referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Balanta Jolly

Categoria: Referat Fizica

Descriere:

Unitatea de măsură, în sistem internaÅ£ional, a densităţii este kg/m3.
Pentru corpurile regulate, măsurarea densităţii se pate face prin folosirea relaÅ£iei matematice de definire, determinând prin cântărire precisă masa ÅŸi prin măsurare volumul...

Varianta Printabila 


1 MĂSURAREA DENSITĂŢII CORPURILOR SOLIDE
Manea Elena,  clasa a IX-a A
Colegiul Naţional “Ştefan Velovan” Craiova
 Caracteristică principală a unui corp, densitatea sau masa volumică, se notează cu ρ şi se defineste ca fiind raportul dintre masa corpului şi volumul ocupat. Matematuic densitatea se exprimă prin relaţia:  
1.  ,
unde m este masa corpului, V este volumul acestuia.
Unitatea de măsură, n sistem internaţional, a densităţii este kg/m3.  
Pentru corpurile regulate, măsurarea densităţii se pate face prin folosirea relaţiei matematice de definire, determinnd prin cntărire precisă masa şi prin măsurare volumul.
Această modalitate de determinare a densităţii nu este aplicabilă pentru corpurile solide nemăsurabile, la care nu li se poate determina volumul.
n referat se prezintă o metodă de determinare indirectă a densităţii corpurilor prin determinarea densităţii relative. Pentru aceasta se utilizează ca instrument ajutător balanţa Jolly, inventată n secolul 19 de fizicianul german Philipp von Jolly.
Balanţa Jolly constă dintr-un resort lung şi usor, suspendat la capătul superior de un suport. Resortul culisează n faţa unei scale gradate milimetric. De capătul inferior al arcului se suspendă corpul a cărei densitate vrem sa o determinăm. In figura alăturată este reprezentată balanţa originală a fizicianului german Jolly.
Pe supurtul balanţei culisează, la nălţime reglabilă, un platan pe care se aşează un vas cu apă distilată, despre care se cunoaşte că la temperature de 40C are densitatea de 1000 kg/m3.
Se suspendă corpul de resort şi se determină alungirea l a resortului de constantă elastică, k, necunoscută.
(Se cunoaşte că dacă la capătul liber al unui resort se suspendă un corp de masă m acesta se va căpăta alungirea l dată de relaţia:
2.  ,
unde g este acceleraţia gravitaţională.
Se foloseste relaţia (1) şi se retranscrie relaţi (2) ca:
3.  
Cufundăm n ntregime corpul n lichid, şi datorită acţionării forţei lui Arhimede care mpinge corpul de jos n sus cu o forţă egală cu greutatea volumului de apă dislocuit, noua forţă care acţionează asupra resortului va fi mai mică, iar acesta va avea o alungire l’, pe care o măsurăm. Avem relaţia:
4.   
nlocuim constanta elastică folosind relaţia (3) şi obţinem:
5.   
Se mparte cu termenul comun  şi rezultă densitatea relativă, definită ca raport dintre densitatea corpului şi densitatea luchidului de lucru (apă distilată n cazul de faţă).
6.  
Se determină densitatea corpului folosind relaţia:
7.  

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica