1 Convertibilitatea monetara si evolutia ei

 

Convertibilitate - īnsuşire legală a unei monede de a putea fi preschimbată cu o altă monedă īn mod liber prin vīnzare şi cumpărare pe piaţă, īn sensul că nu există restricţii nici cu privire la suma de preschimbat, nici la scopul preschimbării – plăţi pentru tranzacţii curente sau mişcări de capital – şi nici la calitatea celui care efectuează preschimbarea: rezident al ţării īn care se efectuează operaţia sau nerezident.

Monedă – piesă de metal (aur, argint, cupru etc) care se prezintă īn general sub formă de disc plat şi serveăte ca mijloc de circulaţie, de plată şi eventual de tezaurizare. Spre deosebire de bani, nu este un termen generic, ci se referă la un anumit fel de bani şi anume la piesele de metal cu valoare proprie deplină sau inferioară valorii nominale.

Piaţa trebuie să permită o confruntare permanentă a cererii şi ofertei şi să comunice cu pieţele străine. Interesul pentru convertibilitate poate fi formulat astfel:

a)      prin convertibilitate se creează premisele determinării exacte a eficienţei comerţului exterior īn ansamblu şi a fiecărei tranzacţii īn parte şi pe plan mai general, a īntregii producţii a ţării.

b)      ca urmare a convertibilităţii, produsele ţării se află īntr-o concurenţă reală cu produsele celorlalte ţări, īmbunătăţirea activităţii de producţie, creşterea productivităţii muncii, ridicarea nivelului tehnic, calitativ şi estetic al produselor sīnt stimulate.

c)      convertibilitatea face posibilă restructurarea permanentă a economiei prin dezvoltarea producţiei sectoarelor şi produselor celor mai eficiente cerute la export.

d)     din punct de vedere financiar, convertibilitatea contribuie la realizarea echilibrului valutar-financiar, moneda naţională putīnd fi utilizată - desigur vremelnic şi īn anumite limite – pentru acoperirea unor eventuale dezechilibre ale balanţelor plăţilor.

e)      cursurile valutare īn general şi valoarea monedei naţioale īn special sunt puse pe o bază economică, ele rezultīnd din cererea şi oferta de pe piaţa valutară. Trecerea la convertibilitate poate fi deci considerată ca fiind un rezultat al atingerii unui nivel mai īnalt de dezvoltare şi eficienţă economică şi totodată ca un instrument de perfecţionare a relaţiilor comerciale şi financiare internaţionale īn scopul lărgirii şi diversificării schimburilor economice.

Convertibilitatea īnlesneşte comerţul cu străinătatea şi creşterea eficienţei acestuia. O ţară cu monedă convertibilă poate face comerţ cu toate celelalte ţări, pe pieţele unde obţine cel mai mare avantaj. Cu toate acestea, puţine ţări au putut introduce convertibilitatea liberă. Īn perioada interbelică, numeroase ţări au trebuit să renunţe la convertibilitate din cauza condiţiilor economice potrivnice. Romānia nu a avut monedă convertibilă decīt 3 ani: 1929-1932. După cel de-al doilea război mondial, convertibilitatea a devenit unul din principiile fundamentale sistemului monetar internaţional din 1944. Cele mai importante state vest-europene au trecut īnsă la convertibilitate de-abia īn 1958.

Īn viaţa economică şi īn vocabularul de specialitate, convertibilitatea şi-a făcut apariţia odată cu crearea bancnotelor.

Īntrucīt la origine bancnota a derivat din chitanţa eliberată de bancher clientului care depunea la el o cantitate de aur din motive de securitate şi comoditate, acest instrument a păstrat multă vreme caracterul de angajament subscris de banca emitentă de a plăti la cerere, īn monede de aur, suma īnscrisă pe bilet, deoarece biletul nu era altceva decīt un reprezentant al aurului. Această īnsuşire a bancnotei de a fi oricīnd transformabilă īn aur a fost denumită convertibilitate. Ea a emanat deci din concepţia că bancnota este emisă şi circulă īn locul aurului.

Īn accepţia clasică, convertibilitatea s-a efectuat prin urmare īn aur (sau argint īn cazul etalonului argint). Sistemele monetare bazate pe aur sau argint, precum şi pe bimetalism, aşa cum funcţionau īnainte de 1914, prevedeau obligaţia necondiţionată a băncii de emisiune de a achita prezentatorilor de bancnote, oricare ar fi fost ei – rezidenţi sau nerezidenţi – suma īn metal corespunzătoare valorii nominale a bancnotelor prezentate şi conţinutului de metal preţios stabilit prin lege pentru unitatea monetară respectivă.

La acest capitol, putem menţiona faptul că convertibilitatea face parte din noţiunile şi instituţiile care au cunoscut importante modificări de conţinut. Astfel: pe vremea cīnd sistemele monetare naţionale se bazau pe etalonul aur, pe etalonul argint sau pe bimetalism, convertibilitatea īnsemna dreptul deţinătorului unei sume īn bancnote de a pretinde īn schimb de la banca emitentă cantitatea de aur (argint) corespunzătoare valorii nominale a bancnotelor şi conţinutului de metal stabilit prin lege pentru unitatea monetară respectivă. Convertibilitatea era asigurată prin stocul de acoperire (aur, valută) deţinut obligatoriu de bancă, care reprezenta a doua garanţie a emisiunii, alături de garanţia principală a portofoliului de scont.

Este de la sine īnţeles că īn condiţiile etalonului aur, moneda naţională era convertibilă şi īn valute īn sensul că deţinătorul putea obţine preschimbarea ei īn valuta oricărei alte ţări la cursul oficial, paritar, adică la raportul dintre conţinuturile de aur ale monendelor īn cauză. Această convertibilitate īn valută era īnsă subsidiară: ea deriva īn mod logic din convertibilitatea īn aur, singura care avea un caracter definitoriu pentru moneda naţională a unei ţări.

Pentru a face faţă operaţiilor de convertire, băncile de emisiune erau obligate prin legea lor constitutivă să-şi formeze şi să menţină o rezervă de aur, a cărei mărime fusese stabilită, pe baza experienţei, la 25-40% din suma bancnotelor aflate īn circulaţie. Rezerva era denumită stocul de acoperire a bancnotelor. Īn unele legi monetare, īn rezervă erau cuprinse şi valute.

Īn Romānia, legea “pentru īnfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune” din 17/29 aprilie 1880 a stabilit că “Banca Naţională a Romāniei” are privilegiul de a ”emite bilete de bancă la purtător. Suma biletelor īn circulaţiune va fi reprezentată prin valori lesne de realizat. Banca va trebui să aibă o rezervă metalică de o treime din suma biletelor emise”. Īntr-un alt articol al legii de īnfiinţare se arată că “biletele vor fi plătite la prezentare, la biroul băncii, īn aur sau īn monedă naţională de argint”.

Aşadar, bancnotele Băncii Naţionale erau convertibile īn aur sau argint, banca fiind obligată īn acest scop să aibă o rezervă metalică echivalentă cu o treime din suma bancnotelor emise.

La īnceput, legătura monedelor de hīrtie cu metalul monetar se realiza prin păstrarea īn depozitele băncii emitente a aurului, ca activ de bilanţ, īn timp ce moneda de hīrtie reprezenta o obligaţie a băncii faţă de viitorii posesori de bilete de bancă. Īn această perioadă s-a menţinut convertibilitatea, moneda de hīrtie fiind preschimbată la cerere īn aur. Convertibilitatea internă a monedelor de hīrtie este limitată şi după 1933 este exclusă definitiv, moneda de hīrtie şi moneda de cont rămīnīnd singurele forme de monedă īn circulaţie.

Evoluţia convertibilităţii

Fiind la īnceput un mecanism intern al economiei, prin care se echilibra cantitatea de monedă de hīrtie cu moneda-marfă (aurul), convertibilitatea a devenit īn prezent o verigă de pătrundere a monedei naţionale īn circuitul internaţional, parcurgīnd un proces de transformări succesive, căpătīnd īn fiecare fază a evoluţiei trăsături specifice.

a) Convertibilitatea īn condiţiile etalonului aur

Banca emitentă are obligaţia să achite la prezentarea bancnotelor suma īn aur monedă corespunzătoare atāt īn valori nominale, cāt şi conţinutului de metal preţios (valoare paritară).

Convertibilitatea era liberă, nelimitată, se realiza relativ automat, asigura menţinerea echilibrelor īntre nevoile economiei şi bancnotele puse īn circulaţie.

Treptat, banca nu a mai putut asigura stocul de acoperire īn depozitele sale (25-40% din valoarea bancnotelor īn circulaţie), trecīndu-se la convertibilitatea limitată şi apoi la convertibilitatea bancnotelor īn aur lingouri, accesibilă doar celor care dispuneau de sume mari de bancnote.

b) Convertibilitatea aur-devize

Dispariţia convertibilităţii aur, īn condiţiile sistemului aur-devize, a imprimat mecanismului convertibilităţii un nou conţinut, exprimat prin următoarele trăsături specifice:

      – convertibilitatea se realiza īntr-o valută, convertibilă la rīndul ei īn aur;

      – banca de emisiune deţine īn depozitul său valuta de rezervă accesibilă deţinătorului de monedă naţională, la cursul oficial;

      – aurul aparţine băncii străine care a emis valuta de rezervă (convertibilitatea oficială īntre autorităţile publice);

      – cursurile sunt supuse unor fluctuaţii continue şi multiple, īn funcţie de cererea şi oferta pe piaţă (dispar punctele aurului).

c) Convertibilitatea actuală a monedelor naţionale

Trecerea la cursurile flotante, renunţarea la convertibilitatea oficială, nu dispensează decīt parţial băncile de obligaţia de convertire, banca de emisiune intervenind adesea pe piaţă pentru a susţine cursul, altfel spus, pentru a garanta, cel puţin potenţial, dreptul general de procurare de valută de pe piaţă şi de folosire liberă a acesteia pentru a efectua plăţi şi tranzacţii cu partenerii străini.

Īn acest sens, convertibilitatea reprezintă capacitatea unor monede de a circula liber pe plan internaţional, capacitate garantată de puterea de cumpărare cu care fiecare economie īnzestrează propria monedă, adică gama de bunuri şi servicii ce poate fi procurată īn orice moment cu moneda respectivă.

Īn principiu, fiecare īară subordonează convertibilitatea unei anumite politici monetare care protejează interesele naţionale, manifestīndu-se printre altele, ca un mijloc de liberalizare a schimburilor comerciale externe. Īn acest sens, īn relaţiile de curs de schimb, moneda naţională poate fi subevaluată sau supraevaluată. Susţinerea cursului se realiza īn cadrul unor mecanisme de echilibrare īn cadrul cărora, īn funcţie de raportul valoric īntre export şi import este utilizată valuta de rezervă sau valuta vizată de interesele statale.

Dacă se consideră optim un anumit curs al unor moede străine faţă de moneda naţională, fie acesta Cs, vor exista două situaţii:

                        dacă E < I => I = E + valută

                        dacă E > I => I + valută = E.

Mecanismele de echilibrare se circumscriu deci relaţiilor dintre cererea şi oferta de valută, fiind o reeditare a mecanismelor specifice existenţei punctelor aurului.

a) Convertibilitatea īn condiţiile etalonului aur-monedă

Ca noţiune şi ca operaţiune bancară, convertibilitatea a apărut deci īn condiţiile etalonului aur, mai precis īn condiţiile etalonului aur-monedă. Īn această etapă, convertibilitatea a fost de tip individualist, īn sensul că ea reprezenta mijlocul prin care un deţinător de bancnote putea verifica īn permanenţă capacitatea băncii de emisiune de a face dovada concretă a caracterului reprezentativ al bancnotei. Totodată, convertibilitatea constituia o posibilitate de obţinere de la această bancă a aurului sau a anumitor valute ca mijloc de plată īn străinătate.

Īn cadrul sistemului bănesc bazat pe etalonul aur, convertibilitatea nu avea īnsă numai scopul de a dovedi populaţiei că bancnota este echivalentă cu aurul, deci că aurul poate fi obţinut oricīnd īn schimbul ei, sau de a procura anumite instrumente de plată. Ea mai deţinea o funcţie deosebit de importantă, aceea de a menţine echilibrul dintre masa banilor īn circulaţie şi nevoile de bani ale economiei. Dacă masa banilor depăşea la un moment dat aceste nevoi, bancnotele īncepeau să se deprecieze, provocīnd o pagubă deţinătorilor. Pentru evitarea pagubei, o parte din deţinătorii de bancnote le converteau īn aur, singura marfă care avea preţ fix (banca de emisiune era obligată să efectueze oricīnd convertirea potrivit conţinutului legal de aur al unitīăţii monetare). Prin convertire, o cantitate de bancnote se īnapoia la bancă, degrevīnd circulaţia, iar aurul era tezaurizat. Invers, dacă numerarul īn circulaţie se rărea, o parte din aurul tezaurizat era scos din tezaur şi predat băncii pentru a se obţine bancnote, deoarece puterea de cumpărare a bancnotelor, prin rărirea lor, crescuse. Aceste bancnote reintrau īn circulaţie, completīnd nevoile de numerar.

Importanţa convertibilităţii īn regimul etalonului aur mai era determinată şi de rolul acesteia īn formarea cursurilor valutare. Debitorul putea plăti īn aur sau īn valute nu numai īn funcţie de cele stabilite cu creditorul, dar şi īn funcţie de convenienţă. Acelaşi privilegiu avea şi creditorul. Atunci cānd cursul valutar creştea din cauza unei cereri masive de valute la un moment dat, pentru debitor putea deveni mai avantajos să convertească moneda naţională īn aur şi să expedieze aurul creditorului străin. Īn felul acesta, cursul valutelor nu putea creşte peste paritatea legală plus cheltuielile de ambalare, asigurare şi transport necesitate de plata īn aur. Această limită superioară a fluctuaţiei cursului valutar, determinată de convertibilitate, a fost numită punctul de aur superior, de la care plata nu mai avea sens să se facă īn valută, ci se efectua prin ieăire de aur din ţară. Invers, cursul valutar nu putea scădea sub limita de intrare a aurului īn ţară, deci sub punctul de aur inferior, de la care beneficiarul intern al unei plăţi din străinătate prefera să ceară să i se facă plata īn aur, suportīnd el cheltuielile accesorii. Mecanismul spontan al “punctelor de aur” a asigurat o stabilitate relativă a cursurilor valutare pānă īn anul 1914, adică pānă la declanăarea primului război mondial.

Īn condiţiile capitalismului monopolist, convertibilitatea liberă şi nelimitată a bancnotelor īn aur a īncetat să mai funcţioneze. Convertibilitatea, evident, nu poate fi asigurată de băncile de emisiune decīt īn proporţia stocului de aur de care acestea dispun. Dacă semnele valorii circulă īn cantităţi superioare nevoilor economiei, semnele valorii se depreciază faţă de aur, potrivit legii circulaţiei băneşti, astfel īncāt posesorii lor au interesul să le convertească īn aur. Dacă principiul convertibilităţii ar rămīne īn vigoare, rezervele de aur ale băncii de emisiune s-ar epuiza repede, constrīngīnd banca să īnceteze operaţiile de convertire.

Īn capitalismul monopolist, resursele de emisiune ale băncilor centrale sunt īnsă folosite pe scară largă pentru acoperirea uriaşelor cheltuieli militare. Aceste cheltuieli, īndeosebi cele determinate de marile comenzi de stat făcute la organizaţiile monopoliste pentru furnituri militare, plătite cu preţuri ridicate, constituie un factor esenţial de dezechilibru bugetar. Deficitele bugetare devenite cronice sunt acoperite prin diferite expediente financiare, īntre care şi īmprumuturile la banca centrală. Bancnotele emise pentru nevoile statului depăşesc mult nevoile curente ale economiei şi, ca atare, se depreciază, īndemnīnd pe deţinători să ceară convertirea la banca de emisiune. Pentru a evita epuizarea rezervelor lor de aur, băncile suspendă sau limitează, cu acordul statului, convertibilitatea bancnotelor.

Īn Romānia, la īnceputul primului război mondial, convertibilitatea nu a fost suspendată de drept, cu toate emisiunile Băncii Naţionale efectuate pentru finanţarea nevoilor de război ale statului, pentru a nu se provoca o reacţiune nefavorabilă pe piaţă. Atunci īnsă cīnd, la două zile după declararea mobilizării generale, un cetăţean s-a prezentat la bancă şi a solicitat preschimbarea unei bancnote īn aur, banca a refuzat. Adresīndu-se tribunalului, Ministerul Justiţiei a dat instanţei ordin să respingă acţiunea. Acest ordin a constituit prima măsură a guvernului īn sensul suspendării convertibilităţii. Īn 1917, printr-o convenţie īncheiată īntre Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională, banca a fost autorizată să suspende convertibilitatea.

1

b) Convertibilitatea īn condiţiile etalonului aur-lingouri

După primul război mondial a apărut – aşa cum s-a arătat – o altă formă de etalon aur, etalonul aur-lingouri (engl. gold bullion standard). Īn aceste condiţii, aurul nu mai circulă efectiv, ci este ţinut ca rezervă īn tezaurul emitentului de bancnote, sub formă de lingouri. Bancnotele sunt convertibile īn aur, īnsă numai īn aceste lingouri, ceea ce limitează īn practică dreptul la convertibilitate, de el beneficiind numai deţinătorii de sume mari, suficiente pentru a acoperi cel puţin preţul unui lingou (un lingou de aur de uz curent cīntăreşte circa 400 de uncii troy, adică 12,4144 kg). Convertibilitatea īn lingouri a fost practicată de Anglia şi Franţa īn perioada 1928-1936, iar Romānia a īnscris-o īn legea d stabilizare monetară din anul 1929, īmpreună cu alte forme de convertire.

c) Convertibilitatea īn condiţiile etalonului aur-devize

O altă formă de etalon aur care a apărut după primul război mondial a fost etalonul aur-devize (engl. gold exchange standard). Bazele acestui etalon au fost puse la Conferinţa monetară internaţională de la Genova (1922), la care au participat reprezentanţi a 33 de state. Una din rezoluţiile Conferinţei recomanda “īncheierea unei convenţii internaţionale prin care să se limiteze utilizarea aurului, prin păstrarea de disponibilităţi (valutare, n.n.) īn conturile din străinătate”.

Etalonul aur-devize, creat – după cum se vede – īn scopul īnlocuirii aurului cu valutele īn funcţia de mijloc de plată internaţional, a fost aplicat pe o scară tot mai largă īn perioada interbelică şi după cel de-al doilea război mondial. Proliferarea a fost īndeosebi urmarea presiunilor exercitate de Comitetul financiar al Societăţii Naţiunilor sub a cărui conducere o serie de state membre au procedat la asanarea situaţiei lor financiare după primul război mondial.

Īn cadrul acestui sistem, legătura directă dintre bancnotele īn circulaţie şi aurul deţinut de banca de emisiune este ruptă. Teoretic, banca ar putea fi chiar dispensată de obligaţia deţinerii unei rezerve de aur, deoarece ea nu este datoare să convertească bancnotele īn aur. Īn structura circulaţiei băneşti se află numai semne băneşti: bancnote şi bani divizionari confecţionaţi din metale ieftine. Convertirea se efectuează īn valute, convertibile la rīndul lor īn aur. Prin urmare, etalonul aur-devize presupune existenţa cel puţin a unei monede naţionale convertibile īn aur, care să servească la convertirea celorlalte monede.

Odată cu trecerea la etalonul aur-devize, conţinutul noţiunii de convertibilitate s-a modificat, īn sensul că prin el s-a īnţeles de atunci īnainte numai dreptul deţinătorului de bancnote de a cere băncii emitente valuta străină la cursul oficial, precum şi de a dispune īn mod liber de valuta astfel obţinută.

Cu alte cuvinte, convertibilitatea a īncetat de a mai fi o operaţie de verificare a rambursabilităţii īn aur a bancnotelor, un prilej de alegere īntre o formă de plată şi alta, un mecanism de echilibrare a masei monetare faţă de nevoile de monedă ale economiei, devenind exclusiv un mijloc prin care debitorii faţă de străinătate īşi procură la scadenţă, īn schimbul sumei corespunzătoare īn moneda naţională, valuta străină necesară pentru achitarea datoriei la un curs stabil: cursul oficial (convertibilitatea “reciprocă”).

Etalonul aur-devize constituie o soluţie pentru situaţia īn care producţia şi rezervele de aur nu ţin pasul cu dezvoltarea economică.

Această formă obligă băncile de emisiune să-şi constituie rezerve īn care ponderea principală nu o mai are de obicei aurul, ci valutele şi devizele convertibile īn aur (lira sterlină şi dolarul SUA).

Modificarea conţinutului noţiunii de convertibilitate a fost īnsoţită de precizarea raţiunii pentru care aceasta este adoptată. O ţară cu monedă convertibilă se presupune că are o monedă stabilă, ţinīnd seama de faptul că banca efectuează convertibilitatea la paritate, deci la un curs fix (sau īn cel mai rău caz la un curs cunoscut). O ţară cu o asemenea monedă va putea face comerţ cu toate celelalte ţări, avīnd capacitatea de a preschimba liber moneda proprie cu orice altă monedă, deci de a cumpăra şi vinde pe orice piaţă, mai precis pe acea piaţă pe care obţine cel mai mare avantaj.

Concomitent, convertibilitatea s-a restrīns atāt din punct de vedere geografic, cāt şi īn timp, din cauza dificultăţii crescīnde de menţinere a stabilităţii monetare. Astfel, īn perioada interbelică, numeroase ţări au renunţat la convertibilitate.

Trebuie de observa că īn condiţiile etalonului aur-devize:

      – caracterul reprezentativ al monedei este mai estompat, deoarece aurul īn care se efectuează eventual convertirea finală nu mai aparţine băncii emitente, ci unei bănci străine (s-a arătat că īn cadrul etalonului aur-devize, convertibilitatea are loc īn valute străine convertibile la rīndul lor īn aur);

      – din momentul īn care convertibilitatea directă īn aur nu mai este posibilă, dispar limitele de fluctuaţie a cursurilor valutare īntre cele două “puncte ale aurului”. Ca urmare, cursurile sunt supuse, teoretic, unei variaţii infinite, īn funcţie de evoluţia la rīndul ei infinită a cererii şi ofertei de pe piaţă. Īn aceste condiţii, convertibilitatea recirpocă la un curs stabil, oficial nu este realizabilă decīt atunci cānd cursul pieţei este sensibil apropiat de cursul oficial. Īn asemenea cazuri, solicitantul de valută străină nici nu are nevoie să efectueze operaţia de convertire la banca de emisiune, deoarece va putea obţine valuta, la acelaşi curs, de la oricare bancă autorizată să efectueze vīnzări-cumpărări de valute.

Īn ipoteza īn care, din motive diferite, cursul de piaţă al valutelor are tendinţa să depăşească nivelul cursului oficial, regimul convertibilităţii propriu-zise impune băncii de emisiune să intervină pe piaţă, vīnzīnd valutele prea solicitate sau cumpărīnd pe cele prea mult oferite, īn scopul echilibrării cererii şi ofertei şi al menţinerii pe această cale a cursului pieţei aproximativ la nivelul cursului oficial.

Dacă posibilităţile băncii nu-i permit să facă faţă situaţiei, statul respectiv suspendă convertibilitatea oficială a monedei naţionale. Există īn continuare două posibilităţi: sau va fi introdus un regim restrictiv al plăţilor īn străinătate, īn cadrul căruia echilibrul īntre vīnzări şi cumpărări de valute va fi realizat pe cale administrativă sau tranzacţiile vor fi lăsate să se efectueze liber la cursul pieţei (curs flotant), fără nici o influenţă exterioară. Īn acest ultim caz, echilibrul īntre cererea şi oferta de valute se va stabili pe piaţă prin realizarea unui curs de echilibru.

 

Restabilirea convertibilităţii īn practică: cadru general

După cum se poate constata , restabilirea convertibilităţii după cel de-al doilea război mondial, īn cadrul trasat prin sistemul monetar internaţional din 1944, a fost caracterizată printr-o serie de limitări, atāt din punctul de vedere naţional, cāt şi din cel geografic, sl beneficiarilor şi al destinaţiei sumelor de converit.

Īn practică, dacă facem abstracţie de dolarul SUA, a cărui evoluţie sub aspectul convertibilităţii va fi examinată mai departe, monedele principalelor ţări capitaliste au devenit reciproc convertibile abia la sfīrşitul anului 1958, dpo perioadă de tranziţie de mai mult de un deceniu de la intrarea īn vigoare a sistemului monetar internaţional. Īn această perioadă, principalii indicatori economici au arătat o īmbunătăţire a condiţiilor necesare pentru trecerea la convertibilitate.

Trecerea la convertibilitate a fost īnsoţită, fireşte, de desfiinţarea restricţiilor comerciale şi reducerea restricţiilor valutare.

Prima monedă europeană care a īncercat să treacă – fără succes – la convertibilitate după cel de-al doilea război mondial a fost lira sterlină (15 iulie 1947), īn aplicarea unei clauze a acordului prin care SUA acordau un īmprumut Marii Britanii. Perioada de convertibilitate a lirei sterline a durat foarte puţin: la 21 august 1947, operaţiile au fost suspendate. Principala cauză a insuccesului a constat īn neīndeplinirea de către Marea Britanie a condiţiilor economice şi financiare cerute pentru restabilirea deplină a convertibilităţii īn tranzacţiile curente. Īnvăţămintele trase de pe urma acestei nereuşite au fost că trecerea la convertibilitate nu poate avea ca singură bază un act normativ, ci ea trebuie să constituie “o măsură firească, răspunzīnd realităţilor situaţiei”.

Īnainte de lichidarea de fapt a sistemului monetar internaţional, īn 1971, numai circa o treime din statele membre ale FMI aveau monedă convertibilă, ceea ce īnseamnă că două treimi īncă se mai prevalau de dispoziţiile art. 14 al statutului Fondului.

Dintre principalele state capitaliste, numai patru practicau o convertibilitate generală (īn sensul larg al termenului), adică atāt pentru rezidenţi, cāt şi pentru nerezidenţi, precum şi pentru orice fel de plăţi curente şi de capital: SUA, Canada, Elveţia şi RF Germania. Alte ţări (Anglia, Italia, Olanda) limitau dreptul de convertibilitate la deţinătorii nerezidenţi de sume īn monedă naţională (convertibilitate externă), īnsă pentru orice fel de plăţi. Īn Franţa, Belgia şi Luxemburg, convertibilitatea avea un caracter extern şi era valabilă numai pentru plăţile curente. Acelaăi regim, cu unele diferenţe de nuanţă, a existat şi īn Austria, Danemarca, Norvegia, Suedia şi Japonia. Din această multitudine de situaţii rezultă că principiul renunţării la restricţii şi discriminări nu a putut fi aplicat pe plan general.

Īn ce priveşte convertibilitatea oficială, īntre autorităţile monetare, aceasta are ca scop reglarea multilaterală a soldurilor balanţei de plăţi, deci echilibrarea financiară a balanţei. Īn practică, această modalitate de corectare a dezechilibrelor de balanţă a fost folosită destul de rar, dezechilibrele fiind lichidate īn general prin transferul de disponibilităţi particulare şi convertirea lor pe piaţă.

Convertibilitatea celorlalte sume, după cum s-a arătat, nu a mai fost efectuată de banca centrală – aşa cum se īntīmpla īn cadrul convertibilităţii “clasice” –, ci de piaţa valutară, compusă din băncile care efectuează īn mod curent vīnzări şi cumpărări libere de valută, la vedere şi la termen. Intervenţia băncii centrale pe piaţa valutară se reducea īn această situaţie la momentele īn care ea devenea necesară pentru menţinerea cursuluivalutar īnăuntrul limitelor admise de statutul FMI peste şi sub paritatea monetară (iniţial, plus sau minus 1%, iar īncepīnd cu 18 decembrie 1971, plus sau minus 2,25%) şi consta īn vīnzarea de valută străină atunci cānd cursul ei pe piaţă avea tendinţa să crească, precum şi īn cumpărarea de valută atunci cānd acest curs avea tendinţa să scadă.

Pentru a putea interveni pe piaţa valutară, fiecare bancă centrală dispunea de o rezervă de mijloace de plată internaţionale, compusă din aur, valute (īndeosebi dolari SUA, aceştia fiind “valuta de rezervă” a sistemului), drepturi speciale de tragere (DST) etc.

 

 


Cazul dolarului

Īn cadrul reglementărilor arătate, privind funcţionarea sistemului monetar internaţional, precum şi īn viaţa practică, dolarul SUA a avut o poziţie distinctă de aceea a monedelor celorlalte ţări capitaliste īn problema convertibilităţii.

Īn anul 1944, la crearea sistemului monetar internaţional prin acordurile de la Bretton Woods, dolarul era singura monedă convertibilă īn aur, la preţul de 35 dolari uncia, stabilit īn 1934. Datorită acestei īnsuşiri, bazate pe forţa economică a SUA, rămasă intactă īn cursul celui de-al doilea război mondial, precum şi pe cea mai mare acumulare de aur monetar din īntreaga istorie a capitalismului (24,6 miliarde de dolari īn anul 1949, la preţul de 35 dolari uncia), dolarul a fost ales ca singură monedă de rezervă īn cadrul sistemului şi pus pe picior de egalitate cu aurul, reprezentīnd unica legătură efectivă a banilor din sistem cu aurul. Această situaţie s-a menţinut pānă la 15 august 1971, dată cīnd convertibilitatea īn aur a dolarului a fost desfiinţată.

Trebuie menţionat că această convertibilitate nu era ceea ce se īnţelegea pe timpul etalonului aur, deoarece ea avea loc numai īn condiţiile art. 4 din statutul FMI. Acesta prevedea, aşa cum s-a arătat, convertirea soldurilor de dolri numai la cererea deţinătorilor oficiali, adică a băncilor centrale, cu excluderea altor deţinători interni şi externi.

Īn ce priveăte convertibilitatea reciprocă pe piaţă a dolarului, aceasta a fost o caracteristică permanentă a lui, īn sensul că orice deţinător de dolari avea posibilitatea să obţină īn schimb alte valute, la un curs apropiat de paritate. Dar şi īn acest caz, situaţia dolarului era diferită de aceea a monedei altor ţări, deoarece Banca Federală de Rezerve din SUA era sigura bancă centrală din lumea ţărilor cu monedă convertibilă care nu era obligată să intervină pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului monedei naţionale īn limitele admise de statutul FMI.

Şi īn acest domeniu restrīns se poate deci constata poziţia dominantă, exclusivă, rezervată dolarului īn cadrul sistemului monetar internaţional din 1944. Īn ipoteza īn care dolarul ar fi scăzut faţă de alte valute, nu Sitemul federal de rezerve din SUA, ci băncile centrale din ţările cu valutele īn cauză erau obligate să menţină raportul valoric pe piaţă al acestor valute faţă de dolar. Ele trebuiau deci să cumpere dolari pe piaţă atīt timp cīt era necesar pentru a susţine cursul valutei americane şi astfel să restabilească echilibrul cursurilor īn limitele admise.

Oficial, faptul că SUA erau scutite de intervenţia pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului dolarului a fost motivat prin convertibilitatea īn aur a acestei monede.

 

Bibliografie

 

Gheorghe Manolescu – “Moneda şi ipostazele ei”, Bucureşti, 1996

Constantin Kiriţescu – “Moneda – mică enciclopedie”

Constantin Kiriţescu – “Relaţii valutar-financiare internaţionale”

Vasile Turliuc, Vasile Cocriş – “Monedă şi credit”, Iaşi, 1997

Silviu Cerna – “Sistem monetar şi politică monetară”

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro