1 DESCRIEREA CONSTRUCŢIEI ŞI FUNCŢIONARII INSTALAŢIEI DE
DISTILARE PU-500 (modernizată)

1 Descrierea construcţiei.

      Instalaţia e alcătuită, Īn fond, dintr-un cazan de cupru(3) ce reprezintă blaza de distilare cu un volum 670 dal , din care 500 dal reprezintă volumul util. Īn partea de jos a cubului este amplasat un schimbător de căldură tip spirala(2), care e alimentat cu vapori de aburi printr-un racord de admisie(13).Aparatul este dotat cu un preīncălzitor de vin brut cu volumul de 500dal(4), īn care preventiv se dau 450dal VMP care, la sfīrşitul distilării porţiei din blază, se trec īn ea alături de 50dal de fracţie de ,,coadă,, (nu mai mult de 6 ori).Īn aceasta sunt amplasate 2 schimbătoare de căldură tip spirală prin care circulă agent cald. Īn cel din partea inferioară(20), agentul de preīncălzire e reprezentat de vapori care au trecut prin deflegmator(7) iar īn acel din partea superioară(21) apa īncălzită īn aceeaşi parte a instalaţiei . Astfel are loc o recuperare a energiei termice utilizate la īncălzirea vinului īn blază. Aceasta este cu mult mai eficientă decīt īn instalaţia iniţială PU-500 care utiliza doar vaporii, dar apa īncălzită nu.
       Īn partea superioară a blazei de distilare e situată coloana de concentrare cu talere clopot(5) care e legată cu deflegmatorul multitubular(8) printr-o conductă de legătura(6). Răcirea şi condensarea vaporilor are loc cu ajutorul  unui condensator răcitor(16).
       Controlul distilării se efectuează cu ajutorul termomanometrelor(9), īntrerupătoarelor cu vid(12), felinarului de control(17) şi vasului de expansiune tip PC--5(11).
       La fel īn complect mai intră şi rezervorul pentru distilat(19), rezervorul pentru fracţiile externe (,,frunţi,, şi ,,cozi,,)(18), rezervorul pentru condensat(1) şi racordul pentru evacuarea borhotului(14).

2 Principiul de funcţionare.

       Vinul īncălzit īn preīncălzitor pīnă la 85-900C, datorită schimbătoarelor de căldură  asigurate la modernizare, este īncărcat īn blaza de distilare unde e adus pīnă la fierbere datorită schimbătorului de tip spirală. Condensatul de vapori de apă este evacuat prin rezervorul pentru condensat.
       Vaporii formaţi se īndreaptă spre concentrare. Concentrarea vaporilor de alcool pīnă la condiţia fracţiei de ,,frunte,, , de  ,,mijloc,, şi de ,,coadă,, se atinge cu ajutorul coloanei de concentrare. Procesul de concentrare are loc īn cadrul contactului continuu a vaporilor cu flegma  ce se scurge pe talere  din deflegmator prin conducta legătură coloană-deflegmator. Vaporii, contactīnd cu flegma pe talere, se condensează. Datorită căldurii de condensare se formează aburi secundari cu conţinut mai ridicat de compus mai uşor volatil(alcool etilic), ca vaporii de pe talerele inferioare. Procese analogice de schimb de masa au loc pe toate talerele. Cantitatea lor se poate stabili īn mod grafic din diagrama lichid-vapori. Datorită faptului că deflegmatorul este identic cu un taler teoretic (t.t.), pentru atingerea condiţiilor necesare a alcoolului trebuie de asigurat coloana de concentrare cu 1.5-2t.t. .
        Vaporii concentraţi īn coloană prin conductă sunt trecuţi  īn spaţiul inter-tubular īn deflegmator. Prin tuburi circulă apă ce vine prin  racordul de admisie de la răcitor condensator. Flegma formată se scurge printr-un racord hidraulic de forma U şi prin vasul de expansiune (rotametru) pe ultimul taler din coloană. Vasul de expansiune este destinat urmăririi cantităţii de flegmă, care trece din deflegmator pe coloana de condensare. Apa se īncălzeşte pīnă la aproape 85-900C. De aceea la ieşire,  ea e  īndreptată printr-o ţeavă īn schimbătorul de căldură superior din preīncălzitor. Vaporii la ieşirea din deflegmator nimeresc īntr-o ţeavă care duce īn acelaşi rezervor de preīncălzire. Datorită recuperării  căldurii a apei din deflegmator şi a vaporilor, instalaţia devine mai eficientă faţă de acea precedentă, care folosea numai căldura vaporilor sau numai căldura apei de la ieşire.
         Īn tot acest timp  operatorul, care deserveşte instalaţia īnregistrează indicaţiile termometrelor manometrice plasate pe blaza de distilare şi deflegmator şi valorile presiunilor la īntrerupătoarele cu vid. El controlează concentraţia distilatului cu felinarul şi debitul flegmei cu rotametrul. Cum numai presiunea  īn īntrerupătoarele cu vid  īncepe să crească, semn al īnceperii fierberii VMP  īn blază, confirmat şi de indicaţiile termometrelor, fluxul de aburi īn schimbătorul de spirală  din cub  se micşorează şi la apariţia  distilatului īn felinar  se deschide accesul apei reci  īn răcitor şi totodată īn deflegmator. De obicei cantitatea de flegmă  ce vine īnapoi pe coloană, se menţine la nivelul 250-300 l/h prin modificarea  debitului apei, care vine īn deflegmator. La mărirea debitului de apă  pentru răcirea deflegmatorului  creşte cantitatea de flegmă  īntoarsă īn aparat. Īn acest caz  tăria fracţiei de mijloc poate fi mai sus de 70% vol. alc. Tăria ridicată pe talerele coloanei de concentrare duce la scăderea concentraţiei īn distilat a esterilor, aldehidelor greu volatile, alcoolilor superiori şi scăderea calităţii lui. La acest regim de distilare creşte  consumul de abur īncălzitor la evaporarea excesului de flegmă.
         Intensificarea procesului de īncălzire īn blază poate duce la fierberea vinului īn clocot, şocuri hidraulice şi creşterea presiunii peste 0.03-0.04MPa, şi ca urmare poate produce refulări ale componentelor şi chiar tulburarea distilatului. Pentru a exclude o astfel de situaţie, presiunea īn īntrerupătorul cu vid trebuie să se menţină la 3.4-5.4KPa.
         Durata medie a distilării  constituie 12 h. Fracţia de frunte se acumulează  īn cantitate de 0.8-1.2%  īn recalculare īn alcool absolut īncărcat īn blază cu vinul. Tăria ei constituie 80-87% vol. alc. Durata de acumulare a fracţiei  de ,,frunte,, la viteza 0.2-0.3 l/min constituie 20-30 minute.
        La acumularea fracţiei de mijloc se trece la indicaţiile felinarului 73-75% vol. alc. Distilatul se acumulează timp de 4-5 h cu numărul de deflegmare  1-1.3 şi presiunea īn īntrerupătorul cu vid  de 2.9-3.KPa. Cantitatea acestuia depinde de tăria VMP (8-12% vol. alc.), deci constituie 45-65 dal. Concentraţia alcoolului  īn distilat variază de la 62-71% vol. alc.
       La indicaţiile felinarului a concentraţiilor 40-45% vol. alc. Se īncepe acumularea fracţiilor de ,,coadă,,. Acumularea ei se face la numărul de deflegmare 3-4 şi presiunea 4.9-5.4KPa.Pentru aparatele cu capacitatea  efectivă de 500dal  cantitatea fracţiei de ,,coadă,, cu tăria 17-25% vol. alc. este de 30-36dal. Distilarea se īntrerupe  la indicaţiile alcoolimetrului  1-2% vol.alc. Se consideră că distilarea pīnă la nivelul 0, este neefectivă, deoarece cheltuielile aburilor şi apei sunt mai mari ca cīştigul īn produs.
      ,,Cozile,, se adaugă la VMP pentru distilare īn rezervorul de preīncălzire, nu mai mult de 6 ori. Fracţia de coadă obţinută de la ultima distilare  se amestecă cu ,,frunţile,, obţinute şi se īndreaptă la rectificare.
     Borhotul rămas după distilare cu conţinutul mai mare de 0.1 vol. alc. se  reutilizează.
     Īn comparaţie cu instalaţia УПКС (tip şarantez) pierderile de alcool cu fracţia de frunte , şi la distilare īn general sunt micşorate cu 1.6-2 ori, ce a permis de a ridica ieşirea distilatului recalculate  īn alcool absolut īn procent de 92.8-94.2%. Pe līngă aceasta cheltuielile suplimentare de aburi şi apei  pentru răcire fac caracteristicile de exploatare echivalente cu cele ala aparatelor  din seria УПКС. Numărul de deflegmare  la tot ciclul  de  lucru  variază de la 1.5-4.
     Borhotul obţinut se poate utiliza la obţinerea acidului tartric.
 


Cele mai ok referate!
www.referateok.ro