1

CUPRINS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Introducere

Scurta prezentare a firmei S.C. Investitie S.A.

 

           

Societatea Comerciala Investitie S.A. este o firma ale carei date sunt fictive. Din punct de vedere juridic, economic si  financiar firma nu exista, dar prin calculul analizelor ce vor fi prezentate se va dovedi ca investitia ar fi profitabila.

 In anexe am prezentat activele si pasivele sale pentru o perioada de 3 ani(2002-2004). Mentionam totusi ca datele din bilatul contabil si contul de profit si pierdere sunt date reale din contabilitatea unei firme existente. Insa aceste date sunt singurele pe care le-am putut procura de la aceasta firma. De aceea am ales pentru acest proiect de investitii o firma fictiva.  Din acelasi motiv, ca am lucrat cu sume reale din anii 2002-2004, pentru usurarea calculelor, am ales sa lucram in lei vechi pana la finalul analizei investitiei. Si tot pentru usurarea calculelor am luat cursul de schimb 1 euro =  40.000 lei vechi.

Proiectul are ca scop prezentarea avantajelor si dezavantajelor unei investitii posibile, prezentarea a tuturor pasilor ce trebuie urmati si analizati de catre un investitor.

 

Baza materiala a societatii:

o          Suprafata totala: 55522 mp, din care 20799 mp acoperita

o          Unitatea are in dotare 4 macarale portal pe sine, 1 macara portal pe pneuri 2x5 tf, 1 automacara 16 tf, 10 translatoare, 20 utilaje de transport rutier, 10 stivuitoare, 2 retele de calculatoare personale compatibile IBM (37 statii de lucru PENTIUM)

 

Principalul obiectiv al activitatii este comertul en-gros cu produse industriale:

o          Aprovizionarea agentilor economici cu materii prime, materiale, piese de schimb, subansamble si alte produse industriale

o          Efectuarea de operatiuni de import-export

o          Depozitare si transport marfa

o          Comert en-detail cu produse finite

 

Investitie S.A. este un partener convenabil prin relatiile comerciale excelente stabilite in tara si prin activitatea de import-export desfasurata cu o gama larga de materii prime si produse finite dintre care cele mai importante sunt:

1

Urmarirea modului de determinare si evidentierea fondului de rulment (financiar) –FR, nevoii de fond de rulment – NFR si a trezoreriei nete – TN.

 

Analiza financiara urmareste evidentierea pozitiei financiare si a a starii de performanta sau non-performanta a firmei la un moment dat.

            Pe baza datelor din bilantul firmei si contul de profit si pierdere putem calcula urmatorii indicatori ai echilibrului financiar:

 

            Situatia neta reflecta activul neangajat in datorii, averea neta a actionarilor respective, se identifica sub aspectul marimii cu capitalurile proprii ( spre deosebire de acestea, situatia neta retine provizioanele).

            SN = Active totale -  Datorii totale

            Se poate observa ca in ambele situatii, situatia neta are valori pozitive si este si crescatoare ( Δ SN  > 0 ), ceea ce reflecta o gestiune financiara sanatoasa si este consecinta reinvestirii unei parti din profitul net si altor elemente de acumulari din perioada anterioara.

 

-          FRf = Resurse Permanente – Nevoi Permanente

            Valoarea pozitiva a fondului de rulment financiar reprezinta surplusul capitalurilor permanente in raport cu imobilizarile.

            Fondul de rulment este indicatorul ce realizeaza legatura intre cele doua parti ale bilantului financiar, intre nevoi si resurse.

            In cazul acestei firme, se poate afirma ca echilibrul financiar pe termen scurt , cel putin, este realizat, si in plus faptul ca finantarea pe termen scurt se poate realiza, iar creantele si stocurile pot fi acoperite datorita existentei acestui surplus de capitaluri permanente rezultat din ciclul de finantare.

            Pe cel de-al doilea an luat in analiza nu se poate spune acelasi lucru deoarece FR prezinta o valoare negative, ceea ce releva faptul ca firma nu dispune de finantare pe termen scurt, creantele si stocurile neputand fi acoperite din resursele proprii.

Fondul de rulment cu cele doua componente ale sale:

-          FR propriu si

-          FR imprumutat (strain)

FRpropriu = Capitaluri Proprii – Imobilizari

FRimprumutat = FRf - FRpropriu

                FRpropriu pune in evidenta masura in care echilibrul financiar se asigura pe seama capitalurilor proprii, respective gradul de autonomies au independenta financiara.

            FRimprumutat se identifica permanent ca marime cu valoarea datoriilor financiare cu exigibilitate mai mare de un an.

In plus, faptul ca fondul de rulment este pozitiv si are o evolutie crescatoare in cazul acestei intrerpinderi, evidentiaza apelul firmei la imprumuturi pe termen mediu si lung.

            Din cele calculate mai sus reiese faptul ca firma dispune de autonomie financiara si degaja un surplus de 2096419 mii lei cu care finanteaza activele curente si apoi de minus de 221383 mii lei. Referitor la FRimprumutat se poate afirma ca firma se imprumuta cu 1381186 mii lei pentru finantarea capitalurilor, iar in al urmatorul an nu recurge la posibilitatea imprumutarii, FR imprumutat avand o valoare nula.

 

NFR = Nevoi Temporare – Resurse Temporare  , unde exclus trezoreria

            Se poate observa un NFR pozitiv pe anul 2003, ceea ce semnifica un surplus de stocuri si creante in raport cu datoriile curente de exploatare si in afar exploatarii. Aceasta situatie poate fi considerate normala daca este rezultatul unei politici de investitii privind cresterea stocurilor si creantelor, altfel NFR pozitiva poate evidential un decalaj nefavorabil intre lichiditatea stocurilor si creantelor si exigibilitatea datoriilor de exploatare. Aceasta inseamna ca s-au incetinit incasarile si au fost urgentate platile. Si astfel, se poate spune ca in cazul acestei firme nu este vorba chiar de un rezultat al unei politici de investitii, asadar un NFR pozitiv nu este chiar foarte bun.

 

 

Trezoreria neta reprezinta rezultatul intregului echilibru financiar si reflecta interactiunea dintre echilibru pe termen lung si cel pe termen scurt.

TN = FRf – NFR

            O TN pozitiva evidentiaza excedentul de disponibilitati care trebuie plasate rentabil , lichidabil si sigur in perioada viitoare.

De aici variatia trezoreriei: 

ΔTN  = TNn – TNn-1

            Variatia trezoreriei in cursul exervitiului evidentiaza fluxul net de trezorerie (degajat, atras) sau cash – flow – ul perioadei respective.

TREZORERIA NETA mai poare fi calculata direct ca diferenta de active si pasive de trezorerie (TN = Active de trezorerie – Pasive de trezorerie)

Rezultatele obtinute la trezoreria neta sunt evidente si din bilant: la active in bilant sunt disponibilitati in valoare de 251242 mii lei in anul precedent(2003) si disponibilitati in valoare de 205966 mii lei in anul curent(2004).

            In analiza echilibrului patrimonial, indicatorul FR este considerat semnificativ intrucat reflecta marja de securitate de care dispune firma si care o pune la adapost de evenimente

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro