1

CERCUL CARE SE INCHIDE

 

 

Lucrarea „Cercul care se inchide” a lui Barry Commoner se inscrie in vasta literatura occidentala care se ocupa de problematica corelatiei dintre om si mediul ambiant, una din problemele globale ale epocii contemporane.

Bazata pe exemple concrete,  cartea face o serioasa analiza a surselor crizei ambientale in S.U.A . si releva argumentat ca nu suprapopulatia, superabundenta’ productivitatea excesiva trebuie incriminate’ ci folosirea unei tehnologi care, urmarind numai obtinerea profitului, creeaza o opozitie intre avtivitatea umana si echilibrul naturii.

„Oamenii- arata Commoner – s-au smuls din cercul vietii imbolditi nu de nevoi biologice, ci de organizarea sociala pe care au nascocit-o pentru a cuceri natura; un mijloc de a dobandi bogatii care satisfac cerinte aflate in conflict cu cele care guverneaza natura.Rezultatul final este criza mediului ambiant, o criza a supraviettuirii. Pentru a supravietui, trebuie sa inchidem cercul. Trebuie sa restituim naturii bogatia imprumutata de la ea.”

Solutia preconizata de Commoner, si care vadeste incredere in progresul civilizatiei contemporane, sustinand pozitia optimista opusa atit „pesimismului ecologic”, cat si conceptiilor apologetice ale „optimismului tehnolotgic”, nu consta in renuntarea la avantajele procesului sau la reducerea numarului populatiei- ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci in renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice. Intelegerea crizei ambientale, arata autorul, ne ajuta sa sesizam necesitatea unei schimbari cu caraaccter economic si social care sa aduca totodata si rezolvarea acestei crize.

Unii aruncau vina poluarii asupra cresterii demografice:”Lantul cauzal al deteliorarii mediului ambiant este usor de urmarit pana la origine.Prea multe automobile, prea multe fabrici, prea multi detergenti, prea multe pesticide, tot mai multe dare de vapori de la avioanele cu reactie, prea putine instalatii de purificare a apelor uzate, prea putina apa, prea mult bioxid de carbon- toate acestea provin , evident de la cresterea numarului populatiei.”

Unii acuzau belsugul:”Statele Unite, cu 6% din populatia lumii, produc peste 70% din reziduurile solide ale omenirii.”, si proslaveau saracia:”Fericiti negrii muritori de foame de pe Mississippi,cu latrinele lor, caci sunt sanatosi din punct de vedere ecologic si vor mosteni aceasta tara.”

Altii acuzau agresivitatea innascuta a oamenilor :”Tristul adevar este acela ca noi alcatuim specia cea mai nemiloasa care a trait vreoata pe Pamant.”

Un cleric invinovatea profitul:”Siluirea mediului a ajuns sa fie o realitate a vietii noastre nationale numai pentru faptul ca este mai profitabila decat administrarea cu spirit de raspundere a resurselor limitate pe Pamant.”

Un om politic dadea vina pe tehnica:”De ani de zile, o tehnica scapata de sub control, a carei unica lege este profitul, ne otraveste aerul, ne pustieste solul, ne distruge padurile si ne viciaza resursele de apa.”

Ecologul R.A. Cameron ii acuza pe oamenii politici:”Exista o anumita paralizie in sectoarele noastre politice de guvernamant, care sunt 1

primele chemate sa legifereze si sa aplice masurile preconizate de ecologi… Acele industrii care profita de pe urma siluirii mediului au grija sa fie alesi deputati cu intelegere pentru situatia lor si sa fie numiti birocrati cu vederi similare.”

Un observator subtil ii acuza pe toti:” Ne-am gasit dusmanul:acesta suntem noi.”

Noi am distrus circuitul vietii,transformand nenumaratele lui cicluri in fenomene liniare, artificiale, create de om: petrolul este extras din pamant, este distilat, ars in motoare sub forma de carburant si transformat in gaze nocive, care apoi se degaja in aer. La capatul liniei avem smog-ul.

Alte rupturi provocate de om in ciclurile ecosferei duc la aparitia chimicalelor toxice, apelor uzate, a gramezilor de gunoaie, dovedind toate puterea noastra de a sfasaia tesatura ecologica ce sustine de milioane de ani viata pe Pamant.

Cartea se ocupa de problema poluarii.Ea incepe cu ecosfera, cadrul in care civilizatia a savarsit faptele ei mari si ingrozitoare.Trece apoi la descrierea unora dintre daunele aduse de noi ecosferei- aerului, apei, solului.

Catea este in mare masura un efort de a descoperi cere actiuni omenesti au intrerupt circuitul vietii si de ce.

 

ECOSFERA

 

Stiinta care studiaza relatiile si procesele ce leaga fiecare vietate de mediul ei fizic si chimic se numeste ecologie.Ecologia este stiinta gospodaririi planetei, caci mediul ambiant este casa creata pe Pamant de catre vituitoare pentru vietuitoare .Este o stiinta tanara si continutul ei in cea mai mare parte, s-a constitut din cunoastereea doar a unor segmente mici ale retelei de viata de pe Pamant.Ecologia n-a reusit inca sa elaboreze in mod explicit ace ltip de generalizari coerente, simplificatoare pe care il gasim, sa zicem, in legile fizicii.Totusi, exista cateva generalizari deja evidente in ceea ce cunoastem despre ecosfera si care pot alcatui un fel de” legi ale ecologiei”, care sunt prezentate mai jos.

TOATE SUNT LEGATE DE TOATE

Aceasta lege reflecta existenta unei retele complexe de legaturi reciproce in ecosfera: intre diferitele organisme vii, ca si intre populatii, specii, organisme individuale si mediul lor fizico-chimic.

Sistemele ecologice prezinta cicluri care sunt fregvent mascate de efectele variatiilor zilnice sau sezoniere ale agentilor meteorologici si ambientali.Un exemplu de asemenea oscilatii ecologice il gasim in fluctuatia periodica a marimii populatiilor de animale cu blana. Astfel, statisticile canadiene ne arata existenta unor fluctuatii pe cicluri de zece ani la populatiile de iepuri si rasi. Cand sunt multi iepuri, rasi prospera; cresterea populatiei de rasi duce la ravagii tot mai mari in randul populatiei de iepuri, care se reduce; cand iepurii se raresc, nu mai exista hrana suficienta pentru populatia sporita de rasi; rasii incepand sa moara, iepurii sunt vanati mai putin intens si se inmultesc.Si asa mai departe. Aceste fluctuatii sunt incorporate in actiunea unui ciclu simplu, populatia de rasi fiind corelata pozitiv cu numarul iepurilor, iar populatia de iepuri fiind corelata negativ cu populatia  rasilor.

Intr-un asemenea sistem fluctuant exista totdeauna pericolul prabusirii intregii structuri atunci cand o oscilatie deviaza de la starea de echilibru, incat nu mai poate fi compensata.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro