individuale sau collective , indifferent de forma de proprietate;

-          Clădiri cu altă destinaţie decīt locuinţe aparţinīnd sectorului terţiar : spitale , clădiri social-culturale (teatre,cinematografe,muzee) , clădiri de īnvăţămīnt (creşe,grădiniţe,şcoli,licee,universităţi),clădiri comerciale şi instituţii publice (magazine,spaţii comerciale,sedii de firme,birouri,bănci),hoteluri.

 

Realizarea auditului termoenergetic al unei clădiri  existente presupune parcurgerea a trei etape obligatorii:

 

 • Expertiza energetică , pentru evaluare consumului de căldură al clădirii īn condiţii normale de locuire , pe baza caracteristicilor reale ale construcţie şi instalaţiilor de īncălzire şi preparare a apei calde de consum şi īntocmirea raportului de expertiză ;
 • Indentificarea măsurilor de modernizare energetică şi analiza eficienţei economice a acestora;
 • Īntocmirea raportului de audit energetic.
 •  

  Prima etapă din cadrul auditului energetic se realizează prin expertiza termică şi energetică a clădirii, īn conformitate cu normele şi reglementările īn vigoare .

  Scopul principal al măsurilor de reabilitate sau modernizare energetică a clădirilor existente īl constituie reducerea consumurilor de căldură .

   

  Certificarea energetică a clădirilor

  Clădirile sunt consumători energetici şi ca urmare ,valoarea lor depinde foarte mult de cheltuielile de exploatare.Clădirile au devenit pentru ţările dezvoltate , cel mai mare consumător de energie şi o importantă sursă de poluare a mediul īnconjurător.                       Ca urmare,calitatea de consumător de energie a fiecărei clădiri īn parte ,trebuie stabilită īntr-o manieră similară cu a tuturor celorlalte categorii de consumători.La nivelul Uniunii Europene ,acest demers este reglementat prin directive CE 91/2002 , care stabileşte , atīt pentru ţările member cīt şi pentru cele īn curs de aderare, obligativitatea ca toate categoriile de clădiri să fie certificate energetic periodic , iar pentru cele publice acest document să fie afişat īn holurile centrale.

  Calitatea şi eficienţa consumului energetic la nivelul fondului construit a depăşit preocupările specialiştilor īn domeniu şi se īnscrie īn present ca problematica a politicilor energetice a ţărilor dezvoltate.

  Īn cele mai multe ţări occidentale , din cauza riscurilor pe care le implică alimentarea cu gaz , este preferată utilizarea energiei electrice īntr-o măsură mai mare īn sectorul rezidenţial.

  Datorită faptului vă la nivelul unei locuinţe se īntregistreză un consum de energie furnizată de sursă locală dar şi energie electrică de la sistemul naţional, indicatorii care stabilesc performanţa energetică īn sectorul rezidenţial din ţările Europei occidentale , se stabilesc īn funcţie de condumul de energie primară.

  Ţările Uniunii Europene au la dispoziţie īn present , metode diferite de evaluare a performanţelor energetice ale clădirilor care se regăsesc īn norme şi reglementări naţionale.Acestea ţin seama , īn primul rind , de zonele climatice diferite ale Europei dar şi de alcătuirea elementelor de construcţie şi arhitectura tradiţională. Pentru a unifica modul de abordare a consumurilor energetice īn sectorul clădirilor şi a putea compara performanţelor acestora , a fost elaborate standardul European EN 832 şi EN ISO 13790 – care stau la bază metodelor simplificate de calcul a necesarului de căldură. Scopul acestor abordări unitare este acela de a īndeplini prevederile directive CE 91/2002 a Parlamentului European privind īntroducerea obligativităţii certificatului energetic al clădirilor , din care să reiasă eficienţa consumului energetic.

  Acest certificate trebuie să aibă un format comun pentru toate ţările europene punīnd īn evidenţă urmītoare caracteristici:

  -          indicatori privind caracteristica de consum a căldurii : U – coeficientul global de transfer , Q –necesarul de căldură;

  -          indicatori privind caracteristicile constructive ale clădirii (forma, dimensiuni, calitate suprafeţilor vitrate, etc)

  -          indicatori privind zona climatică (temperature exterioară , radiaţia solară, etc.)

  -          tipul sistemului de alimentare cu căldură şi energia primară utilizată;

  -          tipul consumătorilor de energie (īncălzire, apa caldă de consum, ventilare, iluminare, etc.)

  -          metoda de calcul utilizată pentru a stabili indicatorii de performanţă energetică;

  -          consumuri specifice;

  -          forma de clasificare energetică (valori,număr de stele, litere);

  -          īn cazul raportării la energia primară , se va specifica factorul de conversie īntre electricitate şi energia termică. 

   

  Īn scopul stabilirii unei metodologii commune privind certificarea energetică a clădirilor , consumul de energie al locuinţelor este considerat īn UE ca baza pentru stabilirea clasificării şi formatului etichetei energetice .Astfel , clasa A corespunde celor mai bune performanţe şi tehnologii adoptate pentru –casa pasivă- al cărei consum īn energie primară pentru īncălzire ,apă caldă, ventilare şi iluminare īntregistrat īn Suedia,Germania, şi Franţa , a fost de cca.30 kWh/m2an. Clasa inferioară G , corespunde consumului de peste 200 kWh/m2an , energia primară , corespunzător normelor īn vigoare īn UE . Īntre clasa A şi clasa G se īnscriu celelalte clase energetice cu consumuri diferite .

  Definirea clădirii eficiente energetic

  Clădirea eficientă din punct de vedere energetic reprezintă o clădire virtuală asociată clădirii reale expertizate , avīnd următoarele caracteristici generale:

  -          aceeaşi formă geometrică , volum şi suprafaţă totală a anvelopei ca şi clădirea reală;

  -          suprafaţă elementelor de construcţie trasparente (ferestre ,luminatoare ,pereţi exteriori vitraţi) pentru clădiri de locuit este identică cu cea aferentă clădirii reale;

  -          rezistenţele termice corectate ale elementelor de construcţie din componenţa anvelopei clădirii sunt caracterizate de valorile minime normate;

  -          valorile absorbtivităţii la radiaţia solară a elementelor de construcţie sunt aceleaşi ca īn cazul clădirii de referinţă;

  -          factorul mediu de īnsorile al faţadelor are valoarea corespunzătoare clădirii reale;

  -          sursă de căldură pentru īncălzire şi preparare a apei calde menajere este , după caz:   

  a)      staţie termică compactă racordată la system districtual de alimentare cu căldură , īn cazul clădirilor reale racordate la astfel de sisteme districtuale,

  1

  a)      centrală termică proprie funcţionīnd cu combustibil gazos ( gaze naturale sau GPL ) şi cu preparare a apei calde menajere cu boiler cu acumulare , pentru clădiri care nu sunt racordate la un system de īncălzire districtuală ;

  -          sistemul de īncălzire este de tipul īncălzire centrală cu corpuri statice;

  -          instalaţia de īncălzire interioară este dotată cu elemente de reglaj termic şi hidraulic atīt la baza coloanelor de distribuţie ;

  -          īn cazul sursei de cīldură centralizate , instalaţia interioară este dotată cu contor de cīldură general;

  -          īn cazul clădirilor de locuit collective , instalazia de apă caldă este dotată cu debitmetre īntregistratoare montate pe punct de consum de apă caldă din apartamente;

  -          randamentul de producere a căldurii afferent centralei termice este characteristic echipamentelor moderne noi ; nusunt pierderi de fluid īn instalaţiile interioare ;

  -          conductele de distribuţie din spaţiile neīncīlzite (ex.subsolul ethnic) sunt isolate termic cu material caracterizat de conductivitatea termică λ≤0,05 , avīnd o grosime de minimum 0,75 ori diametru exterior al conductei;

   

  Confortul

  Confortul - reprezintă totalitatea elementelor funcţionale tehnice şi abientale , care asigură fiinţei umane condiţii favorabile de odihnă , relaxare , igienă şi alimentaţie , precum şe de activitate productivă.

  Confortul īn interiorul unui spaţiu īnchis prezintă următoare forme :

  -          confort urban ;

  -          confort funcţionar ;

  -          confort termic ;

  -          confort acustic ;

  -          optic ;

  Proiectarea corespunzătoare a spaţiilor īnchise este o problemă deosebit de complexă , ce poate fi rezolvată de inginerul instalator şi arhitect , dar care trebuie să fie secundaţi şi de specialişti psihologi . La proiectarea condiţiilor microclimatice de confort din interiorul clădirilor să se ea īn consideraţie atīt parametri energetice-economici cīt şi condiţiile optime de confort.

   

  Confortul termic poate fi diferit ca totalitatea factorilor de mediu , īn care omul se simte . Corpul uman este īntr-un permanent schimb de căldură cu mediu ambient , s-a constatat o relaţie strīnsă īntre confortul termic , parametrii microclimatului (temperature aerului interior , temperature radiantă ).

   Senzaţie de confort termic – aceasta este starea raţională īn care o persoană se simte confortabil din punct de vedere termic. Avīnd īn vedere această defeniţie confortul termic trebuie analizat īn funcţie de stare psihică a persoanei.

  Amplasarea clădirii pe teren

  Īn acest sens este important cunoaştera unelor reguri şi amplasarea şi orientarea pe teren , pentru a obţine o īnsorire de cel puţin de 3 ori pe zi a īncăperii īn care trăiesc şi muncesc oameni. Orientarea clădirii se va face astfel īn cīt să se ţină seama de situarea īncăperilor principale , de ferestre dispuse cu una şi mai multe .

  Faptul că īncīperele orientate cu ferestre direct spre nord nu au de loc īnsorire , este explicat prin modul de orientare a pămīntului īn raport cu soare.

   

  Cauze īmbolnăvirii clădirilor

  Clădirile nesănătoase poate īmbolnăvi pe cei care locuiesc sau activează īn ele.

  Clădirea īn sine generează boala prin amplasament adecvat , proiectare eronată , echipament necorespunzător. Este posibil că īn interiorul clădirii să coresp. mediu nesănătos datorită unei activităţi ne adecvate , efectul terenului de fundaţie , acumulare de radon .

  Al spaţilor adecvate şi commune , dar şi īn special managmentului clădirilor este esenţial īn asigurarea sănătăţii construcţiilor.

  Concluzie

  Definirea condiţilor de confort (sănătate) ale clădirilor indiferent de exigenţa ştiinţifică , este de dorit pentru conştiintetizarea obligaţiilor avīnd īn vedere influenţa asupra omului.

  Īnbolnăvire clădirilor se datoreşte uneia mai multor sau tuturol următoare cause :

  -clădire īn sine ;

  -factorii naturari ;

  -condiţiilor din mediu interior ;

  -ocupanţilor;

  -furnizorilor de serviciu ;

  Asigurarea unor condiţii sănătoase īn interiorul clădirilor , se poate face din stadium de proiectare a construcţiei .

   

   

   

  Cele mai ok referate!
  www.referateok.ro