1

Bioestetică

 

 

Bioestetica (sau fiziognomia) este o teorie neştiinţifică ce presupune existenţa unei legături īntre trăsăturile morale ale unei fiinţe şi estetica din īnfăţişarea ei exterioară. Sīnt lucruri care, din cauză că le avem mereu īn faţa ochilor şi ne-am obişnuit cu ele, ni se par fireşti şi nu le mai acordăm nici o atenţie, deşi dacă am privi cu mai mult discernămīnt, ne-am da seama că ele ne ajută să īnţelegem mai bine creaţia lui Dumnezeu şi sensul vieţii, pe care filozofii şi filfizonii l-au căutat atīta vreme. Īn cursul evoluţiei vieţii au apărut patru fiziognomii, patru legături īntre caracteristicile psihologice ale unui animal şi estetica din īnfăţişarea lui exterioară.

Bioestetica se referă numai la parametri a căror variaţie se derulează lent īn timp şi care modifică definiv proporţiile īntre volumele corpului – contractarea sau relaxarea temporară a muşchilor, faptul că stările afective au fiecare cīte o expresie facială proprie, nu este considerat bioestetică.

 

1o  Cea mai veche, cea mai primitivă şi cel mai uşor de observat este bioestetica sexelor. Pe līngă că cele două sexe ale unei specii − masculul şi femela − au instincte fundamental diferite, ele se prezintă diferit şi ca īnfăţişare. De obicei, seamănă īntre ele suficient de mult pentru a fi identificate ca specie, grupă sau rasă, dar există şi cazuri (rare) īn care această bioestetică e dusă la extrem şi de-a dreptul “scandaloasă” : la unele animale primitive masculul şi femela arată atīt de diferit unul de celălalt, īncīt cu greu am bănui că fac parte din aceeaşi specie (femela nu numai că are altă formă şi culoare, dar este şi de zece ori mai mare ca masculul). De asemenea, există excepţii şi de la regula că un animal păstrează acelaşi sex de-a lungul vieţii : īn mod uimitor, unele specii de peşti sau batracieni sīnt capabile ca, īn decurs de cīteva săptămīni, să-şi schimbe īntreaga fiziologie a corpului pentru a deveni din femelă mascul sau invers.

 

2o O altă fiziognomie, mai evoluată, este fiziognomia inocenţei. Dacă la organismele primitive puii nu sīnt decīt nişte adulţi īn miniatură, capabili să ucidă īncă din momentul cīnd ies din ou, īn schimb, la organismele evoluate (īn principal la păsări şi mamifere) puii au o fire blajină şi paşnică. Prietenoşi şi inofensivi, depind īntru totul de părinţi să le procure hrana şi să-i ferească de pericole. Această vīrstă a inocenţei este īnsoţită şi de un aspect fizic “drăgălaş”, o conformaţie a corpului īn care, la unele specii capul, la altele membrele, sīnt disproporţionat de mari īn raport cu corpul, şi o geometrie a capului īn care cutia craniană, globii oculari şi urechile sīnt mari, pe cīnd nasul, pomeţii, maxilarul şi mandibula caraghios de mici.


Pe măsură ce animalul se maturizează şi abandonează firea inocentă şi naivă, aspectul drăgălaş şi neajutorat dispare şi el (cu excepţia peştişorului guppy, a ursului panda, a papagalului ara şi a altor cīţiva, care – nu ştim de ce – păstrează īnfăţişarea simpatică şi inofensivă şi la maturitate).

Ceea ce este esenţial īn această bioestetică este că un volum mare aduce implicit o masă mare, deci o povară, īncīt bietul animal “se chinuie” să susţină un cap enorm şi greu pe un gīt subţire şi firav sau să ridice nişte picioare masive şi grele cu o musculatură slabă şi nedezvoltată. Acesta şi este motivul pentru care mişcările lor sīnt stīngace şi neīndemīnatice, iar īnfăţişarea lor ne inspiră sentimente de milă şi duioşie.


De altfel, dacă aplicăm acelaşi procedeu unui om obişnuit şi īl īncălţăm cu pantofi mari şi grei, efectul va fi acelaşi : datorită lor, va părea mai simpatic.


 

3o O altă fiziognomie, şi mai evoluată, este cea a personalităţii animale. O privire mai atentă spre regnul animal – mai precis, spre partea lui superioară (peşti, reptile, păsări, mamifere) – scoate īn evidenţă o ciudată concordanţă : īn cadrul fiecărei grupe de animale, personalitatea puternică, instinctele de curaj şi mīndrie, par să favorizeze o īnfăţişare nobilă din punct de vedere estetic, o “ţinută falnică şi impunătoare” ;  temperamentul fricos sau meschin, dimpotrivă, un aspect fizic mai puţin impresionant sau chiar respingător. Despre marea majoritate a animalelor (la fel ca despre marea majoritate a oamenilor) cu greu s-ar putea face afirmaţii categorice īn acest sens : nu s-ar putea spune nici că arată impresionant, nici că ar fi respingătoare sau urīte, dar īn general, sīnt considerate a arăta bine : felinele, falconiformele, teropodele şi rechinii, şi sīnt considerate a arăta prost o serie de alte animale (pe care toţi le evită). Neexistīnd indicii depre comportamentul teropodelor, s-ar putea la fel de bine ca vestitul tiranosaur să fi fost īn realitate departe de imaginea de războinic cu care īl zugrăvim noi astăzi : un molīu leneş şi urīt mirositor, care se hrănea cu cadavre sau cu resturi rămase de la alţii – dacă īnsă vom īnclina să ni-i imaginăm ca “prădători feroce” sau “vīnători de temut” o facem doar bazīndu-ne pe felul cum arată : arată bine.

Această bioestetică este cel mai adesea folosită ca simbolistică īn operele noastre literare şi filozofice : diferenţa dintre leu şi porc, dintre vultur şi răţoi, dintre cīinele de rasă şi jigodie etc. Leul, vulturul, raptorul sau rechinul reprezintă pentru noi īntruchipări ale perfecţiunii şi au cea mai mare căutare ca blazon, stemă sau emblemă.

 

4o Dacă fiziognomia sexelor şi cea a inocenţei s-au păstrat şi la om, īn schimb, fiziognomia personalităţii a fost īnlocuită cu una mult mai evoluată, mult mai subtilă şi mult mai fină, iar la oameni nobleţea īn īnfăţişare este īn raport direct cu inteligenţa minţii (fiziognomia umană). Este, poate, aspectul cel mai curios şi bizar al vieţii noastre şi numai pentru că nu īnţelegem cum funcţionează acest mecanism, nu īnseamnă că trebuie să-i negăm existenţa. Ar fi cu atīt mai greu să-l īnţelegem, cu cīt formulări ca “armonie” “frumuseţe” “nobleţe” “perfecţiune” etc. le definim echivoc şi vag, una prin cealaltă, fără a avea o noţiune precisă despre ce desemnează aceste cuvinte sau criterii obiective, standarde la care să ne raportăm. Īn principiu, noţiunea de “armonie” se referă la proporţia care există īntre volumele ce alcătuiesc un tot : un animal “arată bine” atunci cīnd elementele ce īl compun − capul, trunchiul şi membrele − respectă o anumită proporţie volumetrică unul faţă de celălalt, iar la rīndul lor, subdiviziunile ce alcătuiesc aceste elemente respectă  şi ele aceleaşi proporţii (diferitele volume care alcătuiesc geometria capului, diferitele segmente care alcătuiesc membrele sau coada etc.)


Aristotel observa că la oameni corpul urmează evoluţia sufletului, iar Ecleziastul spunea că “īnţelepciunea omului īi luminează faţa şi asprimea feţei i se schimbă”. Īntr-adevăr, īn funcţie de factorii sociali, de experienţele prin care trecem, de anturaj, de oamenii cu care intrăm īn contact şi pe care (fie conştient, fie fără să ne dăm seama) īi alegem drept model, inteligenţa se schimbă de-a lungul vieţii ; o deprindem, īn mod inconştient, de la oamenii pe care-i cunoaştem, şi mai ales de la aceia, alături de care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ; dar ceea ce este cu adevărat extraordinar este modul cum aceste schimbări se răsfrīng asupra fizionomiei īn ansamblu a persoanei, asupra trăsăturilor generale ale corpului, şi mai ales a feţei, şi cum nişte influenţe exterioare modelează armonia īn proporţii a corpului. (De altfel, e ceva ce am observat cu toţii, dar din oarecare motive ne ferim să vorbim despre asta : poate fiindcă la prima vedere sună absurd, sau poate că lipsa frumuseţii este cea care cauzează oamenilor o atīt de profundă frustrare). Dacă, īn principiu, frumuseţea este accesibilă oricui, īnseamnă că cei care nu au dobīndit-o ar fi cazul să deschidă mai larg ochii şi să aleagă cu mai mare grijă ce lucruri consideră ei valori şi ce fel de oameni īşi aleg drept model de urmat (cu alte cuvinte : ar fi cazul să evite măscăricii şi poznăceii şi să privească spre oamenii cu adevărat mari, din al căror exemplu avem cu toţii de īnvăţat.)

Ne-am obişnuit īn mijlocul unei lumi neevoluate să vedem fizionomii grosolane şi primitive, aşa-zisele “mutre de ţărănoi”, care nu prea ne plac ; dar pe măsură ce ne īndreptăm spre cercuri mai aristocratice şi de elită − unde şi educaţia este mai aleasă − se observă şi o misterioasă īmbunătăţire a formelor, care devin mai rafinate, mai frumoase, uneori nobile. Variaţia intelectului şi a fizionomiei merg mīnă īn mīnă şi orice evoluţie īn bine a primului īnseamnă un progres īn aceeaşi măsură a celeilalte, la fel cum o scădere a inteligenţei duce la pierderea frumuseţii şi accentuarea deformărilor fizice. Ajunge dacă fiecare din noi aruncă o privire īnapoi spre propriul trecut şi spre prietenii din copilărie, pentru a-şi aminti de cei care au apucat-o spre medii “mai puţin academice”, cum mediul prost i-a schimbat, nu doar la fire, ci pocindu-le şi īnfăţişarea (de obicei, de aceştia ne aducem cu greu aminte fiindcă nu i-am băgat niciodată īn seamă, nu le-am acordat nici o atenţie).

1

Cel mai uşor se observă fiziognomia umană la oligofreni şi retardaţi. Afecţiuni genetice grave care ating intelectul (sindromul Down, sindromul Williams, sindromul DeLange şi altele) au drept consecinţă un deformism fizic atīt de evident īncīt nu poate fi contestat de nimeni ; īnfăţişarea, īn acest caz, este diagnostic cert al bolii intelectului. Tocmai la aceşti bolnavi raportul invers dintre inteligenţă şi deformism poate fi pus īn lumină cel mai uşor ; există, īn mod clar, o gradaţie a inesteticului perfect corespunzătoare cu gradaţia la nivel intelectual : aceia la care debilitatea nu este severă (sīnt capabili să memoreze poezii, fac adunări, scăderi etc.) se prezintă şi cu o fizionomie mai puţin supărătoare ochiului, pe cīnd cei cu debilitate gravă (de exemplu, ştiu citi literă cu literă, dar nu ştiu alcătui cuvīntul) suferă şi de un deformism fizic mult mai grav. Aproape sigur, dacă intelectul bolnavului ar putea fi vindecat, deformismul fizic s-ar corecta şi el proporţional cu eficienţa tratamentului, şi invers, dacă unui om sănătos i-ar fi indusă medicamentos boala, s-ar observa cum, mărimea dozelor şi durata tratamentului au repercusiuni şi īi deteriorează fizionomia.


Dar acest deformism fizic există nu numai la oligofreni şi la cretini, ci, īn măsuri mai mari sau mici, la toţi oamenii – ne dăm seama mai greu de asta, din cauză că sīntem obişnuiţi să-l vedem mereu la semeni şi, din nefericire, nu prea se găsesc modele de perfecţiune printre noi, oameni cu totul desăvīrşiţi. Practic īn fizionomia oricui pot fi identificate defecte de estetică, mai accentuate ori discrete – gravitatea lor este īn raport invers cu nivelul de inteligenţă şi īn raport direct cu imbecilitatea fiecăruia. Sīntem imperfecţi, iar tocmai acest deformism fizic al omului īl valorifică arta caricaturii : caricatura nu face decīt să exagereze, să batjocorească defectele din īnfăţişarea noastră ; perfecţiunea ireproşabilă, lipsa oricărui defect nu ar putea fi caricaturizată.


Nici o altă specie de animale nu prezintă aşa o varietate de forme, mărimi şi culori īntre indivizi. Īnfăţişarea noastră este dată īn principal de forma şi dimensiunea oaselor unele īn raport cu celelalte, forma şi dimensiunea grupelor de muşchi unele īn raport cu celelalte, dar şi de detalii ca textura pielii, desimea părului, mărimea globului ocular, mărimea şi coloraţia irisului, grosimea sprīncenelor, a buzelor şi aşa mai departe. Dacă privim corpul ca o extensie, un instrument al centrului nervos, atunci ar fi de bun-simţ să credem şi că dezvoltarea pe ansamblu a organismului e coordonată tot de sistemul nervos, iar ceea ce se vede la suprafaţă (īnfăţişarea) e īn īntregime produs al encefalului ; şi poate că vorba de mironosiţă “frumuseţea vine din interior” conţine mai mult adevăr decīt s-ar crede... De exemplu, dacă un om poartă o perioadă īndelungată nişte ochelari tip “fund de sticlă”, ai căror lentile īi fac ochii şi irisul să pară mari, funcţia fiziognomă a creierului va interveni şi va repara problema adaptīnd īnfăţişarea la accesoriu şi micşorīnd ochii şi irisul, astfel īncīt omul va arăta bine cu ochelarii şi stupid atunci cīnd īi dă jos : ca dovadă că encefalul ajustează īn mod continuu proporţiile volumetrice ale corpului.


Este un mecanism cu adevărat miraculos, care spune multe despre modul ingenios cum sīntem construiţi şi cīt de complexe funcţii īndeplineşte creierul omului, iar viziunea noastră naivă şi simplistă despre lume, superstiţiile despre “destin” şi frumuseţe īntīmplătoare, precum şi scuzele pentru că sīntem urīţi, nu mai au nici o valabilitate. O funcţie inconştientă a creierului uman pare să determine cu precizie nivelul de inteligenţă şi să aplice un deformism corporal perfect corespunzător (nu e oare ironic că sīntem traşi la răspundere de propriul creier?) Se observă foarte uşor că īn locurile unde educaţia este mai proastă – īn general la ţară – şi fizionomiile sīnt mai grosolane şi mai primitive, iar un om cu cīt este mai inteligent, cu atīt se distinge mai mult prin trăsături nobile ale corpului şi feţei. Un intelect mai exersat va produce īntotdeauna forme mai frumoase.


Pe urmă, cine ar putea nega faptul că la oameni aspectul fizic are un important rol social şi că sīntem īn aşa fel făcuţi, īncīt să reacţionăm la frumuseţe şi să ne judecăm mereu semenii “după mutră”? Oare atunci cīnd ne īndrăgostim, avem īn vedere şi altceva īn afară de īnfăţişare? De obicei, cei cu neveste urīte spun că da, dar chiar şi ei vor recunoaşte că fetele frumoase, şi nu altele, sīnt cele pe līngă care roiesc pretendenţii, atīt burlaci, cīt şi căsătoriţi deja, iar un om se īndreaptă spre o femeie mai puţin atrăgătoare doar după ce a īnţeles că nu are şanse la una mai arătoasă. De asemenea, fascinaţia faţă de un străin, sentimentul simpatiei, are şi el la bază aspectul fizic, felul cum omul arată. Fără să ne dăm seama, pe unii īi tratăm cu respect, pe alţii cu indiferenţă doar pentru felul cum arată. Cercetările au demonstrat că agenţii comerciali cu un “făţău” mai plăcut īncheie sistematic mai multe afaceri decīt colegii lor cu un aspect comun, iar politicienii care arată bine au şanse mai mari să obţină voturi, fapte care nu au nici o legătură cu adevăratele lor capacităţi. Īnfăţişarea unui om este o carte de vizită care īl recomandă īn societate, iar īn timp ce unii, carismatici, sīnt peste tot īndrăgiţi şi foarte populari, fac cu uşurinţă cuceriri īn dragoste şi lumea īi doreşte de prieteni, alţii s-au obişnuit să fie trecuţi cu vederea, marginalizaţi sau ocoliţi īn aproape orice īmprejurare.

Ce depinde de noi şi cīt din īnfăţişare putem influenţa? Desigur, unele ajustări (ciopleli) se pot face, prin operaţie estetică, mai ales la nas şi la pomete, deşi, dacă ar fi să judecăm filozofic, am spune că asemenea metode nu-s decīt cīrpeală şi găinărie, prin care se īncearcă să se īnşele adevărata operă a naturii. De asemenea, putem influenţa musculatura corpului prin exerciţiu fizic, culturism. Practicarea sporturilor nu numai că asigură sănătatea corpului şi menţine īn stare bună organele interne, dar conferă şi tonus muscular şi o alură atletică, mai plăcută din punct de vedere estetic. Şi īn sfīrşit, ce mai depinde de noi este frizura, care nu-i deloc un fleac, fiindcă s-au văzut destule fizionomii bune, stricate de o tunsură proastă. Orice fel de tatuaj, piercing sau vopsea de păr strică la aspect şi-l fac pe purtătorul lor să pară meschin şi prost ; de asemenea, la bărbaţi, orice fel de verighete, cercei, lănţişoare, brăţări sau poşete arată stupid şi dau impresia de parvenit, iar la femei, siliconul īn buză este şi el o idee proastă din punct de vedere estetic.


Dacă am avea bunăvoinţa să īnţelegem şi puterea să recunoaştem că frumuseţea pe lume nu este īntīmplătoare, nici la animale şi nici la oameni, atunci ne-ar fi mai uşor să īnţelegem şi modul cum Dumnezeu a lucrat şi cum viaţa a evoluat spre ceea ce ea reprezintă astăzi. Īn mod limpede, există pe lume o formă superioară de dreptate, iar frumuseţea nu este īntīmplătoare, ci apare acolo unde este cel mai mult meritată.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro