1

1.CARACTERIZARE GENERALĂ A IMPOZITELOR INDIRECTE

Īn vederea procurării resurselor financiare necesare statului se instituie, pe lāngă impozitele directe, şi impozitele indirecte.

Īn ţările dezvoltate, de regulă, aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale este mai mic decāt cel al impozitelor directe şi al contribuţiilor pentru asigurări sociale luate īmpreună. Ponderea impozitelor indirecte īn totalul īncasărilor fiscale cunoaşte unele diferenţieri de la o ţară dezvoltată la alta, aşa cum rezulta din datele prezentate in tabelul 13.1.

TABELUL 1

Ponderea impozitelor indirecte şi a impozitelor generale asupra consumului īn totalul īncasărilor fiscale īn ţările membre ale O.C.D.E. (% faţă de total)

Īn ţările īn curs de dezvoltare, de regulă, ponderea impozitelor indirecte o devansează pe aceea a impozitelor directe, īn totalul veniturilor fiscale ale statului. Preferinţa majorităţii acestor ţări pentru impozitele indirecte este determinată de nivelul redus al veniturilor realizate de ţărani, meşteşugari, mici negustori, muncitori etc. Īn condiţiile īn care aceste venituri sīnt adesea neregulate ori greu de cunoscut cu precizie, iar ţinerea unei evidenţe corecte a veniturilor şi cheltuielilor de către toţi īntreprinzătorii este dificilă, randamentul impozitelor pe venit este scăzut. Dacă la acestea adăugam comoditatea şi costul relativ redus al perceperii taxelor de consumaţie şi a altor impozite indirecte, găsim explicaţia la preferinţa acestor ţări pentru impozitele indirecte. Totodată, sistemul impunerii consumului de bunuri şi servicii corespunde atāt unor interese interne, cīt şi celor ale firmelor străine, care şi-au construit unităţi de producţie ori de comercializare pe teritoriile ţărilor īn curs de dezvoltare. Introducerea unor sisteme fiscale bazate, īn principal, pe impunerea veniturilor şi a capitalurilor ar conduce la stabilirea unor impozite mai mari īn sarcina firmelor străine decāt cele care se plătesc īn prezent.

Cele menţionate mai sus motivează şi ritmul de creştere mai accentuat pe care īl īnregistrează impozitele indirecte īn ţările īn curs de dezvoltare, comparativ cu ţările dezvoltate.

Impozitele indirecte sīnt instituite de stat asupra vānzărilor de mărfuri şi prestărilor de servicii. Cotele utilizate pentru calcularea acestor impozite nu sunt diferenţiate īn funcţie de venitul, averea sau situaţia personală a celor care cumpără mărfuri sau apelează la servicii ce fac obiectul impozitelor indirecte. Drept urmare, impozitele indirecte lasă impresia că afectează, īn aceeaşi măsură, veniturile tuturor categoriilor sociale. Īn realitate ele afectează īn mod deosebit pe cei cu venituri mici, deoarece impozitele indirecte se percep, de regulă, la vānzarea bunurilor de larg consum. De altfel, dacă raportăm impozitele indirecte la veniturile realizate de diferite categorii sau grupuri sociale, vom constata ca ponderea acestor impozite īn venituri este cu atāt mai mare, cu cīt veniturile realizate sunt mai mici. Īn condiţiile īn care la impozitele directe, persoanele cu venituri situate sub minimul neimpozabil sunt scutite de impozit, iar la impozitele indirecte nu se acorda nici un fel de scutire, rezultă că acestea din urmă au un caracter regresiv.

Impozitele indirecte sīnt vărsate la bugetul de stat, de regulă, de către industriaşi, comercianţi etc., īnsă sīnt suportate de către consumatori, deoarece se includ īn preţul de vānzare al mărfurilor. Drept urmare, impozitele indirecte nu afectează veniturile nominale, ci numai pe cele reale, micşorānd puterea de cumpărare.

Unii economişti consideră că impozitele indirecte ar avea un caracter benevol deoarece consumatorii de bunuri şi servicii au posibilitatea să le evite. Ori, īn condiţiile īn care impozitele indirecte se percep cu deosebire la vānzarea bunurilor de larg consum, această afirmaţie rămāne fără acoperire. Dacă aceste impozite ar fi percepute numai īn vānzarea obiectelor de lux, atunci s-ar putea vorbi de caracterul lor voluntar, fiindcă altfel de bunuri nu sunt indispensabile vieţii. Prin urmare, īn cazul impozitelor indirecte nu este vorba de o constrāngere politică, aşa cum se īntāmplă la impozitele directe, ci de una de ordin economic.

Īn perioadele cānd economia īnregistrează un curs ascendent, impozitele indirecte au un randament fiscal ridicat; īn schimb, īn perioadele de criză şi depresiune, cānd producţia şi consumul cresc mai lent sau īnregistrează un recul, īncasările din impozite indirecte urmează aceeaşi evoluţie, periclitānd echilibrul bugetului de stat. Cu alte cuvinte, impozitele indirecte manifestă o sensibilitate sporită faţă de conjunctura economică.

Impozitele indirecte cunosc următoarele forme de manifestare: taxe de consumaţie, monopoluri fiscale, taxe vamale şi diferite taxe.

Īn ţările dezvoltate cel mai important impozit indirect īl constituie taxele de consumaţie. De asemenea, in majoritatea ţārilor īn curs de dezvoltare, taxele de consumaţie procură peste 50°/g din totalul īncasărilor provenite din impozitele indirecte. Īn aceste din urmă ţări, statul realizează frecvent īncasări  importante şi sub forma taxelor vamale.

2. TAXELE DE CONSUMAŢIE

Taxele de consumaţie sīnt impozite indirecte care se includ īn preţul de vānzare al mărfurilor "fabricate şi realizate īn interiorul ţării care percepe impozitul. Mărfurile asupra cărora se percep taxele de consumaţie sunt, īn general, cele de larg consum, iar acestea pot diferi ca structură de la o ţară la alta. De regula, printre aceste mărfuri īntālnim: zahărul, sarea, uleiul, vinul, berea, ceaiul, cafeaua, cacao, textilele, īncălţămintea etc.

Taxele de consumaţie īmbracă fie forma taxelor de consumaţie pe produs, cunoscute şi sub denumirea de accize, fie forma unor taxe generale pe vīnzări, cānd se percep la vānzarea tuturor mărfurilor, indiferent dacă acestea sīnt bunuri de consum sau mijloace de producţie. Acestea din urmă ocupă un loc important īn totalul īncasărilor fiscale, aşa cum rezultă şi din tabelul 1.

Taxele de consumaţie pe produs s-au accizele sīnt aşezate asupra unor produse care se consumă īn cantităţi mari şi care nu pot fi īnlocuite de cumpărători cu altele, pentru ca īn acest fel impozitul să aibă un randament fiscal cīt mai ridicat. Deci, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastică, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale etc. (īn Franţa); tutunul, cafeaua, zahărul, ceaiul, uleiurile minerale etc. (īn Germania); berea, vinul, spirtul, cidrul, tutunul, uleiurile minerale etc. (īn Marea Britanie); produsele din tutun, alcoolul, zahărul etc. (īn Indonezia); produsele petroliere, tutunul, uleiurile vegetale, produsele industriei chimice, produsele textile şi din iută etc. (īn India); hidrocarburile (īn Tunisia)); spirtul, produsele petroliere, băuturile nealcoolice şi cimentul (īn Thailanda) etc.

Taxele de consumaţie pe produs se calculează fie īn sumă fixă pe unitatea de măsură, fie īn baza unor cote procentuale aplicate asupra preţului de vānzare. Īn mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleaşi taxe, ca şi produsele indigene, iar cele destinate exportului sunt, de regulă, scutite de impozit. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor diferă de la o ţară la alta şi de la un produs la altul. De exemplu, pentru produsele din tutun nivelul acestor cote depăşeşte frecvent 50 şi chiar 60%.

Īn unele ţări, īn ultimele doua decenii s-au intensificat preocupări pe linia utilizării, īntr-o mai mare măsură, a accizelor ca instrument pentru īnfăptuirea unor obiective sociale. Astfel, creşterea consumului de alcool şi efectele nocive ale acestuia au condus la concluzia că taxele de consumaţie pe alcool nu sunt folosite īn suficientă măsură ca mijloc de frānare a consumului de alcool. Pe această linie, se poate vorbi de o legătură directă intre consumul de alcool şi nivelul impozitelor care se percep asupra alcoolului. Această legătură este demonstrată de faptul că ţările cu cel mai mare consum de alcool au cel mai scăzut nivel al taxelor de consumaţie la alcool.

Taxele generale pe vānzări se īntālnesc sub forma impozitului pe cifra de afaceri. Acesta a fost introdus după primul război mondial, fiind aşezat asupra deverului total al īntreprinderilor industriale şi comerciale (cifra de afaceri a acestora, adică totalul vānzărilor).

Din punctul de vedere al verigii (unitatea producătoare, unitatea comerţului cu ridicata sau cu amănuntul) la care se īncasează, impozitul pe cifra de afaceri poate īmbrăca forma impozitului cumulativ (multifazic) şi forma impozitului unic (monofazic).

In cazul impozitului cumulativ, mărfurile sunt impuse la toate verigile prin care trec din momentul ieşirii lor din producţie şi pānă cānd ajung la consumator. Aceasta īnseamnă că, practic, cu cīt o marfă trece prin mai multe verigi, cu atāt impozitul plătit statului este mai mare. Impozitul cumulativ este cunoscut şi sub denumirea de „impozit īn cascadă", „īn piramidă" sau „bulgăre de zăpadă", deoarece se calculează asupra preţului de vānzare al mărfurilor, īn care se include şi impozitul plătit īn amonte, adică se percepe impozit la impozit. Impozitul cumulativ s-a practicat īn Germania, Olanda etc.

Impozitul pe cifra de afaceri unic se īncasează o singură dată, indiferent de numărul verigilor pin care trece o marfă, de la producător la consumator. Impozitul unic se poate īncasa fie īn momentul vānzării mărfii de către producător, cānd se numeşte taxă de producţie, fie īn stadiul comerţului cu ridicata ori cu amănuntul, cānd se numeşte impozit pe circulaţie sau impozit pe vānzare. īn Marea Britanie s-a practicat, pānă la intrarea acesteia īn Comunitatea Economică Europeană, forma impozitului pe circulaţie. Īn S.U.A. se practică si īn prezent forma impozitului unic. Comparativ cu impozitul pe circulaţie, taxa de producţie prezintă avantajul că se percepe de la un număr mai mic de plătitori, ceea ce permite statului să efectueze īn mai bune condiţii controlul asupra aşezării şi perceperii impozitului.

Din punctul de vedere al bazei de calcul, impozitul pe cifra de afaceri cunoaşte forma impozitului pe cifra de afaceri brută şi a impozitului pa cifra de afaceri netă.

Impozitul pe cifra de afaceri brută se calculează prin aplicarea cotei de impozit asupra īntregii valori a mărfurilor vāndute, care include şi impozitul plătit la verigile anterioare. Prin urmare, acest impozit, īncasāndu-se la toate verigile prin care trece o marfă, are un randament fiscal ridicat; el prezintă īnsă şi unele neajunsuri. Astfel, aşezāndu-se la fiecare verigă asupra preţului de vānzare al mărfii, care cuprinde şi impozitele plătite anterior, impozitul pe cifra de afaceri brută conduce la calcularea şi perceperea de impozit la impozit sau, altfel spus, duce la o stratificare de impozit, la o aplicare cumulată a acestuia. Acest impozit are ca efect concentrarea producţiei, deoarece īntreprinderile integrate evită plata impozitului la una sau chiar la două verigi, fiind astfel avantajate faţă de cele neintegrate. Īn plus, acest impozit este lipsit de transparenţă, adică nu se cunoaşte exact cīt s-a plătit la buget de la producător la consumatorul final, pentru a solicita rambursarea sumei aferente exportului. Īntrucāt bunurile care fac obiectul comerţului exterior se impun īn ţara de destinaţie, iar nu īn cea de origine, īn unele ţări se restituie exportatorilor, parţial sau total, impozitele aferente mărfurilor exportate.

Impozitul pe cifra de afaceri netă se aplică numai asupra diferenţei dintre preţul de vānzare şi preţul de cumpărare, adică numai asupra valorii adăugate de către fiecare participant la procesul de producţie şi circulaţie al mărfii respective. Drept urmare, acest impozit face posibilă īnlăturarea neajunsurilor menţionate la impozitul pe cifra de afaceri brută. Mai concret, prin modul de aşezare şi percepere a impozitului pe cifra de afaceri netă se ajunge ca suma datorată statului să fie aceeaşi, indiferent de numărul verigilor prin care trece marfa. Totodată, īn cazul acestui impozit, compensaţia de export se poate calcula cu uşurinţă.

Avāndu-se in vedere avantajele pe care le oferă impozitul pe cifra de afaceri netă, cīt şi preocupările ţărilor membre ale Comunităţii Economiei Europene pe linia unificării legislaţiei fiscale privind impozitele indirecte, acestea au īnlocuit impozitul pe cifra de afaceri brută cu impozitul pe cifra de afaceri netă, cunoscut sub denumirea de TVA.

Īn prezent, taxa pe valoarea adăugată se practică īn toate cele 12 ţari membre ale Comunităţii Economice Europene, precum şi īn alte ţari, cum sunt: Austria, Norvegia, Suedia, Islanda, Japonia, Canada etc.

Taxa pe valoarea adăugată se poate calcula prin aplicarea cotei proporţionale: a) fie asupra valorii adăugate īn fiecare stadiu pe care īl parcurge marfa de la producător la consumator; b) fie asupra preţului de vānzare din stadiul respectiv, obţināndu-se astfel taxa asupra preţului de vānzare din care se deduce taxa (calculată īn acelaşi fel), aferenta preţului de vānzare din stadiul anterior. Diferenţa rezultată este taxa pe valoarea adăugată aferentă stadiului respectiv. Īn practică se utilizează cu precădere a doua variantă de calcul.

Baza de calcul a taxei pe valoarea adăugată o reprezintă preţul de vānzare al diferitelor mărfuri sau valoarea serviciilor prestate. Īn vederea calculării taxei, se stabileşte volumul total al vānzărilor sau prestărilor (cifra de afaceri), pe perioada de impunere (lună, trimestru etc.), la care se aplică cota de impozit. Pentru a nu se impune de mai multe ori aceeaşi valoare, se scad sumele vărsate anterior la buget cu titlu de taxă pe valoarea adăugată, aferente mărfurilor respective. Pentru a putea efectua aceste deduceri, taxa pe valoarea adăugată se evidenţiază, distinct īn fiecare factură.

Taxa pe valoarea adăugată este vărsată la buget de către fiecare īntreprindere şi se suporta de consumatorii mărfurilor respective o dată cu cumpărarea lor.

Numărul şi nivelul cotelor taxei pe valoarea adăugată diferă de la o ţară la alta.

Astfel, īn Franţa, Spania, Belgia, Grecia, Italia şi Portugalia se utilizează trei categorii de cote: o cotă redusă, o cotă normală şi o cotă majorată. Īn Germani,  Irlanda, Luxemburg şi Olanda se utilizează două categorii de cote, respectiv cota redusă şi cota normală iar īn Danemarca şi Marea Britanie se utilizează o singura cotă. Nivelul cotei reduse se situează īntre 2 şi 17 %, al cotei normale īntre 12 şi 23%, iar al cotei majorate īntre 25 şi 38%. Diferenţierea cotelor se face īn funcţie de natura mărfurilor. Astfel, de exemplu, īn ţările īn care se utilizează trei categorii de cote, la mărfurile alimentare se aplica, de regula, cota redusă, la mărfurile de lux şi la cele care fac obiectul monopolului de stat se aplică cota majorată, iar la celelalte mărfuri şi servicii se aplică cota normală.

In ţările membre ale C.E.E. sīnt preocupări pentru armonizarea, īn continuare, a modului de calculare a taxei pe valoarea adăugată. Pe această linie se preconizează ca de la 1 ianuarie 1993, nivelul cotelor considerate normale să se situeze intre 14 şi 19%, iar nivelul cotelor reduse īntre 4 şi 9%.

De regulă, produsele destinate exportului nu fac obiectul taxei pe valoarea adăugată. In consecinţă, o īntreprindere care livrează mărfuri atāt pentru export, cīt şi pentru piaţa internă va plăti taxa pe valoarea adăugată numai pentru mărfurile destinate tranzacţiilor interne.

Prin utilizarea taxei pe valoarea adăugată, statul are posibilitatea de a īncasa o mare parte din impozit, mai repede decāt īn cazul impozitului pe cifra de afaceri brută, deoarece taxa se plăteşte la fiecare stadiu de prelucrare şi realizare a mărfii sau serviciului. Totodată, organele fiscale au posibilitatea de a controla modul de calcul şi de plată la bugetul statului, al impozitului, deoarece plătitorii au obligaţia de a ţine o evidenţă detaliată a tranzacţiilor de vānzare-cumpărare şi a sumei impozitului plătit.

O consecinţă de ordin negativ a introducerii taxei pe valoarea adăugată este creşterea numărului de operaţii contabile şi a persoanelor care le efectuează, deoarece această taxă, la prima vedere simplă, ridică īn practică numeroase probleme si presupune un volum mare de muncă. Totodată, trebuie spus că taxa pe valoarea adăugată are şi alte carenţe. Astfel, nici această taxă nu poate corecta caracterul regresiv al impunerii, chiar dacă se practică două sau trei cote de impozit.

Īn ţările dezvoltate, veniturile provenite din taxele generale pe vānzări (īntālnite mai ales sub forma taxei pe valoarea adăugată) deţin — cu unele excepţii — o pondere mai mare īn totalul īncasărilor din impozitele indirecte, decāt taxele de consumaţie pe produs. Īn ţările īn curs de dezvoltare, īn majoritatea cazurilor, īncasările provenite din taxele de consumaţie pe produs le devansează pe cele provenite din taxele generale pe vānzări.

3. MONOPOLURILE FISCAIE

Statul instituie monopoluri fiscale asupra producţiei şi/sau vānzării unor mărfuri ca: tutun, sare, alcool, cărţi de joc şi alte produse specifice. Monopolurile fiscale, īn funcţie de sfera lor de cuprindere, pot fi depline sau parţiale. Monopolurile fiscale depline se instituie de către stat atāt asupra producţiei, cīt şi asupra comerţului cu ridicata şi cu amănuntul a unor mărfuri. Īn schimb, monopolurile parţiale se instituie fie numai asupra producţiei, şi comerţului cu ridicata, fie numai asupra comerţului cu amănuntul.

Printre ţările īn care monopolurile fiscale aduc īncasări relativ importante, putem menţiona: Italia (asupra tutunului, chibriturilor şi pietrelor de brichete),Germania (asupra alcoolului sau băuturilor alcoolice), Spania (asupra tutunului şi petrolului).

Veniturile realizate de stat de pe urma monopolurilor fiscale sunt formate, pe de o parte, din profitul creat īn procesul de producere a acestor mărfuri, iar pe de alta din impozitul indirect cuprins īn preţ, care se īncasează de la consumatorii mărfurilor respective. Deoarece numai statul vinde astfel de mărfuri el, poate stabili un preţ īn care să fie inclus şi un asemenea impozit.

 

4. TAXELE VAMALE

 

4.1. Caracterizare generală a taxe1or vamale

 

Taxele vamale se percep de către stat asupra importului, exportului şi tranzitului de mărfuri. Īn prezent, taxele vamale cel mai frecvent īntālnite sīnt cele asupra importului de mărfuri.

Taxele vamale de export se īntālnesc cu o frecvenţă redusă, deoarece, statele sunt interesate īn īncurajarea exportului de mărfuri, care constituie, īn majoritatea cazurilor, calea cea mai importantă de realizare a resurselor valutare. Atunci cānd, totuşi, se percep astfel de taxe, ele 1

au fie un scop fiscal, fie unul economic. Īn unele ţări, statul instituie taxe vamale de export asupra unor materii prime pentru a determina prelucrarea lor īn ţară, iar īn altele asupra unor semifabricate sau pro-duse finite care deţin o pondere mare īn exportul lor. Printre ţările care percep taxe vamale de export menţionăm: Indonezia (care percepe o taxă vamală de export de 5% asupra produselor nepetroliere), Tai-landa (la exportul de zahăr şi orez), Malayezia (la exportul de cauciuc, cositor, bauxita şi alte minereuri, cherestea, uleiuri de palmier şi piper).

Taxele vamale de tranzit se instituie asupra mărfurilor care fac obiectul  comerţului exterior, cu ocazia trecerii acestora pe teritoriul unei terţe ţări. Īn condiţiile actuale, taxe vamale de tranzit nu se practică decāt īn cazuri rare, deoarece statele sīnt interesate īn īncurajarea tranzitului de mărfuri, fiindcă, de pe urma acestuia realizează īncasări īn valută, cum sunt: tarife pentru folosirea căilor ferate, taxe pentru utilizarea drumurilor etc.

Taxele vamale de import se percep asupra valorii mărfurilor importate, īn momentul īn care trec frontiera ţării importatoare. Importatorul, o dată cu depunerea documentelor prin care ia īn posesiune marfa importată, achită taxa vamală de import. Această taxă are rolul unui impozit de egalizare, deoarece conduce la apropierea nivelului preţului mărfii importate de nivelul preţului mărfii (similare) indigene. Īn unele cazuri, taxa vamală de import poate conduce la scumpirea mărfii importate īn raport cu marfa indigenă, ceea ce īnseamnă că ea acţionează restrictiv pentru importator. Īn astfel de situaţii, pentru ca importul să se poată realiza, este necesar ca exportatorul să reducă nivelul preţului de export, asigurānd mărfii sale o competitivitate egală cu cea a mărfii indigene. Această reducere poate conduce la scăderea rentabilităţii exportului ori de cāte ori in ţara exportatoare nivelul productivităţii muncii este mai scăzut sau costurile de producţie sunt mai ridicate decāt īn ţara importatoare. Ca tendinţă, se observă preocuparea ţărilor importatoare de a recupera valoarea taxei vamale de import de la exportator, prin reducerea preţului de import cu taxa vamală. Acest lucru este posibil īn condiţiile īn care este vorba de o creştere a ofertei mondiale de export şi, deci a concurenţei, īmprejurări īn care importatorul nu acceptă sa-şi diminueze beneficiul comercial cu valoarea taxei vamale.

Prin urmare, natura economică a taxei vamale de import este similară cu aceea a taxelor de consumaţie percepute asupra mărfurilor din producţia naţională. Perceperea taxelor vamale de import conduce la majorarea preţului produsului importat, care astfel ajunge la un nivel ce depăşeşte frecvent preţul acestuia din ţara exportatoare. Īn general, nivelul taxelor vamale de import este determinat de raportul cerere-ofertă din tara importatoare şi de coordonatele politicii economice pe care aceasta o promovează.

După forma lor de exprimare, taxele vamale pot fi de trei feluri: ad-valorem, specifice şi compuse. Taxele vamale ad-valorem se exprimă ca procent din valoarea mărfurilor importate. Taxele vamale specifice sīnt stabilite ca sumă fixă pe unitatea fizică de marfă importată (de exemplu, pe tona, pe bucată etc.). Taxele vamale compuse apar ca o combinaţie a primelor două. Taxele vamale practicate de o anumită ţară, indiferent de felul lor, sunt trecute īntr-un tabel care poartă denumirea de tarif vamal. Īn tariful vamal sunt specificate, pentru fiecare categorie de produse sau produse individualizate, taxele vamale care se aplică.

Īn funcţie de nivelul lor, taxele vamale de import, menţionate in tariful vamal naţional sau de grup, pot fi: taxe vamale īn condiţia clauzei naţiunii celei mai favorizate, taxe vamale autonome si taxe vamale preferenţiale.

Taxele vamale in condiţia clauzei naţiunii celei mai favorizate se aplică la importul de mărfuri pe care o ţara (membră a Acordului General pentru Tarife şi Comerţ) īl efectuează din ţările membre ale aceluiaşi organism sau din alte ţări cu care aceasta are acorduri bilaterale, pe baza cărora īşi acordă reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate.

Taxele vamale aplicate la import, īn condiţiile clauzei naţiunii ce-ei mai favorizate, pot avea un nivel consolidat sau un nivel neconsolidat, după caz.                      

Nivelul consolidat al acestor taxe este stabilit īn cadrul unor negocieri comerciale multilaterale şi e1 nu poate fi schimbat fără acordul celorlalte state participante la negocieri (in cadrul -G.A.T.T). Nivelul neconsolidat se practică pentru produse care nu au făcut obiectul unor negocieri comerciale multilaterale. El poate fi schimbat de către autorităţile cu drept de decizie din ţările respective, dacă reducerea (majorarea) se extinde asupra tuturor ţarilor care beneficiază de clauza naţiunii celei mai favorizate.

Taxele vamale autonome se aplică la importul pe care o ţară īl efectuează din ţări cu care nu īntreţine relaţii bazate pe clauza naţiunii celei mai favorizate. Aceste taxe au, īn general, un nivel mai ridicat decāt taxele vamale aplicate īn condiţia clauzei naţiunii  celei  mai favorizate.

Taxele vamale preferenţiale   se practică  īn relaţiile comerciale dintre ţările care fac parte din diferite uniuni vamale īnchise. Aceste taxe mai sunt utilizate in relaţiile dintre ţări cu niveluri diferite de dezvoltare şi, īn primul rānd, īntre ţările dezvoltate şi cele īn curs de dezvoltare. Taxele vamale preferenţiale au un nivel mai redus decāt cele aplicate īn regimul clauzei naţiunii celei mai favorizate.

Practicarea de către un stat a unei politici vamale preferenţiale īnseamnă, de fapt, reducerea său chiar eliminarea taxelor vamale la importul de mărfuri (sau numai la o anumită parte din acest import) efectuat din alt stat sau grup de state, care beneficiază de asemenea preferinţe.

 

4.2. Politica vamală a unor uniuni vamale sau zone ale liberului schimb

 

Īn perioada postbelică s-a intensificat procesul de intervenţie a statului īn viaţa economică. Īn cadrul acestui proces asistăm şi la apariţia unor uniuni vamale cu participarea statului, cum sunt, de exemplu, Comunitatea Economică Europeană (C.E.E.), cunoscută  şi sub denumirea de Piaţa comună şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (A E.L.S.).

Comunitatea Economică Europeană C.E.E. reprezintă o uniune vamală a ţărilor vest-europene care a luat fiinţă īn baza Tratatului semnat la Roma īn decembrie 1957 de către Franţa, R. F. Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg, ca ţări fondatoare, la care ulterior au aderat Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia, Spania şi Portugalia.

Din punctul de vedere al relaţiilor comerciale, Piaţa comună constituie o formă caracteristică de concertare a politicilor comerciale tarifare a ţărilor membre. Cu alte cuvinte, C.E.E. apare ca o uniune vamală cu caracter īnchis, care presupune eliminarea īntre statele membre a taxelor vamale — deci formarea unui teritoriu vamal unic —, a restricţiilor cantitative īn domeniul importului şi exportului de mărfuri, instituirea unui tarif vamal şi a unei politici comerciale comune faţă de ţările terţe.

Īn comerţul cu produse  industriale dintre statele membre ale Comunităţii Economice Europene taxele vamale au fost īnlăturate. De asemenea, s-a realizat şi instituirea tarifului vamal comun faţă  de terţi in comerţul cu aceste produse. Nivelul taxelor vamale din tariful vamal comun a fost stabilit, īn general, ca o medie aritmetică a taxelor vamale naţionale existente īnainte de intrarea acestora īn comunitate. Comerţul cu produse industriale īn cadrul Comunităţii Economice Europene se realizează, īn general, pe baza principiilor liberei concurente. Nivelul mediu al taxelor vamale care se practică la importul din terţe ţări īn ţările membre ale Comunităţii Economice Europene este, de regulă, mai redus decāt cel practicat de Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Comerţul Comunităţii Economice Europene cu produse agricole are următoarele caracteristici: existenţa unor pieţe organizate pe plan comunitar; instituirea unor sisteme comune de preţuri; existenţa unei protecţii faţă de concurenţa ţărilor terţe; acordarea umor subvenţii  pentru export.

Pieţele organizate pe plan comunitar se referă atāt la comerţul cu produse agricole dintre ţările membre ale Comunităţii Economice Europene, cīt şi la cel dintre acestea şi ţări terţe.

Pentru produsele agricole care  se vānd pe pieţele organizate pe plan comunitar sīnt stabilite preţuri comune pe fiecare produs īn parte. Mecanismul de sprijinire a pieţelor agricole se referă nu numai la stabilirea preţurilor, ci şi la menţinerea acestora la niveluri remuneratorii pentru producătorii agricoli. Sistemul preţurilor privind produsele agricole destinate pieţelor organizate pe  plan comunitar cuprinde: un preţ orientativ, un preţ de intervenţie şi un preţ prag.

Preţul orientativ apare  ca un preţ artificial, de calcul, īn jurul căruia trebuie să oscileze preţurile produselor agricole īn Piaţa comună. Nivelul acestui preţ este astfel stabilit īncāt să remunereze pe producătorii agricoli comunitari şi atunci cānd aceştia lucrează cu costuri de producţie ridicate. Pentru a se realiza menţinerea preţului la niveluri care să satisfacă pe producători, produsele agricole, excedentare sīnt cumpărate de către organisme speciale, care īşi desfăşoară activitatea īn cadrul organizării comune de piaţă.

Preţul de intervenţie este cel folosit de organismele naţionale create īn ţările membre ale Comunităţii Economice Europene pentru cumpărarea de la producători a produselor agricole ce le sīnt oferite. Pentru majoritatea produselor agricole, preţurile de intervenţie se fixează anual de către Consiliul Ministerial al Comunităţii Economice Europene pentru anul agricol următor, care īncepe la 1 aprilie. Īn luare acestei decizii, Consiliul Ministerial are īn vedere propunerile făcute de către Comisia Executivă a Comunităţii Economice Europene.

Preţul prag (preţul de ecluză sau altfel denumit) constituie baza pentru stabilirea prelevărilor la importul de produse agricole din ţări din afara Comunităţii Economice Europene. Preţul prag (preţul de ecluză etc.) are menirea de a nu permite produselor agricole extracomunitare să pătrundă īn Comunitatea Economică Europeană la un preţ sub acest nivel prag dinainte stabilit. Sistemul prelevărilor la importul de produse agricole din ţări din afara Comunităţii Economice Europene s-a introdus pentru protejarea produselor comunitare de concurenţa străină.

Prin aceste prelevări, preţurile mai reduse la unele produse agricole pe piaţa internaţională sīnt aduse la nivelul mai ridicat al preţurilor existente īn cadrul Pieţei comune. Practic, prelevarea se calculează ca diferenţă intre preţul mai ridicat utilizat īn cadrul  Comunităţii Economice Europene şi preţul pe piaţa internaţională.

Mecanismul de protejare a agriculturii comunitare de concurenţa ţărilor terţe se realizează prin utilizarea unor taxe vamale,  a unor taxe de prelevare sau suprataxe de prelevare. Prin aceste mijloace se īnlocuiesc mecanismele de protecţie pe care le folosesc ţările din afara Comunităţii Economice Europene la importul produselor agricole, cum sunt, de exemplu, contingentele cantitative, preţurile minime de import etc.

Subvenţiile pentru export se acordă  īn cazurile cānd produsele agricole se exportă de către ţările membre ale Comunităţii Economice Europene la preţuri mai mici decāt cele existente īn interiorul acesteia. Mărimea subvenţiei acordate exportatorilor comunitari se calculează ca diferenţă īntre nivelul preţurilor din interiorul Comunităţii Economice Europene şi cel de pe piaţa internaţională. Anual Piaţa comună acordă importante subvenţii producătorilor agricoli.

Īn realizarea politicii agricole comune a Comunităţii Economice Europene un rol īnsemnat īl joacă Fondul European de Orientare şi Garanţie Agricola (F.E.O.G.A.). Secţia de orientare a Fondului European de Orientare  şi Garanţie  Agricolă asigură finanţarea măsurilor cu caracter structural   care vizează dezvoltarea agriculturii comunitare, iar secţia de garanţie asigură mecanismul de intervenţie pentru buna funcţionare a sistemului comunitar de preţuri ale produselor agricole. Resursele secţiei de garanţie agricolă sīnt utilizate, in principal, pentru finanţarea măsurilor privind sprijinirea nivelului convenit  al preţurilor produselor agricole pe plan comunitar şi pentru subvenţionarea produselor agricole exportate pe pieţele internaţionale. Resursele Fondului European de Orientare şi Garanţie Agricolă provin din bugetul comunitar, iar cheltuielile efectuate din acesta deţin ponderea īn totalul cheltuielilor bugetare ale Comunităţii Economice Europene.

In ansamblu, politica agricolă comunitară  este caracterizată de gradul īnalt de protecţionism şi de nivelul relativ ridicat al preţurilor produselor agricole. In acest fel, s-a ajuns ca preţurile unor produse agricole să fie mar ridicate pe plan comunitar decāt īn alte ţări. Subvenţiile agricole pot avea uneori consecinţe negative asupra producţiei şi comerţului cu produse agricole. Este vorba de faptul că acestea pot conduce la reducerea cererii interne de produse de import şi, īn acelaşi timp, la creşterea disponibilităţilor pentru export. Drept urmare, nu este exclusă scăderea artificială a preţurilor pe piaţa mondială, cea re slăbeşte competitivitatea exporturilor chiar īn cazul unor producători eficienţi. Aceasta alimentează o anumită stare de īncordare īntre S.U.A. şi „cei 12" din Piaţa comună, deoarece conduce la reducerea volumului exporturilor de produse agricole ale S.U.A.

Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (A.E.L.S.) a luat fiinţă la īnceputul anului 1960, ca un răspuns  la constituirea Comunităţii Economice Europene. In momentul īnfiinţării, din această asociaţie făceau parte: Marea Britanie, Austria, Danemarca, Elveţia, Norvegia, Portugalia  şi Suedia. Ulterior, la Asociaţia Europeană  a Liberului Schimb au mai aderat Islanda şi Finlanda (cu statut de asociat). De la 1 ianuarie 1973, Marea Britanie şi Danemarca au părăsit această asociaţie, deoarece au aderat la Comunitatea Economică Europeană.

Asociaţia Europeană a Liberului Schimb este o formă de integrare comercială, care şi-a propus desfiinţarea taxelor vamale numai īn schimburile comerciale dintre statele membre ale asociaţiei, fără a institui un tarif vamal comun faţă de ţările terţe şi fără a renunţa la tarifele vamale naţionale. Aceasta īnseamnă că Asociaţia Europeană a Liberului Schimb reprezintă, de fapt, o zonă de comerţ liber, adică o formă de integrare comercială mai simplă decāt uniunea vamală, īn care ţările membre nu aplică taxe vamale la importul dintr-o altă ţară membră, iar faţă de ţările din afara asociaţiei aplică īn continuare tarifele naţionale cu trăsăturile lor caracteristice.

In anul 1977, īntre  Comisia Economică Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb s-a īncheiat un acord de liber schimb, īn urma căruia īn Europa Occidentală s-a format o vastă zonă de comerţ liber, de altfel cea mai mare din lume. Crearea acestei zone, care iniţial a apărut ca un factor pozitiv, nu s-a dovedit a fi constant favorabilă pentru Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, deoarece īn timp ce schimburile īn interiorul acestei asociaţii sīnt echilibrate, cele cu Piaţa comună sīnt adesea deficitare.

Rezultă că Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, ca zonă de comerţ liber n-a elaborat o politică comună īn alte probleme decāt cele privind comerţul reciproc, iar eliminarea restricţiilor ce īmpiedicau desfăşurarea largă a comerţului reciproc s-a făcut prin renunţarea la unele obstacole, cum sunt, de exemplu, taxele vamale, contingentele cantitative etc.

4.3 Acordul General pentru Tarife şi Comerţ

 

In octombrie 1947, reprezentanţii a 23 de state au semnat, la Geneva, Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (General Agreement on Tariffs and Trade  G.A.T.T.), care a intrat īn vigoare la 1 ianuarie 1948. Acest organism internaţional — specializat īn probleme de comerţ – a fost creat pentru a acţiona īn direcţia eliminării treptate a restricţiilor din calea schimburilor comerciale internaţionale. Romānia este membra a Acordului General pentru Tarife şi Comerţ.

Pe lāngă reducerea taxelor vamale (convenite cu ocazia negocierilor din 1947), īn Acordul General pentru Tarife şi Comerţ au fost menţionate şi alte principii, care să stea la bază relaţiilor comerciale dintre ţările membre, cum sunt: acordarea reciprocă īntre ţările membre a clauzei naţiunii celei mai favorizate; interzicerea restricţiilor cantitative la import; limitarea şi eliminarea subvenţiilor din comerţul exterior; protejarea pieţelor şi a industriilor naţionale prin taxe vamale, care nu trebuie să aibă caracter prohibitiv prin nivelul lor exagerat de mare; acordarea de concesii comerciale ţărilor īn curs de dezvoltare, fără a li se cere reciprocitate; valoarea la care se aplică taxele vamale să fie o valoare reală, adică transformarea preţului īn monedă naţionala să se facă la un curs real (īn principiu, recunoscut de Fondul Monetar Internaţional) etc.

Acordul permite, īn anumite condiţii practicarea de sisteme vamale preferenţiale, crearea de zone ale liberului schimb şi de uniuni vamale cu tarife externe comune, introducerea de către ţările īn curs de dezvoltare a unor măsuri de politică comercială cu caracter protecţionist īn vederea protejării industriei naţionale, admiterea de restricţii cantitative la importul unor produse pentru motive, cum ar fi, de exemplu, echilibrarea a balanţei de plăţi externe.

Activitatea G.A.T.T. pe linia reducerii tarifelor vamale se concretizează īn organizarea unor runde de negocieri comerciale multilaterale. Cele opt runde de negocieri tarifare care au "fost iniţiate pānă īn prezent au condus la importante concesii de ordin tarifar (concesii vamale).

Concesiile vamale pot apare sub diferite forme, cum sunt: reducerea nivelului taxelor vamale existente, micşorarea decalajului dintre nivelul taxelor vamale generale şi al celor preferenţiale; consolidarea taxelor vamale īn vigoare la nivelul existent; angajamentul de a nu efectua măriri de taxe vamale peste un anumit nivel.

 Obiectivele negocierilor tarifare pot fi realizate fie pe baza metodei reducerii directe  a taxelor vamale,  adică reducerea taxelor vamale „produs cu produs" sau „ţară cu ţară", fie a metodei reducerii lineare a taxelor vamale, adică stabilirea unui procent de reducere a taxelor vamale pe grupe de mărfuri. Prima metodă de reducere este folosită, īn general, īn tratativele bilaterale, dar poate fi utilizată şi īn cele multilaterale, iar cea de-a doua metodă este specifică tratativelor multilaterale.  

5. TAXELE

Ca formă a impozitelor indirecte, taxele reprezintă plăţile pe care le fac diferite persoane fizice sau juridice pentru ^serviciile efectuate īn favoarea lor de anumite instituţii de drept public. Taxele īntrunesc majoritatea trăsăturilor specifice impozitelor, şi anume: caracter obligatoriu, titlu nerambursabil, urmărirea īn caz de neplată. Dacă impozitele nu presupun  o contraprestaţie din partea statului, īn schimb taxele dau dreptul plătitorului să beneficieze de un anumit serviciu. Este de precizat că taxele conţin şi elemente de impozit, deoarece nivelul acestora este superior costului serviciilor prestate  de instituţiile respective.

După natura lor, taxele pot fi clasificate astfel: taxe judecătoreşti, taxe de notariat, taxe consulare şi taxe de administraţie.

Taxele judecătoreşti se īncasează de către instanţele jurisdicţionale īn legătură cu acţiunile introduse spre judecare de către diferite persoane fizice sau juridice.

Taxele de notariat  se plătesc pentru eliberarea, legalizarea sau autentificarea de diferite acte, copii etc., fiind īncasate de către notariate.

Taxele consulare se īncasează de către consulate pentru eliberarea de certificate de origine, acordarea de vize etc.

Taxele de administraţie se īncasează de către diferite organe ale administraţiei de stat īn legătură cu eliberări de autorizaţii, permise, legitimaţii etc., la cererea anumitor persoane.

După obiectul operaţiunii care se efectuează şi urmează a fi taxată, taxele pot fi de două feluri şi anume: taxe de timbru şi taxe de īnregistrare.

Taxele de timbru se percep la efectuarea de către instituţiile de drept public a unor operaţii, cum sunt: autentificarea de acte; eliberarea unor documente (de exemplu, cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere auto etc.); legalizări de acte etc. Taxele de timbru poartă această denumire pentru că īncasarea lor se face prin aplicarea de timbre fiscale.

Taxele de īnregistrare se percep la vānzări de imobile, la constituirea, fuzionarea sau dizolvarea societăţilor de capital; de asemenea, ele se percep asupra fiecărei operaţii de vānzare şi respectiv cumpărare la bursa etc.

Atāt taxele de timbru, cīt şi cele de īnregistrare pot fi stabilite fie ad-valorem (atunci cānd acţiunile sau faptele supuse taxării sīnt evaluate īn bani şi cānd taxa se calculează prin aplicarea unor cote procentuale la valoarea respectivă), fie īn sume fixe, īn toate celelalte cazuri. Īncasarea taxelor se poate face īn numerar sau — aşa cum am văzut — prin aplicarea de timbre fiscale.

In legislaţia financiară a unor ţări se īntālneşte, pe lāngă impozite si taxe, şi o categorie intermediară īntre acestea, cunoscută sub denumirea de contribuţie.

Contribuţiile - reprezintă sumele īncasate de anumite instituţii de drept public, de la persoane fizice sau juridice, pentru avantaje reale sau presupuse de care acestea beneficiază. Plata contribuţiei este obligatorie, iar prin intermediul acesteia se stabileşte de la īnceput participarea parţială a persoanei fizice sau juridice la acoperirea cheltuielilor efectuate de stat pentru oferirea avantajului respectiv.

Īn unele ţări (de exemplu, īn Germania) se percep contribuţii pentru construcţia de şosele de la proprietarii terenurilor limitrofe, apreciindu-se că ei sīnt avantajaţi m mod deosebit de pe urma acestora. De asemenea, se mai īntālnesc contribuţii pentru circulaţia străinilor plătite de cei care beneficiază de anumite avantaje economice de pe urma circulaţiei străinilor (hoteluri, magazine etc.).

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro