1

CAPITOLUL  1

 

 

1.1            Tehnologia preparatelor din carne de vānat

 

Carnea de vānat utilizată ca materie primă pentru preparate culi-nare provine de la păsări sălbatice (potārniche, porumbel, prepeliţa, fazan, raţă etc.) şi de la mamifere sălbatice (iepure, capră, porc mistreţ etc.).

Din această carne se pregătesc preparate obişnuite, asemănătoare celor din carne de măcelarie sau pasăre, sau preparate speciale, care pot constitui piese pentru expoziţiile culinare. Deşi foarte apreciate pentru calităţile lor gustative, preparatele din carne de vānat trebuie consumate ocazional, fiind mai greu digestibile.

Carnea vānatului se caracterizeaza prin conţinut mare de proteine, substanţe extractive cu azot şi conţinut scăzut de lipide.

Mirosul şi gustul specific al cărnii de vānat, precum şi tesutul fibros dezvoltat impun operaţii tehnologice specifice de fezandare şi marinare.

Pentru pregătirea preparatelor, carnea de vānat se asociază frecvent cu măsline, ciuperci, arpagic, sosuri albe şi specifice pentru vānat. Raţa sălbatică se prepară cu varză murată, castraveti muraţi, mazăre verde şi diferite fructe (măsline, gutui, struguri, portocale etc.).

Din carne de vānat se pot pregati preparate ca pilaf, papricas, to-cană, ostropel, escalop, sarmale, chifteluţe, pārjoale etc.

Vānatul poate fi preparat īntr-o gamă foarte variată, cu adaos de legume, fructe.

Procesul tehnologic de realizare a preparatelor din vānat este ase-mănator cu cel de realizare a preparatelor din carne şi legume, cu re-comandarea ca īn timpul prelucrării termice să se adauge o parte din baiţul utilizat anterior, sānge sau vin.

Operatii tehnologice comune: Pentru pregătirea vānatului se efectuează urmatoarele operaţii: eviscerarea, fezandarea īn blană sau penaj, īnlăturarea penajului şi a blănii, marinarea (īndepartarea mirosului neplăcut specific vānatului), porţionarea după necesitaţi.

Fezandarea naturală este procesul de măturare mai īndelungată, care asigură frăgezirea cărnii de vānat. Se aplică vānatului īntreg, īn blană sau penaj, eviscerat, prin păstrarea acestuia suspendat īntr-o īncapere racoroasă (sau expunere īn vānt) timp de 2—5 zile.

Marinarea sau fezandarea artificială se aplică după fezandarea naturală, avānd ca scop, pe lāngă fragezirea cărnii, īnlaturarea mirosului neplacut, specific vānatului, īmbunataţirea gustului şi aromatizarea cărnii. Se poate realiza īn urmatoarele variante:

Marinarea cu legume crude (baiţ, crud). Carnea se porţionează īn bucaţi mari, se aşază īntr-un vas de lut sau emailat, se presară cu sare, piper boabe, cuişoare, foi de dafin, felii de ceapa, morcov, ţelina, două parţi vin şi o parte oţet, diluate cu apă.

Se amestecă totul şi se lasă la temperatura de 10. .. 15°C, īn funcţie de specie 2 pānă la 6 zile. Pentru vānatul tānăr marinarea poate dura 2—3 ore.

Marinarea cu baiţ fiert. Baiţul se prepară din apă, zarzavat, condimente, oţet şi vin alb. Acestea se fierb īn vas acoperit timp de                5 — 6 min, se retrage vasul de pe foc şi se ţine acoperit pānă se răceşte. Īn cazul īn care carnea se pregăteşte īn aceeaşi zi, marinată se poate turna caldă peste vānat. Dacă vānatul se pregăteşte după cāteva zile, compoziţia de marinare se răceşte şi apoi se introduce carnea de vānat porţionată, pastrāndu-se la rece, īn vasul acoperit (fără să ingheţe).

Īn perioada marinării, carnea trebuie īntoarsă zilnic şi păstrată īn baiţ pānă la preparare, altfel se īnnegreşte şi se usucă la suprafaţa.

La baiţ nu trebuie să se folosească oţetul sau vinurile de culoare īnchisă (roşii) deoarece modifică culoarea cărnii spre brun. Se va īntre-buinţa vin vechi, alb, cu aromă plăcută şi diluat īn parţi egale cu apa. Oţetul va fi folosit īn concentraţie mică (o parte oţet, 10 parti apă).

Pentru preparatele din carne de vānat, se recomandă ca īn timpul prelucrarii termice să se adauge cāteva linguri de baiţ sau de vin alb.

O carne bine maturată este suculentă, moale, fragedă, are gust şi aromă plăcută şi se digeră mai uşor.

Marinarea trebuie să se realizeze corespunzător, altfel carnea va avea miros neplacut de oţet, iar īn timpul pregătirii preparatului se va īntări şi va fi greu de digerat.

Se ţine īn baiţ, de obicei, vānatul mare şi vānatul cu pene şi miros puternic (raţa, gāsca salbatică),

Unele specii de vānat, ca prepelita, potārnichea, fazanul şi chiar iepurele se prepară fără o prealabilă fezandare.

1

Vānatul poate fi conservat “īn blană" sau īn “pene" cu ajutorul frigului, prin refrigerare şi congelare. Refrigerarea se realizează la tem-peraturi de —2°... —4°C, iar congelarea se face dupa refrigerare, atin-gānd temperaturi īntre —25° şi —30°C. Se păstrează timp de             6—10 luni īn depozite frigorifice la temperaturi de —18°, —23°C şi la umiditate relativă a aerului de 95—100%.

Vānatul cu puţina grăsime este drapat cu grăsime simplă sau felii de şuncă. Rozmarinul, cimbrul sau tarhonul (precum şi alte mirodenii) se adaugă īn interiorul păsării.

 

 

1.2. Modificări  ale  cărnii de vānat sub influenţa diferitelor  tratamente

 

Prin tratarea termica pot avea loc, cu o intensitate mai mica sau mai mare, o serie de modificări. Aceste modificări depind de temperatura la care este supusă carnea. Īn general tratamentul termic determină īmbunatăţirea proprietaţilor organoleptice (textura, gust, aroma), īmbunatăţirea digestibilităţii şi a coeficientului de utilizare.

Concret, este vorba de coagularea proteinelor celulare, cu formarea crustei, evaporarea apei cu efect asupra volumului şi greutaţii, īmbrunarea (caramelizarea) produsului. Totodata continuă procesul de frăgezire din timpul maturării, prin absorbţia grăsimii adaugate, se continuă pro­cesul de formare a gustului, aromei şi suculenţei cărnii prin formarea de compuşi volatili.

Indici de calitate ai preparatelor din carne de vānat. Preparatele din carne trebuie să corespundă urmatorilor indici:

  să aiba un aspect placut, decor specific;

   carnea să fie bine patrunsă, fragedă, să-şi menţina forma dată prin tăiere, să aibă culoarea specifică speciei de la care provine;

  sosul să fie potrivit de legat, condimentat;

  asocierea raţională a componentelor pentru realizarea unor preparate echilibrate cu un coeficient de utilizare digestivă maxim;

  să se consume īn ziua īn care au fost pregătite.

Defectele posibile īn cazul preparatelor de vānat sunt urmatoarele:

  carnea tare, datorită păstrării necorespunzătoare īn baiţ;

  gust şi miros de afumat, din cauza cantităţii prea mici de lichid folosit;

  preparate fade; nerespectarea cantităţilor din reţetă, marinarea necorespunzătoare;

  cantitate mica de sos, influenţānd neplacut aspectul.

 
 

 

CAPITOLUL  2

 

 

2.1   Tehnica servirii preparatelor din carne de vānat

 

Aranjarea meselor

 

Meniul: Felul I: Ciorba de burtă

     Felul II: Friptură de caprioară cu sos CUMBERLAND şi garnitură piure de mere

     Desert: Fructe

La aranjarea mesei se ţine seama de numărul participanţilor, meniul ales şi bauturile ce se vor servi. La fripturile şi preparatele din carne de vānat se servesc numai vinuri rosii.

Pentru fiecare loc de masă se prevede un spaţiu cu latimea de   60-65 cm. La nevoie se pun două sau mai multe mese cap la cap şi se acoperă mesele cu o faţa de masă cu dimensiuni potrivite. Se pot folosi şi două sau mai multe feţe de masă din aceeaşi ţesatură. Se aşează scaunele, lasāndu-se distanţe īntre ele de 15-20 cm, ştiut fiind că scaunul propriu zis are o laţime de circa 50 cm.

După ce s-au fixat locurile la masă, se aşază īn dreptul fiecăruia cāte o farfurie īntinsă, peste care se pune o farfurie adāncă.

Īn dreapta farfuriilor se aşază cuţitele de masă, perpendiculare pe latura mesei, cu capătul mānerului la o distanţă de 1-2 cm., de marginea mesei, taisul fiind īndreptat spre farfurie, iar marginea farfuriei acoperind mijlocul cuţitului. Īn dreapta cuţitului de masă se aşază lingura, cu partea concavă īn sus.

Īn stānga farfuriilor se aşază furculiţele de masă perpendicular pe latura mesei, cu capătul mānerelor la o distanţă de 1-2 cm de marginea mesei şi cu dinţii in sus, bordura farfuriei trebuie să cadă pe mijlocul furculiţei. Servetul de pānză se aşază īn stānga furculiţei.

Īn faţa farfuriei se aşază furculiţa şi cuţitul de fructe, şi anume     furculiţa cu coada spre stānga, iar cuţitul cu manerul spre dreapta, lama fiind īndreptată spre farfurie.

Īn faţa tacāmului pentru fructe se aşază linguriţa cu coada spre dreapta şi partea concavă spre stānga.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro