1

Energia, peste 50 ani

Eseu, generat de TVR

 

 

 

         Televiziunea română vrea să ne obişnuiască cu economia energetică. Soluţia, prin reclame plătită de „băieţii deştepţi” sau „băieţii veseli de la RoGazPromt” ca să-şi justifice scumpirile, nu este însă cea mai raţională. Cică: „copii născuţi în noiembrie 2007 vor ilumina peste 50 ani palatele lor ocazional cu un singur bec, şi vor dârdâi din greu spre a se încălzii.

Probabil se referă la copii născuţi în familiile Trăiniceanu, Brigoană, a dalmaţianului (pătat de petrolul vândut) sau similare.  Să le fie de bine. Le doresc din toată inima cele presupuse de TVR. Aş sugera să şi moară de foame (vezi Maltus cu teoria lui).

Poporul Europei (inclusiv aceea comună) al Asiei, al Africii şi al celor 2 Americi o vor duce mai bine decât se trăieşte acum în Suedia. Bine înţeles că am inclus pe Moş Ioan Roată şi Ţaţa Vasilica în poporul Europei. Da! ei vor trăi bine peste 50 ani datorită faptului că anumite familii de pe glob vor tremura în frig că aşa vrea TVR.

 

De ce Suedia?

În primul rând fiindcă are astăzi cel mai ridicat nivel de trai.

Apoi pentru că tot omul nu face risipă. Suflă în  lumânare când nu îi mai este necesară dar nu stinge focul în sobă când aeriseşte camera.

Nu trebuie neglijat faptul că, din pruncie, învaţă biblia, cartea de Legi şi cartea de cântece. Caragiale, la 50 ani, folosea doar Biblia şi Mersul Trenurilor, suficient pentru cultura sa. Şi a fost coşgocea Caragiale nu o oarecare ţaţă habotnică neştiutoare de carte.

 

Este de netăgăduit că, vrând, nevrând, va trebui să facem economie de energie. Dar să o luăm cu începutul.

Nu este musai să foloseşti un Bentley de 1000 HP spre a merge vis a vis după ţigări. La urma urmei se poate chiar renunţa la fumat, şi cum „domnişorul” nu obişnuieşte să ia o pâine din colţ, puternicul Bentley va sta cuminte în garaj.

Sunt şi în Suedia garaje în mijlocul oraşelor precum visează primarul pentru Bucureştiul lui ce va să vină. Dar Suedia, ca şi alte ţări „civilizate” au mari parcări în toate gările folosite de navetişti. Locul de parcare este atribuit odată cu abonamentul la tren. O soluţie practică şi ieftină.

Multe oraşe mari au zone centrale oprite circulaţiei publice spre a obliga pietonii să meargă pe jos (scuzaţi pleonasmul, dar cum altfel mă pot face înţeles?). Un pieton foloseşte în viaţa sa mult mai puţine medicamente. Pentru unii pare logic.

 

Oare pentru ce au fost inventate întrerupătoarele?. Fiecare corp de iluminat cu întrerupătorul său!. O adevărată risipă pentru omul de rând. De unde, de ne-unde Mitică ignoră toate întrerupătoarele, şi nu numai el. Cu excepţia marilor bulevarde poţi vedea iluminatul public la întrecere cu soarele în plin Bucureşti.

Există astăzi becuri puternice dar cu consum redus. Lumina dată de un bec de 100W poate fi înlocuită de un bec special care consumă o cincime, adică 20W. În America statul subvenţionează fabricarea (mai scumpă) a becurilor speciale pentru ca tot omul să plătească mai puţin pentru iluminat. În România se subvenţionează fabricarea curentului electric pentru ca „băieţii deştepţi” să-şi umple buzunarele, şi numai „bogătaşii” îşi pot permite cumpărarea 1

produselor electrice de consum redus. Europa va trebui cât de curând să interzică fabricarea aparatelor electrocasnice prohibitive, cum ar fi becul electric arhicunoscut. Asta nu înseamnă însă ca se pun restricţii la necesarul de iluminare (cu excepţia celui inutil).

Deie Domnul ca copii familiilor avute în vedere de TVR să fie obligate să folosească cel mult un bec pentru toată piramidă lor mortuară. Ar fi o compensare pentru zilele fripte pe care părinţii lor ni le fac astăzi. Dar Mitică şi chiar Moş Ioan Roată vor putea folosi şi în următoarele veacuri lumină suficientă obţinută cu din ce în ce mai puţin curent. Vor folosi însă şi întrerupătoarele. Ca restul lumii.

 

Tremurăm de frig sau nu mai aerisim locuinţele?

Am cunoscut, din păcate, multe doamne mai în vârstă care lipeau cu „pap” ferestrele şi în consecinţă nu le mai deschideau până „la vară”. Ca „să nu fie curent” era justificarea curentă. Consecinţa factura exagerată de plată a căldurii. Părerea consumatorului. În realitate, neaerisind camera consumi de câteva ori mai multă căldură, pe bune!

Sunt multe principii fizice care vin în contradicţie cu simţurile omeneşti. Principiile termodinamicei le pun însă capac!

E greu de explicat şi chiar mai greu de înţeles ce înseamnă „căldura latentă de vaporizare” adică principiul prin care omul îşi menţine temperatura de 36 grade. E ceva în legătură şi cu transpiraţia.

 Numim habitat condiţiile de mediu (căldură, umiditate) în care ne desfăşurăm activitatea sau locuim. Majoritatea confundă „căldura” cu „temperatura” În cameră poate fi frig chiar dacă termometrul indică 24 grade, şi ne putem simţi foarte comod când termometrul nu indică mai mult de 0 grade. Nu râde! Întreabă copilul care se joacă afară cu zăpada căzută din belşug. El se simte foarte bine cu năsucul îngheţat şi ignoră chemările mămicii „la căldurică”.

„Ei da!” Vei zice. „Doar e bine îmbrăcat”

Ce numeşti „bine îmbrăcat”? În nici un caz înfofolirea cu zeci de haine (maiou, cămaşă, bluză, pulover, jacă, palton plus 2 sau trei fulare peste gură). Dacă, din cauza ţoalelor acumulate pe bietul corp de mama grijulie, copilul transpiră,     la doctor cu el. Şi ţigănuşul aproape gol cu care se joacă nu are nimic!. Nici o dată mămicile nu pot înţelege „termodinamica” chiar dacă au doctoratul în fizică. Vai de capul copiilor lor! D-aia nu ajunge salariul nici pentru doctori.

 

Deci corpul, chiar şi al adultului, trebuie îmbrăcat, nicidecum înfofolit. La case este cam la fel. O casă înfofolită transpiră, iar locatarii au o viaţă grea şi costisitoare în ea.

Cum se face că în Suedia, chiar şi în Polonia se consumă pentru încălzirea caselor mult mai puţin ca la noi? Cam 50 % în condiţiile unui frig dublu.

Ori ce străin de ţară aude aici, pentru prima oară în viaţă sintagma „mă trage curentul”. La tot pasul, în special de la oameni trecuţi de floarea vârstei. Este o expresie idiomatică specific românească care nici măcar nu poate fi tradusă. Băboiul sau băbuţa care se feresc de „curent” iarna se simt totuşi foarte bine în „curentul” ventilatorului, vara.

Dar ce are „curentul” cu înfrigurarea anumitor copii născuţi ieri, peste 50 ani?. Ei bine, are! „Curentul” împiedică aerisirea şi încinceşte căldura consumată pentru încălzirea locuinţei. O risipă care nu mai poate fi admisă, nu numai pentru facturile foarte bogate pe care le prilejuieşte. Simpla aerisire zilnică de cel puţin 10 minute a încăperii reduce de 5 ori valoarea facturii de căldură. Numai cine vrea plăteşte deci surplusul de căldură consumat de teama de „frig”. Cu ori câte plăpumi te-ai înveli tot ţie frig într-o cameră neaerisită.

 

Deci este la îndemâna oricui să facă economii energetice. Uneori trebuie însă şi ajutorul financiar al statului, de exemplu pentru îmbrăcarea (anveloparea) caselor sau implementarea surselor de iluminat eficiente. Dacă familiile amintite în preambul doresc să aibă şi în viitor lumină şi căldură să mai uite de propriul buzunar, altfel reclama TVR îi va lovi fără cruţare.

 

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro