1

Alchimistul

 

 

Motivul pe care il trateaza aceasta opera este cel al calatoriei initiatoare si a descoperirii de sine. Spre deosebire de basme , unde eroul isi cunostea destinul si era mereu increzator , aici tanarul Santiago nu stie ce are de facut decat cu un pas inainte. Astfel el descopera lumea pas cu pas si o gaseste mereu surprinzatoare si incitanta.

Nascut cu o fire nestatornica si mereu fasinata de necunoscut si totodata cu un dezgust fata de banalul cotitian , paraseste casa parinteasca si se face cioban , acesta fiind pretextul pentru a cutreiera lumea. Cunoste locuri noi si deprinde obiceiuri specifice vietii pe care a ales-o. Deasemenea , si-a facut o pasiune din a descoperi lumea si cu ajutorul cartilor. Astfel a deprins unele cunostinte cu privire la “Sufletul si Limbajul Lumii”.

Elementul declansator al actiunii il reprezinta un vis ciudat care se repeta. Simtind ca acel vis reprezinta ceva pentru el se duce la o tiganca vrajitoare care se pricepea la talmacirea viselor si a semnelor din acestea. Ezita la inceput dar isi face curaj si intra la aceasta care , dupa ce aude despre ce este vorba , il pune sa-i fagaduiasca a zeca partea din comoara ce i se arata in vis. Fiind neincrezator in spusele tigancii , accepta dar ramane uimit cand tiganca nu-i spune decat ca trebuie sa faca intocmai ca in vis , adica sa caute comoara ce se afla langa piramidele din Egipt. Decide sa lase visul uitarii, si sa-si vada de viata in continuare , incercand sa se convinga pe sine de nulitatea importantei visului.

Pe cand statea pe o banca dintr-un oras, apare un batran ce parea a fi cu totul si cu totul comun. Batranul insa se dovedi a fi un rege , regele Salemului. Ii impartaseste din intelepciunea lui , convingand-ul astfel de autenticitatea sa si de importanta visului.

Se hotaraste sa-si vanda oile si sa plece in calatoria vetii sale. Trece marea si ajunge in africa , abia atunci sesizeaza ca nu cunoaste limba arabilor. Se increde in cineva care ii vorbea limba si-i incredinteaza banii de pe urma vanzarii oilor , dar ramane dezamagit atunci cand acea persoana se face pierdut in multime cu singurii lui bani. Ramane peste noapte in oras gandindu-se sa se intoarca in tara sa. Se increde in semne , asa cum il invatase regele , iar cum semnele il sfatuiau sa persiste , acesta se hotareste sa nu cedeze de la primul esec.

Incepe astfel o lupta cu  propriul destin si in curand ajunge sa cunoasca noi persoane , sa se angajeze si sa castige destui bani cat sa-si dubleze numarul oilor pe le-a avut ulterior.

Afla despre o caravana care putea ajunge la piramide si astfel ajunge sa-l cunoasca pe pe un alchimist in devenire , un englez care deasemenea stia despre semne , Sufletul si 1

Limbajul Lumii. Pleaca amandoi cu acea caravana si descopera ca , total contrar multelor asamanari dintre ei , fiecare are propriul mod de a percepe lumea si de a o intelege , fiind-u-le imposibil de a face aceste lucruri unul prin prisma celuilalt.

Un razboi in desert intre doua triburi puternice , obliga caravana sa poposeasca pentru mai mult timp la o oaza. Aici Santiago isi gaseste dragostea , dar si un alchimist adevarat. Intr-un moment de rascruce pentru viata bastinasilor , Santiago isi descopera calitatile si se face remarcat in ochii alchimistului care se hotaraste sal deprinda cu iscusinta lui , sa-i faca cunoscute defapt propriile puteri interioare. Astfel cei doi pleaca din oaza si pornesc spre piramide , locul in care vor ajunge in cele din urma , dar nu inainte ca tanarul sa dea ultimul sau test in ceea ce priveste comunicarea cu Sufletul Lumii in Limba Lumii , test pe care il depaseste cu succes spre mandria si bucuria alchimistului.

Ajungand la piramide descopera ca defapt comoara se afla in locurile sale natale si ca venirea lui pana aici nu a fost decat o mare calatorie de evolutie pe plan spiritual , evolutie fara de care satisfactia descoperirii bogatiilor comorii ar fi fost una pur materiala. Tot efortul depus in descoperirea ei face ca aceasta sa fie mai presus de valoarea ei materiala.

Odata cu descoperirea comorii tanarul se poate acum intoarce la iubirea sa , Fatima , ca un razboinic victorios , insa el nu a invins armate ci propriul destin.

Intreaga tematica a operei se axeaza pe capacitatea oamenilor de a se regasi in natura si de a deveni una cu ea. Astfel , renuntand la complexitatile vietii de zi cu zi si acceptand simplitatea si perfectiunea naturii , acestia primesc in dar de la aceasta o parte din nemurirea si perfectiunea ei. Totodata este tratata tema iubirii , care reprezinta forta suprema de a schimba lucrurile in bine si unica posibilitate de a evolua spiritual. Insa nu intamplator cele doua teme sunt tratate impreuna. Ca si la alti filozofi , cele doua planuri nu se pot desparti  datorita complementaritatii acestora  unul fata de celalalt. Natura nu ar fi completa daca nu ar fi armonizata de sentiment , iar iubirea nu ar mai exista fara natura , fiindca nu ar mai fi nimic de iubit.

Desi , la un moment dat , tanarul se gandea sa renunte la cautarea comorii pentru a nu cumva  sa piarda iubirea Fatimei , acesta a fost iluminat de catre alchimist. Astfel i s-a aratat ca in iubire nu trebuie sa faca compromisuri , pentru ca acestea se fac in timp simtite si , devenind din ce in ce mai stanjenitoare , duc la deterioararea chiar si celei mai pure si adevarate iubiri.

 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro